Sorin Cîmpeanu

Cîmpeanu, propunere șoc: școli și profesori, afectați

1943
Ministrul Educației spune că învățământul în sistem simultan este ”o nenorocire” și, prin urmare, trebuie să dispară. Demnitarul nu a spus ce se va întâmpla cu acei copii și cu cadrele didactice.

BUCUREȘTI, 6 ian – Sputnik. Sorin Cîmpeanu, ministrul Educației Naționale, vrea să taie și fragila legătură cu școala a copiilor din zone mai puțin populate, care învață în sistem simultan. Asta înseamnă, spre exemplu, că patru copii de clasa a doua pot învăța în aceeași clasă cu 7 de clasa întâi.

Pentru acești copii, nu există altă variantă de învățare, fiindcă ei fac parte din comunități sărace.

În schimb, Sorin Cîmpeanu, ministrul Educației a criticat modalitatea de predare în sistem simultan și spune că este ”o nenorocire”.

”Învăţământul simultan este o nenorocire, dar este o problemă cronică a învăţământului românesc. Nu ştiu de situaţii în care, în vremuri de criză, să se facă reforme care să vină într-un cadru propice. Şi, totuşi, trebuie să se facă lucrul acesta. Învăţământul simultan trebuie să dispară, o spun cu toată răspunderea”, a afirmat Sorin Cîmpeanu, potrivit edupedu.ro.

În ceea ce privește școala online, el s-a arătat sceptic, vorbind despre calitatea acestui act educațional în cazul copiilor care nu au acces la mijloace informatice sau al celor care trebuie să împartă spațiul cu frați ori părinți în timpul cursurilor.

De asemenea, acesta a precizat că și profesorilor le este greu să predea în fața unui ecran, fiind demotivant.

Facem precizarea că învățământul online este specific mediului rural.

În România, organizarea acestui tip de învăţământ este reglementată prin Legea Educaţiei Naţionale 1/2011 şi Ordinul MECTS 3062/19.01.2012.

Pentru acest tip de predare există o metodologie specifică pentru acest tip de predare, iar clasele simultane sunt înființate din cauza numărului insuficient de copii - natalitate în scădere sau depopulare -pentru a înființa o clasă separată.

România nu este unicul stat cu învățământ simultan din lume.

1943
Tagurile:
Sorin Cîmpeanu
Один день ученика в пандемии

Manual de Istorie depășit: elevii învață România nu e în UE

66
(reînnoit 17:18 26.01.2021)
Europarlamentarul Victor Negrescu aduce în atenția opiniei publice din România o situație aberantă prezentă în manualul de Istorie pentru liceu, unde elevii învață că România se află în curs de aderare la Uniunea Europeană.

BUCUREȘTI, 26 ian – Sputnik. Situație incredibilă prezentată în manualul de Istorie de clasa a XI-a, profil real, acolo unde scrie negru pe alb că România se află în curs de aderare la Uniunea Europeană.

Facem precizarea că România a aderat la UE încă din 2007, iar la 14 ani distanță elevii de liceu învață că se află în curs de aderare.

Europarlamentarul Victor Negrescu este cel care a adus în atenția publică aberanta situație.

”Am primit recent o imagine de la un elev de clasa a XI-a, profil real, cu extrasele din manual din care aflăm că România urmează să adere la UE precum și alte informații neactualizate despre UE”, spune Vistor Negrescu într-o postare pe Facebook.

Acesta spune că și-a comandat manualul și că a constatat că este inclus încă în programa școlară 2020-2021  -https://www.edu.ro/manuale-scolare – motiv pentru care a decis să solicite public Ministerului Educației să revizuiască rapid manualele aprobate pentru folosirea în învățământul preuniversitar.

Europarlamentarul a propus cu acest prilej rectificarea rapidă a tuturor referințelor despre UE din manuale, precum și introducerea unui curs opțional despre cetățenie care să includă în detaliu aspectele ce țin de drepturile, oportunitățile și obligațiile noastre în plan european.

”Un document concret va ajunge în cel mai scurt timp la Ministerul Educației și mă angajez, ca împreună cu colegii mei din zona universitară și toți cei interesați, să începem să realizăm un suport de curs și un program de educație despre UE adaptat copiilor din ziua de astăzi”, a completat Negrescu.

66
Tagurile:
Istorie, manual
Tematic
Unic în istorie: Ambasadorul SUA – făcut praf de personalități!
MEC, explicații despre disciplinele istorie și geografie
Cel mai sinistru experiment din istorie, traume vor dura decenii

Загрузка...
Radu Szekely

Radu Szekely, noul secretar de stat în Ministerul Educației

244
Expertul educațional Radu Szekely, fondator al Școlii Finlandeze de la Sibiu, este noul secretar de stat la Educație. Acesta a declarat că este o perioadă dificilă, în care vor trebui făcute niște schimbări, unele dure care nu vor fi neapărat populare.

BUCUREȘTI, 26 ian – Sputnik. Veste bună pentru mediul didactic: Radu Szekely, fondatorul Școlii Finlandeze din Sibiu, fost consilier al ministrului Ecaterina Andronescu, a fost numit secretar de stat în Ministerul Educației.

Prezența unui expert de calibrul său ar putea revitaliza Educația, cu condiția ca ministrul Sorin Cîmpeanu, dar și ceilalți din Minister, să țină cont de ideile noului secretar de stat.

Contactat de corespondentul Sputnik, Radu Szekely a declarat că se bucură de încredere din partea alianței politice USR-PLUS, el nefiind nici măcar membru al acesteia.

”E și un sentiment copleșitor, pentru că am văzut reacțiile în spațiul public care sunt foarte pozitive și așteptările oamenilor sunt foarte mari. Sper ca din poziția de secretar de stat și prin atribuțiile care îmi vor fi delegate, pe care încă nu le știu, să pot să mă ridic la înălțimea așteptărilor”, a declarat Radu Szekely.

Acesta a declarat că este o perioadă dificilă, în care vor trebui făcute niște schimbări, unele dure care nu vor fi neapărat populare.

Referitor la problema banilor pentru orelor remediale, Radu Szekely a precizat că nu ar dori să limiteze discuția despre orele remediale la costul lor. Și aceasta deoarece costul nominal în bani este unul pe care trebuie să îl suportăm datorită unor situații care au fost dincolo de control.

Mai exact, unii profesori poate că nu și-au făcut treaba cum era de așteptat, unii nu au putut fie pentru că nu au avut abilitățile necesare pentru predare online, fie nu au avut tehnologia necesară.

”Aș vrea să ne uităm la orele remediale ca la un serviciu adus copiilor, elevilor pentru a-i ajuta să ajungă la acele competențe la zi așa cum ne dorim și cum este prevăzut în documentele oficiale”, a punctat Radu Szekely.

Una din măsurile nepopulare care ar putea fi luate – și despre care a vorbit deja ministrul Educației – este cea referitoare la realizarea în ziua de sâmbătă a orelor remediale.

”Sunt convins că nu va fi foarte bine primită această măsură dacă va fi pusă în aplicare pentru simplul motiv că nu mai suntem obișnuiți să lucrăm în week-end, dar, fiind o situație excepțională cred că ar trebui să avem în vedere și lucrul ăsta”, a explicat secretarul de stat.

În opinia sa, niște măsuri nepopulare vor fi legate de implementarea noilor planuri cadru pentru liceu și care, deocamdată, sunt în dezbatere publică.

”Concursurile pentru posturile de directori vor fi iarăși un cartof fierbinte. Cel puțin 80% din directorii de școli din țară și-au încheiat mandatul în luna ianuarie, ceilalți îl încheie în prima jumătate a anului. Trebuie organizate concursuri și felul în care vor fi organizate aceste concursuri e un subiect care va genera și nemulțumiri”, a completat Radu Szekely.
244
Tagurile:
Secretar de Stat, Ministerul Educației

Загрузка...
Vladimir Putin și Joe Biden

Vladimir Putin, mesaj clar și ferm pentru Joe Biden și SUA, chiar de la prima convorbire

0
Lui Putin nu-i place echivocul: prima discuție telefonică a președintelui rus cu noul președinte al SUA a consemnat și intenția clară, ferm exprimată de liderul de la Kremlin

BUCUREȘTI, 27 ian – Sputnik. Președintele rus Vladimir Putin și președintele SUA Joe Biden au avut prima discuție telefonică.

Temele principale al convorbirii au fost legate de opțiunile de prelungire a tratatului New START, de cooperarea în lupta împotriva Covid-19, dar și de normalizarea relațiilor bilaterale.

În privința New Start, ”președinții și-au exprimat satisfacția față de progresele înregistrate”, transmite Kremlinul, care arată că, spre deosebire de administrația Trump a manifestat ”o lipsă de dorință de a prelungi acordul fără condiții prealabile”, această poziție ”pare că s-a schimbat sub Biden”.

De aceea, în următoarele zile, Rusia și SUA ar putea să finalizeze toate procedurile necesare pentru a se asigura că acordul de referință va rămâne în vigoare.

Dar, pe lângă aceste teme, Vladimir Putin i-a transmis lui Joe Biden un mesaj ferm, menit să exprime orientare politică pe care a ales-o Moscova.

Și anume, Putin i-a spus lui Biden că normalizarea legăturilor dintre Moscova și Washington ar aduce beneficii nu doar ambelor națiuni, ci întregii comunități internaționale, având în vedere rolul Rusiei și SUA în menținerea stabilității și securității pe tot globul.

Tot în cadrul discuției la cel mai înalt nivel, președinții au inclus posibilitatea eforturilor comune de combatere a pandemiei, precum și cooperarea comercială și economică.

De asemenea, președinții au abordat perspectiva menținerii acordului nuclear iranian, dar și soluționarea conflictului din Ucraina de Est - și inițiativa Rusiei de a organiza un summit al membrilor permanenți ai Consiliului de Securitate al ONU.

Desigur, Kremlinul transmite că Putin l-a felicitat pe Biden pentru preluarea noului său rol la Casa Albă.

Ca fapt divers dar semnificativ, agenția Russia Today comentează că rezumatul conversației furnizat pe site-ul Casei Albe a apărut ”mult mai puțin conciliant, menționându-se că Biden a reafirmat „sprijinul ferm al SUA pentru suveranitatea Ucrainei” și a adus în discuție situația cu opozantului Alexei Navalnîi, hack-ul ”SolarWinds”, presupusa „ingerință în alegerile din 2020 din Statele Unite” și chiar nefondatele acuzații că Rusia ar fi acordat recompense capul soldaților SUA din Afganistan”.

Dar, ce este clar, ambele părți – Kremlinul și Casa Albă - au transmis că Putin și Biden au fost de acord să mențină comunicarea în viitor.

Iar ca o concluzie – ca de obicei, Vladimir Putin nu a lăsat loc de echivoc și a definit clar propunerea și intenția politică a Rusiei față de noua administrație a SUA: normalizarea relațiilor Moscova – Washington, cu beneficii pentru ambele națiuni și pentru binele întregii comunități internaționale. O propunere clară și fermă.

0
Tagurile:
Joe Biden, Vladimir Putin
Tematic
Ce spune Putin despre “investigația” lui Navalnîi
Vladimir Putin va lua cuvântul la Forumul Economic Mondial de la Davos
Putin și Biden au convenit asupra prelungirii New Start

Загрузка...