Liviu Pop

Pop, acuzații la adresa guvernului Orban: legătură cu noile angajări din învățământ

845
Fostul ministru al Educației susține că actuala guvernare nu a făcut altceva decât să piardă timpul, în loc să se preocupe de adevăratele probleme ale sistemului de învățământ și spune că nici acum nu există soluții concrete.

BUCUREȘTI, 18 aug – Sputnik. Liviu Marian Pop, fost ministru al Educației, este de părere că vara a fost pierdută de guvernul Orban, care nu a găsit rezolvări pentru problemele grave din sistemul românesc de învățământ.

”O vară întreagă a fost pierdută de guvernul Orban, fără să se ia deciziile minim necesare precum deblocarea posturilor și alocarea de resurse suplimentare astfel încât să se angajeze nu doar cadre didactice suplimentare ci și personal pentru curățenie și dezinfectare, amenajarea sălilor de curs cu panouri protectoare pentru fiecare copil, achiziția de echipamente și infrastructură pentru cursurilor online, etc”, a scris Pop.

Acesta susține că proiectul de ordonanță de urgență pus în dezbatere publică de guvernul Orban conține doar reglementări generice.

Cu alte cuvinte, respectivul proiect nu oferă nici o soluție clară, concretă și coerentă.

Pop dă ca exemplu art. 3, care precizează că, în funcție de situația epidemiologică, Consiliul de administrație al unității de învățământ preuniversitar poate propune, în urma consultării asociației de părinți din unitatea de învățământ, ca desfășurarea activității didactice care presupune prezența fizică a antepreșcolarilor, preşcolarilor și elevilor în unităţile de învăţământ să se realizeze prin intermediul tehnologiei și a internetului, cu respectarea măsurilor stabilite prin ordin comun al Ministerului Sănătății și Ministerului Educației și Cercetării.

Ce se întâmplă, însă, acolo unde nu există internet, mai ales că 20% din școlile din România nu au internet.

O altă problemă o reprezintă faptul că nu toți copiii au tablete, iar achiziția publică și distribuirea gratuită a acestora nu s-a făcut până acum.

De asemenea, apar întrebări fără răspuns, legate de ce se întâmplă dacă apare un caz pozitiv într-o clasă. Pop se întreabă, pe bună dreptate, dacă are rost ca fiecare unitate de învățământ să își facă propriul ghid de proceduri și reacții.

”Nu e normal să existe un ghid național, reper, al Ministerului Educației?”, a punctat Pop.    

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>> 
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

845
Tagurile:
Ludovic Orban, Liviu Pop
Ransomware attacks global IT systems

Profesorii, metodă scape de hackeri: e la îndemână

89
(reînnoit 17:01 25.09.2020)
Teama profesorilor că orele online le-ar putea fi perturbate de musafiri nepoftiți poate rămâne o amintire, fiindcă dascălii pot apela la o serie de mijloace prin care să nu permită accesul oricui.

BUCUREȘTI, 25 sept – Sputnik. Școala online aduce, după sine, nu doar multe necunoscute – atât pentru elevi cât și pentru profesori, dar, de asemenea, vine cu o serie de probleme de securitate.

Acestea au fost deja semnalate de mai mulți profesori, care s-au trezit că la orele lor online participă și musafiri nepoftiți, persoane care primiseră codul de acces de la elevi și care stârneau un adevărat haos.

Este cunoscută situația din București, acolo unde o oră a fost întreruptă de persoane necunoscute care au început să vorbească urât. Profesoara s-a speriat și a ieșit din lecție.

Reprezentanții Centrului de Răspuns la Incident de Securitate Cibernetică le-au venit în ajutor dascălilor, prin întocmirea unui ghid care să îi ajute pe aceștia să nu cadă în capcana celor care doresc să le strice lecțiile online.

Mai exact, dascălii pot folosi anumite setări.

Mihai Rotariu, purtătorul de cuvânt al CERT-RO spune că este exact ca școală: profesorul intră în clasă și face prezența, după ce face prezența ideală este închis ușor, iar în cazul nostru dacă blocăm accesul ca alte persoane să nu mai intre.

Specialiștii în securitate cibernetică spun că în aplicație există un waiting room - cameră de așteptare - unde profesorii pot valida dacă acei elevi pot intra la cursul lor, iar setările durează cel mult cinci minute.

De asemenea, nimeni nu are voie să vorbească neîntrebat, fiindcă atunci se dezactivează microfonul utilizatorului. El se reactiveză când ridică mâna.

Rotariu spune că prima regulă este să nu fie publicat niciodată online linkul respectiv, codul întâlnirii și parola.

89
Tagurile:
Hackeri, Profesori
Tematic
Atenţie: parolele care pot fi cu uşurinţă sparte de hackeri. Cele mai frecvente erori
Elevii români, stimulați să devină Mini White Hackeri. Un proiect guvernamental
China numește Statele Unite „cel mai mare imperiu de hackeri” din lume

Загрузка...
Monica Anisie

Mesaj sfâșietor către Monica Anisie, devenit viral

3389
(reînnoit 10:12 25.09.2020)
Pe rețelele de socializare circulă un text în care ministrului Educației și Cercetării și se atrage atenția asupra faptului că nu toți elevii au acces la educația online, cauza fiind sărăcia acută în care se zbat multe familii.

BUCUREȘTI, 25 sept – Sputnik. În anul școlar 2020-2021, din pricina pandemiei de coronavirus, unitățile de învățământ s-au încadrat, în funcție de situația epidemiologică, într-unul din cele trei scenarii: verde, galben sau roșu.

În ultimul scenariu, elevii fac numai cursuri online.

Din păcate, nu toți elevii pot avea acces la această formă de învățare – fapt care a fost semnalat, în repetate rânduri, ministrului Educației și Cercetării, dar apelul a rămas fără rezultat.

În mediul online circulă un mesaj sfâșietor care arată realitatea cruntă în care trăiesc o parte dintre elevii României, obligați, și ei, să participe la cursuri online. Ar participa, dar cum, dacă ei nu au nici ce să mănânce?

”Doamna ministru, el este Ionuț. Orfan de mamă și cu un tată bolnav. (…) Nu are telefon și știți ce nu mai are? Curent electric: i l-au tăiat de două luni. El este unul dintre copiii de condiție precară din România de care ar trebui, prin orice mijloace, să te ocupi dumneata, prin înlesnirea dreptului la educație”, se arată în mesajul devenit viral în mediul online.

Autorul mesajului susține că, până atunci, adică până în momentul în care Anisie îi va înlesni dreptul la educație lui Ionuț, acesta are o singură obligație: aceea de a supraviețui.

”Poate te trage cineva de mânecă și-ți reamintește faptul că ești ministru într-o țară în care câteva zeci de mii de Ionuți se culcă flămânzi”, se mai arată în mesaj.

Autorul mesajului îi atrage atenția Monicăi Anisie asupra faptului că demnitarul are obligația să se conecteze mai mult la realitate.

3389
Tagurile:
mesaj, Monica Anisie
Tematic
Anisie, anuntul serii: câți profeosri sunt infectați cu COVID-19
Anisie s-a făcut de râs față de profesori: gafă de proporții
Anisie, anunț: suplimentarea cu 500 de posturi în unitățile de învățământ preuniversitar

Загрузка...
România, alegeri, bătrânel

Prezența vot la ora 15.00 peste așteptări

0
O prezență neașteptat de mare, conform datelor furnizate și actualizate de Autoritatea Electorală Permanentă.

BUCUREȘTI, 27 sept – Sputnik. Conform datelor permanent actualizate de Autoritatea Electorală Permanentă, la ora 15.00 prezența era în jurul cifrei de 28%/.

Înscriși pe liste permanente si complementare 18.295.485.

Până la ora 15: votanți pe liste permanente si complementare 4.937.424, votanți pe liste suplimentare 163.047, votanți cu urnă mobilă 29.977, total votanți 5.130.448.

Urban: 2.351.440 votanți, Rural: 2.779.008 votanți.

Prezență la urne: 28,04 % (Sursa AEP).

0
Tagurile:
Rezultate, România, alegeri locale
Tematic
Exit Poll alegeri locale 2020 București – cine câștigă
Alegeri locale: părinții intră cu copiii în cabina de vot
Alegeri locale 2020 – MAI a pierdut evidența flotanților

Загрузка...