Examen

Învățător, despre cercurile pedagogice din acest an

1787
Profesorul pentru învățământ primar Marian Hotca aduce în atenția opiniei publice o problemă ce frământă o mare parte a cadrelor didactice și scoate la iveală dureri ale sistemului de învățământ neluate în seamă de factorii decidenți.

BUCUREȘTI, 12 oct – Sputnik. Marian Hotca, profesor pentru învățământul primar, reușește să scoată la lumină, din nou, alte probleme cu care se confruntă sistemul de învățământ din România și care nu sunt luate în seamă de autoritățile din domeniu.

Acesta spune că deja încep să curgă, pe grupurile de învățători din țară, întrebările referitoare la data când se vor ține, în primul semestru al anului școlar 2020-2021 cercurile pedagogice și, mai ales, sub ce formă se vor derula.

Mai mult, Hotca face referire, într-un mod dur, la practicile din sistem de a se face protocol pentru ca un cadru didactic sau altul să obțină bunăvoință de la superiorul său.

”Vă trebuie 0,15 puncte pentru gradația de merit sau vi-i dor de sarmale şi pancove!? Stați liniştite că vi-ți regiza şi filma o lecție faină, dacă nu vor închide autoritățile școlile! Va ieşi ca la Hollywood! Dacă nu, Dumnezeu cu mila! Om supraviețui şi fără cercuri pedagogice şi procese verbale puse la dosarul cu şină! Am uitat de adeverințele de prezență!”, a scris Hotca.

Acesta a adăugat, ironic, că propunerea sa este aceea de a se renunța definitiv la asemenea practici ”comuniste”, că nu e musai să vadă cineva cum este susținută o lecție regizată și apoi să primească și laude despre ”cât de bune au fost pancovele şi sarmalele”.

De asemenea, profesorul pentru învățământ primar subliniază că toți sunt cadre didactice, nu Suntem cadre didactice, nu socăcițele (bucătărese – nota Georgiana Arsene) satului!

Concluzia lui Marian Hotca este una singură: nu mai participă la niciun cerc pedagogic.

Teoretic, cercul pedagogic reprezintă o modalitate eficientă de formare în învăţământul preuniversitar pentru că are în componenţă schimbul de practici, actualizarea procedurilor de lucru la nivelul specialităţilor şi informarea grupului.

1787
Tagurile:
Pedagogie, cerc, învățător
Lei românești, Roni

Salariile profesorilor români: cu cât au crescut - date INS

1478
(reînnoit 11:38 25.10.2020)
Anul 2019 a adus o creștere salarială a veniturilor din învățământ cu 20 de procente comparativ cu 2018, acest domeniu fiind al doilea după cel al construcțiilor în privința procentului de majorare a câștigului mediu net lunar.

BUCUREȘTI, 25 oct – Sputnik. Sunt salariile din învățământ mici sau nu? În timp ce reprezentanții Comisiei Europene susțin că salariile cadrelor didactice rămân cele mai mici din Europa, Institutul Național de Statistică informează că veniturile acestei categorii profesionale au crescut cu 20 de procente în 2019 față de 2018.

În 2019 câștigul mediu brut lunar din învățământ a fost 5.713 lei, iar net 3.396 lei. În acest domeniu erau înregistrați 360.600 de angajați la 31.12.2019, din care 20.271 în instituții private de învățământ. Salariile din acest raport statistic sunt calculate pentru toți angajații din acest domeniu, nu numai pentru profesori, informează edupedu.ro.

Potrivit unui raport Eurydice al Comisiei Europene, în anul școlar 2019-2020, cadrele didactice din România aveau unele dintre cele mai mici salarii din Europa. Aceasta în ciuda faptului că România a înregistrat în ultima perioadă una dintre cele mai mari creșteri salariale în învățământ.

Raportul mai notează că maximul de salarizare poate fi atins de un profesor abia la 40 de ani vechime, când salariul este cu 77,6% mai mare față de salariul de debut.

1478
Tagurile:
creștere, Profesori, Salarii

Загрузка...
Violeta Alexandru

Ministrul Muncii despre școala online: ”Greu an”

884
Violeta Alexandru spune că anul 2020 este unul greu, cu multe provocări, iar una dintre acestea o reprezintă chiar învățământul. Demnitarul simte pe propria piele ce presupune școala online.

BUCUREȘTI, 25 oct – Sputnik. Ministrul Muncii și Protecției Sociale, Violeta Alexandru, a vorbit, într-o postare de pe pagina sa de Facebook, despre învățarea în mediul online. Violeta Alexandru a prezentat, astfel, o experiență de viață, fiind mama unui copil ce face cursuri online.

Demnitarul a precizat că și-a întrebat fetița cum merge învățarea în mediul online și a subliniat că micuții au capacitatea să se adapteze oricărei situații, cu condiția să fie ajutați de părinți.

Este clar, spune ministrul Muncii, că această perioadă cere un efort suplimentar din partea părinților care trebuie să asigure liniștea necesară copiilor pe durata orelor desfășurate online.

Alexandru a explicat că, în clasă la fetița sa, s-a întâmplat ca orele să fie perturbate de alte preocupări ale părinților și a recunoscut că totul este o provocare și pentru adulți, părinți și profesori.

”Profesorii trebuie ajutați pentru a avea rezultate pentru copiii noștri. Greu an. Să ne ajutăm între noi. Copiii au nevoie de noi acum. Mai mult ca oricând”, a punctat Violeta Alexandru.

Reamintim că, în București, învățământul preuniversitar funcționează după scenariul roșu, adică învățarea se face exclusiv online.

884
Tagurile:
Violeta Alexandru, online, școală

Загрузка...
Macron și Erdogan

Cearta lui Macron cu islamul naște reacții mondiale

0
După ce preşedintele Emmanuel Macron a dat semnalul că nu se delimitează de caricaturile cu profetul Mahomed apărute în Franţa, au apărut apeluri în mai multe țări musulmane pentru boicotarea produselor franțuzești

BRUXELLES, 25 oct - Sputnik. Președintele Macron a declarat că Franţa ''nu va renunţa la caricaturi'', afirmație făcută în cadrul unei ceremonii dedicate memoriei profesorului Samuel Paty, decapitat într-un atac islamist după ce le arătase elevilor săi caricaturi cu profetul Mahomed.

Ca urmare, caricaturile au fost proiectate pe o clădire guvernamentală franceză, iar acest lucru a provocat furie în lumea arabă. Ca reacție, au fost lansate apeluri pentru boicotarea produselor franţuzeşti, iar protestele au cucerit și mediul online unde au apărut hashtag-uri cu mesaje în apărarea profetului Mahomed.

Internauţii din Egipt l-au ridiculizat pe preşedintele Macron și au fost distribuite liste cu mărci franţuzeşti, precum cele ale producătorilor auto sau mărci renumite de produse lactate, cu îndemnul la boicotarea lor.

Reacțiile au devenit organizate în Kuwait, unde 50 de societăţi au anunţat că au retras din oferta lor toate produsele franţuzeşti, iar ca urmare unele magazine din Qatar au retras produsele franţuzeşti de pe rafturi.

Și Organizaţia Cooperării Islamice (OCI) a condamnat ''practica difuzării caricaturilor satirice înfăţişându-l pe Profetul Mahomed'', considerând-o ''dăunătoare pentru relaţiile franco-musulmane''.

La rândul său, preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan l-a atacat din nou astăzi pe omologul său francez, căruia i-a pus la îndoială sănătatea psihică, la o zi după o declaraţie similară în urma căreia Franţa şi-a rechemat ambasadorul de la Ankara.

0
Tagurile:
Emmanuel Macron, Franța

Загрузка...