Modele subiecte Bac 2021 și calendar, publicate de edu.ro

967
(reînnoit 08:35 03.11.2020)
Ministerul Educației și Cercetării a dat publicității modelele de subiecte pentru Bacalaureat 2021. Elevii de clasa a XII-a le pot descărca și apoi își pot testa cunoștințele.

BUCUREȘTI, 3 nov – Sputnik. Ministerul Educației și Cercetării vine în întâmpinarea elevilor din anii terminali de liceu. Instituția a publicat modelele de subiecte pentru Bacalaureat 2021.

Este vorba despre subiecte la Limba Română, Limba și Literatura Maternă, Matematică, Istorie, Anatomie – Biologie, Chimie, Fizică, Geografie, Informatică, Științe Socio-Umane.

Elevii de clasa a XII-a vor susține examenul de Bacalaureat începând cu data de 14 iunie 2021, când încep probele orale la Limba Română. În data de 28 iunie 2021 încep probele scrise, iar în data de 9 iulie 2021 vor fi afișate primele rezultate.

Modelele de subiecte, împreună cu baremele de corectare pot fi descărcate de aici.

E a Limba şi literatura română
E b Limba şi literatura maternă
E c Matematică
E c Istorie
E d Anatomie - Biologie
E d Chimie
E d Fizică
E d Geografie
E d Informatică
E d Socio umane

Calendar examen Bacalaureat 2021

Înscrierea candidaților la prima sesiune de examen 2021 se va face în intervalul 31 mai – 4 iunie.

Cursurile pentru elevii din anii terminali de liceu se încheie în data de 3 iunie 2021.

Evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba română – proba A se desfășoară în perioada 14-16 iunie 2021.

Evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă – proba B e programată pentru perioada 16-17 iunie 2021.

Evaluarea competențelor digitale – proba D are loc în intervalul 18-23 iunie 2021.

Proba scrisă la Limba și Literatura Română este programată pentru 28 iunie 2021, cea obligatorie a profilului – 29 iunie, cea la alegere a profilului și specializării – 30 iunie, iar proba scrisă la Limba și Literatura Maternă – 1 iulie 2021.

Afișarea rezultatelor la probele scrise se va face pe data de 5 iulie 2021 până la ora 12.00. În aceeași zi se depun contestațiile.

Rezolvarea contestațiilor este programată pentru 6-9 iulie 2021.

Rezultatele finale se afișează pe data de 9 iulie 2021.
 
 
 

 

 

 

967
Raluca Turcan

Turcan bulversează profesorii: ”clar de explicat, greu de înțeles”

1407
Vicepremierul României spune că motivul pentru care s-a luat decizia trecerii cursurilor în online l-a determinat faptul că, în drumul lor spre și de la școală, elevii se puteau infecta cu coronaviurus.

BUCUREȘTI, 24 nov – Sputnik. Decizia de trecere la predarea online a fost luată de Guvernul Orban pentru că s-a apreciat că școala plus toate fenomenele de până la școală și de după școală prezentau un pericol epidemiologic și eram într-o creștere accentuată a numărului de cazuri. Aceasta este declarația  vicepremierului Raluca Turcan.

Oficialul spune că autoritățile își doresc din tot sufletul să redeschidă școlile, însă numai în condițiile în care se ajunge la concluzia că România este într-o scădere a numărului de cazuri de infectări cu noul coronavirus care să nu mai prezinte un risc de infectare comunitară atât în drumul de până la școală cât și în cel de întoarcere spre casă.

Referitor la momentul în care elevii vor reveni în bănci, vicepremierul Raluca Turcan a afirmat că ”lucrurile sunt destul de clar de explicat, mai greu de înțeles”.

Mai mult decât atât, demnitarul a precizat că, în România, avem o extindere a numărului de infectări și că în multe locuri nu se știe exact cauza. În aceste condiții, specialiștii au sfătuit Guvernul să trimită școlile în online.

”Toți specialiștii au și explicat, și ne-au sfătuit și pe noi să luăm această măsură chiar dacă este dificil de înțeles și de acceptat. Mai mult decât atât, deci noi, ca Guvern, poate că am fi fost în situația cea mai confortabilă să spunem, domne`, lăsăm școlile deschise, că acesta era song-ul general, mai ales că ne asumasem redeschiderea școlilor în condițiile în care foarte mulți țipau că ne trimitem copiii la moarte, vă aduceți aminte, și sunt fix aceleași voci”, spune Turcan.

În opinia sa, persoanele care acum cer redeschiderea școlilor sunt cele care spuneau că autoritățile condamnă copiii la moarte atunci când unitățile de învățământ au fost deschise.

1407
Tagurile:
Raluca Turcan

Загрузка...
Școală

Abuz incredibil în învățământ: ce fac profesorii

569
Iulian Cristache, președintele Federației Naționale a Asociațiilor de Părinți – Învățământ Preuniversitar spune că asupra copiilor ai căror părinți nu au semnat acordul că lecțiile online nu vor fi înregistrate se fac adevărate presiuni.

BUCUREȘTI, 24 nov – Sputnik. Situație extrem de gravă în sistemul românesc de învățământ, ca urmare a faptului că unii profesori efectiv refuză să primească la ore elevi ai căror părinți nu au semnat acordul prin care, printre altele, se obligă să nu înregistreze cursurile online.

Dezvăluirea a fost făcută de Iulian Cristache, președintele Federației Naționale a Asociațiilor de Părinți – Învățământ Preuniversitar pentru Agenția de Presă Sputnik.

Acesta spune că angajamentul în cauză a căpătat alte valențe la nivelul unităților de învățământ.

”Copiii au fost scoși din lecțiile online dacă părinții nu l-au semnat. Este incredibil pentru mine așa ceva! Toți profesorii, majoritatea sunt și părinți, unii dintre ei au și nepoți… Cum poți să scoți un elev din online dacă părintele nu a semnat un angajament redundant?”, spune Cristache.

Liderul FNAP amintește că a precizat că este de acord cu acel angajament să fie introdus în contractul educațional care este menționat de Regulamentul de Organizare și Funcționare și atunci toate lucrurile erau în regulă.

Mai exact, la începutul anului școlar, trebuia modificat contractul educațional și semnat de toți părinții și atunci nu toată lumea ar fi răspuns dacă propriul copil încălca legislația.

Indiferent de acordul acela sau nu, legea trebuie aplicată, crede Cristache, care susține că, dacă un elev se folosește de imaginea unui profesor și îl batjocorește, și, mai mult, folosește lecția înregistrată nu ca să învețe, ci ca să umilească, atunci da, este un abuz.

Pe de altă parte, mai spune liderul FNAP, nu este de înțeles temerea acelor profesori pentru copiii care chiar vor să înregistreze lecția în scop personal, adică să reia și să înțeleagă lecția.

Mai mult, după câteva ore de stat în online, atenția nu mai poate fi atât de bună încât elevul să înțeleagă tot ce spune profesorul.

569
Tagurile:
Învățământ, Profesori, Iulian Cristache

Загрузка...

VIDEO - Muncă de durată: Geniștii ruși în Nagorno-Karabah

0
Inginerii militari ruși și geniștii au plecat în Nagorno-Karabah pentru a se alătura trupelor de menținere a păcii din regiune și pentru a ajuta localnicii să revină la o viață normală.

În republica nerecunoscută Nagorno-Karabah au fost expediați ingineri militari și geniști militari. Specialiștii din Rusia vor examina terenul pentru a identifica dispozitive explozibile în zonele unde au avut loc acțiuni militare și se vor ocupa de așa-numita deminare umanitară, care se efectuează la solicitarea administrației republicii Nagorno-Karabah. Adică, geniștii vor interveni inclusiv pe terenurile private.

De ce Occidentul este nemulțumit de reglementarea din Nagorno-Karabah>>>

Potrivit inginerilor militari, deminarea primară poate dura câteva luni, însă pentru a curăța în totalitate regiunea de mine și bombe nedetonate vir fi necesari câțiva ani.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

0
Tagurile:
Karabah
Тема:
Conflictul azero-armean în Karabah

Загрузка...