Ludovic Orban

Grădinițe și școli închise: măsura anunțată de Ludovic Orban

1238
Premierul României a declarat că luni, 9 noiembrie 2020, toate grădinițele și școlile din România vor fi închise, indiferent de incidența cazurilor de coronavirus din localitate.

BUCUREȘTI, 6 nov – Sputnik. Unitățile de învățământ preuniversitar din România vor fi închise în prima zi a săptămânii viitoare. Acesta este anunțul pe care premierul României, Ludovic Orban, l-a făcut.

În schimb, oficialul a declarat că această măsură nu va afecta creșele și after school-urile.

”Este o măsură temporară, luată într-un moment dificil și care ține cont de nevoia de a apăra sănătatea copiilor”, a susținut șeful Executivului.

Premierul a recunoscut că va fi mai dificil pentru elevii claselor I-IV, dar a subliniat că există ordonanța care permite unui părinte să stea acasă cu 75% din venit pe perioada orelor online și, ”când se va reveni la clase, se vor face niște recapitulative”.

“Și grădinițele (vor fi închise – nota Georgiana Arsene). Practic, nu vor fi afectate creșele și after school-urile. Este o măsură temporară, luată într-un moment dificil și care ține cont de nevoia de a apăra sănătatea copiilor”, a susținut premierul Orban.

Oficialul a subliniat că recomandarea epidemiologilor este ca un set de măsuri să fie aplicabile 14 zile cu 14 zile, deci 30 de zile. Astfel, ele vor fi 30 de zile aplicabile.

De asemenea, șeful Executivului a subliniat că se urmărește eficacitatea, măsura în care se va reuși oprirea numărului de infectări.

Orban a subliniat, de asemenea, că speră să nu mai fie nevoie de alte măsuri.

Acesta a precizat care sunt cele 2 motive care au stat la baza măsurii de închidere a școlilor. Vorbim, în primul rând, de siguranța copiilor și, în al doilea rând, de faptul că foarte mulți copii, în special adolescenți, chiar și dacă contractează virusul, sunt asimptomatici și ei devin purtători ai virusului și îl transmit fie către alți colegi, care pot să îl transmită către părinți și bunici și să asigure răspândirea virsului.

Klaus Iohannis, președintele României, a anunțat, în debutul ședinței de Guvern, că toate școlile trebuie închise. Orban a declarat, apoi, că sunt măsuri ”care sunt luate ținând cont de situația efectivă în care ne găsim și pe baza unor evaluări făcute de specialiști privind incidența cazurilor, unde sunt activitățile cu cele mai mari îmbolnăviri”.

1238
Tagurile:
Ludovic Orban, Închise, Grădiniță, școală
Тема:
Coronavirus în România, Moldova și în lume (1420)
Elevi

Burse pentru elevi: Guvernul, solicitat ia măsuri

142
Reprezentanții Consiliului Național al Elevilor fac un apel ferm către Guvern, afirmând că școlarii merită atenția autorităților nu numai de sărbători, ci în orice perioadă a anului. Ce se întâmplă cu bursele.

BUCUREȘTI, 3 dec – Sputnik. Bursele pentru elevi devin subiect de dispută acum, la final de an. Și aceasta pentru că reprezentanții Consiliului Național al Elevilor spun că, la momentul de față, se impune ca Guvernul României să aprobe hotărârea privind aprobarea cuantumurilor minime pentru bursele școlare.

Școală
© Sputnik / Александр Кряжев

Potrivit Legii Educației Naționale nr. 1/2011, Guvernul României trebuie să emită, în fiecare an, o hotărâre prin care să stabilească un cuantum minim pentru fiecare categorie de burse – de studiu, de performanță, de merit sau de ajutor social.

O analiză realizată de Consiliul Național al Elevilor în luna aprilie a lui 2020 scoate la iveală faptul că 66,27% din primăriile din România nu acordă burse deloc sau le acordă într-un cuantum foarte mic.

Reprezentanții CNE solicită următoarele cuantumuri minime: 9,45% din salariul minim pe economie pentru bursa de ajutor social, 10,15% din salariul minim pe economie pentru bursa de studiu, 11% din salariul minim pe economie pentru bursa de merit și 15% din salariul minim pe economie pentru bursa de performanță.

Rareș Voicu, președintele CNE, spune că, în această perioadă complicată, elevii din România au nevoie de măsuri de sprijin, pentru a putea să își continue parcursul educațional, iar un procent semnificativ, de aproape 36% dintre elevii României sunt în risc de sărăcie și excluziune socială.

”Solicităm Guvernului României respectarea prevederilor Legii nr. 38/2019 și adoptarea unei hotărâri de guvern privind aprobarea cuantumurilor minime pentru bursele școlare, pentru a diminua discrepanțele din sistemul educațional”, a punctat Rareș Voicu.
142

Загрузка...
Școală

Vacanță de iarnă 2020: Comisia Europeană vrea prelungirea ei

1512
Oficialii de la Bruxelles au transmis tuturor statelor membre ale Uniunii Europene că extinderea vacanței școlare de iarnă sau cursurile online după sărbători sunt măsuri recomandate de CE.

BUCUREȘTI, 3 dec – Sputnik. Elevii din România ar putea avea parte de o vacanță de iarnă prelungită. Comisia Europeană a emis mai multe recomandări pentru prevenirea infectării cu coronavirus.

Una dintre acestea se referă la extinderea vacanței școlare de iarnă sau cursuri online după sărbători. Oficialii de la Bruxelles au publicat un document prin care informau statele membre ale UE de aceste recomandări ale Comisie Europene.

Oficialii europeni spun că măsurile sunt luate pentru limitarea răspândirii infecțiilor cu noul coronavirus.

“Pentru a reduce riscurile de transmitere a virusului în perioada următoare sezonului sărbătorilor, luați în considerare prelungirea vacanțelor școlare sau introducerea unei perioade de învățare online ca modalitate a introducerii unei perioade “tampon” și a evitării aducerii infecțiilor în școli”, spun reprezentanții CE.

De asemenea, în astfel de cazuri, va fi important să se anunțe o dată, cu câteva zile înainte de întoarcerea la școală, până la care familiile cu copii și profesorii sunt rugați să se întoarcă acasă, în cazul în care au călătorit.

În România, unitățile de învățământ au fost închise fizic în data de 9 noiembrie 2020. Măsura este luată până pe data de 9 decembrie, dar nu sunt semnale că după această dată copiii vor reveni în bănci.

Mai mult decât atât, în ieșirile publice, oficialii din România s-au ferit să dea vreo dată la care elevii ar putea reveni fizic la școală, toți afirmând că măsura redeschiderii unităților de învățământ va fi luată în funcție de evoluția epidemiologică.

La momentul de față, rata infectărilor cu noul coronavirus în România continuă să rămână una destul de ridicată, fapt care nu permite luarea măsurilor de redeschidere a școlilor.

Potrivit calendarului anului școlar 2020-2021, elevii intră în vacanța de iarnă în data de 23 decembrie 2020, înainte de Crăciun. Ea se încheie pe 10 ianuarie, urmând ca pe 11 ianuarie 2021 să reînceapă cursurile.

1512
Tagurile:
prelungire, iarnă, Vacanță

Загрузка...
Liviu Pleșoianu

Liviu Pleșoianu, DECES în familie din cauza Covid-19

0
(reînnoit 06:37 04.12.2020)
Apreciatul deputat a suferit o pierdere grea în familie, un om foarte drag a decedat în urma infectării cu noul Coronavirus

BUCUREȘTI, 4 dec – Sputnik. Poate mulți s-au mirat de tonul aparent dezamăgit sau resemnat al unor texte postate de Liviu Pleșoianu, alții nu au înțeles de ce nu a participat la mai multe bătălii electorale televizate.

Motivul, din păcate, nu este resemnarea sau neîncrederea în șansele sale – ci o pierdere grea, suferită recent! O pierdere despre care tânărul om politic nu a spus nimic, pentru că, onest și idealist, nu amestecă în lupta politică dramele personale.

Mărturisirea acestei tragedii familiale apare în mesajul scris aseară târziu, în care deputatul o împărtășește cu cei cărora NU le cere să meargă la vot ”orice ar fi”, așa cum fac alți politicieni – ci le recomandă prudență și să ia în serios pericolul.

”Vă recomand să aveți înainte de toate grijă de dumneavoastră și de oamenii care vă sunt dragi!”, scrie Pleșoianu, mărturisindu-și durerea: ”Eu am pierdut un om foarte drag acum câteva zile, pe nașul meu. Un om minunat care mai putea trăi mulți ani dacă nu îi scurta zilele acest virus”.

Despre Coronavirus, Liviu Pleșoianu spune atât: ”Un virus care pare că dă cu zarul, nelăsând nicio urmă că a fost pe-acolo în cazul unora și oprind uluitor de repede ceasul vieții altora…”.

0
Tagurile:
coronavirus, Deces, Liviu Pleșoianu
Тема:
Coronavirus în România, Moldova și în lume (1420)
Tematic
Liviu Pleșoianu, mesaj cu totul special pentru alegeri!
Pleșoianu: Să nu întrebați de ce România are un Destin ratat
Pleșoianu, mesaj în noapte, pune pe gânduri susținătorii!
Pleșoianu: ”Suntem o colonie! Lustruiți bocancii lui Biden!”

Загрузка...