Один день ученика в пандемии

Elevii, solicitare urgentă către ministrul Educației!

95
(reînnoit 13:24 04.01.2021)
Descentralizarea deciziei privind deschiderea școlilor, în funcție de rata incidenței de COVID-19 este solicitarea trimisă de Consiliul Național al Elevilor ministrului Educației, Sorin Cîmpeanu. De ce au recurs la acest gest.

BUCUREȘTI, 4 ian – Sputnik. Elevii nu știu, deocamdată, cum se va învăța după vacanța de iarnă. Din acest motiv, ei au înaintat ministrului Educației, Sorin Cîmpeanu, o solicitare prin care cer ca instituția să descentralizeze decizia privind deschiderea școlilor, în funcție de rata incidenței de COVID-19 la nivel local.

Elevii avertizează că ’este absolut imperioasă realizarea unei strategii fezabile de învățare remedială, pentru a garanta faptul că lacunele pe care mulți elevi le-au acumulat la începutul pandemiei și în perioada de învățare online din acest an școlar nu se vor acutiza, devenind imposibil de acoperit. În același timp, solicităm demararea discuțiilor privind organizarea examenelor naționale, pentru a avea mai multe scenarii pregătite, astfel încât acestea să poată fi derulate în siguranță’.

Amintim că ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a declarat la Știrile Pro TV că “instituțional” ministerul “își dorește deschiderea cât mai grabnică a școlilor”, însă întrebat de reporter dacă pe 11 ianuarie elevii vor reveni în bănci, Cîmpeanu a anunțat indirect că nu.

Reprezentanii Consiliului Național al Elevilor subliniază faptul că, în data de 11 ianuarie se va încheia vacanța de iarnă, iar elevii se vor întoarce la școală în format online, conform anunțurilor făcute de către Ministerul Educației.

Însă, aceștia susțin că școlarii din România le-au transmis că este obositor să realizeze cursuri online. De asemenea, ei spun că școala online este obositoare, ineficientă și complet nesustenabilă pe termen lung.

De aceea, ținând cont de faptul că ne apropiem vertiginos de examenele naționale, de al doilea semestru al acestui an școlar și că multe localități din țară se află sub indicele de 3 cazuri/mia de locuitori, reprezentanții CNE solicită Ministerului Educației să descentralizeze din nou decizia privind redeschiderea unităților de învățământ, în funcție de rata incidenței la nivel local, asigurând, în același timp, materialele sanitare necesare desfășurării cursurilor în siguranță.

Aceștia pun și problema că este nevoie de realizarea unei strategii fezabile de învățare remedială, pentru a garanta faptul că lacunele pe care mulți elevi le-au acumulat la începutul pandemiei și în perioada de învățare online din acest an școlar nu se vor acutiza.

”În același timp, solicităm demararea discuțiilor privind organizarea examenelor naționale, pentru a avea mai multe scenarii pregătite, astfel încât acestea să poată fi derulate în siguranță”, punctează reprezentanții CNE, potrivit edupedu.ro.

Semestrul întâi se încheie vineri, 29 ianuarie 2021. Elevii vor relua cursurile în data de 8 februarie 2021, atunci când începe semestrul al doilea al anului școlar 2020-2021.

95
Tagurile:
Ministerul Educației
Tematic
Elevii, semnal de alarmă:”Ministrul Educației e de negăsit!”
Secretar de stat în MEC: data când elevii ar putea reveni în bănci
Crăciun 2020: Vacanța de iarnă - cât stau elevii acasă
Profesor

Vești rele pentru profesori: impozit pe banii pentru ore remediale

1038
Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a făcut un anunț care va deranja, cu siguranță, cadrele didactice. Este vorba despre banii pe care dascălii ar urma să îi primească pentru orele remediale.

BUCUREȘTI, 25 ian – Sputnik. Profesorii primesc vești nu prea fericite de la ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu. Acesta a declarat că suma de 100 de lei primită de un profesor care face cursuri de recuperare cu elevii, cunoscute drept ”ore remediale” este una brută.

Drept pentru care banii vor fi impozitați.

Cîmpeanu a spus, de asemenea, că se intenționează alocarea a 144 de milioane de lei din fonduri europene pentru învățământul primar și gimnazial la care să se adauge 96 de milioane de lei din programul ROSE, Romanian Secondary Education, un proiect al Guvernului României împreună cu Banca Mondială, în total 240 de milioane de lei.

Un cadru didactic ar urma să primească, lunar, la o medie de 5 ore pe săptămână, suma de 2000 de lei brut.

Pentru perioada de 16 săptămâni, avansată de ministrul Educației ca perioadă necesară pentru aceste ore de recuperare în Semestrul II, un cadru didactic care face toate aceste ore ar primi 8.000 de lei brut, scrie edupedu.ro.

Din suma totală, angajatul primește 57%, iar statul ia aproape 43% din bani, potrivit unei impozitări a venitului pe modelul salariului.

Suma de 240 de milioane de lei anunțată de Cîmpeanu ar ajunge pentru 30.000 de profesori, din care 18.000 de gimnaziu și învățământ primar iar restul de la liceu, potrivit împărțirii pe fondurile destinate elevilor până la 16 ani din Programul Operațional Capital Uman – fonduri europene și elevilor de liceu din Proiectul ROSE, bazat pe împrumutul cu dobândă redusă de la Banca Mondială.

Cîmpeanu a explicat că programul se va numi Planul național de acțiuni remediale și că va fi prezentat printr-o ordonanță de urgență în ședința de guvern de miercuri.

1038
Tagurile:
Impozit, ore, Profesori

Загрузка...
Sorin Cîmpeanu

Cîmpeanu, despre redeschiderea grădinițelor: anunțul zilei

7076
Ministrul Educației a explicat ce se întâmplă cu grădinițele în fiecare scenariu în care se va afla România și a subliniat că restricțiile în unitățile de învățământ preșcolar din țară vor dispărea.

BUCUREȘTI, 25 ian – Sputnik. Sorin Cîmpeanu, ministrul Educației, a venit cu un răspuns la întrebarea privind redeschiderea grădinițelor.

Demnitarul a subliniat că acestea vor rămâne deschise, indiferent de scenariul în care se va afla România.

În toată această perioadă, în care unitățile de învățământ preșcolar de stat din România au fost închise, cele private au fost deschise, prin schimbarea statutului lor în after school-uri.

Accesul fizic al copiilor în grădinițe nu a produs efecte negative din punct de vedere medical.

Sorin Cîmpeanu a spus că grădinițele vor rămâne deschise.

”Şi în scenariul verde, şi în cel galben şi în cel roşu, grădiniţele rămân deschise, pentru că cel mai greu este să lucrezi cu elevii de clasele I-IV şi în grădiniţă. Nu spun că este uşor să lucrezi în gimnaziu, liceu sau în universitar online, dar în grădiniţie şi în clasele I-IV este cel mai greu de imaginat, cum ai putea fi eficient, să îl înveţi pe un copil să facă litere online”, a punctat ministrul Educației, în cadrul unei emisiuni la Antena3.

Demnitarul a subliniat că propunerea este ca, în toate scenariile, grădinițele să fie deschise, iar copiii să vină acolo.

Potrivit acestuia, decizia de reluare a activității în format fizic la grădiniță a fost la început descentralizată, apoi centralizată și iar descentralizată.

În ceea ce privește măsurile luate până acum, din punctul său de vedere, au fost ”cele mai bune”.

”Să ne învăţăm noi, cei din Parlament şi cei din Guvern să facem legi mai clare care să nu permită grad ridicat de inechitate”,  a adăugat Sorin Cîmpeanu.
7076
Tagurile:
Grădinițe, Sorin Cîmpeanu
Tematic
Schimbări la grădiniță, propuse în programul de guvernare
Cîmpeanu: Ce se întâmplă cu grădinițele și școlile după 8 februarie
În atenția tuturor grădinițelor: program implementat la nivel național

Загрузка...

Organismul îşi poate aminti coronavirusurile cum poate lupta împotriva noului virus

0
(reînnoit 17:46 25.01.2021)
Ce se întâmplă atunci când noul coronavirus intră într-un organism care a suferit anterior de boli cauzate de alți agenți patogeni similari. Ce dezvăluie un nou studiu.

BUCUREŞTI, 25 ian – Sputnik. Atunci când noul coronavirus intră într-un organism care a suferit anterior de boli cauzate de alți agenți patogeni similari, acesta poate provoca anticorpi deja existenți care luptă împotriva acestei infecții, spun cercetătorii. Potrivit acestora, acest lucru poate ajuta organismul să lupte mai bine împotriva Covid-19.

Prin urmare, infecțiile cu coronavirus suferite anterior de o persoană pot ajuta sistemul imunitar să lupte împotriva SARS-CoV-2, potrivit unui studiu publicat în revista Cell Reports Medicine.O echipă de oameni de știință americani a ajuns la această concluzie.

Oamenii de știință au studiat răspunsul imun la coronavirusurile MERS-CoV și SARS-CoV-1, precum și la alte patru care nu sunt fatale, dar care provoacă o reacție care duce la răceală.

Conform rezultatelor studiului, SARS-CoV-2, la intrarea în organism, poate provoca reacția anticorpilor generați în timpul bolilor anterioare.

„Ceea ce înseamnă că este posibil să avem deja o imunitate la acest virus”, a declarat John Altin, specialist în boli infecțioase și autor al studiului, într-o declarație publicată de EurekAlert.

Specialistul a spus că anticorpii se pot conecta la elemente ale noului coronavirus, iar răspunsul imun poate fi facilitat prin contactul cu alte tulpini ale virusului.

Datele obținute de oamenii de știință vor ajuta la dezvoltarea de noi metode de diagnostic și tratament, de noi vaccinuri sau alte modalități de protecție împotriva mutațiilor și a Covid-19, potrivit Sputnik France.

În plus, cercetătorii consideră că descoperirile îi pot ajuta să înțeleagă de ce la unele persoane Covid-19 provoacă simptome ușoare sau niciun simptom, în timp ce la altele, infecția este severă și poate duce la spitalizare sau moarte.

0
Tagurile:
coronavirus
Tematic
Rusia înregistrează o scădere a noilor cazuri zilnice de COVID-19
MAE: Noi condiții de intrare în Franța în condițiile pandemiei COVID-19
Președintele Mexicului are Covid 19 și vrea să îl sune pe Putin pentru vaccinul Sputnik V

Загрузка...