Школы закрыли на карантин из-за ОРВИ

Ministerul Sănătății a publicat datele pentru scenariul începerii școlii. Lista pe județe

57
(reînnoit 13:49 07.09.2020)
Instituția condusă de Nelu Tătaru a publicat documentul ce cuprinde datele referitoare la rata de infectare cu noul coronavirus pe fiecare localitate din România și în baza căruia se va stabili ce scenariu se aplică pentru începerea anului școlar.

BUCUREȘTI, 7 sept – Sputnik. Noul an școlar va începe în condiții speciale în acest an din pricina pandemiei de coronavirus.

Ministerul Sănătății a dat publicității un document care arată rata de infectare cu noul coronavirus, potrivit informărilor făcute de fiecare Direcție Județeană de Sănătate Publică în parte.

Elevi. Imagine simbol
© Sputnik / Кирилл Каллиников

În baza acestui document, fiecare școală decide scenariul  din 14 septembrie, ziua începerii noului an școlar.

Documentul cuprinde numărul de cazuri nou confirmate în ultimele două săptămâni – inclusiv ieri, 6 septembrie 2020 – și este realizat la nivel național de către direcțiile de sănătate publică și Institutul Național de Sănătate Publică din data de 7 septembrie 2020, ora 10.00.

Ministerul Sănătății precizează că, astăzi, 7 septembrie 2020, toate direcțiile de sănătate publică județene și a municipiului București vor informa Inspectoratele Școlare Județene/al Municipiului București, respectiv senatele universitare ale instituțiilor de învățământ superior și Comitetele Județene/al Municipiului București pentru Situații de Urgență cu privire la situația epidemiologică la nivelul fiecărei localități.

Până la data de 10 septembrie, în funcție de aceste date, de particularitățile locale, de infrastructura și resursele umane ale fiecărei unități de învățământ în parte, consiliul de administrație al unității de învățământ va propune Inspectoratului Școlar Județean/al Municipiului București aplicarea unuia dintre scenariile de organizare și desfășurare a cursurilor în unitatea de învățământ, conform Ordinului ministrului educației și cercetării și al ministrului sănătății 5487/1494/ 01.09.2020, informează ms.ro.

Comitetele judeţene/al municipiului Bucureşti pentru situaţii de urgenţă - CJSU/CMBSU - vor emite hotărârea privind scenariul de funcţionare pentru fiecare unitate de învăţământ pentru începutul anului şcolar 2020-2021.

Autoritățile spun că stabilirea unuia dintre cele trei scenarii se face în funcție de rata incidenței cumulate, respectiv numărul total de cazuri noi din ultimele 24 de ore raportat la 1000 de locuitori.

Scenariul 1 presupune participarea zilnică a tuturor preșcolarilor și elevilor în unitățile de învățământ cu respectarea și aplicarea tuturor normelor de protecție.

Scenariul 2 presupune participarea zilnică a tuturor preșcolarilor și elevilor în unitățile de învățământ, a elevilor din anii terminali cu respectarea și aplicarea tuturor normelor de protecție și revenirea parțială – se face prin rotație de 1-2 săptămâni la elevilor din celelalte clase de gimnaziu și liceu.

Scenariul 3 presupune participarea tuturor preșcolarilor și elevilor la activități/lecții online.

“Fiecare unitate şcolară va decide și îşi va adapta scenariul la indicaţia DSP-urilor, inspectoratelor şcolare judeţene şi comitetelor pentru situaţii de urgenţă. Susținem necesitatea începerii activității în unitățile de învățământ și, atât Ministerul Sănătății, cât și direcțiile de sănătate publică și INSP sprijinim  demersurile pentru demararea noului an școlar în condiții de siguranță epidemiologică”, a declarat ministrul Sănătății, Nelu Tătaru.

Analiza epidemiologică pe județe pentru începerea noului an școlar poate fi consultată aici.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

57
Tagurile:
Prima zi de școală, Ministerul Sănătății
Tematic
An școlar 2020-2021: Tătaru - formula de calcul a scenariilor de reluare a cursurilor
An școlar 2020-2021: elevii, nemulțumiți de măsurile anunțate
Fost președinte al elevilor sesizează o anomalie din normele pentru noul an școlar
An școlar 2020-2021: Arafat anunță noi reguli pentru părinți
Structură an școlar 2020-2021: ministrul Tineretului și Sportului, anunț important
Grădiniță

Atribuțiile educatoarelor s-ar putea schimba

923
Potrivit unui proiect de ordin de ministru pus în dezbatere de Ministerul Sănătății, atribuțiile dascălilor, ale directorilor de școli și grădinițe în acordarea asistenței medicale pentru elevi se modifică ori se completează.

BUCUREȘTI, 29 sept – Sputnik. Un proiect de ordin de ministru pus în dezbatere de Ministerul Sănătății abrogă actualul ordin de ministru cu prevederi referitoare la atribuțiile cadrelor didactice, ale directorilor unităților de învățământ, ale personalului didactic auxiliar și nedidactic în acordarea asistenței medicale pentru elevi, aflat în vigoare din 2011.

Ordinul stabilește noi responsabilități și introduce în categoriile de personal implicate în asigurarea asistenței medicale psihologi, consilieri școlari logopezi, dar și asistenții sociali responsabili de unitatea de învățământ. 

Educatoarele au ca nouă atribuție examinarea copiilor de la grupă și comunicarea medicului școlar a rezultatelor acestei evaluări.

În vechiul ordin exista această evaluare, dar educatorul trebuia doar să “consemneze sub semnătură” cele observate, în fișa preșcolarului, informează edupedu.ro.

În ordinul vechi, educatoarea care efectua aprecierea dezvoltării neuropsihice și a limbajului consemnează sub semnătură datele obținute în fișa specială a preșcolarului.

La rândul lor, directorii de școli, grădinițe și licee primesc noi atribuții prin acest act normativ. Ei trebuie să semnaleze în scris autorității locale nevoile pe care le au cabinetele medicale din incinta școlilor sau chiar nevoia de amenajare a unui asemenea cabinet, acolo unde nu există, indicând locul în care poate fi înființat.

Educatorii, învățătorii și diriginții vor avea atribuții noi. Ei vor aduce la cunoștința personalului medical cazurile de copii cu boli cronice din grupă/clasă de care a luat cunoștință, mediind obținerea de documentație medicale de la părinții acestora. De asemenea, vor acorda îngrijiri pentru afecțiuni curente, vor informa operativ personalul medical al unității de învățământ în situații de necesitate de ajutor medical și vor oferi, în caz de nevoie, ajutor personalului medical în rezolvarea situației.

Tot ei „asigură comunicarea eficientă a cabinetelor medicale și stomatologice școlare cu părinții, în caz de accidente sau afecțiuni ale preșcolarilor și elevilor minori”.

Personalul didactic auxiliar, față de sarcinile din vechiul ordin, primește și atribuții privind acordarea de îngrijiri pentru afecțiuni curente. În caz de urgențe medicale apelează numărul unic de urgență 112.

 

923
Tagurile:
atribuții, educatoare

Загрузка...
Nicușor Dan

Nicușor Dan a anunțat în ce condiții se pot închide școlile

272
Noul primar general ales al municipiului București a vorbit despre planurile pe care le are în noua sa calitate și a punctat un aspect esențial referitor la unitățile de învățământ în contextul venirii anotimpului rece.

BUCUREȘTI, 28 sept – Sputnik. Vremea rea care va începe să vină, precum și zăpada vor pune iar problema închiderii unităților de învățământ.

Ziare.com notează, în februarie 2018, că primarul de atunci al municipiului București, Gabriela Firea, anunța că autoritățile locale au decis să țină închise toate grădinițele, școlile și liceele din București din cauza avertizărilor meteo, care prevăd ger și viscol.

Cum va proceda noul primar al municipiului București, Nicușor Dan, în situații similare? Nicușor Dan a prezentat cu luciditate situația, subliniind că școlile se vor închide, însă numai în caz de urgie.  

”Nu, am considerat-o exagerată. Bine, dacă este mare urgie și pot să cadă crengi, e posibil, dar pentru o ninsoare de 30 de centimetri nu se pune problema să închidem școlile”, a precizat noul primar general al municipiului București pentru b1.ro.
272

Загрузка...
Страница сайта Twitter в окне браузера компьютера

Contul Guvernului Ungariei, cenzurat de Twitter

0
Atacurile împotriva Ungariei au ajuns la un nivel incredibil: contul oficial de Twitter al guvernului ungar a fost suspendat de rețeaua socială fără avertisment și fără explicații.

BUCUREȘTI, 30 sept - Sputnik. Contul oficial de Twitter al guvernului ungar a fost suspendat de rețeaua socială "fără avertisment și fără explicații", potrivit unui anunț făcut astăzi de purtătorul de cuvânt al guvernului, Zoltan Kovacs.

"Se pare că a venit această nouă lume drăguță, în care giganții tehnologici îi reduc la tăcere pe cei care au opinii diferite. Am luat măsurile necesare și așteptăm o explicație oficială de la Twitter", a adăugat Kovacs.

Ulterior, probabil din cauza scandalului stârnit, contul a fost repornit, dar, înainte de acest lucru, la accesarea adresei contul afișa următorul mesaj: "Utilizatorul @abouthungary a fost suspendat".

Kovacs a făcut legătura între suspendarea contului și raportul Comisiei Europene privind ”statul de drept”:

"Este extrem de interesant ținând cont de faptul că Comisia Europeană va publica astăzi primul său raport privind statul de drept", a subliniat oficialul maghiar.

Acțiunea twitter, chiar dacă temporară, amintește de felul în care compania cenzurează postările președintelui SUA. Anul acesta, Twitter a blocat mai multe postări ale președintelui american Donald Trump, catalogându-le drept ”fake news”.

0
Tagurile:
Ungaria, Twitter
Tematic
Ungaria și Polonia vor studia ”statul de drept” din UE
La cererea României, Ungaria a acceptat să țină deschise 12 puncte de trecere a frontierei
Moment istoric între România și Ungaria: ce au inaugurat astăzi cele două țări

Загрузка...