Ученики во время урока знаний в школе

Analist: Scenariu negru pentru România după deschiderea școlilor

820
(reînnoit 16:45 02.09.2020)
Sorin Roșca Stănescu atrage atenția într-un editorial publicat pe CorectNews că va urma o ”revanșă a părinților” din cauză că Guvernul nu a pregătit începerea anului școlar.

BUCUREȘTI, 2 sept - Sputnik. Analistul și jurnalistul Sorin Roșca Stănescu atrage atenția că în alte țări momentul începerii școlilor a fost amânat pentru a-i proteja pe copii în pandemie, dar că în România autoritățile merg înainte, implacabil, pe model german, cu diferența notabilă că în România ”sistemul e alandala. Dat total peste cap”.

De aceea, SRS crede că mai devreme sau mai târziu, loviți de consecințele relei administrații, părinții își vor lua revanșa.

El se referă și la discuțiile privind tabletele, arătând că în mod normal sunt necesare milioane de tablete, doar că Guvernul nu a negociat decât pentru 300.000, nu se știe la ce preț, și, culmea, nici cele 300.000 de tablete nu vin sau în orice caz nu vin la timp.

”Mai sunt doar 12 zile și doamna ministru care ne vorbește despre „pepsiglas” este incapabilă să iasă într-o conferință de presă sau cu un simplu comunicat și să informeze opinia publică asupra numărului exact de tablete care există în stoc. Dacă există vreuna. Iar dacă nu există, măcar să ne spună câte vor fi până în 14 septembrie”, descrie SRS situația dramatică în care se află învățământul românesc.

El arată șirul de declarații contradictorii venite dinspre Guvern: declarația pe propria răspundere a părinților, la care se pare că s-a renunțat, povestea cu măștile, care ba sunt, ba nu sunt, ba trebuie achiziționate de părinți, ba de Guvern, ba nu de Guvern, ba de autoritățile locale, ba de școli, care dispun de fonduri în acest scop, care de fapt nu dispun de fonduri, dar cheltuielile vor fi decontate de Guvern, ba nu le vor fi decontate.

În plus, arată SRS, nu se știe dacă există cursuri școlare.

”Există manuale în număr suficient, care urmează să fie distribuite gratuit tuturor elevilor din România? Să iasă doamna Anisie la microfon și să ne spună măcar atâta lucru. Dacă vor avea sau nu manuale copiii noștri”, scrie SRS.

Ar mai fi problemele legate de haznalele din curtea școlii în care, din când în când, se îneacă copiii, cele despre accesul la apă ca să aibă elevii cum să se spele pe mâini, despre dozatoarele de apă și despre hârtia igienică.

Apoi, își continuă SRS rechizitoriul, câte cadre sanitare la câte școli există? Apoi a rămas sub semnul întrebării programul „cornul și laptele”, despre care jurnalistul întreabă dacă se va transforma în „dezinfectantul și masca”.

”Care ar putea fi scenariul negru care se prefigurează? Copiii se vor îmbolnăvi de coronavirus. La început, unul-doi. Apoi tot mai mulți. Se vor contamina învățătorii și profesorii. Despre care Guvernul crede că nu sunt expuși niciunui pericol. Și, ca atare, nu le-au fost oferite sporuri, așa cum se întâmplă în cazul cadrelor sanitare. Copiii contaminați vor merge cu virusul acasă”, face SRS un tabliu sumbru al efectelor începerii școlilor.

El crede că școala este necesară și că socializarea copiilor prin școală este indispensabilă, dar atrage atenția că totul are o limită: punerea copilului în pericol, a dascălilor și a familiilor.

”În România, autoritățile nu au adoptat măsurile luate în alte state, în care a început sau urmează să înceapă școala. Au fost incapabile să o facă. Ca atare, începerea cursurilor ar trebui amânată. Dar nu va fi amânată. Iar consecințele, pentru început, le vor suporta copiii, profesorii și familiile acestora”, mai spune jurnalistul.

El arată, în fine, că va exista și o factură politică și că va veni momentul când părinții și bunicii își vor lua revanșa.

”Iar revanșa va fi năprasnică. La vot. Poate că viitura nu se va produce până la locale. Dar se produce sigur până la parlamentare. Și atunci ne vom uita toți la tabela de scor. Iar cel mai negru scenariu va fi absenteismul. Scârbiți de lipsa unor alternative, cred că cei mai mulți, circa 60% sau poate chiar peste, nu vor participa la procesul electoral”, este pronosticul lui SRS.

El numește acest efect un soi de apocalipsă a democrației și se teme ca nu cumva, în absența revanșei la urne, să existe o revanșă în stradă.

”Unde se termină democrația, începe anarhia. Sau dictatura”, își încheie SRS editorialul pe un ton pesimist.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

820
Tagurile:
România, școli
Tematic
Un ministru recunoaște: tabletele nu vor ajunge la timp în școli
Premieră: Corectat de Sputnik, Iohannis ”își cere public scuze” pentru gafa despre Școli!
Medicii de familie, propunere pentru școli: schimbare pentru programul ”Cornul și laptele”
Ransomware attacks global IT systems

Profesorii, metodă scape de hackeri: e la îndemână

94
(reînnoit 17:01 25.09.2020)
Teama profesorilor că orele online le-ar putea fi perturbate de musafiri nepoftiți poate rămâne o amintire, fiindcă dascălii pot apela la o serie de mijloace prin care să nu permită accesul oricui.

BUCUREȘTI, 25 sept – Sputnik. Școala online aduce, după sine, nu doar multe necunoscute – atât pentru elevi cât și pentru profesori, dar, de asemenea, vine cu o serie de probleme de securitate.

Acestea au fost deja semnalate de mai mulți profesori, care s-au trezit că la orele lor online participă și musafiri nepoftiți, persoane care primiseră codul de acces de la elevi și care stârneau un adevărat haos.

Este cunoscută situația din București, acolo unde o oră a fost întreruptă de persoane necunoscute care au început să vorbească urât. Profesoara s-a speriat și a ieșit din lecție.

Reprezentanții Centrului de Răspuns la Incident de Securitate Cibernetică le-au venit în ajutor dascălilor, prin întocmirea unui ghid care să îi ajute pe aceștia să nu cadă în capcana celor care doresc să le strice lecțiile online.

Mai exact, dascălii pot folosi anumite setări.

Mihai Rotariu, purtătorul de cuvânt al CERT-RO spune că este exact ca școală: profesorul intră în clasă și face prezența, după ce face prezența ideală este închis ușor, iar în cazul nostru dacă blocăm accesul ca alte persoane să nu mai intre.

Specialiștii în securitate cibernetică spun că în aplicație există un waiting room - cameră de așteptare - unde profesorii pot valida dacă acei elevi pot intra la cursul lor, iar setările durează cel mult cinci minute.

De asemenea, nimeni nu are voie să vorbească neîntrebat, fiindcă atunci se dezactivează microfonul utilizatorului. El se reactiveză când ridică mâna.

Rotariu spune că prima regulă este să nu fie publicat niciodată online linkul respectiv, codul întâlnirii și parola.

94
Tagurile:
Hackeri, Profesori
Tematic
Atenţie: parolele care pot fi cu uşurinţă sparte de hackeri. Cele mai frecvente erori
Elevii români, stimulați să devină Mini White Hackeri. Un proiect guvernamental
China numește Statele Unite „cel mai mare imperiu de hackeri” din lume

Загрузка...
Monica Anisie

Mesaj sfâșietor către Monica Anisie, devenit viral

3411
(reînnoit 10:12 25.09.2020)
Pe rețelele de socializare circulă un text în care ministrului Educației și Cercetării și se atrage atenția asupra faptului că nu toți elevii au acces la educația online, cauza fiind sărăcia acută în care se zbat multe familii.

BUCUREȘTI, 25 sept – Sputnik. În anul școlar 2020-2021, din pricina pandemiei de coronavirus, unitățile de învățământ s-au încadrat, în funcție de situația epidemiologică, într-unul din cele trei scenarii: verde, galben sau roșu.

În ultimul scenariu, elevii fac numai cursuri online.

Din păcate, nu toți elevii pot avea acces la această formă de învățare – fapt care a fost semnalat, în repetate rânduri, ministrului Educației și Cercetării, dar apelul a rămas fără rezultat.

În mediul online circulă un mesaj sfâșietor care arată realitatea cruntă în care trăiesc o parte dintre elevii României, obligați, și ei, să participe la cursuri online. Ar participa, dar cum, dacă ei nu au nici ce să mănânce?

”Doamna ministru, el este Ionuț. Orfan de mamă și cu un tată bolnav. (…) Nu are telefon și știți ce nu mai are? Curent electric: i l-au tăiat de două luni. El este unul dintre copiii de condiție precară din România de care ar trebui, prin orice mijloace, să te ocupi dumneata, prin înlesnirea dreptului la educație”, se arată în mesajul devenit viral în mediul online.

Autorul mesajului susține că, până atunci, adică până în momentul în care Anisie îi va înlesni dreptul la educație lui Ionuț, acesta are o singură obligație: aceea de a supraviețui.

”Poate te trage cineva de mânecă și-ți reamintește faptul că ești ministru într-o țară în care câteva zeci de mii de Ionuți se culcă flămânzi”, se mai arată în mesaj.

Autorul mesajului îi atrage atenția Monicăi Anisie asupra faptului că demnitarul are obligația să se conecteze mai mult la realitate.

3411
Tagurile:
mesaj, Monica Anisie
Tematic
Anisie, anuntul serii: câți profeosri sunt infectați cu COVID-19
Anisie s-a făcut de râs față de profesori: gafă de proporții
Anisie, anunț: suplimentarea cu 500 de posturi în unitățile de învățământ preuniversitar

Загрузка...
Alegerile locale în România 2020

Pe cine ajută MAI cerând prelungirea programului de vot?

0
(reînnoit 17:16 27.09.2020)
Un fapt fără precedent: MAI cere BEC prelungirea programului de vot pentru secțiile unde procesul a fost îngreunat de măsurile anti-coronavirus, dar acest lucru ar putea schimba rezultatul final.

BUCUREȘTI, 27 sept - Sputnik. Ministerul Afacerilor Interne a cerut astăzi, printr-o notă adresată Biroului Electoral Central (BEC), prelungirea votării după ora 21.00 în secţiile de votare unde procesul a fost îngreunat din cauza măsurilor anti-COVID-19.

Dar practic în toate secțiile de votare măsurile anti-coronavirus au încetinit votarea, motiv pentru care se pune întrebarea dacă nu cumva MAI vrea să salveze anumiți primari prelungind votarea acolo unde PSD ar fi câștigător la ora 21.00, schimbând astfel rezultatul alegerilor.

MAI a solicitat BEC prelungirea votului după ora 21.00 acolo unde vor fi persoane în apropierea secțiilor care vor dori să voteze.

„Tinând cont de îngreunarea exercitării votului pentru respectarea măsurilor de protecţie sanitară, vă adresăm rugămintea să analizaţi şi să dispuneţi posibilitatea prelungirii votării după ora 21.00, acolo unde există persoane care aşteaptă în proximitatea localului secţiei de votare (curtea exterioară a localului, alei şi trotuare) şi doresc să îşi exercite dreptul de vot”, a solicitat MAI, într-o notă semnată de secretarul de stat Gheorghe Sorescu.

MAI se acoperă în solicitarea sa cu articole de presă care ar fi raportat situații problematice la nivelul unor secții de votare din cauza măsurilor anti-Covid 19, dar având în vedere scorul strâns în multe localități, inclusiv în București, prelungirea programului de vot ar putea fi o mână de ajutor nesperată dată PNL și USR-PLUS.

0
Tagurile:
Rezultate, MAI, alegerile locale
Тема:
Alegeri locale în România 2020
Tematic
Alegerile locale 2020 – Nicușor Dan s-a ales cu plângere la Poliție
Exit Poll alegeri locale 2020 București – cine câștigă
Rezultate exit poll la alegeri locale 2020 București – Firea conduce
Exit Poll alegeri locale 2020 București – cifre șocante!
Surpriza de alegeri: a NINS, strat consistent de zăpadă!
Exit Poll alegeri locale 2020 București – PSD pierde teren

Загрузка...