Один день ученика в пандемии

Alertă: cărți pentru copii, pline cu greșeli gramaticale

46
(reînnoit 11:10 11.12.2020)
Reprezentanții Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorului ”iau la puricat” în această perioadă marile lanțuri de magazine, locul preferat al părinților pentru a cumpăra daruri micuților lor.

BUCUREȘTI, 11 dec – Sputnik. Decembrie mai este numită și ”luna cadourilor”, de aceea inspectorii de la Protecția Consumatorilor sunt foarte vigilenți în această perioadă. Acesta este și motivul pentru care ei verifică deja marile lanțuri de magazine de unde părinții pot cumpăra daruri pentru cei mici.

Sorin Susanu, șeful corpului de control al ANPC, trage un semnal de alarmă și arată că nu toate cadourile pentru copii sunt sigure.

În acest sens, el a prezentat situația găsită la un magazin al unui cunoscut lanț unde cărțile pentru copii erau pline cu… greșeli gramaticale.

Oficialul ANPC subliniază că părinții trebuie să fie atenți de unde cumpără darurile pentru copii.

”Unii agenti economici au ca singur scop: câștigul financiar, in detrimentul respectării oricăror reguli și cu o lipsă evidentă de moralitate. Inacceptabil!”, a scris Susanu.

În opinia sa, unul dintre cele mai potrivite cadouri pentru copiii noștri este o carte. Motivul îl reprezintă faptul că o carte reprezintă una dintre cele mai bune modalități pentru a le dezvolta capacitatea intelectuala și cultura generala.

Cu toate acestea, oficialul ANPC spune că nu recomandă cărțile pe care le-a și prezentat în postarea sa de pe Facebook, deoarece el vor face mai mult rău decât bine copiilor care le vor citi și vor vedea greșelile gramaticale existente;

”Cu siguranță vor fi extremi de confuzi și este posibil să asimileze aceste greșeli considerându-le corecte - doar apar scrise intr-o ”carte” , a explicat Claudiu Susanu pe pagina sa de Facebook. 

Iată câteva exemple de greșeli gramaticale semnalate de Susanu: ”ia” scris împreunat când, de fapt, trebuia pusă cratima – ”i-a” – După un timp, Moșul i-a chemat pe reni să tragă sania” – ”sa” în loc de ”s-a” – ”sania lui Moș Crăciun sa rupt”, ”copii” în loc de ”copiii” – ar fi durat toată noaptea să ajungă la toți copii” etc.

46
Tagurile:
Copii, Cărți, Alertă
Tematic
Atenţie, părinţi: fenomen periculos pentru copii în mediul online
Descoperă Chișinăul: Carte pentru copii
Iohannis se luptă împotriva creșterii alocațiilor pentru copii
Детский сад

În atenția tuturor grădinițelor: program implementat la nivel național

1004
Astăzi, 19 ianuarie 2021, a fost semnat un protocol de colaborare între Ministerul Educației, Ministerul Culturii și Asociația OvidiuRo pentru implementarea Programului ”Citește-mi 100 de povești!”. Despre ce este vorba.

BUCUREȘTI, 19 ian – Sputnik. Grădinițele de copii din România vor implementa un proiect care are rolul de a încuraja lectura nu doar la nivelul instituțiilor de învățământ preșcolar, ci și în familie.

Este vorba despre Programul ”Citește-mi 100 de povești!”, iar protocololul de colaborare a fost semnat astăzi, 19 ianuarie 2021, de către Ministerul Educației, Ministerul Culturii și Asociația OvidiuRo.

După semnare, a avut loc lansarea online a programului național ”Citește-mi 100 de povești!”

Copiii vor avea ocazia să participe la ateliere de lectură şi de a-şi dezvolta atenţia, vocabularul, imaginaţia şi mai ales motivaţia pentru învăţare.
Grădiniţele vor fi dotate cu un important fond de carte tipărită şi în format digital, iar copiii vor primi cărţi pentru acasă, pentru a încuraja lectura în familie, informează agerpres.ro.

Ligia Deca, consilier prezidenţial - Departamentul Educaţie şi Cercetare, spune că reducerea inechităţii este una dintre cele mai importante provocări ale educaţiei, iar cele mai eficiente măsuri sunt cele care se iau încă din primii ani de viaţă ai copilului.

La rândul său, Ministrul Educaţiei, Sorin Mihai Cîmpeanu, a declarat că astfel de proiecte îi apropie pe copii de şcoală, preșcolarii fiind ajutați să acceseze modalități moderne de învățare, indiferent de mediul din care provin.

”Astfel de proiecte îi vor apropia de şcoală şi vor da startul esenţial în viaţă", a spus Cîmpeanu, potrivit aceluiaşi comunicat.

Parteneri ai proiectului sunt Ministerul Educaţiei şi Cercetării, Ministerul Culturii, Asociaţia Cu Alte Cuvinte, Asociaţia Lectura şi Scrierea pentru Dezvoltarea Gândirii Critice România, Fundaţia Noi Orizonturi.

Programul este înscris sub egida Proiectului ”România Educată”, derulat de Administraţia Prezidenţială.

1004
Tagurile:
Grădinițe
Tematic
Weekend plin pentru grădinițe: MEC vrea situația până luni
Inspector școlar, despre grădinițe: apar schimbări
Autoritățile anunță schimbări pentru grădinițe și școli

Загрузка...
Studente

Concurs pentru bursă de educație gratuită în Federația Rusă

122
(reînnoit 13:50 19.01.2021)
Cetățenii români sunt invitați să participe la concursul de burse educaționale la cele mai bune universități din Rusia. Programul de burse include studii superioare gratuite. Condițiile de participare.

BUCUREȘTI, 19 ian – Sputnik. Vești bune pentru românii care doresc să studieze în Federația Rusă: a început concursul pentru obținerea unei burse pentru educație gratuită.

Românii sunt invitați să participe la concursul de burse educaționale la cele mai bune universități din Rusia.

Programul de burse din Rusia include studii superioare gratuite  -diplomă de licență, masterat, postuniversitar, rezidențiat, inclusiv cazare în cămine precum și o bursă lunară.

Etapele selectării candidaților

Candidaţii sunt selectați pentru formare în două etape.

Astfel, în prima etapă, se va face selectarea candidaților pentru formare este realizată de Centrul Rus pentru Știință și Cultură din București

Pentru a participa la această primă etapă a concursului, solicitanții de burse trebuie să utilizeze un formular electronic de înregistrare - https://education-in-russia.com

Noul site pentru înregistrarea și depunerea cererilor https://education-in-russia.com va începe să funcționeze începând cu 20 ianuarie 2021.

Candidații trebuie să prezinte următoarele documente într-o formă scanată și atașată:

1) Un formular de cerere completat cu o fotografie color atașată. Chestionarul trebuie completat pe site, apoi tipărit, semnat, scanat și atașat la câmpul de aplicare relevant.

2) O scrisoare motivațională “De ce doresc să studiez în Rusia”, maxim 2 pagini A4, cu font de dimensiune 14 - Times New Roman, cu interval interline de 1.5. Scrisoarea motivațională va fi scrisă în limba rusă - se poate și în limba română sau în limba engleză.

3) O copie a pașaportului de pe prima pagină - pagina să fie în mod clar lizibilă în culori.

Valabilitatea pașaportului trebuie să fie de cel puțin 1,5 ani peste data vizei propuse pentru a studia în Federația Rusă - valabil minim până în martie 2023;

4) O copie a certificatului medical privind absența virusului HIV și SIDA;

5) O copie a documentului instituției medicale care confirmă absența contraindicațiilor medicale pentru formarea în Federația Rusă.

În România, certificatul este eliberat de un medic de familie sau de un medic de la policlinica din localitatea de reședință a candidatului - în cazul în care candidatul are boli cronice care nu împiedică continuarea formării, este necesar să le enumerați.

6) O copie a actelor de studii;

7) O listă a lucrărilor științifice publicate - dacă acestea există - și un autoreferat pentru candidații înscriși la școala de absolvent.

8) Dacă doriți, puteți atașa scrisori de recomandare, scrisori de susținere - pot fi în limba rusă sau engleză, traducerea notarială nu este necesară, copii ale diferitelor certificate, diplome, adeverinţe, etc.

În cazul în care candidatul nu are un document de studii la momentul depunerii cererii, candidatul va furniza rezultatele ultimei certificări de la instituția de învățământ unde își definitivează studiile, informează Mikhail Davydov, directorul Centrului Rus de Știință și Cultură de la București pe Facebook.
 • Pentru elevii de gimnaziu este necesar să se furnizeze un extras cu note pentru cei 2 ani de studiu anteriori și pentru prima jumătate a ultimei clase de studiu (referințe de la școală sau o fotocopie a primei pagini și o pagină cu note pentru prima jumătate a ultimei clase de studiu din carnetul elevului, certificată de sigiliul școlii).
 • Pentru studenții din ultimul an de licență, este necesar să se prezinte un certificat cu privire la examene și un certificat cu privire la câte examene au mai rămas de susţinut pentru a obține diploma.
 • Toate documentele trebuie traduse în limba rusă și legalizate.
 • Un candidat străin are dreptul de a-și alege ca loc de studii viitoare până la șase instituții diferite de învățământ - dar nu mai mult de două într-unul din cele două orașe cu statut federal: Moscova sau Sankt Petersburg.
 • Nu este permisă specificarea unei singure organizații educaționale ca loc al educației viitoare. Se recomandă alegerea a cel puțin trei organizații educaționale care să fie incluse în chestionarul de aplicare.
 • În cazul în care niciuna dintre organizațiile educaționale menționate în chestionar, dintr-un motiv sau altul, nu îl va accepta pe solicitantul străin drept viitor student, atunci dreptul de decizie asupra instituţiei de studiu unde candidatul va studia în viitor este rezervat ministrului învățământului superior și științei din Federația Rusă.
 • Candidatul poate primi informații cu privire la evoluția analizării candidaturii sale. Pentru a face acest lucru, este obligatoriu să specificați adresa Dvs. de e-mail în chestionarul-declarație.
 • Străinii care nu cunosc limba rusă suficient sau satisfăcător au dreptul să studieze în departamentele pregătitoare ale universităților din Rusia, care oferă pregătire pentru desfășurarea programelor educaționale în limba rusă. Durata studiilor la facultatea pregătitoare este de un an universitar. Acești candidați trebuie să specifice în chestionar în mod necesar necesitatea de a studia la departamentul pregătitor - facultatea pregătitoare.
 • Candidații pentru formare în domeniile de specializare din categoria “Artă și Cultură” trebuie să susţină teste introductive suplimentare de orientare creativă direct în respectivele organizații educaționale, la care intenționează să se înscrie. În același timp, datele specifice pentru testele introductive suplimentare de orientare creativă în anumite organizații educaționale ar trebui să fie specificate și ordonate de către ei înșiși și pe cheltuiala lor pentru a susţine testele în Rusia - cu excepția cazului în care universitatea prevede o altă formă de testare.
 • Informațiile despre calendarul testelor introductive suplimentare de orientare creativă către alte organizații educaționale sunt postate direct pe site-urile acestor organizații.
 • Candidații ce aplică pentru programele de rezidențiat trebuie să posede o cunoaștere obligatorie a limbii ruse suficientă pentru a stăpâni programul educațional. Nu există prevăzută nici o trimitere a acestor candidați la facultăți pregătitoare pentru limba rusă.
 • Documentele care nu sunt completate în conformitate cu cerințele prevăzute în limba rusă, care nu sunt traduse în limba rusă, fără traduceri notariale autorizate, nu sunt acceptate pentru examinare.
 • Termenul limită pentru depunerea documentelor este 20 februarie 2021.

În cea de-a doua etapă, în urma revizuirii tuturor cererilor primite, Centrul Rus pentru Știință și Cultură din București trimite o listă a candidaților selectați la Ministerul Învățământului Superior și Științei al Federației Ruse pentru a verifica documentele și a le distribui universităților din Rusia.

Străinii - specialiști cu studii superioare - înscriși în programe suplimentare de învățământ profesional - dezvoltare profesională - nu li se plătesc burse academice.

Costurile de transport ale cetățenilor străini până la locul de studiu, achiziționarea de polițe voluntare de asigurare de sănătate se fac pe cheltuiala fondurilor personale și/sau prin sponsorizare.

Cei interesați pot afla mai mult informații trimițând un mail pe adresa Centrului Rus de Știință și Cultură de la București: secretariatccr@mail.ru.

122
Tagurile:
Burse, Rusia, Studii
Тема:
Relațiile româno-ruse

Загрузка...
В цехе ЭТЕРНО ПАО Челябинский трубопрокатный завод

O nouă etapă în disputele dintre Germania și SUA cu privire la "Nord Stream 2"

0
(reînnoit 17:21 19.01.2021)
Bundestagul a respins ideea consilierului lui Joe Biden cu privire la soarta proiectului "Nord Stream – 2". Politologul Iurii Svetov, în emisie directă la radio Sputnik, a evaluat momentul actual în discuțiile privind construcția gazoductului din Rusia.

CHIȘINĂU, 19 ian – Sputnik. Șeful Comitetului energetic al Bundestagului german, Klaus Ernst, a numit propunerea consilierului lui Joe Biden în legătură cu "Nord Stream – 2" nepotrivită.

Nicholas Burns, ex-consilier al președintelui ales al SUA, a sugerat Washingtonului să suspende temporar sancțiunile impuse conductei de gaz, iar companiilor europene ca răspuns -  să oprească construcția acesteia. Se propune să se facă acest lucru pentru ca părțile să poată conveni asupra pozițiilor.

"Cred în continuare că este complet nepotrivit să discutăm politica noastră energetică cu Statele Unite. Prin urmare, resping această propunere... Construcția proiectului "Nord Stream – 2" este o afacere pur europeană, are toate permisiunile necesare și, prin urmare, trebuie finalizată rapid", a spus Ernst.

Politologul și jurnalistul Iurii Svetov, în emisie directă la radio Sputnik, a evaluat momentul actual în discuția americanilor și europenilor privind construcția gazoductului din Rusia.

"Există o zicală rusească bună: не мытьем, так катаньем (trad. într-un fel sau altul). Scopul americanilor este să oprească construcția proiectului "Nord Stream – 2" cu orice preț. Și în acest sens, democrații și republicanii nu sunt diferiți unul de celălalt. Ei vor să-și vândă gazul lichefiat, care este mult mai scump, pe piața europeană. Și acum au inventat o nouă mișcare: "dați să vorbim despre asta". Dar ce stă pe primul loc? "Dați să oprim (construcția – n.red.), iar apoi vom vorbi". Deci, acesta este un truc care este la vedere", spune Iurii Svetov.

Potrivit acestuia, dezvoltarea ulterioară a situației depinde în mare măsură de poziția Germaniei.

"Și în faptul că au ales acum șeful Uniunii Creștin-Democrate (CDU) pe (Armin) Laschet – pe un om, care nu este doar un politician, ci care conduce guvernul funciar, înțelege nevoile economiei germane reale, există o speranță că el va continua linia (cancelarului Angela) Merkel care constă în ideea că Germania are nevoie de "Nord Stream – 2" din motive economice și trebuie finalizat", crede Iurii Svetov.

Sâmbătă, prim-ministrul landului Renania de Nord-Westfalia, Armin Laschet, a fost ales drept noul lider al CDU – principalul partid al coaliției care guvernează acum în Germania. Laschet este considerat acum unul dintre principalii candidați la postul de cancelar german.

"Nord Stream – 2" presupune construirea a două conducte de gaz cu o capacitate totală de 55 miliarde de metri cubi de gaz pe an de pe coasta Rusiei, prin Marea Baltică, până în Germania. Statele Unite se opun activ proiectului, promovându-și gazul natural lichefiat în UE.

Pe data de 1 ianuarie, Senatul SUA a votat bugetul pentru apărare pentru anul 2021. Documentul, printre altele, prevede extinderea sancțiunilor împotriva proiectului "Nord Stream – 2", introduse cu un an mai devreme.

În decembrie, s-a finalizat construcția unei secțiuni de 2,6 kilometri a conductei de gaz în apele germane. Rămâne să se instaleze o secțiune în apele Danemarcei, iar potrivit estimărilor preliminare ale mass-mediei, lungimea acesteia va fi de aproximativ 150 de kilometri.

De asemenea, din scurtul clip audio de mai jos, veți afla de ce sistemul electoral din SUA este depășit.

0
Tagurile:
SUA, Germania, Nord Stream 2

Загрузка...