BUCUREȘTI, 28 dec – Sputnik. Vești rele pentru profesori acum, la final de an: salariile lor nu vor fi deocamdată majorate.
Anunțul a fost făcut de premierul României, Florin Cîțu, la finalul ședinței de Guvern de astăzi, 28 decembrie 2020.
Acesta a precizat că se va analiza legea salarizării pentru a se vedea dacă este eficientă.
”Până atunci, veniturile angajaților din sectorul public se mențin la nivelul decembrie 2020 până când vom analiza excepțiile. Legea a fost aplicată greșit în ultimii ani, spun eu”, a punctat Cîțu, scrie edupedu.ro.
În schimb, salariul minim va crește peste rata inflației, cu 3,1% în 2021.
Reamintim că salariile profesorilor ar fi trebuit să fie majorate cu 16 procente încă din 1 septembrie 2020. Pe fondul pandemiei de coronavirus, creșterea a fost amânată.
Ministerul Educației și Cercetării a transmis, la începutul anului școlar 2020-2021 că, practic, majorarea de 16% - tranșele a doua și a treia, care semnifică atingerea nivelului majorărilor prevăzute pentru anul 2022 și care a fost mutată pentru 1 septembrie 2020 – devansată, deci, cu 2 ani – este acum prevăzută pentru 1 septembrie 2021.
Noul ministru al Educației, Sorin Cîmpeanu, a precizat, cu o zi înainte de ședința de astăzi, că, în ceea ce privește construcția bugetului, aceasta reprezintă o urgență și că pentru Educație este nevoie de resurse.
”Îți trebuie resurse financiare cu care să poți să atragi și să motivezi resursa umană. Educație fără profesori nu se poate face, trebuie să înțelegeți asta”, a spus Cîmpeanu.
BUCUREȘTI, 16 ian – Sputnik. Semne bune anul are, deși iarna nici nue grea și nici omătul nu este mare, cum spune colindul românesc.
În schimb, începutul lui 2021 este cum nu se poate mai promițător și mai bine conturat. Și aceasta pentru că, așa cum precizează și reprezentanții Centrului Rus de Știință și Cultură de la București, în noul an s-au făcut noi prieteni.
Mai precis, este vorba despre faptul că Universitatea de Finanţe din subordinea Guvernului Federației Ruse a semnat un acord de cooperare și dezvoltare a schimburilor academice cu Academia de Studii Economice din București.
Parteneriatul școlilor de top din domeniul economiei, finanțelor și managementului din Rusia și România a fost posibil prin contribuţia Centrul rus de știință și cultură în România, informează Centrul Rus de Știință și Cultură de la București pe pagina sa de Facebook.
Academia de Studii Economice din București are o bună experiență de cooperare fructuoasă cu Universitatea Economică de Stat din Sankt Petersburg.
Academia organizează cursuri de limba rusă, la care participă peste 150 de cursanţi anual, mai adaugă sursa citată.
Academia de Studii Economice din București este liderul învățământului superior economic și de administrație publică din România și din Europa de Sud-Est, fapt confirmat de pozițiile de top pe care le deține în clasamentele universitare internaționale, se arată pe pagina ase.ro.
BUCUREȘTI, 16 ian – Sputnik. Angajații din învățământ doresc să se vaccineze împotriva noului coronavirus?
Răspunsul la această întrebare a fost dat de reprezentanții Ministerului Educației care au făcut publice rezultatele primei etape de consultare la nivelul zilei de 15 ianuarie cu privire la disponibilitatea de vaccinare a personalului din învăţământ.
Oficialii din Ministerul Educației precizează, însă, că raportarea din care au rezultat procentele de disponibilitate s-a făcut incluzând și persoanele care nu s-au pronunțat în niciun fel asupra disponibilității de vaccinare - răspunsuri asimilate neconcludent răspunsurilor negative.
Având în vedere suprapunerea între perioada de vacanță și perioada de interogare, suprapunere care a generat un număr important de persoane care nu s-au exprimat nici afirmativ, nici negativ cu privire la disponibilitatea de vaccinare, Ministerul Educației decide inițierea celei de-a doua etape de declarare a disponibilității de vaccinare, în perioada 16 ianuarie - 1 februarie 2021, informează edu.ro.
Instituția precizează că, până în momentul de față, la nivelul învățământului preuniversitar, 45,06% dintre angajați au declarat disponibilitatea de vaccinare raportat la totalul de 292.872 de angajați din sistemul de învățământ preuniversitar - inclusiv persoanele care nu au răspuns.
De asemenea, în sistemul de învățământ universitar, procentul privind disponibilitatea de vaccinare este de 59,64% - raportat la totalul de 51.094 de titulari angajați în sistemul de învățământ universitar + 9.295 de cadre didactice asociate - inclusiv persoanele care nu au răspuns.
Numărul angajaților din sistemul de învățământ care și-au declarat disponibilitatea de vaccinare până la data de 15 ianuarie este de 167.977 de persoane - 131.962 - personal din sistemul de învățământ preuniversitar si 36.015 - personal din sistemul de învățământ universitar.
Reprezentanții Ministerului Educației spun că își exprimă speranța că în cea de-a doua etapă vor răspunde și angajații care nu s-au pronunțat până acum asupra disponibilității la vaccinare.
BUCUREȘTI, 16 ian – Sputnik. Președintele Republicii Guineea, Alpha Condé, de 82 de ani, s-a vaccinat de coronavirus cu preparatul rusesc “Sputnik V”. Procesul a fost prezentat la postul de televiziune local.
“Vineri, președintele republicii și-a administra o doză a Sputnik V, pentru a îndemna populația la vaccinare”, se menționează în reportajul TV.
Șeful statului a primit prima doză a vaccinului în palatal prezidențial “Sékou Touré”, în cadrul celei de-a doua etape de vaccinare.
Autoritățile din Guineea au inițiat campania experimentală de vaccinare cu preparatul rus Sputnik V la sfârșitul lunii decembrie. Guineea, potrivit portalului Guinee News, a primit 55 de doze a vaccinului. În prima etapă a vaccinării, de la sfârșitul anului trecut, au fost vaccinați 19 oficiali înalți, inclusiv ministrul Apărării, Mohamed Diané.
Numărul total al cazurilor de COVID-19 în Republica Guineea a ajuns la 14 mii, s-au vindecat 13,3 mii, 81 de pacienți, infectați cu coronavirus, au decedat.