Valeriu Gheorghita

Valeriu Gheorghiță, anunțul așteptat de toți profesorii

1554
(reînnoit 09:21 04.01.2021)
Coordonatorul campaniei de vaccinare contra COVID-19 a venit cu o informație care interesează deopotrivă profesorii, elevii și părinții, referitoare la condițiile necesar de îndeplinit pentru redeschiderea unităților de învățământ.

BUCUREȘTI, 4 ian – Sputnik. Medicul Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei de vaccinare împotrivit COVID-19, a declarat că vaccinarea profesorilor nu reprezintă o condiție pentru redeschiderea unităților de învățământ.

Însă, mai spune Gheorghiță, personalul din învățământ este prioritizat. Și aceasta pentru că profesorii deservesc o activitate esențială pentru societate și pentru sistemul educațional din România.

”Cu siguranță vor avea prioritate la vaccinare, dar deschiderea școlilor nu este condiționată de vaccinare”, a spus Valeriu Gheorghiță.

Persoanele care așteaptă să intre în a treia etapă de vaccinare ar putea face acest lucru mai repede? Coordonatorul campaniei de vaccinare anti COVID-19 a dat un răspuns negativ, motivând că nu există o disponibilitate practic infinită a vaccinurilor.

Dacă România s-ar afla într-o asemenea situație, cu siguranță nu ar mai fi nevoie de prioritizare, iar toți cei care doresc să se imunizeze ar merge la un centru de vaccinare și s-ar vaccina.

”Noi trebuie să asigurăm în primul rând accesul la prima doză şi ulterior rapelul, pentru că aşa cum reiese din studiile clinice eficacitatea de peste 95% reiese ca urmare a efectuării celor două doze, atât doza iniţială, cât şi doza de rapel, la 21 de zile”, a explicat Valeriu Gheorghiță, potrivit stirileprotv.ro.

Această prioritizare este pretutindeni, nu doar în România.

Potrivit programării, corodonatorul campaniei de vaccinare anti COVID-19 se va imuniza marți, 5 ianuarie 2020, în centrul de vaccinare din Spitalul Militar Central, unde lucrează.

În ceea ce privește demnitarii, aceștia se vor vaccina atunci când le va veni rândul.

1554
Tagurile:
Valeriu Gheorghiță
Studente

Concurs pentru bursă de educație gratuită în Federația Rusă

38
Cetățenii români sunt invitați să participe la concursul de burse educaționale la cele mai bune universități din Rusia. Programul de burse include studii superioare gratuite. Condițiile de participare.

BUCUREȘTI, 19 ian – Sputnik. Vești bune pentru românii care doresc să studieze în Federația Rusă: a început concursul pentru obținerea unei burse pentru educație gratuită.

Românii sunt invitați să participe la concursul de burse educaționale la cele mai bune universități din Rusia.

Programul de burse din Rusia include studii superioare gratuite  -diplomă de licență, masterat, postuniversitar, rezidențiat, inclusiv cazare în cămine precum și o bursă lunară.

Etapele selectării candidaților

Candidaţii sunt selectați pentru formare în două etape.

Astfel, în prima etapă, se va face selectarea candidaților pentru formare este realizată de Centrul Rus pentru Știință și Cultură din București

Pentru a participa la această primă etapă a concursului, solicitanții de burse trebuie să utilizeze un formular electronic de înregistrare - https://education-in-russia.com

Noul site pentru înregistrarea și depunerea cererilor https://education-in-russia.com va începe să funcționeze începând cu 20 ianuarie 2021.

Candidații trebuie să prezinte următoarele documente într-o formă scanată și atașată:

1) Un formular de cerere completat cu o fotografie color atașată. Chestionarul trebuie completat pe site, apoi tipărit, semnat, scanat și atașat la câmpul de aplicare relevant.

2) O scrisoare motivațională “De ce doresc să studiez în Rusia”, maxim 2 pagini A4, cu font de dimensiune 14 - Times New Roman, cu interval interline de 1.5. Scrisoarea motivațională va fi scrisă în limba rusă - se poate și în limba română sau în limba engleză.

3) O copie a pașaportului de pe prima pagină - pagina să fie în mod clar lizibilă în culori.

Valabilitatea pașaportului trebuie să fie de cel puțin 1,5 ani peste data vizei propuse pentru a studia în Federația Rusă - valabil minim până în martie 2023;

4) O copie a certificatului medical privind absența virusului HIV și SIDA;

5) O copie a documentului instituției medicale care confirmă absența contraindicațiilor medicale pentru formarea în Federația Rusă.

În România, certificatul este eliberat de un medic de familie sau de un medic de la policlinica din localitatea de reședință a candidatului - în cazul în care candidatul are boli cronice care nu împiedică continuarea formării, este necesar să le enumerați.

6) O copie a actelor de studii;

7) O listă a lucrărilor științifice publicate - dacă acestea există - și un autoreferat pentru candidații înscriși la școala de absolvent.

8) Dacă doriți, puteți atașa scrisori de recomandare, scrisori de susținere - pot fi în limba rusă sau engleză, traducerea notarială nu este necesară, copii ale diferitelor certificate, diplome, adeverinţe, etc.

În cazul în care candidatul nu are un document de studii la momentul depunerii cererii, candidatul va furniza rezultatele ultimei certificări de la instituția de învățământ unde își definitivează studiile, informează Mikhail Davydov, directorul Centrului Rus de Știință și Cultură de la București pe Facebook.
 • Pentru elevii de gimnaziu este necesar să se furnizeze un extras cu note pentru cei 2 ani de studiu anteriori și pentru prima jumătate a ultimei clase de studiu (referințe de la școală sau o fotocopie a primei pagini și o pagină cu note pentru prima jumătate a ultimei clase de studiu din carnetul elevului, certificată de sigiliul școlii).
 • Pentru studenții din ultimul an de licență, este necesar să se prezinte un certificat cu privire la examene și un certificat cu privire la câte examene au mai rămas de susţinut pentru a obține diploma.
 • Toate documentele trebuie traduse în limba rusă și legalizate.
 • Un candidat străin are dreptul de a-și alege ca loc de studii viitoare până la șase instituții diferite de învățământ - dar nu mai mult de două într-unul din cele două orașe cu statut federal: Moscova sau Sankt Petersburg.
 • Nu este permisă specificarea unei singure organizații educaționale ca loc al educației viitoare. Se recomandă alegerea a cel puțin trei organizații educaționale care să fie incluse în chestionarul de aplicare.
 • În cazul în care niciuna dintre organizațiile educaționale menționate în chestionar, dintr-un motiv sau altul, nu îl va accepta pe solicitantul străin drept viitor student, atunci dreptul de decizie asupra instituţiei de studiu unde candidatul va studia în viitor este rezervat ministrului învățământului superior și științei din Federația Rusă.
 • Candidatul poate primi informații cu privire la evoluția analizării candidaturii sale. Pentru a face acest lucru, este obligatoriu să specificați adresa Dvs. de e-mail în chestionarul-declarație.
 • Străinii care nu cunosc limba rusă suficient sau satisfăcător au dreptul să studieze în departamentele pregătitoare ale universităților din Rusia, care oferă pregătire pentru desfășurarea programelor educaționale în limba rusă. Durata studiilor la facultatea pregătitoare este de un an universitar. Acești candidați trebuie să specifice în chestionar în mod necesar necesitatea de a studia la departamentul pregătitor - facultatea pregătitoare.
 • Candidații pentru formare în domeniile de specializare din categoria “Artă și Cultură” trebuie să susţină teste introductive suplimentare de orientare creativă direct în respectivele organizații educaționale, la care intenționează să se înscrie. În același timp, datele specifice pentru testele introductive suplimentare de orientare creativă în anumite organizații educaționale ar trebui să fie specificate și ordonate de către ei înșiși și pe cheltuiala lor pentru a susţine testele în Rusia - cu excepția cazului în care universitatea prevede o altă formă de testare.
 • Informațiile despre calendarul testelor introductive suplimentare de orientare creativă către alte organizații educaționale sunt postate direct pe site-urile acestor organizații.
 • Candidații ce aplică pentru programele de rezidențiat trebuie să posede o cunoaștere obligatorie a limbii ruse suficientă pentru a stăpâni programul educațional. Nu există prevăzută nici o trimitere a acestor candidați la facultăți pregătitoare pentru limba rusă.
 • Documentele care nu sunt completate în conformitate cu cerințele prevăzute în limba rusă, care nu sunt traduse în limba rusă, fără traduceri notariale autorizate, nu sunt acceptate pentru examinare.
 • Termenul limită pentru depunerea documentelor este 20 februarie 2021.

În cea de-a doua etapă, în urma revizuirii tuturor cererilor primite, Centrul Rus pentru Știință și Cultură din București trimite o listă a candidaților selectați la Ministerul Învățământului Superior și Științei al Federației Ruse pentru a verifica documentele și a le distribui universităților din Rusia.

Străinii - specialiști cu studii superioare - înscriși în programe suplimentare de învățământ profesional - dezvoltare profesională - nu li se plătesc burse academice.

Costurile de transport ale cetățenilor străini până la locul de studiu, achiziționarea de polițe voluntare de asigurare de sănătate se fac pe cheltuiala fondurilor personale și/sau prin sponsorizare.

Cei interesați pot afla mai mult informații trimițând un mail pe adresa Centrului Rus de Știință și Cultură de la București: secretariatccr@mail.ru.

38
Tagurile:
Burse, Rusia, Studii

Загрузка...
Ученики

Inspectoratele școlare pregătesc tăieri de clase în România

961
(reînnoit 19:01 18.01.2021)
Reprezentanții Consiliului Național al Elevilor atrag atenția că în România se pregătește ceva grav, la ințiativa inspectoratelor școlare sau chiar a unităților de învățământ, pe fondul scăderii populației școlare de la o generație la alta.

BUCUREȘTI, 18 ian – Sputnik. Inspectoratele școlare sau unitățile de învățământ din România pregătesc tăieri masive de clase din diferite școli din învățământul preuniversitar. Motivul îl reprezintă numărul tot mai mic de elevi de vârstă școlară.

Semnalul de alarmă a fost tras de reprezentanții Consiliului Național al Elevilor.

Potrivit CNE, eliminarea unor clase din planul de şcolarizare presupune micşorarea normelor didactice, fapt care va conduce atât la scăderea numărului de posturi disponibile în sistem, cât şi la micşorări salariale pentru cadrele didactice.

În opinia elevilor, acesta este un moment bun pentru implementarea măsurilor care să aibă în centrul lor elevul şi creşterea calităţii educaţiei. Vorbim despre reducerea numărului de elevi dintr-o clasă şi asigurarea accesului la educaţie în comunităţile subdezvoltate.

CNE solicită ministrului Educației să facă, în regim de urgenţă, demersurile necesare pentru ca desfiinţarea claselor să fie realizată doar acolo unde acestea nu vor avea efectivul de elevi necesar funcţionării, conform legii.

O altă propunere a CNE o reprezintă realizarea unei anchete în rândul inspectorilor şcolari generali, pentru a determina modul în care s-au luat deciziile privind tăierea claselor şi sancţionarea celor care au încălcat standardele de transparenţă şi comunicare interinstituţională eficientă, potrivit edupedu.ro.

Rareș Voicu, președinte CNE, spune că asistăm la un posibil măcel în ceea ce privește organizarea claselor pentru anul școlar viitor – 2020-2021, pentru că unii inspectori școlari fie nu cunosc legea fie nu vor să o aplice.

Și aceasta fiindcă, după standardele lor, o clasă, pentru a nu fi desființată, ar trebui să funcționeze cu minimum 30 de elevi.

Voicu spune că legea e foarte clară în această privință și solicită ministrului Educației ”să acţioneze cu celeritate şi să îşi asume primii paşi în lupta pentru creşterea calităţii în sistemul educaţional, prin micşorarea numărului de elevi de la clasă”.

961
Tagurile:
România, inspectoratul școlar
Tematic
Nigeria, agresori necunoscuți au atacat o școală și au răpit elevi
Burse școlare: Clotilde Armand, veste proastă pentru elevi
Tunegaru: ”Școala s-a rupt de elevi”

Загрузка...