Gheorghe Piperea

Este legal ca părinții refuze să-și trimită copiii la școală? Celebru avocat răspunde

468
(reînnoit 08:22 31.08.2020)
Gheorghe Piperea spune că a primit întrebări de la cititori care sunt sunt îngrijorați că, o dată cu intrarea copiilor în colectivitate – ca urmare a începerii noului an școlar – numărul infectărilor ar putea crește.

BUCUREȘTI, 31 aug – Sputnik. Începerea noului an școlar, în condiții speciale – și chiar neclare atât pentru profesori, cât și pentru părinți – face ca aceștia din urmă să apeleze la avocați pentru a primi informații suplimentare.

Cunoscutul avocat Gheorghe Piperea spune că zeci de cititori l-au întrebat dacă este legal să refuze să își trimită copiii la școală, în condițiile ”menținerii constante a panicii” - cu privire la infectare.

Piperea precizează că se referă la măști obligatorii pentru copii cu vârste de la 5 ani în sus, schimbate de 3-4 ori/zi, pe banii părinților, ”cuști de plexiglas după model chinezesc”, distanțare socială pentru persoane în curs de formare a identității, pentru care joaca și socializarea sunt esențiale, transformarea școlii într-o închisoare unde deplasarea, chiar și la toaletă, se face cu paznic etc.

Avocatul subliniază că se referă la toate ”ingredientele necesare bombardării psihice și emoționale zilnice a celor mai slabi și mai vulnerabili dintre noi, ca să fim siguri că la maturitate vor fi rezilienți psihic cât sunt fulgii de zăpadă”.

Piperea precizează că nu a studiat problema în detaliu, așa că nu știe dacă este sau nu legal ca părinții să suspende cu un an sau doi cursurile copiilor lor. Ce știe sigur este că, în calitate de profesor universitar, are dreptul să își ia un an sabatic.

”Opinez, însă, că nu e bine ca părinții să le răpească un an-doi din cea mai frumoasă parte a vieții copiilor lor. Nu de teama unei simple răceli - Jonhannis a zis-o. Și nu de spaima măsurilor idioate ale ministresei “pepsiglas” ori ale ministrului cocoașelor și al platouașelor”, a adăugat Gheorghe Piperea.

Acesta sfătuiește părinții, mai degrabă, să protesteze legal și politic și dă exemplu o asociație a elevilor care a avut curajul să le facă plângeri penale lui Orban&Co.

Protestul ar putea începe prin trimiterea la școală a copiilor fără măști și sendviș de acasă.

Piperea amintește că, în urmă cu câteva luni, măștile erau considerate inutile, iar copiii erau considerați complet imuni și inofensivi ca potențial de infectare față de ceilalți, inclusiv față de bunici.

Între timp, singura schimbare o reprezintă cea legată de interesul economic și politic. Piperea trece în revistă situația purtării măștilor în alte state – Franța, SUA și concluzionează că profitori sunt peste tot, nu doar în România.

 Îndemnul său pentru părinți este de a protesta, cât încă mai au acest drept și avertizează că, în curând, partidul ”securiștilor de ”bine” din România” va interzice acest drept, iar nou-normații, deveniți majoritari, vor constrânge restul populației socialmente să se supună.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

468
Tagurile:
Copii, Părinți, Gheorghe Piperea
Tematic
Coronavirus - profesor, către Anisie: ”Nu ne mai obligați să mergem în școală!
Monica Anisie: „Unii vor fi la școală și alții vor urmări cursurile în sistem online”
Liliana Romaniuc: ”La o școală copiii au plâns tăcut”
Grădiniță

Atribuțiile educatoarelor s-ar putea schimba

848
Potrivit unui proiect de ordin de ministru pus în dezbatere de Ministerul Sănătății, atribuțiile dascălilor, ale directorilor de școli și grădinițe în acordarea asistenței medicale pentru elevi se modifică ori se completează.

BUCUREȘTI, 29 sept – Sputnik. Un proiect de ordin de ministru pus în dezbatere de Ministerul Sănătății abrogă actualul ordin de ministru cu prevederi referitoare la atribuțiile cadrelor didactice, ale directorilor unităților de învățământ, ale personalului didactic auxiliar și nedidactic în acordarea asistenței medicale pentru elevi, aflat în vigoare din 2011.

Ordinul stabilește noi responsabilități și introduce în categoriile de personal implicate în asigurarea asistenței medicale psihologi, consilieri școlari logopezi, dar și asistenții sociali responsabili de unitatea de învățământ. 

Educatoarele au ca nouă atribuție examinarea copiilor de la grupă și comunicarea medicului școlar a rezultatelor acestei evaluări.

În vechiul ordin exista această evaluare, dar educatorul trebuia doar să “consemneze sub semnătură” cele observate, în fișa preșcolarului, informează edupedu.ro.

În ordinul vechi, educatoarea care efectua aprecierea dezvoltării neuropsihice și a limbajului consemnează sub semnătură datele obținute în fișa specială a preșcolarului.

La rândul lor, directorii de școli, grădinițe și licee primesc noi atribuții prin acest act normativ. Ei trebuie să semnaleze în scris autorității locale nevoile pe care le au cabinetele medicale din incinta școlilor sau chiar nevoia de amenajare a unui asemenea cabinet, acolo unde nu există, indicând locul în care poate fi înființat.

Educatorii, învățătorii și diriginții vor avea atribuții noi. Ei vor aduce la cunoștința personalului medical cazurile de copii cu boli cronice din grupă/clasă de care a luat cunoștință, mediind obținerea de documentație medicale de la părinții acestora. De asemenea, vor acorda îngrijiri pentru afecțiuni curente, vor informa operativ personalul medical al unității de învățământ în situații de necesitate de ajutor medical și vor oferi, în caz de nevoie, ajutor personalului medical în rezolvarea situației.

Tot ei „asigură comunicarea eficientă a cabinetelor medicale și stomatologice școlare cu părinții, în caz de accidente sau afecțiuni ale preșcolarilor și elevilor minori”.

Personalul didactic auxiliar, față de sarcinile din vechiul ordin, primește și atribuții privind acordarea de îngrijiri pentru afecțiuni curente. În caz de urgențe medicale apelează numărul unic de urgență 112.

 

848
Tagurile:
atribuții, educatoare

Загрузка...
Nicușor Dan

Nicușor Dan a anunțat în ce condiții se pot închide școlile

248
Noul primar general ales al municipiului București a vorbit despre planurile pe care le are în noua sa calitate și a punctat un aspect esențial referitor la unitățile de învățământ în contextul venirii anotimpului rece.

BUCUREȘTI, 28 sept – Sputnik. Vremea rea care va începe să vină, precum și zăpada vor pune iar problema închiderii unităților de învățământ.

Ziare.com notează, în februarie 2018, că primarul de atunci al municipiului București, Gabriela Firea, anunța că autoritățile locale au decis să țină închise toate grădinițele, școlile și liceele din București din cauza avertizărilor meteo, care prevăd ger și viscol.

Cum va proceda noul primar al municipiului București, Nicușor Dan, în situații similare? Nicușor Dan a prezentat cu luciditate situația, subliniind că școlile se vor închide, însă numai în caz de urgie.  

”Nu, am considerat-o exagerată. Bine, dacă este mare urgie și pot să cadă crengi, e posibil, dar pentru o ninsoare de 30 de centimetri nu se pune problema să închidem școlile”, a precizat noul primar general al municipiului București pentru b1.ro.
248

Загрузка...
Paris champs de Mars

Un apartament de 7 metri pătrați, oferit la 300.000 de euro

0
(reînnoit 19:18 29.09.2020)
În arondismentul 9 din Paris, o cameră de șapte metri pătrați (conform legii Carrez) situată la mansardă este vândută cu suma de 300.000 de euro, ceea ce înseamnă aproape 43.000 de euro pe metru pătrat.

BUCUREŞTI, 29 sept - Sputnik. Anunțul imobiliar descrie acest apartament din cartierul Notre-Dame de Lorette din Paris, oferit la 300.000 de euro, ca având „două camere de 37 m2”, adică un living cu bucătărie, o baie cu toaletă și un dormitor mare în mezanin.

Aproximativ 8.000 de euro pe metru pătrat ar fi un preț „destul de rezonabil”, notează Cnews, având în vedere că prețurile obișnuite ale imobilelor din acest cartier luxos al capitalei franceze ajung la peste 10.000 de euro pe m2.

Dar, în realitate, este vorba de un apartament de 7 m2, conform legii Carrez, cu o toaletă amenajată într-un duș situat în mijlocul camerei principale.

Descris, în anunţul citat de Sputnik France, ca având un „dormitor mare” la mezanin, spaţiul de cazare este de fapt în întregime sub streașină, unde un adult cu greu poate încăpea.

Dacă va fi vândut, ar putea bate recordul pentru cea mai scumpă proprietate din Paris, adaugă Cnews. Într-adevăr, în 2019, cel mai mare preț pe metru pătrat pentru un apartament a fost de 35.880 de euro.

0
Tagurile:
Apartamente
Tematic
Expert: După maximul de 900 de Euro pe m², prețurile la apartamente noi iarăși vor crește
Paradoxuri pe piața imobiliară: Apartamente tot mai ieftine, cumpărători tot mai puțini
Video şocant: clădire cu 42 de apartamente, înghiţită de flăcări

Загрузка...