Școală

Evaluare Națională 2021: modele de subiecte și bareme, publicate de edu.ro

571
Elevii care vor da examenul de Evaluare Națională anul viitor au la dispoziție modelele de subiecte și bareme necesare pregătirii. Subiectele au o structură diferită de a celor până acum.

BUCUREȘTI, 17 iul – Sputnik. Ministerul Educației și Cercetării vine în sprijinul elevilor care în data de 14 septembrie 2020 intră în clasa a opta.

Și aceasta fiindcă au fost publicate modelele de subiecte pentru Evaluarea Națională 2021.

Centrul Naţional de Politici şi Evaluare în Educaţie din cadrul Ministerului Educaţiei şi Cercetării a publicat noile modele de subiecte şi bareme pentru absolvenţii clasei a VIII-a, anul şcolar 2020 - 2021, care vor susţine Evaluarea Naţională anul viitor.

evaluare națională
© Sputnik / Виталий Аньков

Elevii au la dispoziție modele de subiecte pentru proba scrisă la disciplinele: Limba şi literatura română, Limba şi literatura română pentru şcolile şi secţiile cu predare în limba maghiară, Matematică.

Modelul de subiecte Evaluare Națională 2021 Limba Română poate fi descărcat de aici.

Baremele pot fi consultate aici.

Modelul de subiecte Evaluare Națională 2021 Limba Română pentru şcolile şi secţiile cu predare în limba maghiară poate fi descărcat de aici.

Baremele pot fi consultate aici

Modelul de subiecte Evaluare Națională 2021 Matematică poate fi descărcat de aici

Baremele pot fi consultate aici.

În perioada următoare, vor fi publicate modele pentru proba la disciplina Limba şi literatura maternă, informează agerpres.ro.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>> 
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

571
Tagurile:
Modele, edu.ro, barem, Subiecte, 2021, Evaluarea Naţională
Monica Anisie

Anisie, înghesuită: ”Câte sesiuni de pregătire pentru școala online au făcut profesorii?”

286
Călin Popescu Tăriceanu ridică o problemă gravă legată de școală, după ce ministrul Educației a anunțat că există în pregătire o Ordonanță de Urgență care reglementează învățământul online.

BUCUREȘTI, 13 aug – Sputnik. Monica Anisie, ministrul Educației și Cercetării, a declarat că este în pregătire o ordonanță de urgență care va reglementa învățământul online, precum și un proiect care vizează modificarea Legii 55/2020 privind prezența fizică la cursuri, în sensul în care să fie permisă descentralizarea deciziei la nivelul școlilor, inspectoratelor școlare și direcțiilor de sănătate publică.

Călin Popescu Tăriceanu consideră, însă, că declarația oficialului de la Educație nu  constituie decât un nou exemplu ”din șarada” ”Ludovic, fă-te că lucrezi”. Cu alte cuvinte, Guvernul pregătește – sau cel puțin așa spune Monica Anisie – o ordonanță de urgență care să reglementeze școala online.

”Mai bine ar spune câte sesiuni de pregătire pentru școala online au făcut profesorii în această vară sau cum soluționează problema tabletelor și accesului la internet pentru copiii care au nevoie”, a scris Tăriceanu.

Politicianul merge mai departe și se întreabă, pe bună dreptate, cine îi va învăța pe copiii și părinții care se văd pentru prima dată cu o tabletă în mână să o folosească? Asta dincolo de o posibilă înțelegere între Orban&Co pe comisioane pentru cele 450.000 de tablete pe care doresc să le cumpere.

”Sau, de fapt, scopul cumpărării lor este doar încasarea comisioanelor și câștigarea unor voturi?”, a conchis politicianul.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>> 
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

286
Tagurile:
Monica Anisie

Загрузка...
Euro

Titularizarea în învățământ, o afacere bănoasă? Cât costă un post în sistem?

1441
Deși au obținut note de 9 și de 10 la concursul național de titularizare 2020, candidații nu pot obține un post pe perioadă nedeterminată în învățământ fiindcă… nu sunt locuri vacante. Acuzații de ”afaceri” cu catedre.

BUCUREȘTI, 13 aug – Sputnik. Concursul național de titularizare 2020 a devenit, mai degrabă, un joc de noroc sau unul al întâmplării, dacă e să ne uităm numai la informațiile care încep să apară referitor la modul în care unii dascăli ajung titulari în sistemul de educație din România.

În Dolj, spre exemplu, candidații de 9 și de 10 la concursul național de titularizare nu pot deveni angajați pe perioadă nedeterminată în sistemul de învățământ. Motivul îl reprezintă faptul că nu sunt posturi vacante pentru următorii patru ani.

Cu toate acestea, în decursul unui an școlar se fac titularizări.

Pe metodologie însă, prioritate au nu cei cu note mari, ci cei cărora managerii le-au făcut contract pe viabilitatea postului şi după ce au prins măcar o notă de 7 devin prioritari în faţa celor cu 10, pe baza unei adeverinţe, notează gds.ro.

Profesorii cu note mari, însă, ajung în alte oraşe şi de acolo încep să alerge după transfer. Uneori, se fac și schimburi de posturi cu dascăli mai în vârstă, uneori fiind la mijloc și o miză.

Gazeta de Sud precizează un dascăl tânăr face o înțelegere cu un altul apropiat de vârsta de pensionare, ”dar se aude că la mijloc este și o plată consistentă, în funcție de unitatea de învățământ și de disciplină”.

În bani, potrivit sursei citate, lucrurile ar sta cam așa: pentru o catedră de matematică, ce ar însemna și scoaterea banilor din meditații, la o unitate de învățământ de prestigiu suma ar ajunge chiar și la 20.000 de euro!!!!!!

În schimb, managerii spun că, de câțiva ani, nu își mai pot da sau nu acordul pentru asemenea schimburi. De altfel, acestea sunt validate de comisia paritară a Inspectoratului Școlar Județean.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>> 
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

1441
Tagurile:
Afacere, Titularizare 2020

Загрузка...
Klaus Iohannis

Iohannis n-a avut încotro: a promulgat o lege importantă susținută de PSD

282
Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat astăzi legea privind unele măsuri pentru protejarea intereselor naţionale în activitatea economică, pe care PNL contestat-o, dar fără succes, la CCR.

BUCUREȘTI, 13 aug - Sputnik. Legea promulgată astăzi de Iohannis a fost inițiată și apărată de PSD și are ca efect interzicerea, pentru o perioadă de doi ani, a înstrăinării participaţiilor statului la companiile şi societăţile naţionale, la bănci, precum şi la orice altă societate la care statul are calitatea de acţionar, indiferent de cota de participaţie deţinută.

Liberalii au contestat această lege la CCR, încă sesizarea a fost respinsă, iar Iohannis a fost obligat să o promulge.

De la data intrării în vigoare a legii se suspendă pentru o perioadă de doi ani orice operaţiuni privind înstrăinarea participaţiilor statului la companiile şi societăţile naţionale, precum şi la societăţile la care statul are calitatea de acţionar, începute anterior intrării în vigoare a prezentei legi.

În plus, legea încurajează statul să achiziționeze participații la societăți din domenii strategice, cum ar fi producţia şi comercializarea de medicamente, dispozitive medicale, seruri şi vaccinuri, servicii medicale şi paramedicale, industria constructoare de maşini, metalurgică, alimentară, agricultură, silvicultură, exploatarea forestieră, producţia, transportul, distribuţia şi furnizarea de energie electrică şi energie termică, explorarea, exploatarea, extracţia, producţia şi prelucrarea resurselor minerale, transportul, construcţia şi administrarea de infrastructură rutieră, feroviară, navală şi aeriană, captarea, tratarea şi distribuţia apei potabile şi a apei pentru irigaţii, poştă, comunicaţii şi tehnologia informaţiei.

Legea are menirea de a proteja statul în perioada de criză care va urma și în care companiile străine vor fi tentate să cumpere ultimele acțiuni ale statului din diferitele companii strategice, acesta fiind și motivul pentru care PNL s-a opus legii.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

282
Tagurile:
PSD, Klaus Iohannis
Tematic
Tăriceanu i-a prins pe Orban și Iohannis – caz clar de plângere penală
Iohannis refuză vaccinul din Rusia!
Românii îl distrug pe Iohannis după reacția la vaccinul COVID din Rusia, anunțat de Putin!
Marcel Ciolacu, declarație surpriză despre Iohannis – cum îi justifică atitudinea
Măsuri aspre la locul de muncă. Iohannis a promulgat decretul

Загрузка...