Oana Moraru

Poziția Oanei Moraru despre purtarea măștilor în școli

379
(reînnoit 10:45 17.09.2020)
Expertul educațional spune că medicii ar trebui să meargă prin unitățile de învățământ și să arunce o privire la măștile purtate ale copiilor.

BUCUREȘTI, 17 sept – Sputnik. Problema purtării măștilor medicinale în școli este adusă în discuție și de expertul educațional Oana Moraru.

Aceasta atrage atenția asupra unor aspecte prea puțin puse pe tapet până acum și care sunt foarte importante.

”Nu instig la nepurtarea măștii în școli. Le purtăm, le schimbăm, nu e ușor, asta e viața, ne conformăm...”, este de părere Moraru.

Totuși, expertul educațional subliniază că e bine totuși să meargă niște medici sau oameni de știință la o școală oarecare și să se uite ce este în masca unui copil de 6-9 ani după 2-3 ore de purtat în clasă,

E bine totuși să meargă niște medici, oameni de știință...ceva...la o școală oarecare și să se uite ce e în masca unui copil de 6-9 ani după 2-3 ore de purtat la clasă, mers pe holuri, la baie, jucat un pic afară, vorbit cu prietenii etc.

Moraru spune că a făcut acest lucru, pentru că a trebuit să le amintească elevilor să își schimbe măștile și a văzut acolo ”toate chestiile unui copil normal adunate bine la un loc”, respirate și re-respirate pentru nu se știe câtă vreme și cu un impact necunoscut.

La momentul de față, potrivit normelor aflate în vigoare, elevii și profesorii sunt obligați să poarte mască de protecție în unitățile de învățământ.

Școlile funcționează deja în baza celor trei scenarii: verde, galben și roșu determinate de situația epidemiologică. Așa cum precizat și Monica Anisie, ministrul Educației și Cercetării, situația este una dinamică, așa că o unitate de învățământ se poate încadra, la un moment dat, spre exemplu, în scenariul roșu.

În ceea ce privește purtarea măștilor de către elevi, mulți părinți s-au declarat împotrivă.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>> 
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

379
Tagurile:
Elevi, măști medicinale, școală
Grădiniță

Atribuțiile educatoarelor s-ar putea schimba

575
Potrivit unui proiect de ordin de ministru pus în dezbatere de Ministerul Sănătății, atribuțiile dascălilor, ale directorilor de școli și grădinițe în acordarea asistenței medicale pentru elevi se modifică ori se completează.

BUCUREȘTI, 29 sept – Sputnik. Un proiect de ordin de ministru pus în dezbatere de Ministerul Sănătății abrogă actualul ordin de ministru cu prevederi referitoare la atribuțiile cadrelor didactice, ale directorilor unităților de învățământ, ale personalului didactic auxiliar și nedidactic în acordarea asistenței medicale pentru elevi, aflat în vigoare din 2011.

Ordinul stabilește noi responsabilități și introduce în categoriile de personal implicate în asigurarea asistenței medicale psihologi, consilieri școlari logopezi, dar și asistenții sociali responsabili de unitatea de învățământ. 

Educatoarele au ca nouă atribuție examinarea copiilor de la grupă și comunicarea medicului școlar a rezultatelor acestei evaluări.

În vechiul ordin exista această evaluare, dar educatorul trebuia doar să “consemneze sub semnătură” cele observate, în fișa preșcolarului, informează edupedu.ro.

În ordinul vechi, educatoarea care efectua aprecierea dezvoltării neuropsihice și a limbajului consemnează sub semnătură datele obținute în fișa specială a preșcolarului.

La rândul lor, directorii de școli, grădinițe și licee primesc noi atribuții prin acest act normativ. Ei trebuie să semnaleze în scris autorității locale nevoile pe care le au cabinetele medicale din incinta școlilor sau chiar nevoia de amenajare a unui asemenea cabinet, acolo unde nu există, indicând locul în care poate fi înființat.

Educatorii, învățătorii și diriginții vor avea atribuții noi. Ei vor aduce la cunoștința personalului medical cazurile de copii cu boli cronice din grupă/clasă de care a luat cunoștință, mediind obținerea de documentație medicale de la părinții acestora. De asemenea, vor acorda îngrijiri pentru afecțiuni curente, vor informa operativ personalul medical al unității de învățământ în situații de necesitate de ajutor medical și vor oferi, în caz de nevoie, ajutor personalului medical în rezolvarea situației.

Tot ei „asigură comunicarea eficientă a cabinetelor medicale și stomatologice școlare cu părinții, în caz de accidente sau afecțiuni ale preșcolarilor și elevilor minori”.

Personalul didactic auxiliar, față de sarcinile din vechiul ordin, primește și atribuții privind acordarea de îngrijiri pentru afecțiuni curente. În caz de urgențe medicale apelează numărul unic de urgență 112.

 

575
Tagurile:
atribuții, educatoare

Загрузка...
Nicușor Dan

Nicușor Dan a anunțat în ce condiții se pot închide școlile

203
Noul primar general ales al municipiului București a vorbit despre planurile pe care le are în noua sa calitate și a punctat un aspect esențial referitor la unitățile de învățământ în contextul venirii anotimpului rece.

BUCUREȘTI, 28 sept – Sputnik. Vremea rea care va începe să vină, precum și zăpada vor pune iar problema închiderii unităților de învățământ.

Ziare.com notează, în februarie 2018, că primarul de atunci al municipiului București, Gabriela Firea, anunța că autoritățile locale au decis să țină închise toate grădinițele, școlile și liceele din București din cauza avertizărilor meteo, care prevăd ger și viscol.

Cum va proceda noul primar al municipiului București, Nicușor Dan, în situații similare? Nicușor Dan a prezentat cu luciditate situația, subliniind că școlile se vor închide, însă numai în caz de urgie.  

”Nu, am considerat-o exagerată. Bine, dacă este mare urgie și pot să cadă crengi, e posibil, dar pentru o ninsoare de 30 de centimetri nu se pune problema să închidem școlile”, a precizat noul primar general al municipiului București pentru b1.ro.
203

Загрузка...
Gheorghe Nichita

Celebrul Nichita, condamnare la ani grei de închisoare

0
Acuzat în cel mai stupid caz din istoria Iașilor din ultimii 30 de ani, Gheorghe Nichita a primit o condamnare grea.

Știre în curs de actualizare

0
Tagurile:
Gheorghe Nichita, Închisoare

Загрузка...