Antonia Pup

Lecție fulminantă de curaj și atitudine dată Guvernului, părinților și României de o ELEVĂ

562
”Tuturor părinților din România: nu plecați capul, aveți încredere în copiii voștri, vorbiți-le despre principii și valori, lăsați-i să-și ducă lupta lor, așa cum ai mei părinți m-au lăsat să îmi duc lupta mea”

BUCUREȘTI, 30 aug – Sputnik. De fapt, Antonia Pup este ”fostă elevă”, actualmente fiind gata să devină studentă. Am prezentat-o în mai multe rânduri pe tânăra Antonia Pup, absolventă Magna cum laude a liceului – și care a obținut nota 10 la Bacalaureat.

Antonia a fost până de curând președintele Consiliul Național al Elevilor – și este membru în comitetul de monitorizate al OBESSU  (The Organising Bureau of European School Student Unions).

Luând foarte în serios nu doar școala, ci și implicarea civică și pentru îmbunătățirea școlii românești, Antonia Pup a avut parte de ceva absolut șocant: în urma unor critici pe care le-a adresat Guvernului, au început presiuni asupra părinților săi, funcționari bugetari!

”Dacă părinții mei lucrează la stat, iar eu mă iau de Guvern, asta înseamnă că trebuie să accept ca ei să fie trași la răspundere pentru cum aleg eu să mă poziționez în raport cu Executivul?”, întreabă Antonia, dezvăluind situația intolerabilă!

Tânăra arată că tatăl său ”a fost atenționat asupra ultimei mele postări și aparent unii dintre dumneavoastră susțineți cu tărie că gestul meu a fost arogant și că pe mine mă dau banii afară din casă”.

Antonia se referă la refuzul său de a lua banii – ”stimulentul” oferit de Guvern pentru cei care au obținut 10 la Bacalaureat.

”Ultimul lucru pe care mi-l doresc este ca părinții mei să fie afectați de cele spuse de mine, așa că aleg să fiu proactivă în acest sens: îmi dau seama ce încercați să faceți”, scris Antonia, explicând din nou că ”nu este cazul să ne dea banii afară din casă, poate și mie mi-ar fi prins bine 3.000 de lei ca să petrec cu prietenii la mare, dar spre deosebire de anumiți oameni, eu nu tranzacționez niciun principiu!”.

De ce a refuzat Antonia banii? Iată o lecție de atitudine și conștiință: ”Nu aș mai fi putut să mă uit în oglindă dacă știam că eu am luat bani de la Guvern când Guvernul nu asigură un minimum de resurse igienico-sanitare pentru elevii dezavantajați, în plină pandemie”.

”Voi puteți să vă mai uitați în oglindă când știți că acei copii nu au ce mânca de pe o zi pe alta și voi le vorbiți despre platforme educaționale online?”, le dă Antonia încă o palmă guvernanților, aruncându-le în față că au făcut ”prea puțin pentru acei copii, din martie până acum, ca să mă faceți să cred că acei bani nu sunt murdari de iresponsabilitate”.

Revenind la presiunile făcute de guvern, Antonia spune clar: ”Persoanele aflate acum la putere încearcă să îmi caute părinții prin diferite forme de contact, direct sau indirect, ca să îi tragă la răspundere pentru faptele mele”.

”Nu mai îmi sunați părinții să îi convingeți să îmi închidă gura, să încercați să îi amenințați sau să îi faceți pe ei să sufere din cauză că la mine nu ați ajuns”, scrie Antonia, subliniind că amândoi părinții săi lucrează la stat, ”își văd de treaba lor, nefiind înregimentați politic, așadar cei ce citesc postarea asta și o coroborează cu anterioarele pot să își dea seama că familia mea ar fi prima supusă acestor atacuri”.

Cauza atacurilor e clar: faptul că Antonia spune ce crede! Iar descrierea, chiar pe scurt, a ceea ce s-a petrecut este șocantă: ”Chiar în ziua în care am publicat decizia de a refuza banii de la Guvern tatălui meu i-a fost atrasă atenția într-un mod fără scrupule pentru ceea ce am ales eu să fac, să gândesc și să public”.

”"Guvernul meu", îmi aduci aminte de cum Ceaușescu hărțuia părinții rămași în țară atunci când copiii reușeau să fugă de sistem”, scrie Antonia Pup. ”Oricine încearcă să vă sancționeze pentru greșelile făcute, apelați la vechile șiretlicuri pe care odinioară le-ați blamat pentru a încerca să ne reduceți la tăcere”.

Mesajul Antoniei pentru români – nu doar pentru guvernanți, este fulminant: ”Refuz să trăiesc într-o realitate distorsionată în care democrația nu înseamnă libertate, pluralism și dezbatere”.

”Nu aveți niciun drept să dați în părinții mei, care nu ar trebui trași la răspundere pentru faptele mele”, continuă Antonia. ”Eu singură pot să fiu trasă la răspundere, nu doi oameni care toată viața lor au muncit ca să îmi asigure mie un viitor”.

Tânăra le spune celor de la putere în față: vă e frică! ”Orice presiune livrată într-un asemenea mod nu poate demonstra decât faptul că vă este frică atunci când se vorbește de principii, iar, în ciuda faptului că poate veți încerca să îi întoarceți împotriva mea, mie nu veți reuși să îmi slăbiți motivația de a lupta pentru dreptate, adevăr, egalitate de șanse”.

”Da, am ales să sancționez Guvernul PNL pentru modul în care a tratat elevii din România. Fără mandat, fără blat cu niciun partid”, spune Antonia. ”Am sancționat acțiunile tuturor factorilor de decizie din domeniul educației fără să mă uit la carnetul lor de partid, ci mai degrabă la modul în care își onorează promisiunile față de cetățeni”.

Antonia face o promisiune fermă: ”Dacă orice fel de amenințare la adresa familiei mele menită să mă reducă pe mine la tăcere se va transpune în dispoziții abuzive nu voi ezita să îi apăr la fel cum am apărat elevii pentru care am luptat”.

”Tuturor părinților din România: nu plecați capul, aveți încredere în copiii voștri, vorbiți-le despre principii și valori, lăsați-i să-și ducă lupta lor, așa cum ai mei părinți m-au lăsat să îmi duc lupta mea”, scrie Antonia Pup.

Iar pentru cei care consideră că ar face jocul vreunui partid – sau o ”suspectează de blaturi cu vreun partid sau altul”, Antonia Pup le dă ca exemplu criticile dure pe care i le-a spus la fel de curajos, tot în față, Ecaterinei Andronescu. 

”Alegem să vorbim de Erasmus şi de digitalizare, dar uităm că mii de elevi din România merg la toalete în curţile şcolilor”, a spus îi spunea la începutul anului trecut Antonia Pup celui mai puternic ministru al Educației, Ecaterina Andronescu.

Așa cum spuneam, Antonia dă o adevărată lecție nu doar guvernului sau părinților de elevi, ci și românilor, în general.

Update: în presă a apărut informația că ”secretarul de stat de la Economie l-ar fi sunat pe tatăl fetei pentru a-i atrage atenția că dăunează imaginii guvernamentale”, scrie „Știri pe surse”

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>> 
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

562
Tagurile:
Guvern, Elevă
Grădiniță

Atribuțiile educatoarelor s-ar putea schimba

848
Potrivit unui proiect de ordin de ministru pus în dezbatere de Ministerul Sănătății, atribuțiile dascălilor, ale directorilor de școli și grădinițe în acordarea asistenței medicale pentru elevi se modifică ori se completează.

BUCUREȘTI, 29 sept – Sputnik. Un proiect de ordin de ministru pus în dezbatere de Ministerul Sănătății abrogă actualul ordin de ministru cu prevederi referitoare la atribuțiile cadrelor didactice, ale directorilor unităților de învățământ, ale personalului didactic auxiliar și nedidactic în acordarea asistenței medicale pentru elevi, aflat în vigoare din 2011.

Ordinul stabilește noi responsabilități și introduce în categoriile de personal implicate în asigurarea asistenței medicale psihologi, consilieri școlari logopezi, dar și asistenții sociali responsabili de unitatea de învățământ. 

Educatoarele au ca nouă atribuție examinarea copiilor de la grupă și comunicarea medicului școlar a rezultatelor acestei evaluări.

În vechiul ordin exista această evaluare, dar educatorul trebuia doar să “consemneze sub semnătură” cele observate, în fișa preșcolarului, informează edupedu.ro.

În ordinul vechi, educatoarea care efectua aprecierea dezvoltării neuropsihice și a limbajului consemnează sub semnătură datele obținute în fișa specială a preșcolarului.

La rândul lor, directorii de școli, grădinițe și licee primesc noi atribuții prin acest act normativ. Ei trebuie să semnaleze în scris autorității locale nevoile pe care le au cabinetele medicale din incinta școlilor sau chiar nevoia de amenajare a unui asemenea cabinet, acolo unde nu există, indicând locul în care poate fi înființat.

Educatorii, învățătorii și diriginții vor avea atribuții noi. Ei vor aduce la cunoștința personalului medical cazurile de copii cu boli cronice din grupă/clasă de care a luat cunoștință, mediind obținerea de documentație medicale de la părinții acestora. De asemenea, vor acorda îngrijiri pentru afecțiuni curente, vor informa operativ personalul medical al unității de învățământ în situații de necesitate de ajutor medical și vor oferi, în caz de nevoie, ajutor personalului medical în rezolvarea situației.

Tot ei „asigură comunicarea eficientă a cabinetelor medicale și stomatologice școlare cu părinții, în caz de accidente sau afecțiuni ale preșcolarilor și elevilor minori”.

Personalul didactic auxiliar, față de sarcinile din vechiul ordin, primește și atribuții privind acordarea de îngrijiri pentru afecțiuni curente. În caz de urgențe medicale apelează numărul unic de urgență 112.

 

848
Tagurile:
atribuții, educatoare

Загрузка...
Nicușor Dan

Nicușor Dan a anunțat în ce condiții se pot închide școlile

250
Noul primar general ales al municipiului București a vorbit despre planurile pe care le are în noua sa calitate și a punctat un aspect esențial referitor la unitățile de învățământ în contextul venirii anotimpului rece.

BUCUREȘTI, 28 sept – Sputnik. Vremea rea care va începe să vină, precum și zăpada vor pune iar problema închiderii unităților de învățământ.

Ziare.com notează, în februarie 2018, că primarul de atunci al municipiului București, Gabriela Firea, anunța că autoritățile locale au decis să țină închise toate grădinițele, școlile și liceele din București din cauza avertizărilor meteo, care prevăd ger și viscol.

Cum va proceda noul primar al municipiului București, Nicușor Dan, în situații similare? Nicușor Dan a prezentat cu luciditate situația, subliniind că școlile se vor închide, însă numai în caz de urgie.  

”Nu, am considerat-o exagerată. Bine, dacă este mare urgie și pot să cadă crengi, e posibil, dar pentru o ninsoare de 30 de centimetri nu se pune problema să închidem școlile”, a precizat noul primar general al municipiului București pentru b1.ro.
250

Загрузка...
Paris champs de Mars

Un apartament de 7 metri pătrați, oferit la 300.000 de euro

0
(reînnoit 19:18 29.09.2020)
În arondismentul 9 din Paris, o cameră de șapte metri pătrați (conform legii Carrez) situată la mansardă este vândută cu suma de 300.000 de euro, ceea ce înseamnă aproape 43.000 de euro pe metru pătrat.

BUCUREŞTI, 29 sept - Sputnik. Anunțul imobiliar descrie acest apartament din cartierul Notre-Dame de Lorette din Paris, oferit la 300.000 de euro, ca având „două camere de 37 m2”, adică un living cu bucătărie, o baie cu toaletă și un dormitor mare în mezanin.

Aproximativ 8.000 de euro pe metru pătrat ar fi un preț „destul de rezonabil”, notează Cnews, având în vedere că prețurile obișnuite ale imobilelor din acest cartier luxos al capitalei franceze ajung la peste 10.000 de euro pe m2.

Dar, în realitate, este vorba de un apartament de 7 m2, conform legii Carrez, cu o toaletă amenajată într-un duș situat în mijlocul camerei principale.

Descris, în anunţul citat de Sputnik France, ca având un „dormitor mare” la mezanin, spaţiul de cazare este de fapt în întregime sub streașină, unde un adult cu greu poate încăpea.

Dacă va fi vândut, ar putea bate recordul pentru cea mai scumpă proprietate din Paris, adaugă Cnews. Într-adevăr, în 2019, cel mai mare preț pe metru pătrat pentru un apartament a fost de 35.880 de euro.

0
Tagurile:
Apartamente
Tematic
Expert: După maximul de 900 de Euro pe m², prețurile la apartamente noi iarăși vor crește
Paradoxuri pe piața imobiliară: Apartamente tot mai ieftine, cumpărători tot mai puțini
Video şocant: clădire cu 42 de apartamente, înghiţită de flăcări

Загрузка...