Palmă pentru profesori: sunt ”arși” la bani

3079
Guvernul României nu este de acord cu stimulentul de risc pentru personalul didactic, didactic auxiliar și nedidactic, din învățământul de stat preuniversitar și universitar. A fost sesizată Curtea Cosntituțională.

BUCUREȘTI, 4 nov – Sputnik. Vești rele pentru cadrele didactice: proiectul de lege inițiat de PSD și adoptat de Parlament, prin votul majorității, ar putea să rămână un is frumos.

Mai exact, potrivit acestui proiect de lege, cadrele didactice, cât și personalul didactic auxiliar și nedidactic, din învățământul de stat preunversitar și universitar, ar urma să primească un stimulent de risc în cuantum de 2.000 de lei, respectiv 1.500 de lei lunar.

Din păcate, Guvernul României nu este de acord cu acordarea acestui spor și a sesizat Curtea Constituțională pentru un control prealabil de constituționalitate.

Reprezentanții PNL și USR s-au opus proiectului de lege. În opinia lor, nu este vorba decât de un gest populist, pentru că nu există sursă de finanțare, precizează stiripesurse.ro.

Liderul deputaților PNL din Camera Deputaților, Florin Roman, spune că nu s-a încheiat campania electorală și că PSD oferă bonusuri fără să arate sursa de finanțare.

”Vom ataca orice demers populist demagogic al PSD”, a spus Roman.

3079
Tagurile:
Bani, Profesori
Tematic
Orban vrea reducerea banilor pentru acești profesori
Părinții, către unii profesori: ”Opriți-vă din a vă victimiza!”
Ultima oră: Veste proastă pentru elevi și profesori!
E jale în școli! Profesori și elevi, infectați cu COVID-19
Fake news pus în cârca MEC, profesori amenințați
Elevi

Burse pentru elevi: Guvernul, solicitat ia măsuri

142
Reprezentanții Consiliului Național al Elevilor fac un apel ferm către Guvern, afirmând că școlarii merită atenția autorităților nu numai de sărbători, ci în orice perioadă a anului. Ce se întâmplă cu bursele.

BUCUREȘTI, 3 dec – Sputnik. Bursele pentru elevi devin subiect de dispută acum, la final de an. Și aceasta pentru că reprezentanții Consiliului Național al Elevilor spun că, la momentul de față, se impune ca Guvernul României să aprobe hotărârea privind aprobarea cuantumurilor minime pentru bursele școlare.

Școală
© Sputnik / Александр Кряжев

Potrivit Legii Educației Naționale nr. 1/2011, Guvernul României trebuie să emită, în fiecare an, o hotărâre prin care să stabilească un cuantum minim pentru fiecare categorie de burse – de studiu, de performanță, de merit sau de ajutor social.

O analiză realizată de Consiliul Național al Elevilor în luna aprilie a lui 2020 scoate la iveală faptul că 66,27% din primăriile din România nu acordă burse deloc sau le acordă într-un cuantum foarte mic.

Reprezentanții CNE solicită următoarele cuantumuri minime: 9,45% din salariul minim pe economie pentru bursa de ajutor social, 10,15% din salariul minim pe economie pentru bursa de studiu, 11% din salariul minim pe economie pentru bursa de merit și 15% din salariul minim pe economie pentru bursa de performanță.

Rareș Voicu, președintele CNE, spune că, în această perioadă complicată, elevii din România au nevoie de măsuri de sprijin, pentru a putea să își continue parcursul educațional, iar un procent semnificativ, de aproape 36% dintre elevii României sunt în risc de sărăcie și excluziune socială.

”Solicităm Guvernului României respectarea prevederilor Legii nr. 38/2019 și adoptarea unei hotărâri de guvern privind aprobarea cuantumurilor minime pentru bursele școlare, pentru a diminua discrepanțele din sistemul educațional”, a punctat Rareș Voicu.
142

Загрузка...
Școală

Vacanță de iarnă 2020: Comisia Europeană vrea prelungirea ei

1519
Oficialii de la Bruxelles au transmis tuturor statelor membre ale Uniunii Europene că extinderea vacanței școlare de iarnă sau cursurile online după sărbători sunt măsuri recomandate de CE.

BUCUREȘTI, 3 dec – Sputnik. Elevii din România ar putea avea parte de o vacanță de iarnă prelungită. Comisia Europeană a emis mai multe recomandări pentru prevenirea infectării cu coronavirus.

Una dintre acestea se referă la extinderea vacanței școlare de iarnă sau cursuri online după sărbători. Oficialii de la Bruxelles au publicat un document prin care informau statele membre ale UE de aceste recomandări ale Comisie Europene.

Oficialii europeni spun că măsurile sunt luate pentru limitarea răspândirii infecțiilor cu noul coronavirus.

“Pentru a reduce riscurile de transmitere a virusului în perioada următoare sezonului sărbătorilor, luați în considerare prelungirea vacanțelor școlare sau introducerea unei perioade de învățare online ca modalitate a introducerii unei perioade “tampon” și a evitării aducerii infecțiilor în școli”, spun reprezentanții CE.

De asemenea, în astfel de cazuri, va fi important să se anunțe o dată, cu câteva zile înainte de întoarcerea la școală, până la care familiile cu copii și profesorii sunt rugați să se întoarcă acasă, în cazul în care au călătorit.

În România, unitățile de învățământ au fost închise fizic în data de 9 noiembrie 2020. Măsura este luată până pe data de 9 decembrie, dar nu sunt semnale că după această dată copiii vor reveni în bănci.

Mai mult decât atât, în ieșirile publice, oficialii din România s-au ferit să dea vreo dată la care elevii ar putea reveni fizic la școală, toți afirmând că măsura redeschiderii unităților de învățământ va fi luată în funcție de evoluția epidemiologică.

La momentul de față, rata infectărilor cu noul coronavirus în România continuă să rămână una destul de ridicată, fapt care nu permite luarea măsurilor de redeschidere a școlilor.

Potrivit calendarului anului școlar 2020-2021, elevii intră în vacanța de iarnă în data de 23 decembrie 2020, înainte de Crăciun. Ea se încheie pe 10 ianuarie, urmând ca pe 11 ianuarie 2021 să reînceapă cursurile.

1519
Tagurile:
prelungire, iarnă, Vacanță

Загрузка...
Euro

NUCLEARA: iată unde SUNT miliardele împrumutate de România!

59
(reînnoit 06:49 04.12.2020)
O dezvăluire care trimite pe urmele sumelor colosale împrumutate de Guvernul Orban, pentru care ministrul Cîțu, principalul responsabil, nu vrea să dea socoteală!

BUCUREȘTI, 4 dec – Sputnik. Una dintre cele mai mari probleme ale României – cu mare importanță pentru viitorul țării noastre – este îndatorarea. Iar Guvernul Orban, prin specialistul în combinații bancare și speculative Florin Cîțu s-a împrumutat imens – ultimele 12 luni depășind perioada întregii guvernării PSD!

Dar, pe ce anume s-au cheltuit zecile de miliarde, asta nu se mai știe… pentru că nu se spune!

Pe de altă parte, în ciuda solicitărilor vehemente ale parlamentarilor – mai ales ale senatorului Daniel Zamfir – Florin Cîțu refuză să vină la Comisii, riscând chiar o acțiune penală.

Ei bine, o explicație a misterului folosirii banilor vine de la fostul premier Victor Ponta, care a dezvăluit aseară, la Antena 3, că banii împrumutați de Romania în ultimele 12 luni… au luat calea străinătății!

De unde știe Ponta asta? Simplu – ex-premierul a investigat situația prin foștii săi colaboratori! Atenție la demonstrația lui Victor Ponta:

”Am vorbit cu cei cu care am fost atâția ani la Guvern și mi s-au arătat două cifre aproape identice. Cifra deficitului, cu cât s-a împrumutat guvernul, și cifra deficitului comercial, de balanță comercială”, spune Ponta, observând că… am importat cât am împrumutat!

Cifra e cam aceeași, observă premierul Ponta. ”Cam 18 miliarde de euro s-a împrumutat Guvernul, cam 18 miliarde de euro au ieșit din România”…

Unde s-au dus banii? ”Către firme din Polonia, China, Franța, Germania și așa mai departe”, a menționat Victor Ponta, fără pretenția unei dezvăluiri exhaustive.

”Deci, practic, banii au venit împrumutați, au plecat din țară și noi am rămas cu împrumutul”, conchide Ponta – ”asta s-a întâmplat în anul 2020”.

O adevărată ”nucleară” – și o dezvăluire la care Guvernul ar trebui să răspundă imediat. S-au împrumut acești bani pentru a face importuri?

59
Tagurile:
Miliarde, România

Загрузка...