Școala Rusă din Rona de Sus

Școala Rusă din Rona de Sus: aproape 2 secole de funcționare

497
(reînnoit 07:36 22.12.2020)
Construită în anul 1773, Școala Confesională Greco-Catolico Ruteană, din cadrul Parohiei Greco-Catolice Rona de Sus, Maramureș, a funcționat timp de aproape două secole. Cum se făcea învățământul.

BUCUREȘTI, 20 dec – Sputnik. În frumoasa zonă a Maramureșului, mai exact în localitatea Rona de Sus, se află și astăzi clădirea fostei școli.

Construcția este una solidă, care a reușit să facă față cu brio testului timpului.

În urmă cu mai bine de două secole, s-a construit Școala Confesională Greco-Catolică Ruteană în cadrul Parohiei Greco-Catolice Rona de Sus, cunoscută până astăzi sub denumirea de Școala Rusească.

În zona Maramureșului aparținea de Episocpia Greco-Catolică Ruteană de la Muncaci.

Andrei Bacincschi, episcopul rutean maghiarizat, care anterior fusese vicar la Sighet, a încurajat, în această calitate, învățământul în limba maternă – ruteană și română.

Se păstrează încă procese verbale de inspecție, în care viitorul episcop – Andrei Bacinschi – îi încuraja pe oameni să acorde o atenție deosebită învățării în limba maternă.

Acesta a fost singurul care a încurajat învățământul în limba maternă.

a școală, profesorul era cântărețul de la biserică, subordonat preotului. Plata era făcută de oamenii din sat în aceleași condiții în care era remunerat și preotul.

Școala a funcționat până după cel de-al doilea război mondial.

Clădirea, așa cum menționam deja, este una solidă și nu s-a ruinat. Ea se află acum în proprietatea privată a primăriei din Rona de Sus.

Mihai Lauruc, președintele Uniunii Rutenilor Subcarpatici din România – URSR – nu a primit acceptul să facă un muzeu al școlii rutene.

Școala Rusă din Rona de Sus
© Sputnik / Georgiana Arsene
Școala Rusă din Rona de Sus
497
Tagurile:
Școală
Tematic
Zilele Republicii Tatarstan, la Centrul Rus de Știință și Cultură București
Centrul Rus pentru Știință și Cultură, la aniversare: concert Live Dorwin Rowan
„Calea aspre Victorie – Sursele istorice mărturisesc”, expoziție la Centrul Rus - VIDEO
Sorin Câmpeanu

Sorin Câmpeanu, măsuri de ultimă oră lămuriri pentru elevi și profesori

1854
Urmare a deciziei restrângerii claselor de liceu în anul școlar 2021 – 2022, ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a anunțat și explicat câteva măsuri importante

BUCUREȘTI, 22 ian – Sputnik. Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a răspuns mai multor întrebări privind alte măsuri după cea de micșorare a numărului de elevi din clase.

Ministrul a răspuns afirmativ, precizând că pentru liceu ”sunt în dezbatere planurile cadru, mai exact disciplinele și numărul de ore alocat săptămânal fiecărei discipline”.

În privința consultării publice, aceasta urmează să se încheie pe 31 ianuarie, ceea ce ministrul consideră a fi ”foarte târziu”.

Dar, spune ministrul, ”Important este, dacă-i târziu, măcar să avem un rezultat bun. Dacă n-avem un rezultat bun, poate nu este bine să schimbăm curicula – iar dacă n-avem o variantă mai bună față de planurile cadru în vigoare, este bine să ne mai gândim”.

La întrebarea dacă există spațiul necesar pentru necesarul de încă 1.000 de clase în liceele din România pentru respectarea măsurii micșorare a numărului de elevi (din clase), Sorin Cîmpeanu răspunde ferm: ”Este spațiu!”.

Explicația: ”această promoție, care va începe clasa a IX-a în toamnă, este o promoție mai mică pentru că sunt acei elevi care au fost splitați în clasa pregătitoare și clasa I”.

”Este un moment nefericit din perspectivă bugetară, dar din perspectiva realităților din educație și a efectivelor de elevi, am considerat că dacă ratăm acest moment de micșorare a numărului de elevi din clasă este greu să vină un moment mai propice”, a declarat Sorin Cîmpeanu.

Ministrul a mai precizat că acest demers trebuie făcut la început de ciclu. ”Sigur că ne-am gândit și la clasa pregătitoare și la clasa a V-a, sperăm ca anul viitor să putem implementa și la acest nivel reducerea de elevi din clasă”, declarat Cîmpeanu, consemnează DC News.

1854
Tagurile:
Profesori, Elevi, Sorin Cîmpeanu

Загрузка...
Один день ученика в пандемии

În atenția Ministerului Educației: prezență cumpărată de pe net

521
Un anunț de pe celebra platformă de vânzări dă speranțe elevilor care nu vor să își ”piardă” timpul la orele online, dar vor să aibă prezențe, astfel încât să nu întâmpine nici o problemă cu profesorii.

BUCUREȘTI, 21 ian – Sputnik. ”Fac prezența la orele online”. Așa sună un anunț publicat pe OLX , care dă speranțe elevilor chiulangii că vor fi la același nivel cu colegii lor conștiincioși.

Vânzătorul a pus și preț – 5 lei și, evident, un număr de telefon la care să poată fi contactat.

L-am sunat și m-am recomandat a fi o elevă de clasa a XII-a care vrea să aibă mâine niște prezențe la ore. Mai exact, mă ”interesa” să fiu prezentă la Matematică, Biologie, Geografie și Limba Franceză.

Redau mai jos dialogul cu vânzătorul de prezențe:

Georgiana Arsene: ”Mă interesează niște prezențe”

Vânzătorul: ”De la ce oră?”

Georgiana Arsene: ”De la 9-12”

Vânzătorul: ”Mâine?”

Georgiana Arsene: ”Da, mâine.”

Vânzătorul: ”Se poate. Cum funcționează la voi? Profesorii ce fac?”

Georgiana Arsene: ”Păi… unii țin camera deschisă, alții nu… E așa mai lejer, dar eu trebuie să am prezențele”

Vânzătorul: ”Asta știu. Păi, eu o să pot să fac doar din chat-ul aplicației”

Georgiana Arsene: ”Cu banii cum facem?”

Vânzătorul: ”Vă dau IBAN-ul meu. Ar fi ok?”

Mi-a mai cerut, apoi, numele – ca să știe cum intră și cui îi face prezența.

Georgiana Arsene: ”Tu cum o să faci? Îți dai seama, nu vreau să am probleme, să se prindă…”

Vânzătorul: ”N-are cum să se prindă, că eu fac schema asta cu alți colegi și merge”, mi-a dat asigurări vânzătorul.

Acesta a dorit să mai știe cam ce întrebări voi primi a doua zi ca să fie atent. Prețul ar fi mai mare, evident, pentru o oră întreagă.

Scopul acestui material nu este sancționarea vânzătorului. Dimpotrivă. Acțiunea lui ar trebui să fie un semnal de alarmă pentru cei din Ministerul Educației.

Băiatul în cauză ar putea oferi multe informații despre felul în care se face școală online.

Intenția ministrului Educației de a plăti profesorii care fac ore remediale ar trebui să se bazeze și pe faptul că în România se cumpără prezențe la ore.

521
Tagurile:
Ministerul Educației
Tematic
Rezultate bac 2019, sesiunea a II-a: când se afișează primele note
Tunegaru: ”Școala s-a rupt de elevi”
Părinții: ”Domnilor profesori, respectați-vă statutul. Nu dați note după nume…”

Загрузка...

Spania: Furtuna Hortense a făcut ravagii la Madrid - Video

0
(reînnoit 16:30 23.01.2021)
Vineri, furtuna Hortense a cauzat pagube în mai multe părți ale capitalei spaniole Madrid - acoperișul unei case a fost smuls.

În clipul video se poate vedea cum salvatorii îndepărtează acoperișul unei clădiri, care a fost smulsă de vânturile puternice din timpul nopții, în cartierul Vallecas. De asemenea, pot fi observate deteriorări ale zidului din piața Plaza de Cibeles, lucrătorii îndepărtând resturile.

Agenția Meteorologică de Stat (Aemet) a anunțat că s-ar putea ca sâmbătă să lovească o altă furtună, numită Ignacio.

 

0
Tagurile:
Furtună, Spania

Загрузка...