Clădirea Ministerului Educației Naționale, București

Părinte: ”Ministerul Educației nu își protejează salariații”

106
(reînnoit 12:52 16.07.2020)
Bogdan Stanciu, tatăl a doi copii minori, solicită autorităților să oprească ”mascarada școlii online” și susține că aceasta nu ar duce decât la o agravare a problemelor pentru profesori.

BUCUREȘTI, 16 iul – Sputnik. Declarațiile tot mai numeroase și fără finalitate venite din partea autorităților referitoare la începerea noului an școlar pun opinia publică pe gânduri.

Bogdan Stanciu, tatăl a doi copii minori, din care unul cu cerințe educaționale speciale, a lansat o petiție online prin care solicită redeschiderea școlilor și stoparea ”mascaradei” numită școală online.

El spune că declarații recente precum și acte deocamdată cu caracter de recomandare venite de la oficiali și instituții publice duc cu gândul la posibilitatea sau chiar la probabilitatea ca data de 14 septembrie 2020 să găsească școlile tot închise, iar educația să se desfășoare, la fel ca în ultimele luni ale anului școlar actual, prin așa-zisa „școală online”.

Inițiatorul petiției precizează că solicită Ministerului Educației și Cercetării, precum și Parlamentului României, redeschiderea unităților de învățământ și stoparea școlii online, luarea tuturor măsurilor pentru desfășurarea activității educaționale în școli în condiții de deplină siguranță pentru elevi și pentru profesori, precum și modificarea cadrului legislativ, în așa fel încât posibilitatea trecerii la „școala online” să fie limitată strict la perioada stării de urgență.  

Printre motivele invocate se află și unul referitor la situația cadrelor didactice.

”Profesorii – abandonați în haos și incertitudine”, scrie inițiatorul petiției.

Acesta susține că ”în aceste luni de criză sanitară Ministerul Educației nu a putut rezolva niciuna dintre problemele ivite în sistemul de învățământ, nici măcar pe cele tehnice și nu oferă nicio garanție că din toamnă situația s-ar schimba în bine, dacă totuși intenționează să continue cu așa-zisa școală online. Profesorii, la fel ca și elevii, au fost lăsați de izbeliște și au trebuit să se descurce singuri, în incertitudine și haos”, se arată în petiția online.

În opinia lui Stanciu, Ministerul Educației și Cercetării nu are și nu dă semne că ar avea intenția să creeze o platformă securizată pentru găzduirea orelor de curs online și care să asigure totodată integritatea utilizatorilor.

De asemenea, utilizarea serviciilor gratuite, care au vulnerabilități cunoscute, a creat confuzie în rândul elevilor și al profesorilor și a dus în multe cazuri la abuzuri care au compromis actul educațional.

Părintele nu a pierdut din vedere un alt aspect: acela al profesorilor umiliți, subiect despre care spune că internetul abundă în înregistrări în care dascălii sunt batjocoriți și înjurați.

”Există zeci de astfel de cazuri de profesori expuși în acest mod umilitor, iar Ministerul Educației nu își protejează salariații, ci doar încurajează comoditatea. În condițiile în care s-ar prelungi și la toamnă această formă de predare, problemele nu se pot decât agrava”, se arată în documentul menționat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>> 
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

106
Tagurile:
Ministerul Educației, Petiție, Părinți
Profesor

Stop! E timpul ca profesorii își recâștige demnitatea!

2814
(reînnoit 14:05 09.08.2020)
Ce-ar fi ca guvernanții să nu mai pretindă atâtea lucruri cadrelor didactice? Pe principiul din nimic nu poți face bici.

O dată cu starea de urgență, profesorii au lucrat de acasă: au încercat multe platforme până au găsit una cu care să rezoneze, au trimis fișe de lucru copiilor, au primit temele, le-au corectat, au muncit mai mult decât în mod normal.

Cu toate acestea, pentru Guvernul Orban munca lor nu contează. De ce spun asta? Foarte simplu: pentru că, vineri, Guvernul a decis ca angajații care au lucrat în regim de telemuncă în perioada stării de urgență să primească – o singură dată – câte 2500 de lei de la stat, ca modalitate de a încuraja acest tip de muncă.

Interesant este că măsura se adresează angajatorilor care au statut de întreprinderi mici și mijlocii care au făcut dovada utilizării telemuncii în perioada stării de urgență.

Totuși, și cadrele didactice au muncit de acasă și cu siguranță o vor face și în continuare. Însuși premierul Ludovic Orban declara recent că se urmăresc programe de creștere a abilităților de transmitere a cunoștințelor, pentru cadrele didactice, ”online, astfel încât să creștem performanța în organizarea lecțiilor online”.

Cu alte cuvinte, actualul guvern vrea performanță, dar fără să scoată un ban în plus. Că, nu-i așa, meseria de profesor e una vocațională și oamenii din sistemul de învățământ plătesc facturile și mâncarea cu sufletul. Asta îmi aduce aminte de o glumă despre scoțieni care spune că aceștia își cresc copilul ca pe o floare cu aer, apă și cu soare…Ce-ar fi ca guvernanții să nu mai pretindă atâtea lucruri cadrelor didactice? Pe principiul din nimic nu poți face bici. Tot așa, din absența unor programe coerente, a unor cursuri concrete de perfecționare și a unei salarizări și stimulări financiare adecvate nu se poate face învățământ de calitate.

Stop! E timpul ca profesorii să își recâștige demnitatea! Și să ceară tratament egal cu al altor angajați care lucrează de acasă!

Dacă tot e timpul schimbării, atunci așa să fie!  

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>> 
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

2814
Tagurile:
demnitate, Profesori

Загрузка...

An școlar 2020-2021: Tătaru - formula de calcul a scenariilor de reluare a cursurilor

580
Ministrul Sănătății a precizat că își asumă greșeala datelor stabilite de comisia de specialiști privind cele trei scenarii care vizează desfășurarea anului școlar și transmise de Iohannis.

BUCUREȘTI, 9 aug – Sputnik. Președintele României, Klaus Iohannis, a ieșit public cu o serie de explicații după ce, anterior, prezentase date eronate în legătură cu formula de calcul pe baza căreia sunt stabilite cele trei scenarii care vizează derularea învățământului preuniversitar începând cu data de 14 septembrie 2020.

Este vorba despre cele trei scenarii – verde, galben și roșu, iar Administrația Prezidențială a precizat care este criteriul epidemiologic în funcție de care colile se vor încadra în scenariile verde, galben au roșu.

Astfel, criteriul epidemiologic în funcție de care școlile se vor încadra în scenariile respective este numărul total de cazuri noi înregistrat în ultimele 14 zile raportat la 1000 de locuitori din localitatea în care se află școala și nu media zilnică de îmbolnăviri pe ultimele 14 zile, așa cum comunicase inițial Klaus Iohannis.

Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a venit cu explicații în acest caz. El spune că toate scenariile sunt lucrate într-o comisie de specialiști de la Ministerul Educației, Ministerul Sănătății, prin Institutul Național de Sănătate Publică.

”Evaluarea, pregătirea acestor scenarii, precum și datele au fost transmise eronat către Președinție și atunci vina este a noastră”, a declarat Tătaru.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>> 
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

580
Tagurile:
Nelu Tătaru, școală

Загрузка...
Olga Buzova

VIDEO: Buzova a arătat cum se odihnește în Sochi și dansează în bikini

0
Cântăreața și prezentatoarea TV Olga Buzova le-a arătat abonaților cum se odihnea la Sochi. Anterior ea anunțase că a zburat în stațiune pentru a sărbători aniversarea relației sale romantice cu bloggerul video David Manukyan (Dava M).

Vedeta a postat multe imagini pe Instagram. La una dintre ele, de exemplu, Buzova a cerut publicului, pe care l-a numit „fetele mele”, săi evalueze noul costum de baie.

Printscreen de pe pagina de Instagram a Olgăi Buzava
Printscreen de pe pagina de Instagram a Olgăi Buzava

Cântăreața a făcut o altă poză la spa, lângă un câine. În comentariu, ea și-a amintit de ziua de pomenire a Sfântului Pantelimon, le-a spus abonaților istoria sărbătorii și i-a îndemnat să facă mai multe fapte bune, să trăiască cu inima curată, să aibă grijă de sănătate și să practice sport.

Printscreen de pe pagina de Instagram a Olgăi Buzava
Printscreen de pe pagina de Instagram a Olgăi Buzava

Buzova a arătat și un „costum neobișnuit de feminin”, făcând o poză pe fundalul unor bârne și copaci denși. Într-un comentariu la publicație, Manukyan i-a amintit iubitei sale că este „cea mai frumoasă fată”.

Printscreen de pe pagina de Instagram a Olgăi Buzova
Printscreen de pe pagina de Instagram a Olgăi Buzova

Interpreta nu a uitat de o altă rețea de socializare - TikTok. Buzova a dansat incendiar în bikini pe melodia grupului „Time and Glass”.

 

​De asemenea, a postat o poză într-un alt costum de baie, îndemnând abonații să privească mai mult în stories - acolo Buzova a filmat cum hrănește un câine, ia masa, „călărește” un iaht și petrece timpul cu Manukyan.

Printscreen de pe pagina de Instagram a Olgăi Buzova
Printscreen de pe pagina de Instagram a Olgăi Buzova

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>> 
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

0
Tagurile:
Olga Buzova

Загрузка...