Klaus Iohannis

Iohannis, clarificări despre redeschiderea școlilor din 8 februarie

197
(reînnoit 17:12 02.02.2021)
Președintele Klaus Iohannis face precizări cu privire la redeschiderea școlilor după întâlnirea pe care a avut-o astăzi la Cotroceni cu premierul Florin Cîțu, cu ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, și cu ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu.

BUCUREȘTI, 2 feb – Sputnik. Președintele Klaus Iohannis face declarații de la Cotroceni despre redeschiderea școlilor în data de 8 februarie.

Iohannis a declarat că în cadrul întâlnirii de astăzi a discutat o temă care este extrem de importantă pentru milioane de români: ce se va întâmpla cu școlile din România începând cu semestrul doi.

El a reiterat faptul că nu s-a scăpat de pandemie, trebuie respectate regulile, dar în ultimele săptămâni incidența bolii s-a redus un pic, iar trendul este descendent.

Iohannis a atras atenția că marea majoritate a țărilor din UE deschid școlile și că sunt doar trei state care nu deschid școlile.

Astfel că președintele a anunțat că, în unanimitate, s-a decis ca de luni, majoritatea copiilor să meargă fizic la școală.
El a atras însă atenția că pentru fiecare școală trebuie luate măsuri foarte stricte.

În localitățile în care sunt puține cazuri de Covid, în scenariul verde, toți copiii merg fizic la școală, de la grădiniță la liceu, a mai spus Iohannis.

El a continuat arătând că în scenariul galben, copiii de grădiniță merg fizic, clasele 1 - 4 merg la școală, iar din ciclul secundar doar copii de clasa a opta, iar din liceu merg tinerii de clasa a 12-a, că în scenariul roșu, merg fizic doar copiii la grădiniță și clasele 1 - 4 la școală, restul urmând școala online, iar în situație de carantină, toată lumea stă acasă.

În consecință, grădinițele și clasele 1 - 4 funcționează fizic peste tot, mai puțin localitățile care intră în carantină, a concluzionat Iohannis.

197
Tagurile:
Școli românești, Klaus Iohannis
Tematic
Savaliuc, fulminant: ”Băga-ți-ai schiurile în f*** Iohannis, cu tot Guvernul tău!”
Mărturie revoltătoare despre vizita lui Iohannis la ”Matei Balș”
Iohannis a retras titlul de REVOLUȚIONAR unei celebrități din Educație
Elevă

Scandal uriaș în educație: Guvernul, acuzat îi condamnă la sărăcie

320
Guvernul vrea să emită o Ordonanță de Urgență ce elimină gratuitatea la transport din Legea Educației Naționale, susțin Asociațiile de Elevi din România. Ce spun reprezentanții elevilor.

BUCUREȘTI, 4 mart – Sputnik. Este scandal în învățământ, reprezentanții elevilor spunând că Guvernul României, la inițiativa Ministerului Educației și cu complicitatea Ministerului Transporturilor și Dezvoltării vrea să dea o Ordonanță de Urgență prin care să elimine gratuitățile la transport.

Legea prevede ca elevii din învățământul preuniversitar acreditat/autorizat beneficiază de gratuitate la servicii publice de transport local și județean, rutier, naval, cu metroul, dar și feroviar, la toate categoriile de trenuri, clasa a II-a, pe tot parcursul anului calendaristic.

Elevii spun că, la nivel județean, nu au fost încheiate contracte așa cum prevede Legea serviciilor transport public local 92/2007 și în conformitate cu Regulamentul european 1370/2007, acest lucru rezultând la zeci de mii de elevi navetiști care și-au achiziționat din buzunarul propriu abonamente de călătorie, deși ar fi trebuit să beneficieze de ele în mod gratuit.

”La nivel central, autoritățile nu au prevăzut banii necesari în bugetul de stat, fapt ce a urmărit tergiversarea respectării Legii nr. 226/2020. Guvernul, împreună cu consiliile județene au obligația de a pune în aplicare gratuitatea la transport, exact așa cum prevede legea”, susțin asociațiile de elevi potrivit antena3.ro.

Aceștia adaugă că de opt ani de zile sunt aceleași discuții și că scopul Guvernului, în aceste momente, este acela de a pune pe primul loc interesele transportatorilor, fără să țină cont de faptul că elevii au nevoie și de măsuri clare pentru a avea acces la educație.

Elevii acuză Guvernul că, în perioada pandemiei, nu a fost capabil să asigure accesul la educație pentru toți copiii iar acum, când se poate merge fizic la școală, îi obligă să facă eforturi financiare uriașe ori chiar să nu mai meargă la cursuri.

”Este deja destul de clar că și acest Guvern urăște elevii și studenții și îi vrea condamnați la sărăcie” a declarat Andreea-Sabina Spătariu, președinte Asociației Elevilor din Constanța.

Reprezentanții asociației spun că 400.000 de elevi sunt supuși discriminării.

320
Tagurile:
Educație, Guvern
Tematic
Fost ministru al Educației, propunere: profesorii nu mai au siguranța locului de muncă?
Ore remediale: anunț de ultimă oră al Ministerului Educației
Vacanța elevilor din martie se prelungește - decizia Ministerului Educației

Загрузка...
Elevi, examene, gimnaziu, școală

Vacanța elevilor din martie se prelungește - decizia Ministerului Educației

1223
Ministerul Educației a cedat în fața părinților nemulțumiți de închiderea școlilor și trecerea la învățământul online. Autoritățile au decis să prelungească vacanța de primăvară până pe 15 martie.

CHIȘINĂU, 3 mart - Sputnik. Ministerul Educației, Culturii și Cercetării a decis prelungirea vacanței de primăvară pentru elevii din învățământul primar, gimnazial și liceal.

Vacanța va începe pe 9 martie și se va încheia pe 15 martie 2021. Ministerul precizează că decizia a fost luată pentru a împiedica răspândirea virusului COVID-19 și pentru a proteja viața și sănătatea elevilor și angajaților din sistemul educațional.

Se întâmplă în contextul în care părinții au anunțat că vor ieși vineri la un protest împotriva deciziei Comisiei Naționale Extraordinare de Sănătate Publică de a închide școlile și a trece la învățământul în regim online. 

Ministerul Educației precizează că decizia a fost luată în urma consultărilor cu reprezentanții Autorităților Publice Locale, responsabilii din domeniul învățământului, Consiliul Național al Elevilor, dar și în urma solicitării părinților.

Anterior, vacanța de primăvară era preconizată în perioada 5-8 martie. Astfel, vacanța a fost amânată și prelungită cu șapte zile. 

Ulterior însă elevii vor trebui să recupereze orele ratate. 

„Recuperarea orelor se va efectua cu prezența fizică a elevilor conform unui grafic individual stabilit de administrația fiecărei instituții de învățământ”, precizează Ministerul Educației. 

De asemenea, Ministerul Educației, Culturii și Cercetării atenționează managerii instituțiilor de învățământ că în perioada vacanței copiilor personalul didactic trebuie să activeze conform unui regim flexibil, cu atragerea la serviciu a personalului strict necesar pentru asigurarea funcționalității instituției.

1223
Tagurile:
vacanță, elevi, Moldova

Загрузка...
Ruslan Baltaga

Medic moldovean, aflat la Londra: Ce spune despre tulpina britanică de COVID

0
Actualmente, medicul și profesorul universitar Ruslan Baltaga se află într-o vizită de lucru în Anglia. Specialistul a vorbit despre starea de spirit a britanicilor, dar și despre noua tulpină de coronavirus provenită din Marea Britanie.
Medic moldovean, aflat la Londra: Ce spune despre tulpina britanică de COVID

Noua tulpină a virusului SARS-CoV-2 apărută în Marea Britanie este mai virulentă și mai agresivă.

Această tulpină are capacitatea de a se răspândi mult mai rapid și declanșează forme mai severe ale bolii.

"Virusul s-a răspândit în toare regiunile din Marea Birtanie. S-a dovedit că este cu 70 procente mai contagios și cu 30 la sută crește probabilitatea dezvoltării unei forme mai grave", a menționat pentru Sputnik Moldova Ruslan Baltaga.

Potrivit medicului, în Marea Britanie populația s-a mobilizat și respectă cu strictețe recomandările specialiștilor. Dirijarea pandemiei și impunerea tuturor restricțiilor a fost efectuată în mare parte de epidemiologi, care au venit cu propuneri și au coordonat măsurile cu autoritățile.

"Marea Britanie a fost într-o situație catastrofală. Spitalele au fost supuse unei presiuni mari, iar măsurile continuă și acum. Treptat acestea vor fi scoase, iar despre o relaxare totală se estimează că ar putea avea loc în iunie-iulie curent, până când întreaga populație adultă va fi vaccinată", a sublinait medicul moldovean.

Marea Britanie a devenit prima ţară din lume care a aprobat folosirea vaccinului anti-COVID dezvoltat de Pfizer/BioNTech pe scară largă. Program național de vaccinare împotriva coronavirusului a demarat în luna decembrie.

Amintim că țara a intrat în lockdown naţional pentru a treia oară la începutul lunii ianuarie, închizând școlile, afacerile neesențiale și limitând circulația și călătoriile.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

0
Тема:
Coronavirus în România, Moldova și în lume
Tematic
Japonia cere Chinei să oprească testarea anală pentru Covid-19 pe cetățenii săi
COVID-19 se retrage: În țările CSI scade numărul de infectări
Prima zi de vaccinare împotriva COVID-19 în Moldova: Cine a fost primul

Загрузка...