Oficial MEC: Între cadre didactice și părinți e o prăpastie

747
Jean Badea, subsecretar de stat în Ministerul Educației și Cercetării, a vorbit despre declarația transmisă școlilor pe care părinții trebuie să o completeze și să o semneze. Ce se întâmplă cu relația părinte-profesor.

BUCUREȘTI, 5 nov – Sputnik. Declarația prin care părintele ”se obligă” să nu înregistreze cursurile online a stârnit deja controverse.

Subsecretarul de stat în Ministerul Educației și Cercetării, Jean Badea, spune că interdicția de a înregistra cursurile a apărut în urma unor consultări avute de reprezentanții MEC cu cei ai Autorității pentru Protecția Datelor cu Caracter Personal – APDCP.

Sugestia de introducere a acestei interdicții de înregistrare a cursurilor online a aparținut APDCP, ca să fie în concordanță cu normele Uniunii Europene privind protecția identității și protecția demnității persoanei.

”Dincolo de acest aspect, vedeți dumneavoastră, am senzația că deși condițiile speciale prin care trecem ar fi trebuit să ne solidarizeze, vedem din păcate că între cadrele didactice și părinți a apărut o prăpastie. Această declarație noi o propunem ca o dovadă de încredere pe care și- o acordă părinții cadrelor didactrice și invers”, spune Badea.

Acesta a subliniat că, personal, nu vede care ar fi problema să se ia un angajament, atât timp cât aceste lucruri sunt reglementate de lege.

Oficialul a subliniat că nu se întâmplă nimic dacă un părinte refuză să semneze declarația, fiindcă aceste declarații sunt cu titlul de recomandare, logica lor fiind aceea de a acorda o încredere suplimentară celor două categorii implicate în acest proces și la care trebuie să contribuie în egală măsură părinții și cadrele didactice.

”Vor exista consecințe doar în situația în care se înregistrează lecția și aceste înregistrări devin publice și unul dintre cei vizați reclamă acest aspect”, a punctat Badea.

Acesta a subliniat, însă, că potrivit reglementărilor, un copil nu are voie să înregistreze.

747
Tagurile:
Profesori, Părinți, Ministerul Educației
Школы закрыли на карантин из-за ОРВИ

Document oficial: bani mai mulți pentru profesori în 2021

289
Profesorii care participă la Evaluarea Națională petnru clasa a opta și la Bacalaureat 2021 vor beneficia de sume mai mari cu 60% față de cele pe care le-au primit pentru participare la examenele de anul trecut.

BUCUREȘTI, 17 iun – Sputnik. Ministerul Educației vine cu vești bune pentru profesorii care participă, în acest an, la Evaluarea Națională și la Examenul de Bacalaureat.

Potrivit Ordinului 3988 din 15 iunie 2021 al ministrului Educației, sumele pe care acești profesori le vor primi în 2021 vor fi mai mari chiar cu 60 de procente comparativ cu cele de care au beneficiat dascălii anul trecut.

Sumele pe care profesorii le primesc în plus față de anul 2020, pentru participarea la aceste concursuri și examene sunt mai mari cu 13 până la 52 de lei, iar pentru lucrările corectate sumele au crescut cu 30-35 de bani pe lucrare, scrie edupedu.ro.

Potrivit ordinului, sumele sunt impozitate cu 10%, dacă participanții încheie un contract de furnizare de servicii pentru participarea la aceste examene/concursuri.

Ordinul nr. 3988 aprobă normele de plată a personalului pentru următoarele examene/concursuri din 2021:

Concursul național de ocupare a posturilor didactice/catedrelor vacante/rezervate din învățământul preuniversitar
Examenul național pentru definitivare în învățământul preuniversitar
Admiterea în învățământul liceal de stat, în învățământul profesional de stat și în învățământul dual
Evaluarea Națională a absolvenților clasei a VIII-a
Examenul național de Bacalaureat
Examenele de absolvire/certificare a calificării profesionale pentru învățământul profesional, liceal și postliceal.
Astfel, ministerul asigură plata unor sume, în funcție de rolul pe care îl au cadrele didactice, pentru participarea în comisiile de la toate aceste examene.

289
Tagurile:
Profesor, Bani

Загрузка...
Один день ученика в пандемии

Probleme cu predarea în școlile din România- raport european

21
(reînnoit 18:50 16.06.2021)
Rețeaua europeană Eurudice arată că, în România, timpul minim de predare pentru învățământul general obligatoriu a scăzut, în ansamblu, în acest an școlar 2020-2021 comparativ cu perioada 2018-2019. Din păcate, cea mai mare scădere s-a simțit în învățământul primar.

BUCUREȘTI, 16 iun – Sputnik. Timpul minim de predare recomandat pentru învățământul general obligatoriu a scăzut în ultimul an școlar în România, arată cel mai recent raport pe această temă al rețelei europene Eurydice, publicat în prima parte a lunii iunie, intitulat ”Timp de predare recomandat anual în învățământul obligatoriu în Europa – 2020/2021”.

Vorbim despre o scădere de 60 de ore în școala primară, față de acum doi ani.

În cazul învățământului gimnazial, scăderea a fost de 22,4 ore, iar la liceu s-a înregistrat o creștere de 23,2 ore.

România nu este unica țară europeană unde, în perioada amintită, a scăzut numărul de ore de predare recomandat. Din același grup mai fac parte și alte state europene. Este vorba despre Letonia, Ungaria, Macedonia de Nord, Grecia, Cipru, Germania, Danemarca, Portugalia și Malta.

În România, curriculumul obligatoriu presupune minim 3.300 de ore în școala primară, 3.778 de ore în gimnaziu și 1.972 de ore în liceu, potrivit datelor agregate de Eurydice, notează edupedu.ro.

Sorin Cîmpeanu la Cotroceni
© Inquam Photos / George Calin

Eurydice nu a luat în calcul, în cazul României, impactul pandemiei de coronavirus.

Numai trei sisteme de educație au raportat o scădere a timpului de școală ca rezultat direct al pandemiei de coronavirus. Este vorba despre Portugalia, Malta și Macedonia.

În statele menționate, timpul de școală a scăzut dramatic, cu sute de ore la fiecare nivel educațional. În Macedonia de Nord a fost cea mai mare scădere – aproape 1000 de ore în învățământul primar, aproape la fel de mult ca în gimnaziu și peste 500 de ore în liceu.

Deși, în afară de aceste trei țări, altele nu au raportat datele pandemiei, raportul Eurydice precizează că sistemele de educație au fost afectate global.

21
Tagurile:
Raport, Școli românești

Загрузка...
Donald Trump

Trump: Rusia este singurul câștigător al summitului de la Geneva

52
Fostul președinte american Donald Trump a declarat că Rusia este singurul câștigător al summitului de la Geneva.

BUCUREȘTI, 17 iun - Sputnik. Fostul președinte american Donald Trump a declarat că Washingtonul nu a primit nimic de la summitul dintre președinții Rusiei și SUA, Vladimir Putin și Joe Biden, iar pentru Moscova întâlnirea a decurs bine.

"Nu am primit nimic, am dat scena Rusiei, nu avem nimic", a spus el într-un interviu acordat pentru Fox News.

Trump a adăugat că SUA nu au putut opri ”Nord Stream - 2”, ceea ce era important de făcut.

Potrivit fostului președinte, Rusia a avut de câștigat de pe urma acestui summit. „Cred că a fost o zi bună pentru Rusia”, a spus el.

Trump a mai adăugat că relația SUA-Rusia putea fi „incredibilă”. "Ei au nevoie de economie, iar noi avem nevoie de lucrurile pe care le au ei. Au terenuri foarte valoroase din punct de vedere al resurselor minerale", a spus el.

În același timp, fostul șef al Casei Albe a declarat că se înțelege bine cu Vladimir Putin. "Dar nimeni nu a fost mai dur ca mine cu Rusia", a menționat Trump.

Prima întâlnire dintre Putin și Biden a avut loc miercuri la Geneva, negocierile au durat 4,5 ore, inclusiv o pauză. În urma discuțiilor, liderul rus a spus că a fost de acord cu președintele SUA să înceapă consultări privind stabilitatea strategică la nivel interdepartamental. Potrivit acestuia, ambele țări își dau seama că poartă o responsabilitate specială pentru stabilitatea strategică în lume.

În plus, șefii de stat au adoptat o declarație comună. În aceasta se vorbește despre angajamentul Moscovei și Washingtonului față de principiul conform căruia nu pot exista câștigători într-un război nuclear și nu ar trebui dezlănțuit niciodată. Același principiu a fost fixat de liderii URSS și ai Statelor Unite la întâlnirea de la Geneva din 1985.

Vladimir Putin s-a întâlnit cu Trump de șase ori. În cadrul summit-ului precedent Rusia-SUA în 2018, Trump, șeful statului de atunci, a pus sub semnul întrebării rezultatele unei investigații efectuate de serviciile secrete americane despre amestecul Moscovei în alegerile prezidențiale din 2016 din SUA și astfel „i-a dat lui Putin posibilitatea de a răspândi minciuni”.Acest lucru a provocat o reacție violentă în cercurile politice din Statele Unite. Potrivit senatorului John McCain, acesta a fost „unul dintre cele mai rușinoase discursuri ale unui președinte american” din câte ține minte.

52
Tagurile:
Geneva, Rusia, Trump

Загрузка...