Participarea premierului Ludovic Orban la preluarea mandatului de ministru al educației și cercetării de către Cristina Monica Anisie

Lecția Irlandei, efort superb pentru școli în pandemie! Orban și Anisie au văzut așa ceva?

1411
”Școlile sunt în centrul comunităților noastre, iar redeschiderea lor este un pas esențial în recuperarea de cel mai grav impact al pandemiei. NU există nicio formulă de a înlocui elevii care învață în școli cu colegii și profesorilor lor”

BUCUREȘTI, 28 iul – Sputnik. Irlanda nu se conformează ideii controversate de cursuri online, ci a anunţat un pachet financiar substanțial destinat redeschiderii şcolilor, până la sfârşitul lunii august, anunță Irish Times

Programul, în valoare de 375 de milioane de euro, presupune angajarea suplimentară a peste 1000 de cadre.

”Nu există niciun scenariu de risc zero, dar putem reduce dramatic riscul de virus prin școlile noastre”, a declarat ieri premierul (Taoiseach, în Irlanda)  Micheál Martin.

Lider al partidului Fianna Fail, actualul premier a fost și ministru al Educației.  De aceea, el spune că, în contextul Pandemiei, ”redeschiderea școlilor a reprezentat o „politică fără precedent și o provocare logistică”.

Educația suplimentară, personalul de supraveghere, consilierii și psihologii vor fi, de asemenea, parte a inițiativei pentru a se asigura că procesul educațional decurge în siguranță.

Astfel, 52 de milioane de euro suplimentari vor plăti pentru măsuri îmbunătățite de curățare și igienă, pentru a reduce riscul de transmitere a Covid-19.

Un plus de 75 de milioane de euro vor fi dedicați pregătirii clădirilor și a sălilor de clasă pentru redeschidere, inclusiv pentru cei cu elevi cu cerințe educaționale speciale. În total, 4,2 milioane de euro vor permite angajarea unui asistent pentru implementarea schimbărilor logistice necesare în școli - mutarea mobilierului, schimbarea amenajărilor la clasă, amenajarea stațiilor de igienizare a mâinilor și semnalizare.

Ministrul Educației, Norma Foley, a declarat: „Am muncit extrem de mult pentru a dezvolta planuri care nu numai să ofere certitudine școlilor cu privire la ceea ce trebuie să facă, dar care sunt semnificative, practice și realiste”.

Premierul irlandez este realist: ”nu ne așteptăm de la copiii mai mici să se distanțeze social”, de aceea se fac amenajări speciale. Măștile nu vor fi esențiale pentru personal sau studenți.

Peste un milion de elevi și aproximativ 100.000 de angajați se vor întoarce la 4.000 de școli la sfârșitul lunii august, într-o acțiune prioritară, esențială a noului guvern.

Taoiseach (premierul) Micheal Martin a declarat ferm: „Nu există pur și simplu nicio formulă de a înlocui elevii care învață în școli în prezența colegilor și profesorilor lor.”

”Școlile sunt în centrul comunităților noastre, iar redeschiderea lor este un pas esențial în recuperarea de cel mai grav impact al pandemiei”, a conchis premierul Irlandei, rezumînd esențialul acestui ambițios program: ”Personal suplimentar, finanțare suplimentară, îndrumări clare și suporturi noi vor ajuta fiecare școală să se adapteze nevoilor sale.”

Precizăm că în Irlanda şcolile au fost închise pe 12 martie 2020.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>> 
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

1411
Tagurile:
Irlanda, Ludovic Orban, Monica Anisie, școli
Federatia Sindicatelor din Educație „Spiru Haret”

Sindicatele, apel către Avocatul Poporului pentru salariile profesorilor

29
Avocatul Poporului a fost sesizat de sindicaliștii din educație să inițieze demersurile necesare pentru ca o parte a personalul didactic să beneficieze atât de salariul aferent gradului I, cât și de plata drepturilor pentru titlul științific de doctor.

BUCUREȘTI, 19 iun – Sputnik. Reprezentații Federației Sindicatelor din Educație ”Spiru Haret”, ca urmare a publicării în Monitorul Oficial a Ordinului Ministrului Educației nr. 3993/2021, a solicitat ieri, 18.06.2021, Avocatului Poporului să inițieze demersurile necesare pentru ca personalul didactic care, până la data de 30 iunie 2017 inclusiv, a obținut echivalarea titlului de doctor cu gradul didactic I, beneficiind atât de salariul aferent gradului I, cât și de plata drepturilor pentru titlul științific de doctor, să beneficieze în continuare de ambele drepturi.

Potrivit adresei înaintate de F.S.E. ”SPIRU HARET”, dispozițiile art. 1 alin. (2) din ordinul menționat - potrivit cărora: ”Prevederile art. 14 alin. (3) din Legea-cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, cu modificările și completările ulterioare, se aplică și cadrelor didactice care au obținut gradul didactic I prin echivalare, anterior datei de 1 iulie 2017” - sunt nelegale.

Sindicaliștii argumentează acest lucru prin invocarea art. 14 din Legea-cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice – Drepturi salariale pentru deţinerea titlului ştiinţific de doctor

Acest articol are următoarele prevederi:

”(1) Personalul care deţine titlul ştiinţific de doctor beneficiază de o indemnizaţie lunară pentru titlul ştiinţific de doctor în cuantum de 50% din nivelul salariului de bază minim brut pe ţară garantat în plată, dacă îşi desfăşoară activitatea în domeniul pentru care deţine titlul. Cuantumul salarial al acestei indemnizaţii nu se ia în calcul la determinarea limitei sporurilor, compensaţiilor, primelor, premiilor şi indemnizaţiilor prevăzută la art. 25.

(2) În situaţia cumulului de funcţii, indemnizaţia prevăzută la alin. (1) se acordă, la cerere, numai de către angajatorul unde beneficiarul are funcţia de bază declarată.

(3) Personalul didactic de predare care solicită şi obţine gradul didactic I prin echivalare, potrivit prevederilor Ordinului ministrului educaţiei, cercetării, tineretului şi sportului nr. 5561/2011 pentru aprobarea Metodologiei privind formarea continuă a personalului din învăţământul preuniversitar, cu modificările şi completările ulterioare, nu primeşte indemnizaţia pentru titlul ştiinţific de doctor. Cadrele didactice optează pentru indemnizaţia pentru titlul ştiinţific de doctor sau pentru echivalarea cu gradul didactic I.”

Potrivit sindicaliștilor, textul citat prevede expres că au obligația de a opta între indemnizaţia pentru titlul ştiinţific de doctor și echivalarea cu gradul didactic I exclusiv acele cadre didactice care, de la data intrării în vigoare a legii, obțin gradul didactic I prin echivalare.

Personalul didactic care, până la data de 30 iunie 2017 inclusiv, a obținut echivalarea titlului științific de doctor cu gradul didactic I, beneficiind atât de salariul aferent gradului I, cât și de plata drepturilor pentru titlul științific de doctor, beneficiază în continuare de ambele drepturi, nefiind obligați să opteze. Această obligație o au doar acei salariați care nu aveau încă titlul de doctor echivalat cu gradul didactic I la data de 01.07.2017, spun reprezentanții FSE.

Potrivit sursei citate, Ministerul Educației, prin art. 1 alin. (2) al Ordinului nr. 3993/2021 le anulează acest drept, instituind aplicarea retroactivă a dispozițiilor art. 14 alin. (3) din Legea-cadru nr. 153/2017. 

Însă, subliniază sindicaliștii, Constituția României instituie la rang de principiu neretroactivitatea legii civile. În susținerea acestei afirmații ei invocă art. 15 alin. (2), potrivit căreia ”legea dispune numai pentru viitor, cu excepţia legii penale sau contravenţionale mai favorabile”.

În orice stat de drept, principiul neretroactivității legii este esențial pentru pentru protecția drepturilor omului, subliniază sindicaliștii.

29
Tagurile:
Sindicate
Tematic
Sindicatul îi dă peste nas lui Drulă după anunțul scandalos despre concedieri și tăieri!
Sindicatele acuză: Guvernul Cîțu, lovitură pentru angajați
Salariul educatoarelor, în atenția ministrului: ce vor sindicatele

Загрузка...
Один день ученика в пандемии

Cursuri de limbă rusă pentru copii în Centrul Bucureștiului

80
(reînnoit 10:45 17.06.2021)
Casa Rusă din București anunță începerea înscrierilor pentru cursul de limbă rusă intensiv pentru începători. Care este programul cursurilor și cum puteți înscrie copiii.

BUCUREȘTI, 17 iun – Sputnik. Vești bune pentru părinți și copii: o dată cu începerea vacanței de vară, cei mici pot învăța limba rusă.

Casa Rusă din București anunță începerea înscrierilor pentru cursul de limbă rusă intensiv, pentru începători.

Programul anunțat de reprezentanții Casei Ruse din București este unul care avantajează părinții și copiii.

Astfel, cursul se va desfășura timp de patru zile pe săptămână. Fiecare curs va avea o durată de două ore și jumătate.

Ele sunt programate să aibă loc în zilele de luni, marți, miercuri și joi, orele 10.00, 12.00 sau 18.00, în funcție de disponibilitatea părinților și, de ce nu, a celor mici, știut fiind faptul că micuții mai sunt antrenați în diverse alte activități cum ar fi cursuri de dans sau diverse sporturi.

Perioada de desfășurare: 5-28 iulie 2021, cu prezență fizică.

Prețul întreg este de 1150 de lei.

Prețul redus pentru elevi, studenți și pensionari este de 850 de lei.

”Așteptăm mesajele dumneavoastră la adresa de e-mail: secretariatccr@mail.ru”, precizează reprezentanții Casei Ruse din București pe pagina lor de Facebook.

80
Tagurile:
limba rusă, Centrul Rus de Ştiinta şi Cultura

Загрузка...
Poliția română face verificări în București, privind restricțiile de circulație COVID

Rusalii cu poliția în alertă: mii de oameni ai legii, la post