Детский сад

Educatoare: ”Societatea ne condamnă pentru am stat acasă”

1399
(reînnoit 10:02 28.01.2021)
Problema plății orelor remediale numai pentru profesorii de la ciclurile primar, gimnazial și liceal a stârnit nemulțumiri în rândul educatoarelor, care au reacționat. Ce a scris un profesor pentru învățământ preșcolar.

BUCUREȘTI, 28 ian – Sputnik. Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu a vorbit, în repetate rânduri, despre faptul că orele remediale vor fi plătite. Demnitarul a vizat numai profesorii din învățământul primar, gimnazial și liceal și oricum, nu pe toți, banii nefiind suficienți.

Cîmpeanu nu a spus, însă, nimic, despre profesorii din învățământul preșcolar, fapt semnalat ieri în editorialul ”Cîmpeanu discriminează educatoarele?” 

Reacțiile în mediul online la acest material nu s-au lăsat așteptate. Educatoarele au explicat de ce este grea munca lor și s-au arătat dezamăgite că ministrul Educației nu le acordă importanța cuvenită.

Poate cea mai complexă reacție a venit din partea unui profesor pentru învățământ preșcolar, care a sintetizat magistral situația din grădinițele de stat din România.

Educatoarea spune că, la nivel declarativ, Sorin Cîmpeanu și alții apreciază munca lor… însă totul se rezumă la atât. Poate că dacă ei ar petrece 5 ore cu peste 20 de copii mici într-o sală de grupă, dacă ar înțelege că tot ce i se predă unui copil mic trebuie făcut după nivelul de dezvoltare al acestuia, poate atunci cadrele didactice din învățământul preșcolar ar fi apreciate la justa valoare.

”Suntem plătite la normă, lucrăm 25 de ore pe săptămână, chiar dacă depășim 25 de ani vechime… avem una dintre cele mai complexe și exhaustive proiectări a activității didactice, trebuie să pregătim zilnic mult material didactic, trebuie să apelăm mult mai mult decât celelalte categorii de profesori la creativitate, imaginație pentru că lucrăm fără manuale”, a scris dascălul.

Acesta a amintit că lucrează cu copii aflați mereu în mișcare, încercând să concureze permanent, pentru a le trezi interesul spre învățare, cu tehnologia pusă la dispoziția celor mici de părinți blazați sau prea ocupați cu alte lucruri ca să mai inventeze jocuri pentru copii.

”Grupele de copii sunt suprapopulate, materialele didactice inexistente și, mai nou, societatea ne condamnă pentru faptul că am stat acasă și am primit salarii în pandemie de parcă noi am fi inventat virusul Sars CoV-2. Cam la asta se rezumă ”aprecierea” noastră. Și acum, expunere totală: grădinițele vor lucra față în față cu copiii, cu toți copiii, fără teste sau vaccinuri”, a completat educatoarea.

1399
Tagurile:
educatoare
Tematic
Anisie, pentru educatoare: pot veni la grădinițe vara, în afara salariului primit
Expert educațional, sfaturi pentru educatoare în pandemie
Iohannis își bate joc de părinți și copii, dar și de educatoare și învățătoare
Profesor

Hotărâre: Suspendarea cursurilor față în față a fost ilegală

775
Hotărârile Comitetului Național pentru Situații de Urgență, precum și ordinele miniștrilor Educației și Sănătății prin care au fost suspendate cursurile în format fizic în toate unitățile de învățământ au fost anulate de Curtea de Apel București.

BUCUREȘTI, 26 feb – Sputnik. Lovitură dură în sistemul de învățământ, după ce Curtea de Apel București a anulat hotărârile Comitetului Național pentru Situații de Urgență, precum și ordinele miniștrilor Educației și Sănătății prin care au fost suspendate cursurile în format fizic, clasic, în toate unitățile de învățământ.

Ieri, 25 februarie 2021, Curtea de Apel București a respins mai multe excepții invocate în dosarul în care Asociația Școlilor Particulare, dar și nouă persoane au solicitat anularea Hotărârii CNSU din data de 8 noiembrie 2020 privind aprobarea suspendării activităţilor care impun prezenţa fizică a preşcolarilor şi elevilor în unităţile de învăţământ şi continuarea activităţilor didactice în sistem on-line, informează ziarulprofit.ro.

De la comunicare, în termen de 5 zile lucrătoare, hotărârea poate fi atacată cu recurs, în privința soluției date cererii de suspendare. Ea poate fi atacată cu recurs în termen de 15 zile de la comunicare în privința soluției date acțiunii în anulare.

În luna noiembrie a anului trecut, judecătorii au decis că Hotărârea Comitetului Județean pentru Situații de Urgență Iași, prin care cursurile școlare față în față au fost suspendate în municipiul Iași, este nelegală.

De asemenea, judecătorii au admis anularea parțială a hotărârii nr. 76 din 4 noiembrie 2020, tot în urma unui demers iniţiat de Asociaţia Şcolilor Particulare.

775
Tagurile:
școli, Cursuri

Загрузка...
Monica Cristina Anisie

Anisie, mesaj pentru directorii de școli: Se anunță schimbări

4490
Președintele Comisiei pentru învățământ, tineret și sport din Senatul României a dat asigurări că va continua Campania strategică națională de prevenire și combatere a bullyingului începută în 2007. Ce se va întâmpla în școli.

BUCUREȘTI, 26 feb – Sputnik, Georgiana Arsene. Monica Anisie, fostul ministru al Educației, acum președinte al Comisiei pentru învăţământ, tineret şi sport din Senatul României spune că va continua Campania strategică națională de prevenire și combatere a bullyingului începută în 2007, în parteneriat cu toate instituțiile reprezentative la nivel național, care sunt implicate în soluționarea problematicii bullyingului.

Este vorba despre Ministerul Educației și Cercetării, Autoritatea Națională pentru Drepturile Persoanelor cu Dizabilități, Copii și Adopții - ANDPDCA, Poliția Română – Serviciul de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii din Poliţia Capitalei, CMBRAE, Colegiul Psihologilor, Consiliul Naţional al Elevilor, Asociația Părinților Isteți, Itsy Bitsy.

Fostul ministru al Educației spune că problema bullyingului în rândul copiilor trebuie tratată cu maximă seriozitate. Și aceasta pentru că un copil care nu se dezvoltă într-un mediu armonios începând din învățământul preșcolar până la liceu inclusiv riscă să fie afectat din punct de vedere al performanței școlare și nu va putea deveni un adult autonom, echilibrat și sănătos psiho-emoțional.

Din acest motiv, toți cei implicați – părinți, cadre didactice, consilieri școlari, personal auxiliar, polițiști, elevi – trebuie să colaboreze între ei și să se raporteze la niște reguli comune, acceptate de către toți. Toți aceștia trebuie, de asemenea, să respecte procedurile legale de intervenție în situațiile de violență psihologică.

”În acest sens, doresc să le amintesc tuturor directorilor de unități de învățământ preuniversitar să actualizeze Regulamentul de Ordine Interioară și să implementeze normele metodologice pentru aplicarea Legii nr. 221/2019, prin care este prevenit și combătut bullyingul în spațiile destinate învățământului”, a transmis Monica Anisie.

Președintele Comisiei pentru învăţământ, tineret şi sport din Senatul României a subliniat că aceste norme au fost aprobate în mandatul său de ministru, prin OMEC nr 4343/27.05.2020, publicat în Monitorul Oficial din 10 iunie 2020, intrând în vigoare odată cu publicarea sa.

De asemenea, a completat Anisie, fiecare unitate de învățământ va introduce în Regulamentul de ordine Interioară – ROI - obiectivul ”școală cu toleranță zero la violență”.

”În acord cu profesorii, elevii și părinții acestora, unitățile de învățământ stabilesc măsurile aplicabile în cazul unui comportament inadecvat, imoral sau necolegial al unor copii față de alți copii”, a punctat Anisie.

4490
Tagurile:
școală, director, Monica Anisie

Загрузка...
Klaus Iohannis se vaccinează împotriva COVID-19

Lovitură: Iohannis ”e de acord cu pașaportul de vaccinare”

0
Avocatul Piperea a reacționat după ce președintele Klaus Iohannis a susținut necesitatea unui act la nivelul Uniunii Europene – ”un certificat”

BUCUREȘTI, 27 feb – Sputnik. După cum s-a anunțat, președintele Iohannis, a participat, în perioada 25-26 februarie, la reuniunea extraordinară a Consiliului European - în format de videoconferință.

La reuniune, unul dintre principalele subiecte s-a referit la coordonarea UE în contextul pandemiei de COVID-19 și acțiunea în domeniul sănătății, dar și ”consolidarea rezilienței UE în domeniul sănătății și al managementului crizelor, în perspectiva creării unei Uniuni a Sănătății”.

Și, evident, tema controversată a ”pașaportului de vaccinare”, propus de câteva state, a fost abordată.

Anterior evenimentului, președintele Iohannis s-a referit ca nefiind cazul și momentul pentru așa ceva dar… iată ce a declarat la reuniune.

Cităm de pe site-ul Președinției României:

”Referitor la certificatele de vaccinare, Președintele României s-a pronunțat pentru o abordare coordonată și unitară la nivel european, susținând că certificatul de vaccinare ar trebui utilizat pentru scopuri medicale, iar procesul de identificare a elementelor tehnice pe care să le conțină un certificat la nivel european va trebui să continue”.

Șoc… sau ce? Iohannis vorbește, de fapt, de introducere, ”pas cu pas”, a unui ”certificat la nivel european”, adică a unui pașaport!

Desigur, veți spune, astea sunt speculații jurnalistice. Dar, iată că și ditamai profesorul universitar de Drept, avocatul Gheorghe Piperea, interpretează la fel:

”Ce “surpriză” - Werner este de acord cu pașaportul de vaccinare, chiar dacă pretindea, recent, că nu e de acord”, remarcă Piperea, explicând ironic – ”Ce să îi faci, viața de vătaf e viață de vătaf, mai tre’ să faci și ce spune stăpânul”.

Încă un argument – Iohannis a susținut acest ”certificat la nivel european” în contextul în care a arătat că la nivelul UE, ”nu s-a reușit implementarea unei abordări comune în ceea ce privește unele măsuri luate în pandemie, precum restricțiile impuse, care diferă semnificativ de la un stat membru la altul, în ceea ce privește controlul frontierelor sau asigurarea liberei circulații a mărfurilor și persoanelor”.

Adică un argument pentru a introduce o reglementare la nivel de UE, materializată, desigur, prin acest act – fie el numit ”pașaport”, fie ”certificat la nivel european”.

0
Tagurile:
Klaus Iohannis
Тема:
Coronavirus în România, Moldova și în lume

Загрузка...