Oana Moraru

Moraru cărțile pe față: adevărul despre distanțarea fizică din școli

1034
(reînnoit 09:13 05.02.2021)
Expertul educațional este de părere că diferența de un metru sau doi este aproape nulă pentru o clasă unde timp de 4 ore copiii respiră același aer și spune că geamul deschis este singura soluție.

BUCUREȘTI, 5 feb – Sputnik. Oana Moraru a vorbit despre problema distanțării fizice a elevilor o dată cu reluarea cursurilor în format clasic o dată cu data de 8 februarie 2021.

Expertul susține că diferența de 1 m sau 2 m este aproape nulă pentru o clasă unde timp de 4 ore copiii respiră același aer.

”Cu mască cu tot, ei vorbesc, șoptesc, scandează, strigă, strănută. Aerosolii trec prin mască în același habitat. Copiii respiră același aer. Distanța de 1,6 m este critică atunci când stai de vorbă cu cineva, în spațiu închis sau deschis pentru un timp limitat”, a adăugat Moraru.

Evident că distanța reduce riscul, a punctat expertul educațional, dar, pentru cazul copiilor ce stau 4 ore împreună, diferența de o jumătate de metru nu are nici un efect.

”Adevărata diferență o face geamul deschis. Copiii pot veni în hanorace groase și căciuli. Nu îi trage curentul. Aerul rece e sănătate. Reîmprospătează, scoate aerosolii încărcați. Nu e suficientă aerisirea în pauze. E un pic de deranj la început cu închide/deschide, dar toată lumea se obișnuiește”, a completat Oana Moraru.

Aceasta a amintit de o serie de articole din Germania despre  cum au învățat profesorii și copiii să facă pauze de 1-2 min. la fiecare 20 de min. pentru redeschiderea ferestrei, un pic de mișcare și respirație de aer.

Evident, a fost greu cu îmbrăcatul și dezbrăcatul în oră, însă copiii s-au obișnuit, așa că nu a mai insistat nimeni pe distanța fixă în bănci, iar lumea a învățat între timp.

România este abia la început.

”Ne trebuie un șlagăr, ceva... cu "nu ne trage curentul!", ca să ne iasă asta din cap”, a concluzionat, ironic, Moraru.

Reamintim că Ministerul Educației a transmis documentul ce cuprinde setul de reguli pentru redeschiderea școlilor și grădinițelor din România începând cu data de 8 februarie 2021.

Prevederile acestuia pot fi consultate în documentul pe care Sputnik l-a publicat deja.

 

1034
Tagurile:
Oana Moraru
Tematic
Moraru: ”Profesorii, transmițători mai eficienți decât copiii”
Moraru: ”Pile, meditații, trafic de influență, salariu cald”
Moraru: ”E liniște peste tot. Nu se mai aud abuzurile profesorilor”

Bac 2021: testele de antrenament, setul 6, publicate

38
Ministerul Educației a publicat testele de antrenament din setul 6 pentru bacalaureat 2021 – proba la alegere a profilului – Geografie, Anatomie, Biologie, Informatică, Fizică, Chimie, Economie, Logică, Psihologie, Sociologie.

BUCUREȘTI, 15 apr – Sputnik. Elevii care susțin, peste numai câteva luni, examenul de bacalaureat 2021, pot începe să se pregătească mai serios. Și aceasta pentru că Ministerul Educației a publicat, deja, testele de antrenament din setul 6 pentru proba la alegere a profilului – Georgrafie, Anatomie, Biologie, Informatică, Fizică, Chimie, Economie, Filozofie, Logică, Psihologie, Sociologie.

Testele pot fi descărcate de pe site-ul Centrului Național de Politici și Evaluare în Educație.

Testele de antrenament pentru fiecare disciplină enumerată pot fi descărcate accesând următorul link

Centrul Naţional de Politici şi Evaluare în Educaţie este organ de specialitate al administraţiei publice centrale, cu personalitate juridică, în subordinea Ministerului Educaţiei.

Calendar examen bacalaureat 2021, sesiunea iunie-iulie:

31 mai – 4 iunie 2021: Înscrierea candidaților la prima sesiune de examen

·4 iunie 2021: Încheierea cursurilor pentru clasa a XII-a/a XIII-a

·14-16 iunie 2021: Evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba română – proba A

·16-17 iunie 2021: Evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă – proba B

·18-23 iunie 2021: Evaluarea competențelor digitale – proba D

·23-25 iunie 2021: Evaluarea competențelor lingvistice într-o limbă de circulație internațională – proba C

·28 iunie 2021: Limba și literatura română – proba E.a) – proba scrisă

·29 iunie 2021: Proba obligatorie a profilului – proba E.c) – proba scrisă

·30 iunie 2021: Proba la alegere a profilului și specializării – proba E.d) – proba scrisă

·1 iulie 2021: Limba și literatura maternă – proba E.b) – proba scrisă

·5 iulie 2021: Afișarea rezultatelor la probele scrise până la ora 12,00) și depunerea contestațiilor în intervalul orar 12,00 – 18,00

·6 – 9 iulie 2021: Rezolvarea contestațiilor

·9 iulie 2021: Afișarea rezultatelor finale.

 

38
Tagurile:
Teste, BAC, geografie
Tematic
Simulare BAC 2021: Fizică, Chimie, Biologie sau Informatică - bareme și subiecte la real
Setul 5 al testelor de antrenament pentru Bac, disponibil
Simulare BAC 2021, uman: Geografie, Filosofie, Logică, Economie, Psihologie și Sociologie

Загрузка...
Школы закрыли на карантин из-за ОРВИ

Pierderi salariale foarte mari pentru profesori: ”surpriza” Executivului

1000
(reînnoit 18:52 14.04.2021)
Românii, mai săraci – așa s-ar putea ”traduce” ceea ce pregătește acum Executivul pentru români. Este vorba despre un ”Memorandum al sărăciei”, care vizează medicii și profesorii.

BUCUREȘTI, 14 apr – Sputnik. Situație dramatică epntru medicii și profesorii din România, care vor fi nevoiți să strângă cureaua dacă vor să supraviețuiască.

Executivul României pregătește un așa-zis ”Memorandum al sărăciei”, după cum a fost numit el în spațiul public, care aduce venituri mai mici pentru medici și profesori. El va fi adoptat astăzi în ședința de Guvern.

În schimb, dacă Legea salarizării va fi aprobată, exact în forma anunțată în memorandum, atunci salariile demnitarilor ar urma să crească, deoarece ele sunt raportate la salariul minim pe econpmie pe care Guvernul a promis că îl va mări. Vorbim despre majorări de până la 1000 de lei.

Profesorii și medicii vor ”beneficia” de reduceri salariale cuprinse între 20 și chiar 48 de procente dacă se va aplica această limitare a sporurilor, individual pentru fiecare bugetar în parte la maximum 20 de procente din venitul lunar.

O serie de sporuri vor fi acordate, potrivit principiilor cuprinse în memorandum, în funcție de condițiile de muncă, dar maximum de 255 și să nu mai existe în momentul de față discrepanțe.

De asemenea un spor de performanță lunar, urmează să fie stabilite clar o serie de criterii suplimentare în noua Lege a SALARIZĂRII pe care o pregătește Ministerul Muncii, informează dcbusiness.ro.

Însă, în rândul membrilor cabinetului Cîțu, acest memorandum nu se bucură de susținere totală. Forma actuală a memorandumului nu este susținută de ministrul Justiției, Florin Cîțu. În aceeași notă se înscrie și Ministerul Finanțelor Publice care a solicitat o rescriere a memorandumului promovat de Ministerul Muncii.

Ce va însemna adoptarea memorandumului pentru bugetari?

Mai exact, un medic de la Anestezie Terapie Intensivă cu o experiență de 30 de ani ar urma să piardă 41% din venitul actual, dacă sporurile vor fi limitate la un cuantum de 20% din venitul lunar, iar asistentele vor pierde circa 30%.

Profesorii din pre-universitar care dețin foarte multe sporuri urmează, la rândul lor, să aibă pierderi foarte mari, mai notează sursa citată.

1000
Tagurile:
profesori, Salarii
Tematic
Profesori enervați, Cîmpeanu trebuie să dea explicații!
Salarii profesori 2021: schimbări anunțate de Ministerul Educației
Anisie, anunț pentru părinți: sunt implicați mulți profesori

Загрузка...
Vaccin AstraZeneca

Catolicii polonezi: AstraZeneca și J&J utilizează celule legate de fetuşi avortaţi

0
(reînnoit 09:51 15.04.2021)
Catolicii trebuie să evite vaccinurile anti-coronavirus Johnson & Johnson și AstraZeneca deoarece utilizează celule derivate din fetuşi avortaţi în timpul procesului de fabricație, a declarat președintele echipei de experți în bioetică a Bisericii Catolice din Polonia.

BUCUREŞTI, 15 apr – Sputnik. Miercuri a fost publicată o recomandare pentru credincioșii catolici, scrisă de președintele echipei de experți a Conferinței Episcopilor Polonezi (KEP) în bioetică, episcopul Jozef Wrobel.

Principalul membru al KEP a avertizat împotriva utilizării vaccinurilor Johnson & Johnson și AstraZeneca, acestea ridicând „probleme serioase de ordin moral” privind legătura lor cu avorturile, a explicat episcopul.

„Se știe deja că vaccinurile AstraZeneca și Johnson & Johnson se bazează, din păcate, pe o tehnologie bazată pe celule derivate din fetuşi avortaţi (acestea sunt utilizate în procesul de multiplicare a așa-numitului ingredient activ al vaccinului, adică a adenovirusului fără virulență)”, se precizează în recomandare, citată de RT

Vaccinurile menționate nu conțin celule legate de avort ca ingredient, ci folosesc mai degrabă așa-numitele „linii celulare” în procesul de fabricație. De fapt, aceste linii celulare au legătură cu probe de țesut fetal recoltate în urmă cu aproximativ 50 de ani, probe care de atunci au fost cultivate în laboratoare.

Wrobel a mai spus că credincioșii catolici pot primi vaccinurile menționate mai sus dacă nu sunt disponibile alte opțiuni sau sunt obligați legal să facă acest lucru. Dacă un credincios primeşte vaccinul în astfel de circumstanțe, nu se va considera că încalcă morala religioasă.

Opinia Bisericii Poloneze seamănă cu cea exprimată de episcopii SUA luna trecută. Arhiepiscopia Catolică din New Orleans a criticat Johnson & Johnson pentru „utilizarea pe scară largă a liniilor celulare derivate din avort”, sfătuind credincioșii să folosească în schimb fie Pfizer, fie Moderna.

Biserica Catolică din Polonia s-a opus în mod constant avorturilor, în timp ce țara are una dintre cele mai stricte legi privind avortul din Europa. Lista deja scurtă a motivelor pentru care se poate efectua un avort a devenit și mai scurtă în octombrie anul trecut, când cea mai înaltă instanță a țării a decis că avortul în cazul unor defecte fetale grave este neconstituțional. Hotărârea a interzis aproape în totalitate procedura.

0
Tagurile:
Copii, AstraZeneca
Tematic
UK: AstraZeneca, interzis tinerilor sub 30 de ani – ce soluţie propune ministrul Sănătăţii
În ciuda scandalurilor, România continuă vaccinarea cu AstraZeneca
O treime din cei programați au refuzat vaccinul AstraZeneca

Загрузка...