Monica Cristina Anisie

Anisie, anunț: suplimentarea cu 500 de posturi în unitățile de învățământ preuniversitar

3509
Ministrul Educației și Cercetării a declarat că, în cadrul ședinței de Guvern, s-au adoptat trei măsuri importante pentru educația în siguranță. Ele sunt luate cu câteva zile înainte de începerea noul an școlar.

BUCUREȘTI, 11 sept – Sputnik. Monica Anisie, ministrul Educației și Cercetării, a anunțat că numărul de posturi necesare pentru desfășurarea în condiții optime a activității în unitățile de învățământ a fost suplimentat cu 500. Vorbim despre unitățile de învățământ preuniversitar de stat, pentru anul școlar 2020-2021.

Demnitarul a subliniat că această decizie vine ca urmare a faptului că organizarea activităților didactice pe durata stării de alertă presupune respectarea unor măsuri stricte de igienă și de distanțare socială, fapt care determină micșorarea efectivului de elevi la clasă, cu creșterea exponențială a numărului de clase și, implicit, a numărului de posturi.

De asemenea, bugetul Ministerului Educației și Cercetării, pentru anul 2020, a fost suplimentat cu suma de 100 de milioane de lei din Fondul de rezervă bugetară la dispoziția Guvernului, prevăzut în bugetul de stat pe anul 2020, pentru finanțarea Programului național „Educația în siguranță”,

Prin intermediul acestui program, vor fi achiziționate materiale de protecție sanitară și dispozitive electronice, în vederea asigurării activităților didactice desfășurate în cadrul unităților de învățământ preuniversitar de stat, beneficiarele fiind unitățile de învățământ preuniversitar de stat care nu au asigurate aceste bunuri din bugetele proprii sau de către autoritățile publice locale;

”Am inițiat Memorandumul privind asigurarea conectării la internet a 2.800 de unități de învățământ preuniversitar de stat din România, prin programul voluntar de sprijin, astfel încât Guvernul României, cu sprijinul oferit din partea operatorilor de comunicații electronice și al industriei de profil din România, va asigura condițiile necesare conectării în regim de urgență a unităților de învățământ preuniversitar de stat la internet”, a explicat Monica Anisie.

Reamintim că luni, 14 septembrie 2020, începe noul an școlar în condiții speciale din pricina pandemiei de coronavirus. Unitățile școlare vor funcționa în baza unuia dintre cele scenarii – verde, galben sau roșu – stabilite în funcție de evoluția epidemiologică.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>> 
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

3509
Tagurile:
Monica Anisie
Школы закрыли на карантин из-за ОРВИ

Tot mai multe școli trec în scenariul roșu: anunțul MEC

33
Dinamica scenariilor de funcționare, la nivel național, a unităților de învățământ preuniversitar este monitorizată de Ministerul Educației și Cercetării. Situația la zi.

BUCUREȘTI, 30 sept – Sputnik. Situația epidemiologică din fiecare județ al României influențează dinamica scenariilor de funcționare a unităților de învățământ preuniversitar.

Reprezentanții Ministerului Educației și Cercetării informează că, astăzi, 30 septembrie 2020, un număr de 12.540 de unități de învățământ sunt în scenariul 1 - participarea zilnică a tuturor preșcolarilor și elevilor în unitățile de învățământ, cu respectarea și aplicarea tuturor normelor de protecție sanitară și 4535 de unități de învățământ în scenariul 2 - participarea zilnică a tuturor preșcolarilor și elevilor din învățământul primar, a elevilor din clasele a VIII-a și a XII-a, cu respectarea și aplicarea tuturor normelor de protecție, respectiv revenirea parțială - prin rotație de una-două săptămâni - a elevilor din celelalte clase de gimnaziu și liceu, cu respectarea și aplicarea tuturor normelor de protecție.

Numărul unităților de învățământ din scenariul trei este de 581, în creștere față de săptămâna trecută când erau 313.

Acest scenariu implică participarea tuturor preșcolarilor și elevilor la activități/lecții online.

Menționăm că dintre cele 581 de unități aflate în această situație, numai 139 de unități de învățământ figurează în acest scenariu din cauza cazurilor de COVID-19 înregistrate, informează edu.ro . Diferența de 442 de unități de învățământ rezultă ca urmare a ratei de incidență a cazurilor din localitatea în care funcționează și/sau a infrastructurii școlare/școli în care se execută diverse lucrări de reabilitare. 

Consiliile de administrație de la nivelul fiecărei unități de învățământ adoptă propunerile de scenarii și, implicit, schimbarea acestora, în funcție de analiza situației epidemiologice efectuate de către direcțiile de sănătate publică și Institutul Național de Sănătate Publică, de infrastructura și de resursele existente în fiecare unitate de învățământ.

Potrivit ordinului comun al ministrului educației și cercetării și al ministrului sănătății nr. 5.487/1.494/01.09.2020, criteriul epidemiologic în baza căruia unitățile/instituțiile de învățământ stabilesc unul dintre cele trei scenarii de funcționare este rata incidenței cumulate, respectiv: numărul total de cazuri noi din ultimele 14 zile raportat la 1.000 de locuitori.

Hotărârile privind scenariul de funcționare pe parcursul anului școlar se actualizează săptămânal sau ori de câte ori este nevoie, dau asigurări oficialii MEC.

33
Tagurile:
școli
Tematic
Mai multe școli și grădinițe trec de mâine la regim online
S-a dat startul angajărilor în școli: unde se dă concursul
Tinerii vor educație sexuală în școli: solicitare către Iohannis

Загрузка...
Pregătirea școlilor pentru anul de învățămînt

Dezinfectanții folosiți în școli: impact grav pentru copii

52
(reînnoit 19:05 30.09.2020)
Reprezentanții Asociației Pro Consumatori, împreună cu o serie de profesori și medici, avertizează asupra pericolului pe care folosirea dezinfectanților în unitățile de învățământ îl poate avea asupra copiilor.

BUCUREȘTI, 30 sept – Sputnik. Pandemia DE coronavirus a făcut ca folosirea dezinfectanților să devină parte din rutina zilnică a multor români, chiar de vârste mici, cum ar fi școlarii.

Specialiștii atrag, însă, atenția, că aceste substanțe sunt periculoase.

Asociația Pro Consumatori a analizat 20 de mărci de dezinfectanți de mâini. Studiul face parte din Campania naţională de informare şi educare a consumatorilor “Tu știi ce dezinfectanți se folosesc la școala copilului tău?”

Scopul acestei campanii este de a atrage atenţia consumatorilor cu privire la ce trebuie să ştie în legătură cu cel mai folosit produs de protecţie a sănătăţii în această perioadă – dezinfectantul de mâini.

Profesorul Adela Balea, inginer chimist, spune că dezinfectanții de mâini sunt produse biocide obținute prin combinarea unor substanțe chimice, iar unele substanțe din compoziția respectivă pot da naștere altor substanțe cu efect toxic asupra organismului. Astfel, pot apărea iritații ale pielii sau agravarea astmului la persoanele alergice la aspirină.

”Majoritatea substanțelor folosite la fabricarea dezinfectanților de mâini irită pielea și provoacă mâncărimi persoanelor care suferă de boli alergice”, a explicat Adela Balea.

Medic specialist în pediatrie Ingrid Bălan trage un semnal de alarmă, întrucât, explică aceasta, există riscul ca în numai câteva săptămâni să ne trezim cu câteva mii de copii suferinzi de astm bronșic sau de alte afecțiuni respiratorii, dar în același timp trebuie să ne gândim cum vor fi afectați copiii care se confruntă în prezent cu aceste afecțiuni respiratorii asociate cu o capacitate de oxigenare scăzută.

”În România, avem câteva sute de mii de copii care suferă de cel puțin o alergie, iar impactul lor cu aceste substanțe chimice se poate solda cu o dramă națională”, a precizat Ingrid Bălan.

La rândul său, conferențiar universitar doctor Costel Stanciu, președintele Asociației Pro Consumatori, spune că, din păcate, omul modern este înconjurat de „otrăvuri cu acțiune lentă“, pe care corpul adulților și, mai ales, al copiilor le absoarbe prin căile respiratorii, prin piele, chiar şi prin aparatul digestiv, îmbolnăvindu-se treptat și, deseori, ireparabil.

Scopul campaniei derulate de APC este acela de îndrumare a părinților în vederea realizării alegerilor potrivite a dezinfectanților din punct de vedere al conţinutului în substanţe chimice, astfel încât să nu se expună atât ei, cât și copiii unor riscuri cu privire la sănătate.

”Solicităm în mod public Ministerului sănătății să realizeze o analiză a compoziției chimice a dezinfectanților folosiți în prezent în școlile din învățământul preuniversitar ca măsură sanitară de combatere a SARS-Cov-2, în vederea interzicerii/retragerii produselor nesigure pentru viața și sănătatea elevilor”, a declarat conferențiar universitar doctor Costel Stanciu – președintele Asociației Pro Consumatori.
52

Загрузка...
Dezbateri Trump-Biden

Serviciile speciale ale SUA: auziți o nouă gafă a lui Biden - știți, Putin este de vină

0
(reînnoit 20:39 30.09.2020)
Este chiar curios când oare autorii diferitor teorii conspiraționiste anti-rusești vor înceta să folosească cuvinte care denotă un grad sporit de probabilitate a implicării Kremlinului în anumite scandaluri, scrie editorialistul Vladimir Kornilov pentru RIA Novosti.

Editorial realizat de Vladimir Kornilov

Am studiat deja expresia highly likely (”cu un grad sporit de probabilitate” în cazul Skripal), almost certainly („aproape sigur” în cazul acuzațiilor de furt de vaccin). Acum trebuie să ne obișnuim cu următorul cuvânt - probably („probabil”), notează editorialistul RIA Novosti Vladimir Kornilov.

De data aceasta, datorită publicației The Washington Post, am aflat că Vladimir Putin „probabil” conduce personal o operațiune secretă pentru discreditarea candidatului la președinția SUA, Joe Biden. Mai mult, acest lucru se face cu referire la un anumit raport CIA super-secret - atât de secret, încât jurnaliștii WP au putut să se familiarizeze cu conținutul său scurt în relatarea mai multor persoane.

Temeiul unei astfel de concluzii paradoxale este impresionant: se dovedește că a fost făcută de unii analiști pe baza „surselor de informații deschise, declasificate și clasificate”.

Primul rând al acestui raport cică ar menționa: ”Credem că președintele Vladimir Putin și majoritatea oficialilor ruși de rang înalt sunt conștienți și, probabil (acel probabil despre care menționam - n.a), conduc operațiuni de influență rusesască care vizează discreditarea fostului vicepreședinte american, susținând președintele SUA și stârnind discordia în societate înainte de alegerile din noiembrie din SUA”.

Deci iată cine îl discreditează pe fostul vicepreședinte! Acum devine clar cine îi scrie lui Biden discursurile sale cu gafe amuzante care ne fac să medităm despre starea sa de sănătate. Cu siguranță, Putin a fost cel care i-a băgat zilele trecute un text despre faptul că până la sfârșitul discursului său vor muri de coronavirus 200 de milioane de oameni. Pentru că nimeni nu l-ar putea discredita mai bine pe Biden.

Multe surse mass-media americane au atras atenția asupra unui raport similar din partea Departamentului american pentru Securitate Internă, care a ieșit ca și cum ar fi „pentru uz intern” (inundând imediat toate site-urile de știri) cu titlul „Rusia, probabil (de data aceasta likely, fără highly”. n.a), discreditează sănătatea candidaților americani pentru a influența alegerile din 2020". Atrageți atenția asupra pluralului cuvântului „candidați”. Acum să comparăm cu titlurile majorității covârșitoare ale mass-media americane despre această „senzație” - dacă le credeți, atunci vorbim despre „atacul rus împotriva sănătății mintale a lui Biden”.

Acest lucru se întâmplă în ciuda faptului că buletinul în sine menționează și atacurile actorilor iranieni și chinezi asupra stării mentale a lui Donald Trump. Dar acest lucru, după cum știți, nu deranjează deloc mass-media democratică din America. A-l numi schizofrenic pe actualul președinte american nu este deloc o interferență. Însă despre Biden nu se poate vorbi în așa fel.

Mai mult, se pare că insidiosul plan ruso-chinezo-iranian este pus deja în funcțiune. Potrivit unui sondaj recent din statele cheie ale campaniei din 2020, 51% dintre alegătorii de acolo consideră că Trump este „neadecvat mental” pentru președinție și 52% spun același lucru despre Biden. Adică, trebuie să presupunem că un număr imens de alegători americani care pun la îndoială starea mentală a ambilor candidați la președinția SUA este rezultatul „dezinformării rusești”. Și Trump și Biden înșiși, cu comportamentul lor excentric și, ca să spunem ușor, afirmații ambigue, nu au nimic de-a face cu asta? Ca de obicei, rușii sunt de vină pentru tot. Probably.

Iată că și în cazul raportului teribil de secret al CIA de la WP este o poveste similară. După ce a fost menționat Putin chiar în primele rânduri, care ar fi condus personal campania de discreditare a candidatului la președinția SUA, ulterior se vorbește  în exclusivitate despre acțiunile parlamentarului ucrainean Andrii Derkaci, cunoscut pentru faptul că publică cu regularitate fragmente audio ale conversațiilor dintre Petro Poroșenko și Joe Biden. Mai mult, el nu spune nimic despre „legăturile sale cu Putin”.

Atunci când mass-media americană vorbește despre „casetele Derkaci”, acestea au doar două argumente, dacă se poate numi așa: a) în zorii anilor nouăzeci, a absolvit Școala Superioară a KGB din Moscova, ceea ce înseamnă, desigur, că este „agentul Kremlinului”. ; b) înregistrările transmise de acesta sunt „editate”. Și toate, pe această bază, mass-media democratice refuză chiar să discute conținutul acestor „casete”, astupându-și urechile atunci când aud despre ele. A ajuns chiar la punctul în care Twitter a blocat instantaneu contul utilizatorului al cărui tweet despre „casetele Derkaci” a fost citat de Trump. Și niciun fel de cenzură. S-a spus: „agentul Kremlinului” răspândește „dezinformarea” la cererea aceluiași Kremlin. În consecință, verificarea datelor este interzisă.

Îmi amintesc în această privință conferința de presă a șefului SBU Valentin Nalivaicenko în iulie 2014, imediat după căderea Boeing-ului malaezian la Donbass. A doua zi, „casetele” oferite de el au fost citate pe primele pagini ale tuturor ziarelor importante din lume. Rețineți că nimeni nu și-a amintit atunci că Nalivaicenko a studiat la Institutul de Informații KGB din Moscova, deoarece nimeni din Occident nu a fost îngrijorat de faptul că înregistrările audio nu au fost doar editate, ci și falsificate. Doar că acele falsuri cu versiunea că MH17 a fost doborâtă de niște „cazaci din Cernuhino”, la acea vreme, erau destul de mulțumiți de jurnaliștii occidentali. Dar „casetele lui Derkaci” nu li se potrivesc în niciun fel - nu se încadrează în obiectivele campaniei electorale. Prin urmare, orice informație despre acestea trebuie cenzurată fără milă.

Și la urma urmei, nimeni nu pune în mod deosebit la îndoială autenticitatea vocilor lui Poroshenko și Biden pe aceste înregistrări. Dar este un păcat de moarte să le discutăm sau să le cităm. Mass-media americană a reacționat aproximativ în același mod la raportul a două comisii din Senat cu titlul elocvent „Hunter Biden, Burisma și corupția”, publicat acum câteva zile. Raportul este voluminos și conține confesiunile uimitoare ale oficialilor americani conform cărora conducerea superioară a Statelor Unite, inclusiv vicepreședintele Joe Biden și secretarul de stat John Kerry, a fost avertizată în mod repetat cu privire la schemele de corupție ale companiei de gaze ucrainene Burisma și cu privire la problemele pentru Statele Unite care vor fi asociate cu activitatea în această firmă a lui Hunter Biden, fiul vicepreședintelui.

Este chiar imposibil să ne imaginăm cum ziarele l-ar răstigni pe Trump dacă ar fi scos la iveală actele de corupție ale copiilor săi și ar fi închis ochii, de fapt, încurajându-i să facă acest lucru. Dar raportul Senatului a fost ignorat în unanimitate de către mass-media sau pur și simplu numit „o campanie rusească de dezinformare”. Pe baza acestui fapt, se poate presupune că senatorii SUA sunt „agenți ai Kremlinului”. Dar raportul conține fapte și mărturii care nu pot fi contestate chiar ale oficialilor care au raportat personal despre corupția din cadrul ”Burisma” și activitatea lui Biden Jr. acolo.

Joe Biden
photo: Press Service of the President of Ukraine

Drept răspuns, democrații și-au pregătit rapid contra-raportul, în care au încercat să spargă sau mai degrabă să dilueze argumentele adversarilor lor. Și, desigur, principala concluzie a democraților este că ancheta Senatului reproduce „atacul rusesc asupra alegerilor din 2020”. Adică suntem din nou de vină.

Se pare că Rusia a fost cea care l-a numit pe Biden Jr. într-o companie coruptă din Ucraina, iar apoi i-a dictat lui Biden Sr. cum să-l demită pe procurorul general ucrainean Viktor Șokin, care a îndrăznit să investigheze acuzațiile de corupție ale Burisma. Deci, ar trebui să ne așteptăm la noi sancțiuni pentru acțiunile „agenților Kremlinului” americani în Senat și în Casa Albă. La urma urmei, vina Rusiei a fost dovedită din nou, deși nu fără de ajutorul unui alt probably.

Opinia autorului poate să nu coincidă cu cea a redacției.

0
Tagurile:
SUA, Joe Biden, Putin

Загрузка...