Ecaterina Andronescu

Andronescu: ”Școala online nu poate înlocui școala cu prezență fizică”

1018
Fostul ministru al Educației, Ecaterina Andronescu, face o analiză referitoare la școala pe timp de pandemie și prezintă o serie de soluții și propuneri concrete pentru buna funcționare a procesului instructiv-educativ.

BUCUREȘTI, 9 sept – Sputnik. Ecaterina Andronescu, fostul ministru al Educației, realizează o analiză extrem de exactă a școlii pe timp de pandemie, arătând că se pot găsi soluții, nu doar scenarii.

Andronescu vorbește despre faptul că școala făcută în ultimele luni, de când a izbucnit pandemia de coronavirus, a scos la iveală o serie de probleme: inegalitatea de șansă, motivația redusă față de școală, polarizarea unităților școlare prin acces limitat la tehnologie etc.

La momentul trecerii în online, sistemul educațional din România a trecut printr-un adevărat șoc, neexistând un cadru metodologic în acest sens. Elevii nu aveau deprinderi de învățare online, iar profesorii nu erau formați pentru predarea, monitorizarea învățării și evaluarea în online.

De asemenea, conținutul lecțiilor era neadaptat transpunerii activităților în online.

La trecerea în online, cadrele didactice din România aveau o pregătire inadecvată pentru acest tip de predare, experiență anterioară inexistentă sau restrânsă pentru utilizarea instrumentelor tehnologice. Lipsea, de asemenea, cadrul metodologic pentru pregătirea, îndrumarea și desfășurarea activităților online din partea MEC și a inspectoratelor școlare;

”După o lună de la suspendarea cursurilor, MEC emite un ordin fără măsuri concrete pentru sprijinirea școlilor, profesorilor și elevilor”, a punctat Andronescu.

Finanțarea pentru rezolvarea problemelor legate de instrumentele tehnologice lipsea cu desăvârșire.

Cursuri de formare pentru profesori

Consecințele imediate au fost un proces educațional ineficient și inechitabil, rezultate slabe la examenele naționale, pierderea deprinderii de a învăța ritmic, diferențieri mai mari între medii - rural, urban mic, urban mare, diminuarea drastică a rolului școlii în viața elevilor și responsabilități mari pentru familii, greu de asumat.

Ce putem face? Întreabă, cu multă responsabilitate, Ecaterina Andronescu.

Fostul ministru al Educației a precizat că, în primul rând, trebuie realizate investiții în echipamente și în dezvoltarea de resurse digitale educaționale, apoi o facilitare a dezvoltării profesionale pentru cadrele didactice, decidenți și cercetători pentru utilizarea platformelor educaționale.

Deosebit de importantă ester crearea unui crearea unui cadru legislativ pentru dezvoltarea instituțională a școlilor cu ajutorul mediului privat din sectorul IT.

Andronescu identifică o serii de soluții posibile, printre care amintim decalarea programului orar de începere a cursurilor pentru a se evita aglomerările la intrarea în unitatea de învățământ și în pauzele dintre ore, organizarea orelor astfel încât să fie eliminată mobilitatea elevilor între sălile de clasă, regândirea curriculum-ului cu adaptare la situația de pandemie, reconsiderarea conținuturilor și formarea remedială pentru cele mai importante lecții din perioada în care cursurile au fost suspendate sau dotarea, în regim de urgență, a școlilor cu mijloace informatice care să poată să fie împrumutate elevilor și profesorilor pentru eventuala trecere în online (prevedere legală) ;

 Formarea profesorilor pentru predarea în online, cu precădere în universitățile care au resurse este un alt aspect avut în vedere de fostul ministru.

”Școala online nu poate înlocui școala cu prezență fizică, nu poate să fie o alternativă ci o soluție complementară, așadar se impune revenirea la școala față în față. De asemenea, se impune adoptarea unor măsuri specifice pentru protejarea sănătății elevilor și profesorilor”, a subliniat Andronescu.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

1018
Tagurile:
Școală, Ecaterina Andronescu
Tematic
Ce fel de măști să poarte copiii și dascălii la școală? Dr. Rafila dă detalii și indicații
Este legal ca părinții să refuze să-și trimită copiii la școală? Celebru avocat răspunde
Rafila șochează: ”Părinții să își lase copiii la școală, altfel vor fi consecințe!”
Grădiniță

Atribuțiile educatoarelor s-ar putea schimba

182
Potrivit unui proiect de ordin de ministru pus în dezbatere de Ministerul Sănătății, atribuțiile dascălilor, ale directorilor de școli și grădinițe în acordarea asistenței medicale pentru elevi se modifică ori se completează.

BUCUREȘTI, 29 sept – Sputnik. Un proiect de ordin de ministru pus în dezbatere de Ministerul Sănătății abrogă actualul ordin de ministru cu prevederi referitoare la atribuțiile cadrelor didactice, ale directorilor unităților de învățământ, ale personalului didactic auxiliar și nedidactic în acordarea asistenței medicale pentru elevi, aflat în vigoare din 2011.

Ordinul stabilește noi responsabilități și introduce în categoriile de personal implicate în asigurarea asistenței medicale psihologi, consilieri școlari logopezi, dar și asistenții sociali responsabili de unitatea de învățământ. 

Educatoarele au ca nouă atribuție examinarea copiilor de la grupă și comunicarea medicului școlar a rezultatelor acestei evaluări.

În vechiul ordin exista această evaluare, dar educatorul trebuia doar să “consemneze sub semnătură” cele observate, în fișa preșcolarului, informează edupedu.ro.

În ordinul vechi, educatoarea care efectua aprecierea dezvoltării neuropsihice și a limbajului consemnează sub semnătură datele obținute în fișa specială a preșcolarului.

La rândul lor, directorii de școli, grădinițe și licee primesc noi atribuții prin acest act normativ. Ei trebuie să semnaleze în scris autorității locale nevoile pe care le au cabinetele medicale din incinta școlilor sau chiar nevoia de amenajare a unui asemenea cabinet, acolo unde nu există, indicând locul în care poate fi înființat.

Educatorii, învățătorii și diriginții vor avea atribuții noi. Ei vor aduce la cunoștința personalului medical cazurile de copii cu boli cronice din grupă/clasă de care a luat cunoștință, mediind obținerea de documentație medicale de la părinții acestora. De asemenea, vor acorda îngrijiri pentru afecțiuni curente, vor informa operativ personalul medical al unității de învățământ în situații de necesitate de ajutor medical și vor oferi, în caz de nevoie, ajutor personalului medical în rezolvarea situației.

Tot ei „asigură comunicarea eficientă a cabinetelor medicale și stomatologice școlare cu părinții, în caz de accidente sau afecțiuni ale preșcolarilor și elevilor minori”.

Personalul didactic auxiliar, față de sarcinile din vechiul ordin, primește și atribuții privind acordarea de îngrijiri pentru afecțiuni curente. În caz de urgențe medicale apelează numărul unic de urgență 112.

 

182
Tagurile:
atribuții, educatoare

Загрузка...
Nicușor Dan

Nicușor Dan a anunțat în ce condiții se pot închide școlile

133
Noul primar general ales al municipiului București a vorbit despre planurile pe care le are în noua sa calitate și a punctat un aspect esențial referitor la unitățile de învățământ în contextul venirii anotimpului rece.

BUCUREȘTI, 28 sept – Sputnik. Vremea rea care va începe să vină, precum și zăpada vor pune iar problema închiderii unităților de învățământ.

Ziare.com notează, în februarie 2018, că primarul de atunci al municipiului București, Gabriela Firea, anunța că autoritățile locale au decis să țină închise toate grădinițele, școlile și liceele din București din cauza avertizărilor meteo, care prevăd ger și viscol.

Cum va proceda noul primar al municipiului București, Nicușor Dan, în situații similare? Nicușor Dan a prezentat cu luciditate situația, subliniind că școlile se vor închide, însă numai în caz de urgie.  

”Nu, am considerat-o exagerată. Bine, dacă este mare urgie și pot să cadă crengi, e posibil, dar pentru o ninsoare de 30 de centimetri nu se pune problema să închidem școlile”, a precizat noul primar general al municipiului București pentru b1.ro.
133

Загрузка...
Ofițerii forțelor speciale române pe o stradă din București

Poliția, percheziții ample în București și în 6 județe

0
(reînnoit 10:37 29.09.2020)
În această dimineață, aproximativ 100 de polițiști ai Direcției Generale de Poliție a Municipiului București, sub supravegherea Parchetului de pe lângă Tribunalul București, pun în aplicare 28 de mandate de percheziție.

BUCUREȘTI, 29 sept – Sputnik. Zi plină pentru polițiștii Direcției Generale de Poliție a Municipiului București care, sub supravegherea Parchetului de pe lângă Tribunalul București, pun în aplicare 28 de mandate de percheziție. Ei vor duce la audieri mai multe persoane.

Acestea sunt bănuite de săvârșirea infracțiunilor de evaziune fiscală și spălare a banilor.

Poliția Capitalei anunță că, la data de 29 septembrie 2020, polițiști ai Serviciului de Investigare a Criminalității Economice – Sector 5 din cadrul Poliției Capitalei prin în aplicare cele 28 de mandate domiciliară în municipiul București și în județele Ilfov, Giurgiu, Buzău, Dâmbovița și Ialomița într-un dosar penal aflat în supravegherea Parchetului de pe lângă Tribunalul București în care se efectuează cercetări sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de evaziune fiscală și spălare a banilor.

Potrivit profit.ro, din cercetări a reieșit propunerea rezonabilă că, în cursul anului 2016, administratorii unor firme ce activează, în principal, în domeniul construcțiilor și materialelor de construcție ar fi înregistrat în contabilitate achiziții de bunuri și servicii în valoare de aproximativ 4.100.000 de lei de la firme cu comportament de tip ”fantomă”.

De asemenea, persoanele bănuite ar fi transferat suma de aproximativ 4.500.000 de lei din contul firmelor cu comportament tip ”fantomă” în contul unor firme din Turcia.

Suma supusă procesului de spălare a banilor este de aproximativ 4.500.000 de lei, iar prejudiciul estimat este de aproximativ 1.200.000 de lei reprezentând TVA și impozit pe profit.

Întreaga acțiune este sprijinită de specialiștii Direcției de Operațiuni Speciale din cadrul Inspectoratului General al Poliției Române, precum și de polițiștii din cadrul Inspectoratului de Poliție din județele Ialomița, Giurgiu, Dâmbovița și Buzău.

0
Tagurile:
Poliţie, Percheziții

Загрузка...