Gheorghe Piperea

Este legal ca părinții refuze să-și trimită copiii la școală? Celebru avocat răspunde

492
(reînnoit 08:22 31.08.2020)
Gheorghe Piperea spune că a primit întrebări de la cititori care sunt sunt îngrijorați că, o dată cu intrarea copiilor în colectivitate – ca urmare a începerii noului an școlar – numărul infectărilor ar putea crește.

BUCUREȘTI, 31 aug – Sputnik. Începerea noului an școlar, în condiții speciale – și chiar neclare atât pentru profesori, cât și pentru părinți – face ca aceștia din urmă să apeleze la avocați pentru a primi informații suplimentare.

Cunoscutul avocat Gheorghe Piperea spune că zeci de cititori l-au întrebat dacă este legal să refuze să își trimită copiii la școală, în condițiile ”menținerii constante a panicii” - cu privire la infectare.

Piperea precizează că se referă la măști obligatorii pentru copii cu vârste de la 5 ani în sus, schimbate de 3-4 ori/zi, pe banii părinților, ”cuști de plexiglas după model chinezesc”, distanțare socială pentru persoane în curs de formare a identității, pentru care joaca și socializarea sunt esențiale, transformarea școlii într-o închisoare unde deplasarea, chiar și la toaletă, se face cu paznic etc.

Avocatul subliniază că se referă la toate ”ingredientele necesare bombardării psihice și emoționale zilnice a celor mai slabi și mai vulnerabili dintre noi, ca să fim siguri că la maturitate vor fi rezilienți psihic cât sunt fulgii de zăpadă”.

Piperea precizează că nu a studiat problema în detaliu, așa că nu știe dacă este sau nu legal ca părinții să suspende cu un an sau doi cursurile copiilor lor. Ce știe sigur este că, în calitate de profesor universitar, are dreptul să își ia un an sabatic.

”Opinez, însă, că nu e bine ca părinții să le răpească un an-doi din cea mai frumoasă parte a vieții copiilor lor. Nu de teama unei simple răceli - Jonhannis a zis-o. Și nu de spaima măsurilor idioate ale ministresei “pepsiglas” ori ale ministrului cocoașelor și al platouașelor”, a adăugat Gheorghe Piperea.

Acesta sfătuiește părinții, mai degrabă, să protesteze legal și politic și dă exemplu o asociație a elevilor care a avut curajul să le facă plângeri penale lui Orban&Co.

Protestul ar putea începe prin trimiterea la școală a copiilor fără măști și sendviș de acasă.

Piperea amintește că, în urmă cu câteva luni, măștile erau considerate inutile, iar copiii erau considerați complet imuni și inofensivi ca potențial de infectare față de ceilalți, inclusiv față de bunici.

Între timp, singura schimbare o reprezintă cea legată de interesul economic și politic. Piperea trece în revistă situația purtării măștilor în alte state – Franța, SUA și concluzionează că profitori sunt peste tot, nu doar în România.

 Îndemnul său pentru părinți este de a protesta, cât încă mai au acest drept și avertizează că, în curând, partidul ”securiștilor de ”bine” din România” va interzice acest drept, iar nou-normații, deveniți majoritari, vor constrânge restul populației socialmente să se supună.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

492
Tagurile:
Copii, Părinți, Gheorghe Piperea
Tematic
Coronavirus - profesor, către Anisie: ”Nu ne mai obligați să mergem în școală!
Monica Anisie: „Unii vor fi la școală și alții vor urmări cursurile în sistem online”
Liliana Romaniuc: ”La o școală copiii au plâns tăcut”
Roni

Decontarea navetei pentru profesori: precizări importante

931
(reînnoit 12:54 14.05.2021)
Legislația prevede decontarea navetei personalului didactic, însă, în ciuda acestui fapt, banii nu ajung întotdeauna la beneficiar sau este nevoie de acțiuni în justiție pentru ca profesorii să își poată primi acest drept. Ce trebuie să știe cadrele didactice.

BUCUREȘTI, 14 mai – Sputnik, Georgiana Arsene. Decontarea cheltuielilor de navetă reprezintă un drept al personalului didactic, prevăzut în legislație.

Din păcate, viața bate filmul – sau legislația, în cazul de față – așa că profesorii nu își primesc mereu aceste drepturi bănești.

Tocmai de aceea a fost nevoie ca dascălii să își caute dreptatea în instanță, fiind nevoie de mii de procese, prin care unitățile de învățământ și autoritățile administrației publice locale au fost obligate la plată. Vorbim despre alocarea sumelor reprezentând decontul navetei, care trebuie achitate integral, într-o singură tranșă.

Există, în continuare, situații în care sumele respective nu se plătesc, din diferite motive; între acestea cel mai des ne confruntăm cu refuzul  administrației locale de a aloca fondurile sau cu pasivitatea unităților de învățământ - care nu fac demersurile necesare, informează scoalaromaneasca.ro.

Sursa citată precizează câteva asemenea situații în care banii nu ajug la beneficiar din diferite motive.

Astfel, de decontarea cheltuielilor de navetă beneficiază cadrele didactice și personalul didactic auxiliar din unităţile de învăţământ - cu contract individual de muncă pe durată nedeterminată sau determinată.

Decontarea cheltuielilor de navetă se realizează pentru personalul didactic atât din mediul rural, cât și din urban, astfel:

a) fie prin decontarea abonamentelor pe mijloacele de transport în comun – auto, CFR, naval,

b) fie prin decontarea contravalorii biletelor pe respectivul mijloc de transport în comun,

c) fie prin decontarea carburantului la valoarea unui abonament pentru ruta respectivă sau pentru distanţe similare.

Obligația decontării cheltuielilor de navetă revine angajatorului - care face plata efectivă - și administrației publice locale - care prevede în buget și alocă unității fondurile necesare decontării navetei.

Profesoară
© Sputnik / Виталий Аньков

De asemenea, subliniază scoalaromaneasca.ro, nu există nici o prevedere legală care să dea posibilitatea administraţiei locale să deconteze preferenţial cheltuielile de navetă, numai pe anumite mijloace de transport sau numai cu anumite firme de transport, agreate de autorităţi.

Nu se poate refuza decontarea carburantului atunci când naveta se face cu autoturismul proprietate personală sau deținut legal cu orice titlu, cu excepția situațiilor în care există servicii de transport gratuit cu autovehiculele destinate transportului de persoane deţinute/asigurate de către autorităţile administraţiei publice locale sau de către unitatea de învăţământ, iar orarul mijloacelor de transport nu diferă cu mai mult de 2 ore de orarul/programul beneficiarului.

931
Tagurile:
Transport, cheltuieli, Profesori

Загрузка...
Klaus Iohannis

Ultima oră: ce se întâmplă cu anul școlar - Iohannis, explicații

149
(reînnoit 19:48 13.05.2021)
Președintele Klaus Iohannis a făcut câteva declarații foarte importante pentru elevii, profesorii și părinții școlarilor din România. Șeful statului a vorbit despre ce se întâmplă cu finalul anului școlar în curs, 2020-2021.

BUCUREȘTI, 13 mai – Sputnik. Ce se întâmplă cu finalul anului școlar 2020-2021? Iată o întrebare care a primit răspuns de cel mai înalt nivel al statului român, adică fix de la tribuna Cotroceniului.

Președintele României, Klaus Iohannis, a explicat, în cadrul unei declarații de presă, că, cel mai probabil, anul școlar se va finaliza cu toți elevii în bănci.

Acesta a precizat că unitățile de învățământ vor funcționa în continuare ținându-se cont de rara de incidență, dar că ete de așteptat ca majoritatea localităților să intre în scenariul verde, asta însemnând că elevii pot face cursuri cu prezență fizică.

”Deci, în privinţa școlilor, se aplică normele de până acum, însă relaxările care sunt valabile sunt, evident, valabile pentru toată lumea. Este foarte probabil ca anul școlar să se încheie cu toți elevii în școală și este foarte de dorit să se încheie cu majoritatea românilor vaccinați”, a declarat Klaus Iohannis.

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a declarat, recent, că școlile din localitățile în care în zilele de vineri va exista o rată de infectare mai

mică de 1 la mie vor funcționa cu prezență fizică săptămâna următoare.

Mai exact, dacă rata de infectare în localitate va fi mai mică de 1 la mie, atunci cursurile se vor face în sistem clasic, cu prezența fizică a elevilor la școală.

149
Tagurile:
Klaus Iohannis

Загрузка...

VIDEO, Anglia: Explozie de gaz în Lancashire - case distruse, copil mort

0
(reînnoit 20:44 16.05.2021)
Un copil a murit și cel puțin patru persoane au fost rănite grav într-o explozie suspectată de gaz, care a distrus cel puțin trei case din Heysham, Lancashire, în nord-vestul Angliei.

Filmările arată o casă complet distrusă pe o stradă înconjurată de pompieri.

Autoritățile au declarat un incident major, cerând oamenilor să evite întreaga zonă. La fața locului au sosit zece mașini de pompieri.

0

Загрузка...