Ученики во время урока знаний в школе

Reguli noi pentru școli și grădinițe: nu s-au mai făcut schimbări din 1995

1750
(reînnoit 10:01 31.08.2020)
Un Ordin al Ministerului Sănătății prevede că elevii din clasele a VIII-a și a XII-a, precum și cei din învățământul primar și preșcolar au cursuri numai dimineața. Ordinul a fost deja publicat în Monitorul Oficial.

BUCUREȘTI, 31 aug – Sputnik. Toate unitățile de învățământ din România au reguli noi de sănătate, care le înlocuiesc pe cele adoptate în 1995.

Ministerul Sănătății a elaborat un Ordin prin care se antepreșcolarii, preșcolarii și elevii din învățământul primar – clasa pregătitoare și clasele I-IV, precum și elevii din clasele a VIII-a și a XII-a au activitate educativă/cursuri numai dimineața.

Este vorba despre  Ordinul nr. 1456/2020, articolul 16, alineatul 4. Acesta abrogă Ordinul 1955/1995 care stabilea, până acum, normele respective.

O noutate o reprezintă faptul că se limitează greutatea ghiozdanului pentru toți elevii, nu doar pentru cei din ciclul primar, așa cum era până acum.

Astfel, greutatea ghiozdanului la toate ciclurile de învățământ nu trebuie să depășească 10% din greutatea copilului.

Documentul stabilește că “activitatea de scriere nu se desfășoară la clasa pregătitoare și clasele I-II la prima oră”.

În ceea ce privește orele de educație fizică, acestea nu se vor face în prima oră a turei de după-amiază.

Orele de desen, în special cele de desen tehnic, se vor efectua în intervalul în care elevii beneficiază de iluminatul natural.

În regulament se prevede că se va evita situarea a două ore consecutive ale aceluiași obiect de studiu.

De asemenea, în zilele de luni și vineri nu se vor da teze și lucrări de control. 

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

1750
Tagurile:
Grădinițe, școli, Reguli
Tematic
Scrisoarea Patriarhului către Anisie: de ce este necesară religia în școli
Medicii de familie, propunere pentru școli: schimbare pentru programul ”Cornul și laptele”
Un ministru recunoaște: tabletele nu vor ajunge la timp în școli
Grădiniță

Atribuțiile educatoarelor s-ar putea schimba

848
Potrivit unui proiect de ordin de ministru pus în dezbatere de Ministerul Sănătății, atribuțiile dascălilor, ale directorilor de școli și grădinițe în acordarea asistenței medicale pentru elevi se modifică ori se completează.

BUCUREȘTI, 29 sept – Sputnik. Un proiect de ordin de ministru pus în dezbatere de Ministerul Sănătății abrogă actualul ordin de ministru cu prevederi referitoare la atribuțiile cadrelor didactice, ale directorilor unităților de învățământ, ale personalului didactic auxiliar și nedidactic în acordarea asistenței medicale pentru elevi, aflat în vigoare din 2011.

Ordinul stabilește noi responsabilități și introduce în categoriile de personal implicate în asigurarea asistenței medicale psihologi, consilieri școlari logopezi, dar și asistenții sociali responsabili de unitatea de învățământ. 

Educatoarele au ca nouă atribuție examinarea copiilor de la grupă și comunicarea medicului școlar a rezultatelor acestei evaluări.

În vechiul ordin exista această evaluare, dar educatorul trebuia doar să “consemneze sub semnătură” cele observate, în fișa preșcolarului, informează edupedu.ro.

În ordinul vechi, educatoarea care efectua aprecierea dezvoltării neuropsihice și a limbajului consemnează sub semnătură datele obținute în fișa specială a preșcolarului.

La rândul lor, directorii de școli, grădinițe și licee primesc noi atribuții prin acest act normativ. Ei trebuie să semnaleze în scris autorității locale nevoile pe care le au cabinetele medicale din incinta școlilor sau chiar nevoia de amenajare a unui asemenea cabinet, acolo unde nu există, indicând locul în care poate fi înființat.

Educatorii, învățătorii și diriginții vor avea atribuții noi. Ei vor aduce la cunoștința personalului medical cazurile de copii cu boli cronice din grupă/clasă de care a luat cunoștință, mediind obținerea de documentație medicale de la părinții acestora. De asemenea, vor acorda îngrijiri pentru afecțiuni curente, vor informa operativ personalul medical al unității de învățământ în situații de necesitate de ajutor medical și vor oferi, în caz de nevoie, ajutor personalului medical în rezolvarea situației.

Tot ei „asigură comunicarea eficientă a cabinetelor medicale și stomatologice școlare cu părinții, în caz de accidente sau afecțiuni ale preșcolarilor și elevilor minori”.

Personalul didactic auxiliar, față de sarcinile din vechiul ordin, primește și atribuții privind acordarea de îngrijiri pentru afecțiuni curente. În caz de urgențe medicale apelează numărul unic de urgență 112.

 

848
Tagurile:
atribuții, educatoare

Загрузка...
Nicușor Dan

Nicușor Dan a anunțat în ce condiții se pot închide școlile

248
Noul primar general ales al municipiului București a vorbit despre planurile pe care le are în noua sa calitate și a punctat un aspect esențial referitor la unitățile de învățământ în contextul venirii anotimpului rece.

BUCUREȘTI, 28 sept – Sputnik. Vremea rea care va începe să vină, precum și zăpada vor pune iar problema închiderii unităților de învățământ.

Ziare.com notează, în februarie 2018, că primarul de atunci al municipiului București, Gabriela Firea, anunța că autoritățile locale au decis să țină închise toate grădinițele, școlile și liceele din București din cauza avertizărilor meteo, care prevăd ger și viscol.

Cum va proceda noul primar al municipiului București, Nicușor Dan, în situații similare? Nicușor Dan a prezentat cu luciditate situația, subliniind că școlile se vor închide, însă numai în caz de urgie.  

”Nu, am considerat-o exagerată. Bine, dacă este mare urgie și pot să cadă crengi, e posibil, dar pentru o ninsoare de 30 de centimetri nu se pune problema să închidem școlile”, a precizat noul primar general al municipiului București pentru b1.ro.
248

Загрузка...
Paris champs de Mars

Un apartament de 7 metri pătrați, oferit la 300.000 de euro

0
(reînnoit 19:18 29.09.2020)
În arondismentul 9 din Paris, o cameră de șapte metri pătrați (conform legii Carrez) situată la mansardă este vândută cu suma de 300.000 de euro, ceea ce înseamnă aproape 43.000 de euro pe metru pătrat.

BUCUREŞTI, 29 sept - Sputnik. Anunțul imobiliar descrie acest apartament din cartierul Notre-Dame de Lorette din Paris, oferit la 300.000 de euro, ca având „două camere de 37 m2”, adică un living cu bucătărie, o baie cu toaletă și un dormitor mare în mezanin.

Aproximativ 8.000 de euro pe metru pătrat ar fi un preț „destul de rezonabil”, notează Cnews, având în vedere că prețurile obișnuite ale imobilelor din acest cartier luxos al capitalei franceze ajung la peste 10.000 de euro pe m2.

Dar, în realitate, este vorba de un apartament de 7 m2, conform legii Carrez, cu o toaletă amenajată într-un duș situat în mijlocul camerei principale.

Descris, în anunţul citat de Sputnik France, ca având un „dormitor mare” la mezanin, spaţiul de cazare este de fapt în întregime sub streașină, unde un adult cu greu poate încăpea.

Dacă va fi vândut, ar putea bate recordul pentru cea mai scumpă proprietate din Paris, adaugă Cnews. Într-adevăr, în 2019, cel mai mare preț pe metru pătrat pentru un apartament a fost de 35.880 de euro.

0
Tagurile:
Apartamente
Tematic
Expert: După maximul de 900 de Euro pe m², prețurile la apartamente noi iarăși vor crește
Paradoxuri pe piața imobiliară: Apartamente tot mai ieftine, cumpărători tot mai puțini
Video şocant: clădire cu 42 de apartamente, înghiţită de flăcări

Загрузка...