Profesor la școală

Celebru economist provocare pentru DASCĂLI: ”E un drept al lor, se lupte pentru el!”

189
”Toate creşterile promise se puteau face - dacă în alte ţări acum erau 100.000 în stradă, la noi se face un comunicat”

BUCUREȘTI, 24 aug – Sputnik. Guvernul României trebuia să crească salariile profesorilor de la 1 septembrie, a reamintit cunoscutul economist Adrian Câciu, subliniind că această creștere e prevăzută în lege. Cu toate acestea, observă economistul, cadrele didactice nu întreprind acţiuni concrete pentru a-și revendica acest drept.

”Toate creşterile promise se puteau face”, spune Câciu, subliniind că în buget au fost prinse creşterile dar ”nu s-au dat, banii se cheltuie pe altceva”, sau, altfel spus, ”asta înseamnă că banii existau, pentru toate creşterile, salariile profesorilor, pensii, alocaţii”.

Câciu spune că salariile profesorilor trebuiau să crească, ”mai ales că de pe 14 septembrie ei se transformă în personal de risc maxim, exact precum personalul sanitar”.

”Ei vor intra în contact, vrând nevrând, cu o posibilă răspândire comunitară a virusului – dar nimeni nu le dă bani de măşti, nimeni  nu le dă măştile gratuite, nimeni nu se întreabă despre digitalizarea învăţământului”, spune economistul, arătând că ”practic, acei bani nu erau un mare efort bugetar”.

Din acest punct de vedere, cunoscutul economist le reproșează sindicaliștilor din Educației că ”dacă în alte ţări acum erau 100.000 în stradă, la noi se face un comunicat”.

”Și ce se face, de fapt? Solicităm Parlamentului să modifice rectificarea, ca să iasă banii de salarii - și să deconteze astfel politic nişte partide”, spune Câciu. ””De ce? De ce profesorii nu ies în stradă, ca să vadă Guvernul că ei contează?”.  

Concluzia lui Câciu este că, practic, ”se va muta mingea la Parlament, dar decontul politic îl vor lua partidele şi nu profesorii, ceea ce nu e corect”.

”Dacă e un drept al lor, să se lupte pentru el”, a declarat Adrian Câciu pentru DC NEWS

Câciu dă un exemplu concret – Italia: ”O ţară cu 140 la sută datorie publică, o ţară aproape în faliment înainte de pandemie şi mai aproape de faliment acum, o ţară care a suferit mult în pandemie, oferă 11 milioane de măşti gratuit pe zi copiilor şi profesorilor care vin la şcoală și au milioane de teste pentru profesori pregătite”.

”O ţară într-o situaţie economică de 30 de ori mai gravă decât a României poate face eforturile astea - la noi nu!”, a declarat Adrian Câciu.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>> 
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

189
Tagurile:
Salarii, dascăl, Profesori
Școală

Încep controalele în școli: se poate ajunge la concedieri

10965
(reînnoit 14:35 01.10.2020)
Reprezentanții Inspectoratului Școlar al Municipiului București informează că profesorii care refuză să predea online riscă să aibă contractul de muncă desfăcut.

BUCUREȘTI, 1 oct – Sputnik. Avertisment îngrijorător pentru cadrele didactice: își pot pierde locul de muncă.

Reprezentanții Inspectoratului Școlar al Municipiului București avertizează dascălii care refuză să predea online că riscă desfacerea contractului de muncă.

Inspectorii încep controalele pentru a vedea dacă învățătorii și profesorii folosesc platformele educaționale puse la dispoziție gratuit de Google și Microsoft, notează edupedu.ro.

Purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Școlar al Municipiului București, Roxana Cercel, spune că se vor supune toate situațiile acestea spre analiză și se vor aplica măsurile legale.

”Se poate ajunge până la comisia de disciplină, și în urma analizei situației și motivelor pentru care acești profesori refuză să continue învățarea de acasă, se poate ajunge la sancțiuni drastice”, a explicat Cercel. 

Oficialul ISMB a punctat că aceste sancțiuni drastice pot merge inclusiv până la desfacerea contractului de muncă.

Aceste declarații au fost făcute după ce unitățile de învățământ în care au existat secții de votare au fost închise pentru trei zile și au funcționat sută la sută online.

În a doua săptămână de școală, Ludovic Orban, premierul României, avertiza profesorii care nu doresc să predea online că se vor lua toate măsurile legale care se impun și că, dacă va fi nevoie, inclusiv legea va fi schimbată.

10965
Tagurile:
școli
Tematic
Orban ia în vizor directorii de școli, pe tema COVID-19
Orban, anunț ferm despre școli, universități și carantină!
Tot mai multe școli trec în scenariul roșu: anunțul MEC

Загрузка...
Monica Anisie

Anisie, anunțul zilei: se introduc materii noi în școli

2420
Ministrul Educației și Cercetării a declarat că elevii vor studia noi discipline, încă de la clasa a treia și că acest lucru este benefic pentru toată lumea.

BUCUREȘTI, 1 oct – Sputnik. Monica Anisie, ministrul Educației și Cercetării, a făcut, astăzi, o declarație prin care anunță schimbări importante în învățământ. Demnitarul a precizat că se introduc discipline noi în școli.

Încă de la clasa a treia, elevii vor învăța disciplina ”Eu și scena”, iar la clasa a 6-a și a 7-a, disciplina ”Teatrul și noi”. O dată cu anii de liceu – clasele a 10-a și a 11-a, se va introduce disciplina ”Laboratorul de teatru”.

”Ca profesor de limba și literatura română și ministru, consider că acesta este un moment important pentru educație, moment care răspunde recomandărilor Consiliului UE pentru competențele cheie de învățare pe tot parcursul vieții”, a spus Anisie.

În aceste competențe sunt incluse, potrivit demnitarului, și competențele artistice, Declarației de la Frankfurt privind educația prin arte, recomandărilor UNESCO prevăzute în Agenda de la Seoul în care se precizează că folosirea artelor în educație poate să sporească abilitățile creative și inovative ale societății, să promoveze și să încurajeze responsabilitatea socială.

2420
Tagurile:
școli închise, Monica Anisie
Tematic
Dan Chitic, demers fulminant – Monica Anisie dă înapoi!
Monica Anisie, mesaj șocant pentru copii, părinți și profesori!
Mesaj sfâșietor către Monica Anisie, devenit viral

Загрузка...
Vaccin

Majoritatea americanilor nu vor facă vaccinul Covid-19

0
(reînnoit 21:40 01.10.2020)
Deși pandemia a luat viața a peste 200.000 de oameni din SUA, mai puțin de 50% dintre americani vor să fie vaccinați împotriva Covid-19 dacă ar fi plătiți cu 100 de dolari.

BUCUREŞTI, 1 oct – Sputnik. În Statele Unite, scepticismul în ceea ce privește vaccinarea împotriva Covid-19 este în creștere, mai puţin de jumătate dintre respondenți spunând că vor să fie vaccinaţi dacă li se oferă 100 de dolari, a dezvăluit un nou sondaj Axios-Ipsos, citat de Sputnik France.

Primul vaccin împotriva coronavirusului
РФПИ и Центр имени Гамалеи

Din peste 1.000 de participanți, doar 44% au spus că vor să fie vaccinați cu condiția să primească în schimb 100 dolari. Doar 26% au spus că sunt pregătiți să plătească 100 de dolari pentru a primi vaccinul.

Totuşi, mai mult de jumătate au declarat că este mai „probabil” să îl primească dacă asigurarea lor de sănătate acoperă costul integral.

Același sondaj arată că oamenii ar fi mai încrezători dacă vaccinul ar fi recomandat de medicul lor personal (62%). De asemenea, aprobarea de către Administrația SUA pentru Alimente și Medicamente (FDA) i-ar face pe 54% dintre respondenți să aibă încredere într-un vaccin, în timp ce aprobarea din partea președintelui Donald Trump ar încuraja doar 19% dintre respondenți să aibă încredere în vaccin. De asemenea, majoritatea celor care s-au identificat drept republicani (60%) au spus că aprobarea președintelui nu i-ar determina să decidă dacă să primească sau nu vaccinul.

Situație epidemiologică

Statele Unite sunt cea mai afectată țară atât din punct de vedere al deceselor, cât și al numărului de cazuri, cu 206.959 decese la 7.233.946 de cazuri, potrivit Universității Johns-Hopkins. Cel puțin 2.840.688 de persoane au fost declarate vindecate.

Donald Trump a anunțat luni distribuirea în Statele Unite a 150 de milioane de teste rapide pentru depistarea coronavirusului în 15 minute, o metodă asemănătoare testelor de sarcină, mult mai rapidă decât testele moleculare utilizate de la începutul pandemiei.

0
Tagurile:
SUA, vaccin
Тема:
Coronavirus în România, Moldova și în lume
Tematic
Cât de periculos este vaccinul: SUA solicită un răspuns, Europa numără profiturile
Medicii SUA, interesați de vaccinul rusesc împotriva COVID-19
Rusia: A fost eliberat un patent pentru cel de-al doilea vaccin anti-COVID-19

Загрузка...