Anunțul crucial pentru elevi și profesori, făcut de Iohannis

592
(reînnoit 07:04 06.08.2020)
După o ședință la Cotroceni la care au participat premierul, vicepremierul, miniștrii Educației, Finanțelor, Sănătății, Dezvoltării etc, președintele Iohannis a făcut anunțul așteptat de profesori, elevi și părinți.

BUCUREȘTI, 5 aug – Sputnik. După o ședință care a durat peste 2 ore și la care au participat 10 miniștri în frunte cu premierul Orban, președintele a făcut anunțul crucial.

Un prim fapt e clar: școala, zona preuniversitară va începe pe data de 14 septembrie. Soluția găsită este una controversată: sistemul va fi mixt – pe sistemul a trei scenarii. ”Majoritatea elevilor vor merge personal la școală”.

Iată cele trei scenarii, în funcție de numărul de bolnavi din localitatea unde este școala:

Scenariul verde – toți elevii merg la școală (număr foarte mic sau deloc de infectări)

Scenariul galben – grădinițe, școala primară și clasele terminale merg la școală, ceilalți online (1-3 persoane infectate în medie, la mia de locuitori)

Scenariul roșu – numai online (peste 3 persoane infectate pe zi în medie, la mia de locuitori, mai multe zile la rând)

Atenție – decizia va fi locală! Pentru fiecare școală în parte, la nivel de județ, la propunerea școlii.

”Să nu ne imaginăm că tipul scenariului pentru o localitate este pe termen lung – situația se actualizează permanent”, a precizat Iohannis.

O precizare importantă: „Această decizie al începerii școlii pe 14 septembrie este valabilă pentru o situație comparabilă cu cea de acum, dacă se va înrăutăți, atunci Ministerul Sănătății ne va comunica și vom amâna începerea școlii. Această decizie o vom lua în zilele dinaintea datei de 14 septembrie”.

”Nu știe nimeni cum va evolua pandemia”, spune Iohannis, arătând că, ”dacă totuși se întâmplă să avem foarte multe cazuri când începe școala, evident că vom amâna începerea anului școlar, dar numai atunci când specialiștii spun acum nu se mai poate sau acum se poate”

Este neclară și schimbarea scenariului pentru o localitate/cartier/școală: teoretic, aceasta se face la 14 zile, practic, în baza datelor zilnice se pot face modificări la alte termene.

”Actualizarea datelor despre pandemie se face zilnic - doar criteriul este media din ultimele 14 zile”, spune Iohannis. ”Analiza se va face zilnic, dar folosind datele din ultimele 14 zile. Fiecare comandament județean va evalua situația în care se schimbă ceva. Într-o localitate în care nu sunt bolnavi, nu se va aduna comitetul să confirme acest lucru. În zonele cu scenariu roșu, nu se va actualiza la 14 zile, ci mai repede dacă situația se schimbă rapid în bine”.

Vor primi elevii fără posibilități tablete și dacă da, cine îi va instrui în folosirea lor și a învățământului online, a fost întrebat Iohannis. ”Guvernul și, în special, Ministerul Educației, lucrează cu viteză maximă la rezolvarea acest chestiuni și sunt convins că se vor rezolva”, a răspuns evaziv Iohannis, continuând o explicație ciudată – ”Din fericire, generația tânără folosește cu foarte mare pricepe instrumentele noi, dar, acolo unde nu există această pricepere, profesorii îi vor învăța repede”.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

592
Tagurile:
Klaus Iohannis, Profesori, Elevi
Школы закрыли на карантин из-за ОРВИ

Parlamentul a votat mărirea salariilor personalului didactic

714
(reînnoit 17:03 22.09.2020)
În cadrul rectificării bugetare votate astăzi în plenul reunit al Parlamentului, s-a adoptat majorarea din acest an a salariilor pentru cadrele didactice.

BUCUREȘTI, 22 sept - Sputnik. Astăzi a fost votată în plenul reunit al Parlamentului majorarea din acest an a salariilor de bază pentru personalul didactic de predare, aşa cum este prevăzut în lege, în cadrul rectificării bugetare.

În plus, s-a suplimentat bugetului Ministerului Economiei cu 400 de milioane lei, pentru Programul Start-Up Nation, şi a bugetului Secretariatului de Stat pentru Culte cu 20 de milioane de lei pentru continuarea lucrărilor la Catedrala Mântuirii Neamului.

Parlamentarii au renunţat în schimb, la propunerea UDMR, la prevederea introdusă în raportul comisiilor de specialitate, potrivit căreia "plafonul privind datoria publică, potrivit metodologiei UE, pentru sfârşitul anului 2020, este de 40% din PIB".

Plenul Parlamentului a adoptat, cu 246 de voturi "pentru", 142 "împotrivă" şi 16 abţineri, şi rectificarea bugetului asigurărilor sociale de stat pe 2020.

Modificările nu sunt însă definitive pentru că liberalii au anunţat că vor ataca la Curtea Constituţională proiectele privind rectificările bugetare adoptate de Parlament, iar decizia este acum în mâna judecătorilor CCR.

714
Tagurile:
Salarii, Profesori, rectificare bugetară
Tematic
Radu Gologan, propunere pentru profesori: să predea gratis
Google Classroom: cât este de utilă aplicația pentru elevi și profesori
Veste rea pentru pensionari şi profesori: „Nu sunt bani”

Загрузка...
Protest. Poză de arhivă

Părinții cer MEC schimbarea regulilor în grădinițe

477
(reînnoit 12:57 22.09.2020)
La o săptămână de la începerea școlii, părinții au trimis o serie de propuneri Ministerului Educației și Cercetării prin care solicită modificarea ordinului comun semnat alături de Ministerul Sănătății.

BUCUREȘTI, 22 sept – Sputnik. Reprezentanții Federației Naționale a Asociațiilor de Părinți cer Ministerului Educației și Cercetării modificarea ordinului comun semnat împreună cu Ministerul Sănătății.

Mai exact, părinții doresc, printre altele, să existe posibilitatea interacțiunii profesor-elev prin deplasarea școlarului la tablă dar și a dascălului la banca elevului, acordarea de către unitatea de învățământ a puterii de a decide să cheme la cursuri față în față și alte clase în afara celor din ciclul primar și din ani terminali chiar dacă localitatea este în scenariul 2.

În ceea ce privește elevii care nu doresc să poarte mască, părinții cer ca acestora să li se permită să învețe online, de acasă.

Iulian Cristache, președintele Federației Naționale a Asociațiilor de Părinți a precizat că sindicatele și reprezentanții elevilor au făcut, de asemenea, propuneri de modificare a ordinului comun.

“Noi sperăm ca după alegerile din 27 septembrie să se modifice ordinul. În orice țară acest ordin comun a fost updatatat, ceea ce este normal, pentru că este o diferență între teorie și practică”, a declarat Cristache, potrivit edupedu.ro.

Părinții cer ca, la grupa mică, să se facă excepție de la regula potrivit căreia trebuie păstrată distanțarea de un metru pentru copii.

În ceea ce privește igienizarea jucăriilor de exterior, părinții propun ca legea să prevadă că jucăriile pot fi folosite normal, dar cu respectarea igienizării - spălare și dezinfectare - obligatorii a mâinilor înainte și după accesul la locul de joacă.

De asemenea, aceștia doresc modificarea următoarei prevederi din ordinul în vigoare: “Curtea școlii va fi măturată și spălată zilnic cu jeturi de apă dimineața, înaintea începerii cursurilor”.

Părinții spun că, deși înțeleg importanța acestei măsuri, în cele mai multe situații este imposibil de realizat din cauza lipsei de personal, a condițiilor existente în unele instituții de învățământ din mediul rural, acolo unde nu există apă curentă sau a suprafețelor foarte mari de curte interioară pe care le dețin unele instituții de învățământ.

Se dorește schimbarea prevederii referitoare la intrarea eșalonată, în intervale orare stabilite în funcție de zone sau clădiri, pe motiv că o asemenea măsură este imposibil de implementat.

Intrarea preșcolarilor în grădiniță se face în intervalul orar 7.00 – 8.30, preluarea acestora de către îngrijitoarea/educatoarea de la grupă, realizarea triajului și introducerea lui în colectivitate în funcție de ora de sosire. De asemenea, anotimpul rece și ploios nu va mai permite organizarea unor grupuri mai mari de preșcolari în curtea unității, motiv pentru care recomandăm suplimentar introducerea lor în colectivitate în funcție de ora la care vin, dar cu respectarea obligatorie a distanțării la vestiare și limitarea interacțiunii cu preșcolari din alte grupe, spun părinții.

Interesant este că abia acum și-au dat seama și părinții, dar și sindicatele că unele măsuri din ordinul comun sunt aberante și imposibil de aplicat. Ideal ar fi fost ca acest lucru să se fi observat înainte de începerea anului școlar și nu pe parcurs, după ce profesorilor le-au fost făcuți nervii terci.

477
Tagurile:
Grădinițe, Ministerul Educației, Părinți

Загрузка...
Președintele rus Vladimir Putin

Putin: Rusia va oferi vaccinul Sputnik V angajaților ONU

0
Vaccinul împotriva coronavirusului trebuie să fie accesibil tuturor cetățenilor, iar Rusia este dispusă să-și împărtășească experiența.

BUCUREȘTI, 22 sep – Sputnik. Vaccinul împotriva coronavirusului în viitor trebuie să fie accesibil întregii lumi, a declarat președintele Rusiei, Vladimir Putin, în cadrul unui discurs rostit la cea de-a 75-a sesiune a Adunării Generale a ONU.

Vladimir Putin
© Sputnik / Алексей Дружинин

“Suntem dispuși să ne împărtășim experiența și să continuăm cooperarea cu toate statele și structurile internaționale, inclusiv în ceea ce privește livrarea în alte state a vaccinului rusesc, care și-a demonstrat siguranța și eficiența”, a spus el.

“Rusia este convinsă că trebuie utilizate toate capacitățile industriei farmaceutice globale pentru ca în viitorul apropiat să fie asigurat accesul liber la vaccinare a cetățenilor tuturor statelor”, a subliniat Putin.

Totodată, președintele Rusiei a propus să ofere gratuit vaccimul Sputnik V tuturor angajaților ONU. Potrivit lui, Moscova a primit o astfel de solicitare din partea colaboratorilor organizației, față de care nu va rămâne indiferentă.

 

 

 

 

0
Tagurile:
ONU, Vladimir Putin
Тема:
Coronavirus în România, Moldova și în lume
Tematic
Discurs epocal la ONU împotriva imperialismului SUA
Lavrov, la ONU: Lumea s-a săturat de linii de demarcație
Putin: În perioada pandemiei a existat un deficit de umanism

Загрузка...