Doctor

Medic: ”Nu putem ține pe toată lumea în casă”

80
(reînnoit 09:55 17.11.2020)
Un lockdown general precum în primăvară trebuie evitat, fiindcă efectele psihologice sunt devastatoare, atrage atenția neurochirurgul Vlad Alexandru Ciurea. Specialistul a precizat ce trebuie să facă oamenii.

BUCUREȘTI, 17 nov – Sputnik. Ideea unei carantine generalizate pentru România este un scenariu respins de neurochirurgul Vlad Alexandru Ciurea, care atrage atenția asupra efectelor pe care statul în casă pe termen lung le are asupra populației.

Mai exact, statul în casă, cu televizorul deschis, cu știre după știre din ce în ce mai pesimistă nu duce la ceva bun. De asemenea, acest lucru are un impact ”formidabil” asupra persoanelor în vârstă.

Impactul asupra psihicului uman este devastator: încep depresiile, tulburările psihice, insomniile, stările conflictuale între cei doi parteneri de casă ce s-au înțeles bine ani de zile și care se ceartă acum din nimic.

”Se accentuează și de aici încep durerile de cap, tulburări de echilibru, tulburări digestive care duc la scădere de imunitare. Apar alte boli din acest dezechilibru psihic”, spune neurochirurgul.

Ce este, însă, de făcut acum, când numărul cazurilor de îmbolnăviri cu noul coronavirus este tot mai mare?

Neurochirurgul este de părere că acest lockdown nu duce la nimic bun. De altfel, aceasta este și părere doctorilor. Trebuie luate măsuri de prevenție. Mai exact, vorbim despre purtarea măștii, despre spălarea pe mâini, despre păstrarea distanțării fizice, despre menținerea igienei și despre aerisirea casei.

”Nu putem ține pe toată lumea în casă. Cei de la închisoare ce fac? Înnebunesc”, a adăugat Ciurea.

În opinia sa, acest lockdown trebuie făcut mai relaxat, pentru ca oamenii să rămână oameni.

80
Tagurile:
Medic
Tematic
Medic: boli grave ce duc la pierderea mirosului
Medic din Franţa critică lockdownul: „Măsuri total disproporționate”
Medic de pe ambulanță: Mor oamenii în mâinile mele - Foto
Ludovic Orban și Dacian Cioloș

Orban a făcut anunțul: când se redeschid școlile

418
(reînnoit 13:22 23.11.2020)
Premierul României a dat răspuns la una dintre întrebările care frământă atât elevii, profesorii, cât și părinții. Este vorba despre momentul redeschiderii unităților de învățământ din România.

Эмблема ВОЗ, архивное фото
© Sputnik / Алексей Витвицкий
BUCUREȘTI, 23 nov – Sputnik. Ludovic Orban, premierul României, a declarat că Guvernul vrea să redeschidă școlile. Cu toate acestea, nu a precizat când anume se va și întâmpla.

El spune că orice decizie legată de reluarea activității școlare în clase trebuie fundamentată pe argumente în primul rând epidemiologice. Și aceasta pentru că, mai spune premierul, majoritatea tinerilor sunt asimptomatici și transmit mai departe boala părinților și bunicilor.

”Sigur că noi am organizat şcoala în clase astfel încât riscul de infectare era mic, dar toate activităţile legate de şcoală au generat riscuri suplimentare de infectare. Sigur că ne dorim să deschidem şcolile, dar acest lucru se poate face doar pe baza unei analize foarte serioase, astfel încât să existe riscuri minime de infectare”, a declarat Ludovic Orban.

Elevii ar putea reveni la școală în format fizic abia după sărbătorile de iarnă, a spus un oficial al Ministerului

Potrivit secretarului de stat în Ministerul Educaţiei, Sorin Ion, elevii ar putea reveni în băncile școlilor după sărbătorile de iarnă, în luna februarie, odată cu începerea semestrului doi al anului școlar.

”Sperăm ca lucrurile să se îndrepte în semestrul II și să se facă școala față în față”, a precizat Sorin Ion.

La rândul său, și secretarul de stat a precizat că totul depinde de evoluția epidemiologică.

418
Tagurile:
școli închise, Ludovic Orban
Tematic
Guvernul Orban – lovit de COVID-19! Mesaj de ultimă oră
Orban, despre cum vor vota românii aflați în carantină
Drepturile Copilului?! Ascunde Orban implicarea în adopții?

Загрузка...
Iulian Cristache

Cristache: ”Nu știu cum poate preda un asemenea profesor”

420
Președintele Federației Naționale a Asociațiilor de Părinți – Învățământ Preuniversitar a făcut o radiografie a relațiilor dintre elevi și profesori în contextul în care orele se desfășoară online. Cât s-au deteriorat.

BUCUREȘTI, 23 nov – Sputnik. Una din problemele care apar în cazul școlii online o reprezintă cazurile de agresiune. Vorbim atât despre agresiunea verbală a profesorilor față de elevi, cât și invers.

Iulian Cristache, președintele Federației Naționale a Asociațiilor de Părinți – Învățământ Preuniversitar, spune că asemenea cazuri au existat întotdeauna. Șeful FNAP a precizat că ar dori să se refere cu precădere la cazurile de bullying care fac referire la elevi. Și aceasta pentru că, deși este o lege în ceea ce privește bullyingul, totuși, de la profesor își dorește să existe o altă abordare, deoarece dascălul este formator.

”Când de la un astfel de formator ai o astfel de situație de bullying, deja lucrurile capătă o altă dimensiune. Ce am spus nu ar scuza o acțiune de bullying făcută de către un elev asupra unui profesor. Sub nici o formă nu voi susține niciodată astfel de acte de huliganism”, a punctat Cristache, pentru Agenția de Presă Sputnik.

Mai exact, acesta a precizat că unele acțiuni chiar capătă dimensiuni de acte de huliganism. În această situație, regulamentul trebuie pus imediat în aplicare. Astfel, nu trebuie să lăsăm loc de scuze, de funcții eventual ale părinților sau anumite presiuni, mai spune liderul FNAP.

”Dacă nu vom acționa în consecință și vom lăsa întotdeauna lucrurile să meargă și așa, școala românească riscă să se degradeze din ce în ce mai mult, nu că ar fi într-un moment de mare calitate, dar trebuie să punem lucrurile la punct și trebuie acționat în consecință”, a declarat Iulian Cristache.
Școală, copii, flori, cadouri
© Inquam Photos / Busca Alexandru

Referitor la agresiunile din cadrul școlii online sau față în față, Cristache spune că lucrurile sunt destul de clare și că trebuie să existe respectul reciproc, atât pentru profesori, cât și pentru elevi, iar în această ecuație pot intra și părinții. Vorbim despre situații în care părinții merg la școală să ceară un feedback de la profesor și îl obțin, dar există și situația în care dascălul refuză să dialogheze cu părintele.

Din păcate, spune Iulian Cristache, sunt multe cazuri de bullying care nu sunt raportate unității de învățământ, aceasta nu raportează către inspectoratele școlare. Este evident că, în lipsa unor sesizări, inspectoratele nu au ce raporta Ministerului Educației și Cercetării, astfel că ”totul pare roz”.

În realitate, însă, lucrurile nu stau deloc așa.

”La online, în acest context pandemic, am observat că lucrurile capătă o altă dimensiune și se adâncesc, din păcate. Eu am făcut un apel pe rețeaua de socializare și în grupurile părinților prin care lucrurile se pot pune la punct cu ajutorul consiliului de administrație. Da, avem o metodologie care nu obligă nici elevul, nici profesorul să stea cu camera deschisă”, a declarat Cristache.

Acesta a precizat că este de neconceput să se facă o lecție de științe exacte și profesorul să stea cu camera închisă.

”Nu știu cum poate să predea un astfel de profesor sau tu, elev, să fii evaluat și să-l evaluezi cu camera închisă, ceea ce înseamnă că lucrurile nu sunt absolut deloc în regulă”, a declarat liderul FNAP.

Prin consiliul de administrație se poate reglementa acest lucru, chiar dacă metodologia sau ghidul nu recomandă acest lucru.

Mai mult, liderul FNAP spune că Federația a insistat ca profesorii să predea în scenariul roșu de la școală pentru că acolo, teoretic, dascălii ar avea instrumentele necesare desfășurării în bune condiții a activității didactice.

420
Tagurile:
Profesor, Iulian Cristache

Загрузка...
Eugen Orlando Teodorovici

Teodorovici: ”Cîțu a ajuns etalon de BATJOCURĂ și SFIDARE!”

0
(reînnoit 07:05 24.11.2020)
Fostul ministru al Finanțelor îl desființează pe Florin Cîțu, după ce acesta s-a pus singur într-o situație penibilă participând la un fel de manifestare în fața sediului central al PSD

BUCUREȘTI, 24 nov – Sputnik. Între Eugen Orlando Teodorovici și Florin Cîțu există o rivalitate firească – însă prin care s-a văzut și un anume respect pe care cei doi finanțiști îl au unul față de celălalt, în ciuda vorbelor dure aruncate.

Ei bine, după ce Florin Cîțu și-a lăsat pentru câteva ore fotoliul celui mai important minister pentru a participa la un soi de manifestare în fața sediului PSD, Teodorovici îi transmite un mesaj de reproș.

”Decât să se vândă electoral în fața sediului PSD pentru câteva voturi, mai bine își punea biroul de ministru-sinistru AFARĂ, în fața ministerului sau a guvernului, să lucreze acolo, în frig, o zi întreagă‼️”, scrie Teodorovici.

De să facă asta Cîțu? ”Așa, într-un gest de SOLIDARITATE cu bieții oameni alungați din piețele acoperite și obligați să-și vândă produsele AFARĂ, în frig, pe caldarâm‼”, spune Teodorovici.

De aici și concluzia scurtului mesaj: ce așteptări mai pot avea românii, confruntați cu atâtea probleme, de la personaje atât de ridicole?

”Dacă pentru #WERNER, #LuCOVID și întregul guvern #PeNaL, modelul de "FANTASTIK" al lui Cîțu a ajuns etalon de BATJOCURĂ și SFIDARE publică, exemplu de MAIMUȚĂREALĂ și GROBIANISM într-un moment deloc relaxat și ușor pentru România și pentru Europa, nu știu ce așteptări mai pot avea cetățenii români, oamenii simpli, cu griji prea mari ca să-i mai poată urmări și pe SALTIMBANCII de la guvernare‼️”, a scris Eugen Teodorovici.
0
Tagurile:
Florin Cîţu, Eugen Teodorovici

Загрузка...