Anna Kabanova

Profesor rus: ”M-am îndrăgostit de România treptat”

227
(reînnoit 20:58 20.07.2020)
Anna Kabanova a povestit experiența sa în România, dar și felul în care a reușit să învețe și, mai apoi, să predea limba română studenților ruși.

BUCUREȘTI, 20 iul – Sputnik. Anna Kabanova este profesor de limba română la Universitatea de Stat pentru Relații Internaționale din Moscova, din subordinea Ministerului Afacerilor Externe, instituție de învățământ superior care reunește cam 9000 de studenți.

Ea spune că a avut primul contact cu limba română în timpul studenției, la Universitatea de Stat din Moscova, pe care a absolvit-o în anul 2005.

Cu toate că limba română era o materie opțională, a ales-o fără să stea pe gânduri și pe care a studiat-o zi de zi, ”altfel e imposibil de însușit”.

Alături de română a studiat și italiana.

La final, spune dascălul, s-a dovedit că s-a atașat mai tare de limba română, pentru că e cu totul deosebită și susține că românii au un sistem de gândire aparte reflectat în limbă care merită cercetat și promovat pe scară largă.

Învățarea limbii române s-a dovedit a fi mai dificilă decât a crezut inițial, iar cele mai mari bătăi de cap i-au fost date de pronume. A reușit, însă, să găsească niște paralele cu limba rusă, a început să înțeleagă logica limbii și atunci i-a devenit mai familiară, mai apropiată.

În urmă cu 14 ani, în 2006, Anna Kabanova s-a alăturat echipei de profesori de la Universitatea de Stat pentru Relații Internaționale din Moscova – MGIMO. Acolo, profesorul și-a susținut teza de doctorat cu tema ”Modurile nepersonale ale verbului în limba română contemporană - analiză complexă“, informează adevarul.ro.

Deputatul Dumei de Stat, Ruslan Babek
© Sputnik / Владимир Трефилов

În anii următori, Anna Kabanova a predat limba română şi la Universitatea Umanistică Ortodoxă din Moscova, iar în 2018, a primit o diplomă din partea Ministerului român al Educaţiei pentru „promovarea limbii române în mediul universitar al Federaţiei Ruse“.

Ambasadorul României în Federația Rusă, Vasile Soare, i-a înmânat diploma la Sankt Petersburg.

La MGIMO are, în momentul de față, cinci studenți la programul de studii universitare de licență și alți trei la masterat. O parte dintre absolvenții cursului lucrează în cadrul Ministerului Afacerilor Externe sau în Ministerul Apărării, la știri și au devenit chiar traducători de limba română.

Cursul profesoarei durează patru ani la licență și un an și jumătate la masterat. Înscrierile se fac o dată la trei-patru ani și doar în situații excepționale o dată la doi ani.

Îndrăgostită de România

Anna Kabanova a vizitat de mai multe ori România, fie ca turist, fie în scop profesional. A fost la Cluj-Napoca, la Constanța și la București.

Prima călătorie a fost în 2001, în Cluj-Napoca, unde spune că a întâlnit oameni care și-au manifestat sincera dragoste față de Rusia și față de ea, imediat după ce au făcut cunoștință, dar și oameni care nu îi îndrăgeau țara.

Cu toate acestea, nu și-au manifestat ostilitatea în mod deschis, ci s-au comportat politicos, încercând să păstreze un anumit grad de amabilitate.

”Dar trebuie să recunosc că m-am îndrăgostit de România treptat. Cu cât aflam mai mult despre cultura românească, cu atât mai mult mă ataşam de această ţară. Mi-a plăcut Clujul, mi-au plăcut obiectivele turistice pe care le-am văzut în Transilvania, dar Bucureştiul m-a cucerit. Mi s-a părut foarte liniştit, în comparaţie cu Moscova“, a spus profesoara.
227
Tagurile:
Limba română
Тема:
Relațiile româno-ruse (243)
Tematic
Zi importantă în calendarul ortodox: O mare sfântă, prăznuită în Rusia, Moldova și România
De ce România are nevoie de mitul despre o Rusie “agresivă”?
Deputat rus: Rusia nu consideră România un stat inamic
VIDEO: România ar putea declara Rusia drept stat ostil
Rusia dă o lecție de diplomație și responsabilitate României – și deschide ochii românilor
Majoritatea rușilor din România au susținut amendarea Constituției Rusiei - detalii
Cunoscut om de afaceri român: ”Rusia m-a ajutat, și atunci, să dau drumul la fabrici”
Senator rus, despre intenția României de a defini Rusia ca un “dușman extern”
Monica Anisie

Anisie, înghesuită: ”Câte sesiuni de pregătire pentru școala online au făcut profesorii?”

201
Călin Popescu Tăriceanu ridică o problemă gravă legată de școală, după ce ministrul Educației a anunțat că există în pregătire o Ordonanță de Urgență care reglementează învățământul online.

BUCUREȘTI, 13 aug – Sputnik. Monica Anisie, ministrul Educației și Cercetării, a declarat că este în pregătire o ordonanță de urgență care va reglementa învățământul online, precum și un proiect care vizează modificarea Legii 55/2020 privind prezența fizică la cursuri, în sensul în care să fie permisă descentralizarea deciziei la nivelul școlilor, inspectoratelor școlare și direcțiilor de sănătate publică.

Călin Popescu Tăriceanu consideră, însă, că declarația oficialului de la Educație nu  constituie decât un nou exemplu ”din șarada” ”Ludovic, fă-te că lucrezi”. Cu alte cuvinte, Guvernul pregătește – sau cel puțin așa spune Monica Anisie – o ordonanță de urgență care să reglementeze școala online.

”Mai bine ar spune câte sesiuni de pregătire pentru școala online au făcut profesorii în această vară sau cum soluționează problema tabletelor și accesului la internet pentru copiii care au nevoie”, a scris Tăriceanu.

Politicianul merge mai departe și se întreabă, pe bună dreptate, cine îi va învăța pe copiii și părinții care se văd pentru prima dată cu o tabletă în mână să o folosească? Asta dincolo de o posibilă înțelegere între Orban&Co pe comisioane pentru cele 450.000 de tablete pe care doresc să le cumpere.

”Sau, de fapt, scopul cumpărării lor este doar încasarea comisioanelor și câștigarea unor voturi?”, a conchis politicianul.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>> 
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

201
Tagurile:
Monica Anisie

Загрузка...
Euro

Titularizarea în învățământ, o afacere bănoasă? Cât costă un post în sistem?

1199
Deși au obținut note de 9 și de 10 la concursul național de titularizare 2020, candidații nu pot obține un post pe perioadă nedeterminată în învățământ fiindcă… nu sunt locuri vacante. Acuzații de ”afaceri” cu catedre.

BUCUREȘTI, 13 aug – Sputnik. Concursul național de titularizare 2020 a devenit, mai degrabă, un joc de noroc sau unul al întâmplării, dacă e să ne uităm numai la informațiile care încep să apară referitor la modul în care unii dascăli ajung titulari în sistemul de educație din România.

În Dolj, spre exemplu, candidații de 9 și de 10 la concursul național de titularizare nu pot deveni angajați pe perioadă nedeterminată în sistemul de învățământ. Motivul îl reprezintă faptul că nu sunt posturi vacante pentru următorii patru ani.

Cu toate acestea, în decursul unui an școlar se fac titularizări.

Pe metodologie însă, prioritate au nu cei cu note mari, ci cei cărora managerii le-au făcut contract pe viabilitatea postului şi după ce au prins măcar o notă de 7 devin prioritari în faţa celor cu 10, pe baza unei adeverinţe, notează gds.ro.

Profesorii cu note mari, însă, ajung în alte oraşe şi de acolo încep să alerge după transfer. Uneori, se fac și schimburi de posturi cu dascăli mai în vârstă, uneori fiind la mijloc și o miză.

Gazeta de Sud precizează un dascăl tânăr face o înțelegere cu un altul apropiat de vârsta de pensionare, ”dar se aude că la mijloc este și o plată consistentă, în funcție de unitatea de învățământ și de disciplină”.

În bani, potrivit sursei citate, lucrurile ar sta cam așa: pentru o catedră de matematică, ce ar însemna și scoaterea banilor din meditații, la o unitate de învățământ de prestigiu suma ar ajunge chiar și la 20.000 de euro!!!!!!

În schimb, managerii spun că, de câțiva ani, nu își mai pot da sau nu acordul pentru asemenea schimburi. De altfel, acestea sunt validate de comisia paritară a Inspectoratului Școlar Județean.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>> 
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

1199
Tagurile:
Afacere, Titularizare 2020

Загрузка...
Traian Băsescu

Mesaj dur din Germania împotriva candidaturii lui Băsescu: ”Cât de masochiști puteți fi?!”

0
(reînnoit 13:31 13.08.2020)
”Sper să facă un scor cât mai bun Petrov, pentru că îl meritați, exact cum meritați să fiți conduși de un premier bețiv și miniștrii inepți, agramați și ilogici!”

BUCUREȘTI, 13 aug – Sputnik. Adunarea semnăturilor pentru candidatura lui Traian Băsescu la primăria Capitalei într-o singură zi a generat multe reacții. Una dintre cele mai dure a venit de la Monica Krueger, cunoscuta internaută de la Munchen.

”Prima și ultima postare despre Petrov!”, își intitulează Krueger postarea în care îi ceartă pe cei care mai au și acum opțiunea Băsescu.

Monica Krueger reamintește: ”Ați votat Băsescu primar al Bucureștiului, mă rog, nu se știa cât de javră este(!), după care ați aflat. Cel puțin bucureștenii. După care i-ați dat două mandate de președinte. Asta ca să știți sigur că o javră își va bate joc de tot și toate!”

”Va gonit din țară să deveniți sclavi pe plantațiile occidentale și voi în deșteptăciunea voastră ați țipat ca PSD-ul va gonit - "Intelighenților"!”, punctează Krueger.

Urmarea? Băsescu nu a ieșit de pe scena politică – ”l-ați făcut parlamentar și chiar europarlamentar!”.

”Cât de masochiști puteți fi?!”, întreabă uimită Monica Krueger, constatând revoltată internauta - ”Acum vine bețivul ăsta ordinar să vă ceară să-l faceți iar... primar!”.

De fapt, vina nu e atât a lui Băsescu, cât a celor care îi acordă votul sau susținerea lor! ”Pe mine nu mă șochează tupeul lui ordinar, ci faptul că există încă voci care îi iau apărarea și chiar se arată dispuși să-l voteze. Pe bune?!”.

Care să fie explicația, mai ales că despre Băsescu s-au aflat multe și s-au și documentat oficial! Cazul Petrov, cazul implicării în dosare, scandalul Kovesi, cazul Bercea Mondial (cu fratele președintelui, dar cine poate crede că acesta nu știa nimic?!), cazul terenurilor, dosarele Elenei Udrea etc. etc. Monica Krueger are o ”variantă”:

”Să înțeleg că ați fost plecați de pe planeta cât a "guvernat" Băsescu și #PDLeprele care din portocaliu s-au colorat în galben devenind #PNLepre?! Dar nici asta nu vă deranjează! Foarte bine!”, scrie Monica Krueger.

Așa că, revoltată și văzând că nu se poate face nimic cu acești votanți, internauta din Germania le urează ”multe "succesuri"”.

”Și sper să facă un scor cât mai bun Petrov, pentru că îl meritați, exact cum meritați să fiți conduși de un premier bețiv și miniștrii inepți, agramați și ilogici!”, încheie Monica Krueger mesajul său.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

0
Tagurile:
mesaj dur, Traian Băsescu
Tematic
Traian Băsescu: ”Pandemia a fost scăpată de sub control - numai niște tâmpiți fac asta!”
Băsescu amenință PNL și USR-PLUS că va candida la Primăria Capitalei
Elena Udrea - reacție surprinzătoare după ce s-a confirmat că Băsescu candidează!

Загрузка...