Monica Anisie și Ludovic Orban

S-a ajuns și aici: Avocatul Poporului, solicitare către MEC

1958
(reînnoit 11:25 25.11.2020)
Instituția condusă de Renate Weber solicită Ministerului Educației și Cercetării să ia în considerare redeschiderea unităților de învățământ și să suspende educația online.

BUCUREȘTI, 25 nov – Sputnik. Organizația Mondială a Sănătății a solicitat ca școlile să rămână deschise, argumentând că nu ne putem permite o generație pierdută.

În România, în ciuda recomandărilor OMS la nivel mondial, unitățile de învățământ continuă să rămână închise, iar procesul instructiv-educativ să se desfășoare exclusiv online.

Adjunctul Avocatului Poporului, Molnar Zsolt, cere instituției condusă de Monica Anisie să ia în considerare redeschiderea școlilor.

Argumentul este acela că suspendarea tuturor cursurilor față în față este o măsură ce contrazice recomandarea Organizației Mondiale a Sănătății și care va avea consecințe imprevizibile asupra inegalităților în accesul la educația online, informează edupedu.ro.

Molnar Zsolt a făcut referire la mai multe studii care arată că foarte puține școli au devenit focare infecțioase de la izbucnirea pandemiei. De asemenea, adjunctul Avocatului Poporului a citat un sondaj realizat de Federația Asociațiilor de Părinți potrivit căruia aproximativ jumătate dintre părinții chestionați sunt de acord cu redeschiderea școlilor.

Adresa a fot trimisă MEC în data de 20 noiembrie 2020. Molnar Zsolt spune că instituția condusă de Anisie are la dispoziție 30 de zile pentru a răspunde solicitării Avocatului Poporului. Cu toate acestea, se prea poate ca răspunsul să întârzie, dat fiind faptul că, în ultimul timp, comunicarea a fost dificilă cu acest portofoliu, potrivit adjunctului Avocatului Poporului.

1958
Tagurile:
solicitare, Ministerul Educației, avocatul poporului
Sorin Cîmpeanu

Cîmpeanu discriminează educatoarele?

606
Recentele declarații ale ministrului Educației cu privire la faptul că profesorii vor primi bani în plus pentru orele remediale ridică o uriașă întrebare cu privire la situația cadrelor didactice din învățământul preșcolar.

BUCUREȘTI, 16 ian -Sputnik. Sorin Cîmpeanu, ministrul Educației, a precizat că suma de 100 de lei – impozabilă – va putea fi primită nu doar de profesorii care fac ore remediale, ci și de cei care vor face cursuri de consolidare a materiei cu elevii.

Declarația sa vine după ce afirmase anterior că programul lansat prin Ordonanță de Urgență se va numi Programul Național de Acțiuni Remediale. Demnitarul a redefinit orele de recuperare drept ”remediale cu valențe de consolidare a materiei predate și de creștere a performanței”, pentru ca și profesorii care au predat toată materia și ai căror elevi nu au avurt pierderi, să poată accesa banii anunțați de ministru, informează Sputnik.

Acest lucru ridică o serioasă întrebare. Și anume, ce se întâmplă cu educatoarele?

Reprezintă profesorii pentru învățământ preșcolar o categorie ce trebuie scoasă de la aceste beneficii?

Dacă ne raportăm strict la faptul că profesorii – de ciclu primar, gimnazial și liceal – pot face ore remediale și pot evalua impactul acestor cursuri, atunci educatoarele nu ar avea de ce să se supere.

Cu alte cuvinte, despre ce ore remediale ar putea fi vorba în învățământul preșcolar?

Fără a vrea să arunc cu noroi, trebuie să fac precizarea că, de multe ori, elevii de clasă pregătitoare dovedesc că nu au acumulat mai nimic în cei trei ani de grădiniță. Dar asta nu înseamnă că este o situație generală, ci că sunt extrem de multe educatoare foarte devotate, implicate, care pun baze solide ce îi ajută pe copii să se descurce bine în ciclul primar.

Revenind: dacă s-ar face și la grădiniță pre remediale sâmbăta, părinții ar fi mulțumiți. Educatoarele ar putea lucra, cu adevărat, cu cei mici.

Numai cine nu cunoaște cum trebuie predate noțiunile în învățământul preșcolar poate să nu ia în considerare faptul că este nevoie și aici de ore suplimentare.

Problema o reprezintă, însă, și bugetul. Se vede foarte clar că învățământul preșcolar nu a fost prins în această schemă.

Și atunci apare întrebarea: discriminează ministrul Educației educatoarele sau este vorba despre minimalizarea rolului educatoarelor în formarea copiilor?

Indiferent care din cele două variante ar fi răspunsul, ambele sunt de-o gravitate extraordinară, iar Ministerul Educației trebuie să iasă cu precizări.

Nu se poate ajunge la inechități în sistemul de învățământ!

606
Tagurile:
Sorin Cîmpeanu
Tematic
Fișă de prezență pentru învățământul preșcolar: ce să știe educatoarele MODEL
Schimbări majore în grădinițe, educatoarele trebuie să se adapteze
Părinții și educatoarele trebuie să știe! Medic, explicații despre răceală și COVID-19

Загрузка...
Elevi, examene, gimnaziu, școală

Școlile și grădinițele, vizate: se întâmplă în câteva zile!

876
Potrivit calendarului anului școlar 2020-2021, semestrul întâi se încheie în data de 29 ianuarie, după 17 săptămâni de cursuri, iar elevii și preșcolarii intră în vacanța intersemestrială. Cât va dura.

BUCUREȘTI, 27 ian – Sputnik. Elevii și preșcolarii se pregătesc să spună ”la revedere” primului semestru din acest an școlar.

Și aceasta pentru că, în conformitate cu structura anului școlar în curs, în data de 29 ianuarie 2021 este programată încheierea primului semestru, după 17 săptămâni de cursuri.

În data de 30 ianuarie 2021, elevii și preșcolarii intră în vacanța intersemestrială, programată să se încheie pe 7 februarie 2021.

Elevii și preșcolarii încep semestrul al doilea în data de 8 februarie 2021. Este posibil ca atunci să se întoarcă fizic în unitățile de învățământ, însă totul depinde de evoluția epidemiologică determinată de pandemia de coronavirus.

Semestrul al doilea are o durată de 17 săptămâni. El durează din data de 8 februarie 2021 până pe 18 iunie 2021, informează edu.ro.

Vacanțele elevilor în anul școlar 2020-2021

În data de 30 ianuarie 2021, elevii intră în vacanța intersemestrială care marchează finalul primului semestru din acest an școlar. Ea se va încheia pe 7 februarie 2021.

Vacanța de primăvară este programată astfel: între 2-11 aprilie pentru Paștele Catolic și între 30 aprilie-9 mai – Paștele Ortodox.

Vacanța de vară începe în data de 18 iunie 2021 și se termină la data din septembrie 2021 la care vor începe cursurile anului școlar 2021-2022, informează Ministerul Educației.

Prin excepție de la prevederile anterior menționate pentru clasele terminale din învățământul liceal, anul școlar are 32 de săptămâni de cursuri și se încheie la data de 4 iunie 2021.

Pentru clasele a VIII-a, anul școlar are 33 de săptămâni de cursuri și se încheie la data de 11 iunie 2021, în timp ce pentru clasele din învățământul liceal - filiera tehnologică, cu excepția claselor terminale și pentru clasele din învățământul profesional, anul școlar are 37 de săptămâni de cursuri.

Programul național ”Școala Altfel” se va desfășura în perioada 5 octombrie 2020 - 4 iunie 2021, pe o perioadă de 5 zile consecutive lucrătoare, a căror planificare se află la decizia unității de învățământ.

876
Tagurile:
Elevi, vacanță

Загрузка...
Laura Codruța Kovesi

NUCLEARA: sub egidă europeană, Laura Codruța Kovesi își poate reface echipa de la DNA!

0
Doi dintre cei mai apropiații Laurei Kovesi, procurori din echipa de la DNA acuzată de abuzuri, ar putea face parte din noua echipă europeană a fostei lor șefe.

BUCUREȘTI, 27 ian – Sputnik. Astăzi, Ministerul Justiţiei continuă interviurile cu ultimii cinci candidaţi ai selecţiei  pentru funcţia de procuror european delegat în România.

Cu această ocazie, presa constată un aspect șocant: ”Kovesi îşi poate reface echipa acuzată de numeroase abuzuri: Mirică şi Uncheşelu”, scrie „Știri pe surse”, arătând că procurorii Florentina Mirică și Jean Uncheșelu sunt ”în cărţi pentru EPPO”.

Florentina Mirică era considerată prietena și cea mai apropiată colaboratoare a Laurei Kovesi, Ea a condus serviciul din DNA care se ocupa de dosarele magistraţilor – și care a fost acuzat că a făcut și a ținut ”la sertar” un număr uriaș de dosare, inclusiv ale judecătorilor.

Jean Uncheşelu este procurorul care ”la doar 27 de ani l-a anchetat pe premierul Ponta în dosarul Turceni-Rovinari, soldat cu achitări, şi care mai nou îl anchetează pe Liviu Dragnea pentru vizita în SUA din 2017”, notează sursa citată.

Reamintim că echipa Laurei Kovesi a fost acuzată de abuzuri – iar temuta șefă a DNA a fost revocată din funcție pentru încălcări ale Constituției.

Precizăm că, alături de Mirică și Uncheșelu, comisia i-a intervievat și pe procurorii Dana Manuela Ana, Cristina Dana Bunea, Camelia Elena Grecu, Constantin Irina, Paul Chiosac, Claudia Irina Chivu, Alexandru Liviu Lascu, Bogdan Florin Munteanu, George Nica, Gianina Oreviceanu, Gabriela Popa şi Elena Hach.

Comisia de selecţie este condusă de ministrul Justiţiei, Stelian Ion, un mare susținător și admirator declarat al Laurei Kovesi. Din comisie fac parte preşedintele CSM, Bogdan Mateescu; procurorul DNA Anca Jurma şi Gheorghe Bocşan, procuror la PÎCCJ.

După finalizarea procedurii de selecţie și afișarea rezultatelor, pe 29 ianuarie, până pe 2 februarie se va transmite lista candidaţilor pentru funcţia de procuror european delegat procurorului-şef european.

”Procurorii europeni delegaţi în România vor acţiona în numele Parchetului European (EPPO) în statele lor membre şi vor avea aceleaşi competenţe ca procurorii naţionali în ceea ce priveşte investigaţiile, urmăririle penale şi trimiterea în judecată”, arată sursa citată.

Este de precizat că EPPO are misiunea de a ancheta fraude şi alte infracţiuni care aduc atingere intereselor financiare ale UE:

-fraudele la cheltuielile şi veniturile bugetului UE, f

- raudele legate de TVA (dacă implică cel puţin două state membre şi prejudiciul este de cel puţin 10 milioane euro), spălarea de bani provenind din sumele fraudate de la bugetul UE

-corupţia activă şi pasivă şi deturnarea de fonduri care aduc atingere intereselor financiare ale UE

-participarea la o organizaţie criminală dacă principalele activităţi constituie infracţiuni ce aduc atingere bugetului UE.

Ministerul Justiției precizează că, în cazul în care o infracţiune are repercusiuni la nivelul Uniunii Europene, ceea ce impune desfăşurarea investigaţiei de către EPPO sau ar putea fi săvârşită de funcţionari sau alţi agenţi ai Uniunii sau membri ai instituţiilor Uniunii, chiar dacă prejudiciul este inferior sumei de 10.000 euro, EPPO îşi poate exercita competenţa.

0
Tagurile:
Laura Codruța Kovesi, DNA
Tematic
Presa franceză s-a supărat pe Parchetul lui Kovesi
A fost inaugurat Parchetul European condus de Kovesi
Kovesi, din nou în prim plan – Occidentul îi ridică statuie!

Загрузка...