Liviu Pop

Pop: ”Nu poți obliga copiii învețe online”

95
(reînnoit 19:07 07.09.2020)
Fostul ministru al Educației, Liviu Marian Pop, susține că 2020 este anul negru al Educației și că școala este grav compromisă de incompetența și delăsarea guvernului liberal.

BUCUREȘTI, 7 sept – Sputnik. Începerea noului an școlar se face în condiții speciale din pricina pandemiei de coronavirus, dar și în tensiuni tot mai greu de stăpânit. Și aceasta pentru că nimeni nu știe exact cum se vor derula cursurile, mai ales că, în cazul în care, într-o localitate trebuie aplicat scenariul trei – învățare exclusiv online, este posibil ca acest lucru să fie imposibil.

Motivul îl reprezintă lipsa de tehnologie și chiar accesul la internet.

Fostul ministru al Educației, Liviu Marian Pop, spune că sute de mii de copii riscă analfabetismul. În aceste condiții, Partidul Social Democrat somează Guvernul să găsească soluții concrete și imediate pentru școlile care sunt conectate la internet, precum și pentru sutele de mii de copii care nu au acces la educația online.

”Nu poți obliga copiii să învețe online, dacă nu au cum s-o facă; sunt 250.000-300.000 de copii fără posibilități, care așteptau tabletele gratuite prevăzute prin lege; Orban și-a declarat neputința: guvernul său nu poate asigura mai mult de 70.000-80.000 de tablete!”, a scris Liviu Pop.

Fostul ministru al Educației a subliniat, pe bună dreptate, că nu poate fi cerut învățământ online dacă nu există infrastructură online. Potrivit sursei citate, în România, peste 5000 de școli, din totalul de 22.000, nu au internet. La un calcul simplu, asta înseamnă aproape un sfert.

Ministerul Sănătății a dat publicității documentul ce cuprinde datele referitoare la rata de infectare cu noul coronavirus pe fiecare localitate din România și în baza căruia se va stabili ce scenariu se aplică pentru începerea anului școlar.

În baza acestui document, fiecare școală decide scenariul  din 14 septembrie, ziua începerii noului an școlar, notează Sputnik.

Autoritățile spun că stabilirea unuia dintre cele trei scenarii se face în funcție de rata incidenței cumulate, respectiv numărul total de cazuri noi din ultimele 24 de ore raportat la 1000 de locuitori.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

95
Tagurile:
Școală, Elevi, Liviu Pop
Tematic
Monica Pop, mesajul zilei: ”Strategie GREȘITĂ, neinspirată!”. Propune soluția salvatoare
Pop: ”Vor fi deblocate posturile în învățământ?”
Ioan Aurel Pop, despre școala online: ”am constatat ușor ineficiența ei”
Dr. Monica Pop se revoltă: ”Schimbați metoda panicii, românii NU sunt cei mai proști!”
Pop, acuzații la adresa guvernului Orban: legătură cu noile angajări din învățământ
I.A. Pop se revoltă: ”Am ajuns să credem că vom trăi fără socializare directă, ca roboții”
Sorin Cîmpeanu

Cîmpeanu, anunț de ultimă oră: titularii, vizați

618
Ministrul Educației a venit cu informații de ultim moment despre concursurile de directori de unități de învățământ, demnitarul precizând ferm că acestea se vor derula pe 14 septembrie 2021, o dată cu începerea noului an școlar.

BUCUREȘTI, 16 iun – Sputnik. Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a anunțat că pe 14 septembrie 2021 va începe concursul pentru directorii de șșcoli, iar proba scrisă va fi pe 15 octombrie.

Demnitarul a subliniat că, la nivel de calendar, concursul va debuta în data de 14 septembrie, în condițiile în care anul școlar 2021 – 2022 începe pe data de 13 septembrie. În 14 septembrie demarează concursul pentru ocuparea funcțiilor de director în toate școlile din România. În data de 15 octombrie va fi organizată proba scrisă.

”Pe parcursul lunilor noiembrie și decembrie vom avea probele de interviu la nivelul fiecărei școli. De asemenea, în perioada 20-22 decembrie vor fi emise deciziile denumire. Numire începând cu data de luni, 10 ianuarie, data la care începe semestrul II al anului școlar 2021-2022”, a spus Cîmpeanu.

Acesta a subliniat că întregul concurs se va desfășura în durata în semestrul unu al anului școlar viitor și că este mai bine să se demareze concursul în data de 14 septembrie decât în data de 27 iulie cu proba scrisă, așa cum a fost anunțat anterior.

Demnitarul a precizat că, printre elementele care susțineau data de 27 iulie se regăsea nevoie de numire a directorilor interimari, al cărui contract expira.

El a mai explicat că legea este foarte clară în privința interimarilor și că este important ca anul viitor să existe în fiecare școală directori numiți pe criterii de competență.

”Concursul va privilegia exclusiv criteriile de competență”, a adăugat Cîmpeanu.

Potrivit unui comunicat al Ministerului Educației din data de 27 mai 2021, la concursul pentru ocuparea funcției de director/director adjunct în unitățile de învățământ preuniversitar și cadre didactice titulare care nu au calitatea de experți în management educațional, dar care au diplomă de licenţă sau atestat de echivalare în condițiile 149 alin. (3), au promovat examenul de definitivat și au cel puțin cinci ani vechime în învățământ.

618
Tagurile:
Sorin Cîmpeanu

Загрузка...
examen

Evaluarea Națională 2021: Cîmpeanu face precizări de ultim moment

208
Ministrul Educației vine cu explicații privind gradul de dificultate al subiectelor pe care le vor avea de rezolvat absolvenții claselor a opta, iar instituția pe care o conduce a pus la dispoziția școlarilor un ghid pentru Evaluarea Națională.

BUCUREȘTI, 15 iun – Sputnik. A mai rămas puțin timp până când absolvenții de clasa a opta vor susține probele din cadrul examenului de Evaluare Națională 2021.

Și aceasta deoarece prima probă, cea de Limba Română, este programată pentru data de 22 iunie 2021, iar cea de Matematică, pe 24 iunie.

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a vorbit despre gradul de dificultate al subiectelor pe care absolvenții de clasa a opta le vor avea de rezolvat la examenul din acest an. 

Demnitarul spune că au fost informații contradictorii cu privire la gradul de dificultate al subiectelor pentru simularea la Evaluarea Națională, acuze care, în final, s-au dovedit a fi nefondate prin rata de promovare de peste 65% la simularea pentru Evaluarea Națională.

”Ministerul Educației a adaptat tematica de examen la specificul acestui an școlar total atipic. Ministerul Educației a luat acele măsuri administrative pentru a veni în sprijinul elevilor, înțelegând dificultățile pe care le-au întâmpinat”, a declarat Sorin Cîmpeanu.

Ministrul Educației a subliniat că este vorba de micșorarea numărului de note necesare încheierii situației școlare la minimum două, de prevederi precum posibilitatea de a face construcții pe foaia de examen, la matematică și geometrie, de a sublinia textele la examenul de limba română - nu mai sunt considerate semne distinctive, deoarece toți au posibilitatea să facă acest lucru - prin creșterea timpului alocat cu 15 minute pentru a completa casetele.

Până acum, la Evaluarea Națională 2021 s-au înscris 132 630 de elevi, 90% din totalul celor 147 660 de elevi de clasa a VIII-a. Înscrierile continuă până astăzi, 15 iunie 2021, iar astăzi la orele 17.00 va exista numărul final al celor care s-au înscris la Evaluarea Națională.

Ghid pentru Evaluarea Națională 2021

Ministerul Educației a publicat Ghidul pentru Evaluarea Națională 2021.

Potrivit documentului, la intrare, după dezinfectarea mâinilor și distribuirea măștilor, candidații vor fi direcționați către sălile de examen.

  • Accesul candidaților în săli este permis în intervalul 8.00-8.30.
  • Examenul va începe la ora 9.00.
  • Timpul de lucru este de două ore.

De asemenea, Ghidul cuprinde și o serie de sfaturi pentru ziua examenului. Astfel, elevii sunt îndemnați să se asigure că dețin actul de identitate, stilou sau pix de culoare albastră, creion, gumă de șters, riglă, apă, șervețele.

Când primești broșura, citește subiectele pentru a te familiariza cu ele, apoi citește din nou, în întregime, toate subiectele și folosește cel puțin 5 minute pentru a te obișnui cu cerințele, se arată în documentul menționat.

Elevilor li se cere, apoi, să identifice tipul de cerințe specific fiecărui tip de subiect și să se concentreze să înțeleagă cerințele. Ei sunt sfătuiți să înceapă să lucreze subiectul pe care îl stăpânesc cel mai bine și să facă un plan de rezolvare.

”Repartizează pe ciornă timpul pentru fiecare subiect. Urmărește să te încadrezi în timpul pe care ți l-ai propus, păstrând o rezervă de timp pentru a citi și a corecta la final, dacă este cazul” este un alt sfat pe care cei din Ministerul Educației îl dau școlarilor.

Oficialii le recomandă elevilor să îi rezerve cam 15 minute la final pentru a-și verifica întreaga lucrare.

208
Tagurile:
2021, Sorin Cîmpeanu, Evaluarea Naţională

Загрузка...
Maria Zaharova

Zaharova a comentat noile principii ale UE în relațiile cu Rusia