Măsurarea temperaturii elevilor la școală cu termoscanerul

Focare de COVID-19 în școli: care este situația, procentual

85
La grupa de vârstă 0-19 ani, din 14 septembrie și până la momentul de față, au fost 2787 de cazuri de infectare cu noul coronavirus. De asemenea, s-a dublat numărul de focare din unitățile de învățământ.

BUCUREȘTI, 8 oct – Sputnik. Situație gravă în învățământul din România, din pricina creșterii numărului de cazuri de îmbolnăviri cu noul coronavirus: în a treia săptămână de la debutul anului școlar, numărul cazurilor de infectare cu SARS-CoV-e a avut o creștere cu 22% față de săptămâna anterioară.

Numărul de cazuri de infectare la copii, în grupa de vârstă 0-19 ani, a ajuns la 2.787 de cazuri din 14 septembrie până pe 7 octombrie.

Din cele 38.383 de cazuri înregistrate la nivel național în perioada 14 septembrie-7 octombrie 2020, cazurile din grupa de vârstă 0-19 ani reprezintă 7,26%, informează edupedu.ro.

Potrivit unei informări din data de 7 octombrie 2020 a Ministerului Educației și Cercetării, 355 de unități de învățământ se află în Scenariul 3 – care implică participarea tuturor preșcolarilor și elevilor la activități online.

Menționăm că dintre cele 355 de școli, doar 173 figurează în acest scenariu din cauza cazurilor de COVID-19 înregistrate. Diferența de 182 de unități de învățământ rezultă ca urmare a ratei de incidență a cazurilor din localitatea în care funcționează și/sau a infrastructurii școlare/școli în care se execută diverse lucrări de reabilitare, precizează edu.ro

Media cazurilor zilnice a crescut în fiecare săptămână de școală. Astfel, dacă în prima săptămână de școală au fost înregistrate, cumulat, 664 de cazuri pe intervalul de vârstă 0-19 ani, iar media cazurilor zilnice a fost de 94, s-a ajuns acum, în a treia săptămână, la 926 de cazuri.

Se înregistrează o creștere cu 22,16% față de săptămâna anterioară, când media cazurilor zilnice a fost 108.

În această a patra săptămână de școală, în care ne aflăm, numărul de cazuri a ajuns deja la 439 după numai 3 zile, iar media de creștere este, potrivit sursei citate, de 146 de cazuri pe zi.

Institutul Național de Sănătate Publică precizează că, în perioada 7-20 septembrie 2020 au fost 13 focare, în 13 unități de învățământ, cu 56 de cazuri confirmate.

În perioada 14-27 septembrie  7 zile se suprapun cu perioada analizată mai sus, numărul focarelor din învățământ a fost tot de 13 focare, de data aceasta cu 58 de cazuri. O creștere de doar 2 cazuri în școli față de perioada anterior analizată.

De asemenea, în intervalul 21 septembrie – 4 octombrie - suprapusă peste perioada anterioară - în învățământ numărul focarelor s-a dublat – de la 13 la 26 – iar numărul cazurilor confirmate s-a dublat și el – 118 cazuri.

85
Tagurile:
școli, Focar, coronavirus, COVID-19
Școală

Fake news pus în cârca MEC, profesori amenințați

391
Cadrul didactic Mara Luana Rauca trage un semnal de alarmă privind firmele furnizoare de cursuri pentru cadrele didactice și care se folosesc de minciuni ca să și le impună și promova potențialilor clienți.

BUCUREȘTI, 28 oct – Sputnik. Situație cel puțin interesantă în învățământul românesc, acolo unde imaginația unor profitori nu are limite.

Profesorul pentru învățământ primar Mara Luana Rauca arată, pe pagina sa de Facebook, cum firmele furnizoare de cursuri pentru cadrele didactice se folosesc de situația specială în care ne aflăm, respectiv pandemia când dascălii fac ore online ca să facă bani buni.

Dascălul prezintă un mesaj al unei asemenea firme, în care reprezentanta spune că Monica Anisie, ministrul Educației și Cercetării, a declarat în presă că toți profesorii sunt obligați să facă cursul de TIC pentru a putea preda online.

”Cei care nu se vor conforma vor atrage după ei sancțiuni până la tăierea sporurilor. Cursuriautorizate.eu vă propune cursul de calificare pentru Competențe digitale de utilizare a tehnologiei informației ca instrument de învățare și cunoaștere la prețul de 610 RON sau cursul de Operator Introducere, Validare și Prelucrare Date la prețul de 960 RON”, se arată în mesajul postat de cadrul didactic.

Cadrul didactic s-a întrebat, pe bună dreptate, dacă lucrurile stau într-adevăr așa și dacă MEC are cunoștință de ceea ce se întâmplă.

”Suntem obligați să facem acele cursuri din buzunarul nostru la niște prețuri foarte piperate, iar dacă refuzăm vom fi sancționați? Sincer mă îndoiesc, dar am zis să întreb”, a precizat dascălul.

Acesta a revenit ulterior cu o completare a mesajului în care afirma că a primit confirmarea bănuielilor sale și că, din păcate, există companii care se laudă că sunt acreditate de MEC și încearcă să scoată bani frumoși de la cadrele didactice folosind amenințarea ca mijloc de constrângere.

Mai mult, aceste firme au îndrăzneala să inducă ideea potrivit căreia ministrul Educației și Cercetării, Monica Anisie, ar amenința profesorii cu sancțiuni în cazul în care nu urmează aceste cursuri.

”Bineînțeles că este doar o minciună. Dragi colegi, avem CCD-uri (Casele Corpului Didactic, nota Georgiana Arsene) care ne furnizează cursuri bune și gratuite, avem și o groază de tutoriale din care putem învăța! Nu vă lăsați trași pe sfoară, fiți atenți!”, a avertizat Mara Luana Rauca.
391
Tagurile:
Ministerul Educației, online, Cursuri, Profesori

Загрузка...
Monica Cristina Anisie

Școala online: MEC introduce declarații pentru toată lumea

751
Profesorii, părinții și elevii vor trebui să semneze declarații pe propria răspundere pentru școala online. Părinții, reacție dură, arată ce s-a discutat cu Ministerul Educației și Cercetării.

BUCUREȘTI, 28 oct – Sputnik, Georgiana Arsene. Unitățile de învățământ din România au trimis un document prin care erau informate că Ministerul Educației și Cercetării introduce două declarații pe propria răspundere. Aceste declarații vor trebui semnate de părinți, elevi și profesori.

Practic, atât cadrele didactice, dar și elevii și părinții se obligă să nu înregistreze ori să distribuie orele online și să ia toate măsurile pentru a preveni asemenea fapte.

Este pentru prima dată când și elevii sunt puși să semneze declarații pe propria răspundere, alături de părinți. Declarația pentru elevi și părinți invocă două articole din Legea Educației și Ordinul 5545/2020 al ministrului Educației, precum și Codul Penal, precizează edupedu.ro.

Iulian Cristache, președintele Federației Naționale a Asociațiilor de Părinți – Învățământ Preuniversitar susține că este ”o declarație redundantă”, în condițiile în care avem Ordinul Ministerului Educației și Cercetării, precum și Noul Regulament General de Protecția Datelor – GDPR. Acesta subliniază că FNAP s-a opus, însă decizia legată de cele două declarații aparține exclusiv MEC.

”În discuțiile pe care le-am avut cu MEC am spus că suntem de acord cu modificarea Contractului Educațional, în sensul celor scrise în acest ”angajament”, tocmai pentru simplul fapt că acest angajament nu are nicio valoare juridică”, spune Cristache.

Liderul FNAP – ÎP subliniază că niciodată nu va susține actele de indisciplină, imoralitate, huliganism sau de orice natură, întreprinse de către elevi sau părinți.

Mai mult, Cristache nu înțelege de ce MEC nu a subscris la dorința FNAP, cu atât mai mult cu cât angajamentul, în forma actuală, nu are valoare juridică.

”Așadar, nerespectând dorința legitimă de a veni cu un angajament prin Contractul Educațional, FNAP se opune categoric acestui act unilateral, emis de către MEC”, mai spune liderul FNAP-ÎP.
751
Tagurile:
Declarații, Ministerul Educației, online, școală

Загрузка...
Ангела Меркель

Merkel propune măsuri din ce în ce mai dure în Germania

0
(reînnoit 13:22 28.10.2020)
Angela Merkel ar vrea închiderea tuturor barurilor şi a restaurantelor din Germania, păstrând în schimb deschise școlile și grădinițele.

BRUXELLES, 28 oct - Sputnik. Cancelarul Angela Merkel Germania a propus închiderea tuturor barurile și restaurantelor din Germania  ca măsură de stopare a creșterii grave a numărului de cazuri noi de Covid-19.

Cancelarul se întâlnește în acest sens chiar astăzi cu şefii Guvernelor celor 16 landuri pentru a lua o decizie privind închiderea tuturor barurilor şi restaurantelor începând din 4 noiembrie.

Potrivit proiectului de hotărâre guvernamentală, restaurantele vor putea opera numai în regim de livrări pentru acasă, în schimb şcolile şi grădiniţele vor rămâne deschise.

Angela Merkel vrea să îi convingă pe șefii Guvernelor regionale să accepte și închiderea sălilor de fitness, a cazinourilor, a cinematografelor, a teatrelor şi a sălilor de concerte. În schimb, magazinele ar urma să rămână deschise cu condiţia respectării măsurilor de igienă şi de distanţare fizică.

Aceste măsuri restrictive suplimentare sunt avute în vedere din cauză că Germania raportează o creştere mare a numărului total de cazuri, care a ajuns astăzi la 449.275, dintre care aproape 15.000 în precedentele 24 de ore.

Cancelarul de la Berlin a arătat ieri că sistemul de sănătate din Germania ar putea ajunge într-un punct critic dacă actualul ritm al infectării continuă. Și minitrul economiei Peter Altmaier a anunţat că este probabil ca la finalul săptămânii să se atingă pragul de 20.000 noi cazuri de COVID-19 în 24 de ore.

0
Tagurile:
Germania, Angela Merkel
Tematic
Covid-19 în Germania: Merkel a convenit măsuri mai dure
Merkel: Această metodă vă fereşte de infectarea cu COVID-19
Angela Merkel dă un semnal îngrijorător: pandemia se va înrăutăți

Загрузка...