Școală

Ce ar însemna pentru școala românească un nou lockdown

132
Creșterea numărului de infectări cu noul coronavirus în România, precum și discuțiile din spațul spațiul public, ridică problema instituirii unui nou lockdown.

BUCUREȘTI, 6 oct – Sputnik. Situația epidemiologică la nivelul României nu este deloc una îmbucurătoare, iar Capitala se află, din păcate, pe un nefast loc întâi la creșterea numărului de îmbolnăviri cu noul coronavirus.

Deja Direcția de Sănătate Publică a făcut o listă de propuneri de restricții care trebuie aplicate în București. Printre acestea se numără obligativitatea purtării măștii de protecție în jurul unităților de învățământ, pe o distanță de maxim 100 de metri, interzicerea servicii clienților în interiorul restaurantelor și cafenelelor, intensificarea acțiunilor de control în transportul în comun, piețe, târguri și piscine interioare, informează Sputnik.

Recent, într-o postare de pe pagina sa de Facebook, fostul președinte al României, Traian Băsescu, atrage atenția că, în acest moment, noul coronavirus seceră mii de vieți și că, dacă președintele Iohannis, împreună cu premierul Orban, țin să desfășoare alegerile pe 6 decembrie 2020 trebuie luate ”imediat” măsuri de limitare a răspândirii bolii.

”Închiderea imediată a grădinițelor, școlilor și a universităților”, a scris Băsescu.  

Ce ar însemna, însă, pentru învățământul românesc un nou lockdown, o suspendare generală a cursurilor, așa cum s-a întâmplat în starea de urgență?

În primul rând, nu toate școlile au infrastructura necesară derulării cursurilor exclusiv în sistem online. Multe localități din România nu au nici măcar acoperire la internet, iar unele localități nu dispun nici de curent electric.

Mii de copii se culcă flămânzi, părinții lor nu au posibilități să le cumpere nici măcar strictul necesar, așa că învățământul online ar fi un lux.

În data de 4 mai 2020, digi24.ro prezenta o declarație a ministrului Educației și Cercetării, Monica Anisie, care a precizat că, potrivit unei estimări preliminare, aproximativ 250.000  de elevi din România nu au acces la tehnologie și, deci, nu pot desfășura cursuri online.

Pentru ei, școlile și inspectoratele trebuie să găsească alte soluții până la încheierea anului școlar, iar până la toamnă, la începerea noului an școlar, ministerul ar trebui să facă achiziții și să le asigure și lor acces la internet.   

De asemenea, sunt și cadre didactice ce nu au acces la tehnologie.

Situația este mult mai gravă, însă. În luna iulie, Declic și Consiliul Național al Elevilor au dus un catalog supradimensionat, la MEC, în care au fost trecuți 900.000 de elevi absenți pentru că nu au laptopuri sau tablete.

Avocatul Poporului, explicații
Elevi la școală în timpul orelor
© Sputnik / Павел Лисицын

Renate Weber, Avocatul Poporului, a declarat că, împreună cu colegii săi de la Avocatul Copilului, a făcut o analiză destul de profundă a felului în care s-au desfășurat cursurile online în perioada stării de urgență și a stării de alertă de până acum.

Din unele locuri din România a primit informații foarte cuprinzătoare, iar acestea arată că există un procent important de copii care nu au avut acces la învățământ online, fie pentru că nu au o tabletă, un computer, nu au device-urile necesare sau nu au conectivitate la internet.

”Deci, per total, din ce am văzut noi, există un procent însemnat de copii care nu are fizic cum să aibă acces la învățământul online”, a subliniat Weber.

Din păcate, o revenire la lockdown ar însemna un dezastru uriaș pentru elevii și profesorii din România – nu în majoritate. Se pune problema dacă autoritățile au soluții pentru cei defavorizați. La momentul de față, însă, nimeni nu vorbește despre ei, iar reprezentanții Ministerului Educației și Cercetării merg pe ideea că profesorii trebuie să predea online, fără să își pună problema dacă, tehnic, oamenii aceia pot face acest lucru.

 

 

132
Tagurile:
România, școală
Școală

Fake news pus în cârca MEC, profesori amenințați

320
Cadrul didactic Mara Luana Rauca trage un semnal de alarmă privind firmele furnizoare de cursuri pentru cadrele didactice și care se folosesc de minciuni ca să și le impună și promova potențialilor clienți.

BUCUREȘTI, 28 oct – Sputnik. Situație cel puțin interesantă în învățământul românesc, acolo unde imaginația unor profitori nu are limite.

Profesorul pentru învățământ primar Mara Luana Rauca arată, pe pagina sa de Facebook, cum firmele furnizoare de cursuri pentru cadrele didactice se folosesc de situația specială în care ne aflăm, respectiv pandemia când dascălii fac ore online ca să facă bani buni.

Dascălul prezintă un mesaj al unei asemenea firme, în care reprezentanta spune că Monica Anisie, ministrul Educației și Cercetării, a declarat în presă că toți profesorii sunt obligați să facă cursul de TIC pentru a putea preda online.

”Cei care nu se vor conforma vor atrage după ei sancțiuni până la tăierea sporurilor. Cursuriautorizate.eu vă propune cursul de calificare pentru Competențe digitale de utilizare a tehnologiei informației ca instrument de învățare și cunoaștere la prețul de 610 RON sau cursul de Operator Introducere, Validare și Prelucrare Date la prețul de 960 RON”, se arată în mesajul postat de cadrul didactic.

Cadrul didactic s-a întrebat, pe bună dreptate, dacă lucrurile stau într-adevăr așa și dacă MEC are cunoștință de ceea ce se întâmplă.

”Suntem obligați să facem acele cursuri din buzunarul nostru la niște prețuri foarte piperate, iar dacă refuzăm vom fi sancționați? Sincer mă îndoiesc, dar am zis să întreb”, a precizat dascălul.

Acesta a revenit ulterior cu o completare a mesajului în care afirma că a primit confirmarea bănuielilor sale și că, din păcate, există companii care se laudă că sunt acreditate de MEC și încearcă să scoată bani frumoși de la cadrele didactice folosind amenințarea ca mijloc de constrângere.

Mai mult, aceste firme au îndrăzneala să inducă ideea potrivit căreia ministrul Educației și Cercetării, Monica Anisie, ar amenința profesorii cu sancțiuni în cazul în care nu urmează aceste cursuri.

”Bineînțeles că este doar o minciună. Dragi colegi, avem CCD-uri (Casele Corpului Didactic, nota Georgiana Arsene) care ne furnizează cursuri bune și gratuite, avem și o groază de tutoriale din care putem învăța! Nu vă lăsați trași pe sfoară, fiți atenți!”, a avertizat Mara Luana Rauca.
320
Tagurile:
Ministerul Educației, online, Cursuri, Profesori

Загрузка...
Monica Cristina Anisie

Școala online: MEC introduce declarații pentru toată lumea

633
Profesorii, părinții și elevii vor trebui să semneze declarații pe propria răspundere pentru școala online. Părinții, reacție dură, arată ce s-a discutat cu Ministerul Educației și Cercetării.

BUCUREȘTI, 28 oct – Sputnik, Georgiana Arsene. Unitățile de învățământ din România au trimis un document prin care erau informate că Ministerul Educației și Cercetării introduce două declarații pe propria răspundere. Aceste declarații vor trebui semnate de părinți, elevi și profesori.

Practic, atât cadrele didactice, dar și elevii și părinții se obligă să nu înregistreze ori să distribuie orele online și să ia toate măsurile pentru a preveni asemenea fapte.

Este pentru prima dată când și elevii sunt puși să semneze declarații pe propria răspundere, alături de părinți. Declarația pentru elevi și părinți invocă două articole din Legea Educației și Ordinul 5545/2020 al ministrului Educației, precum și Codul Penal, precizează edupedu.ro.

Iulian Cristache, președintele Federației Naționale a Asociațiilor de Părinți – Învățământ Preuniversitar susține că este ”o declarație redundantă”, în condițiile în care avem Ordinul Ministerului Educației și Cercetării, precum și Noul Regulament General de Protecția Datelor – GDPR. Acesta subliniază că FNAP s-a opus, însă decizia legată de cele două declarații aparține exclusiv MEC.

”În discuțiile pe care le-am avut cu MEC am spus că suntem de acord cu modificarea Contractului Educațional, în sensul celor scrise în acest ”angajament”, tocmai pentru simplul fapt că acest angajament nu are nicio valoare juridică”, spune Cristache.

Liderul FNAP – ÎP subliniază că niciodată nu va susține actele de indisciplină, imoralitate, huliganism sau de orice natură, întreprinse de către elevi sau părinți.

Mai mult, Cristache nu înțelege de ce MEC nu a subscris la dorința FNAP, cu atât mai mult cu cât angajamentul, în forma actuală, nu are valoare juridică.

”Așadar, nerespectând dorința legitimă de a veni cu un angajament prin Contractul Educațional, FNAP se opune categoric acestui act unilateral, emis de către MEC”, mai spune liderul FNAP-ÎP.
633
Tagurile:
Declarații, Ministerul Educației, online, școală

Загрузка...
Recep Tayyip Erdogan

Erdogan - amenință cu o nouă operațiune în Siria

0
Președintele turc Recep Tayyip Erdogan a declarat că forțele armate ale Turciei pot desfășura o nouă operațiune în Siria dacă teroriștii nu se îndepărtează de granița turcă.

BUCUREȘTI, 28 oct - Sputnik. Forțele armate turcești pot desfășura o nouă operațiune în Siria dacă teroriștii nu se îndepărtează de granița turcă, a declarat președintele Republicii Tayyip Erdogan.

"Amenințările din Siria împotriva țării noastre continuă. Recent, teroriștii care pregăteau atacuri teroriste pe teritoriul nostru au fost neutralizați. Este evident că Statele Unite încearcă să creeze o nouă zonă de război de-a lungul frontierei sirio-irakiene, un vestitor al noilor tragedii. Dacă teroriștii nu se îndepărtează de frontierele noastre, vom trece la acțiune ", a spus Erdogan adresându-se fracțiunii parlamentare a Partidului de Justiție și Dezvoltare de la guvernare.
Vladimir Putin și Reep Tayyp Erdogan, imagine simbol
© Sputnik / Алексей Никольский

El a adăugat că Forțele Armate Turcești sunt capabile să „curățe Siria de toate organizațiile teroriste.

Turcia a efectuat trei operațiuni militare în Siria în 2016-2019 - „Scutul Eufratului”, „Ramura de măslini” și „Izvorul păcii”.

În august 2016, armata turcă a lansat operațiunea Scutul Eufrat împotriva militanților grupului terorist Statul Islamic, cu participarea opoziției siriene, a luat orașul de frontieră Jarablus din nordul Siriei, precum și orașele Azaz și Al-Bab.

La 20 ianuarie 2018, Statul Major al Forțelor Armate Turcești a anunțat începerea operațiunii ”Ramura de măslini” împotriva formațiunilor kurde din Siria Afrin. Concomitent cu Turcia, acolo a activat Armata Siriană Liberă (ASF). La 18 martie, președintele turc Tayyip Erdogan a anunțat transferul lui Afrin la controlul armatei turcești și al ASF.
La 17 octombrie 2019, Statele Unite și Turcia au anunțat că au fost de acord să suspende operațiunea militară a Turciei „Izvorul păcii” în nord-estul Siriei și retragerea trupelor kurde dintr-o zonă tampon de 30 de kilometri de la frontiera sirio-turcă, pe care Ankara intenționa să o controleze independent.

0
Tagurile:
Siria, Recep Tayipp Erdogan
Tematic
Reacția Turciei la caricatura cu Erdogan din Charlie Hebdo
Erdogan: „Europa își pregătește propriul său sfârșit”
Erdogan, lecție de demnitate pentru SUA și Occident!
Erdogan nu se joacă: cere boicotarea produselor franceze
Austria intervine în conflictul dintre Erdogan și Macron

Загрузка...