examen

Titularizare 2020: ce modificări vor apărea în Legea Educației

2419
Senatorul social democrat Liviu Marian Pop a explicat că a fost aprobat raportul pe propunerea legislativă pentru modificarea și completarea Legii Educației Naționale nr. 1/2011, respectiv L83/2020.

BUCUREȘTI, 15 oct – Sputnik, Georgiana Arsene. Liviu Marian Pop, fostul ministru al Învățământului spune că ieri, 14 octombrie 2020, în Comisia pentru învățământ, știință, tineret și sport a fost aprobat raportul pe propunerea legislativă pentru modificarea și completarea Legii Educației Naționale nr. 1/2011, respectiv L83/2020.

Astfel, fiecare cadru didactic care se titularizează în mediul rural primește 3 salarii medii brute pe economie, cu condiția să predea la catedră în mediul rural cel puțin 5 ani școlari.

Personalul didactic beneficiază anual de un salariu mediu brut pe țară garantat în plată din fonduri alocate de la bugetul de stat, pentru dezvoltare profesională și evoluție în carieră, precum și pentru achiziționarea de materiale și echipamente didactice și auxiliare didactice și curriculare necesare procesului instructiv-educativ.

Liviu Marian Pop a punctat că profesorii cu o vechime de peste 30 de ani beneficiază, la data pensionării de 3 salarii medii brute pe economie.

”PSD face dreptate cadrelor didactice!”, a spus Pop.

2419
Tagurile:
Titularizare 2020
Școală

Fake news pus în cârca MEC, profesori amenințați

426
Cadrul didactic Mara Luana Rauca trage un semnal de alarmă privind firmele furnizoare de cursuri pentru cadrele didactice și care se folosesc de minciuni ca să și le impună și promova potențialilor clienți.

BUCUREȘTI, 28 oct – Sputnik. Situație cel puțin interesantă în învățământul românesc, acolo unde imaginația unor profitori nu are limite.

Profesorul pentru învățământ primar Mara Luana Rauca arată, pe pagina sa de Facebook, cum firmele furnizoare de cursuri pentru cadrele didactice se folosesc de situația specială în care ne aflăm, respectiv pandemia când dascălii fac ore online ca să facă bani buni.

Dascălul prezintă un mesaj al unei asemenea firme, în care reprezentanta spune că Monica Anisie, ministrul Educației și Cercetării, a declarat în presă că toți profesorii sunt obligați să facă cursul de TIC pentru a putea preda online.

”Cei care nu se vor conforma vor atrage după ei sancțiuni până la tăierea sporurilor. Cursuriautorizate.eu vă propune cursul de calificare pentru Competențe digitale de utilizare a tehnologiei informației ca instrument de învățare și cunoaștere la prețul de 610 RON sau cursul de Operator Introducere, Validare și Prelucrare Date la prețul de 960 RON”, se arată în mesajul postat de cadrul didactic.

Cadrul didactic s-a întrebat, pe bună dreptate, dacă lucrurile stau într-adevăr așa și dacă MEC are cunoștință de ceea ce se întâmplă.

”Suntem obligați să facem acele cursuri din buzunarul nostru la niște prețuri foarte piperate, iar dacă refuzăm vom fi sancționați? Sincer mă îndoiesc, dar am zis să întreb”, a precizat dascălul.

Acesta a revenit ulterior cu o completare a mesajului în care afirma că a primit confirmarea bănuielilor sale și că, din păcate, există companii care se laudă că sunt acreditate de MEC și încearcă să scoată bani frumoși de la cadrele didactice folosind amenințarea ca mijloc de constrângere.

Mai mult, aceste firme au îndrăzneala să inducă ideea potrivit căreia ministrul Educației și Cercetării, Monica Anisie, ar amenința profesorii cu sancțiuni în cazul în care nu urmează aceste cursuri.

”Bineînțeles că este doar o minciună. Dragi colegi, avem CCD-uri (Casele Corpului Didactic, nota Georgiana Arsene) care ne furnizează cursuri bune și gratuite, avem și o groază de tutoriale din care putem învăța! Nu vă lăsați trași pe sfoară, fiți atenți!”, a avertizat Mara Luana Rauca.
426
Tagurile:
Ministerul Educației, online, Cursuri, Profesori

Загрузка...
Monica Cristina Anisie

Școala online: MEC introduce declarații pentru toată lumea

801
Profesorii, părinții și elevii vor trebui să semneze declarații pe propria răspundere pentru școala online. Părinții, reacție dură, arată ce s-a discutat cu Ministerul Educației și Cercetării.

BUCUREȘTI, 28 oct – Sputnik, Georgiana Arsene. Unitățile de învățământ din România au trimis un document prin care erau informate că Ministerul Educației și Cercetării introduce două declarații pe propria răspundere. Aceste declarații vor trebui semnate de părinți, elevi și profesori.

Practic, atât cadrele didactice, dar și elevii și părinții se obligă să nu înregistreze ori să distribuie orele online și să ia toate măsurile pentru a preveni asemenea fapte.

Este pentru prima dată când și elevii sunt puși să semneze declarații pe propria răspundere, alături de părinți. Declarația pentru elevi și părinți invocă două articole din Legea Educației și Ordinul 5545/2020 al ministrului Educației, precum și Codul Penal, precizează edupedu.ro.

Iulian Cristache, președintele Federației Naționale a Asociațiilor de Părinți – Învățământ Preuniversitar susține că este ”o declarație redundantă”, în condițiile în care avem Ordinul Ministerului Educației și Cercetării, precum și Noul Regulament General de Protecția Datelor – GDPR. Acesta subliniază că FNAP s-a opus, însă decizia legată de cele două declarații aparține exclusiv MEC.

”În discuțiile pe care le-am avut cu MEC am spus că suntem de acord cu modificarea Contractului Educațional, în sensul celor scrise în acest ”angajament”, tocmai pentru simplul fapt că acest angajament nu are nicio valoare juridică”, spune Cristache.

Liderul FNAP – ÎP subliniază că niciodată nu va susține actele de indisciplină, imoralitate, huliganism sau de orice natură, întreprinse de către elevi sau părinți.

Mai mult, Cristache nu înțelege de ce MEC nu a subscris la dorința FNAP, cu atât mai mult cu cât angajamentul, în forma actuală, nu are valoare juridică.

”Așadar, nerespectând dorința legitimă de a veni cu un angajament prin Contractul Educațional, FNAP se opune categoric acestui act unilateral, emis de către MEC”, mai spune liderul FNAP-ÎP.
801
Tagurile:
Declarații, Ministerul Educației, online, școală

Загрузка...
Coronavirus în Franța, loc de testare

Covid-19 Franţa: izolare totală - rezistăm până în mai

0
Guvernul din Franţa ia în considerare măsuri din ce în ce mai severe pentru stoparea răspândirii coronavirusului. Un lockdown generalizat este luat în calcul de executiv.

BUCUREŞTI, 28 oct – Sputnik. Un lockdown generalizat timp de cel puțin patru săptămâni este una dintre măsurile luate în calcul de executivul francez în contextul creşterii numărului de cazuri pozitive de Covid-19.

La posturile TV, tonul nu mai este acelaşi ca în vară: „situația se înrăutăţeşte din oră în oră în spitalele din regiunea Parisului”, a declarat, pe 27 octombrie, Aurélien Rousseau, directorul general al Agenției Regionale pentru Sănătate (ARS) din Île-de-France. Luni, 26 octombrie, nu mai puțin de 52.000 de noi contaminări au fost detectate.

„Suntem în proces de întârziere a operaţiilor pentru fractură de col femural timp de trei zile pentru că nu mai avem locuri”, a confirmat pentru Sputnik.

„Nu ne putem permite să așteptăm rezultatele primului blocaj și consecințele vacanțelor școlare. Trebuie să reducem răspândirea acestei epidemii. Sunt obligatorii un lockdown la sfârșit de săptămână și blocarea ieşirilor mai devreme în timpul săptămânii”, a spus Jean-Paul Hamon, adăugând că virusul este prezent și aşteaptă doar o oportunitate pentru a se răspândi.

Guvernul ar putea decide chiar trecerea „liniei roșii a lui Emmanuel Macron”, potrivit Europe 1, aceasta însemnând introducerea unei izolări totale în Franţa.

De asemenea, sunt luate în considerare și măsuri mai specifice, cum ar fi izolări la nivel local sau închiderea locurilor deschise publicului, precum școlile și universitățile.

0
Tagurile:
COVID-19, Franța
Tematic
Erdogan acuză Rusia, SUA și Franța de înarmarea Armeniei
Avertisment: risc de război civil în Franța
Atacul terorist: Franța va expulza 231 străini radicalizați

Загрузка...