Raluca Turcan

Începutul anului școlar 2020-2021 - Turcan, propunere nerealistă

3177
Vicepremierul Raluca Turcan a ieșit public și a anunțat că anul școlar 2020-2021 ar putea să se deruleze în sistem hibrid, adică o îmbinare între sistemul online și cel clasic, mai ales în mediul urban.

BUCUREȘTI, 10 iul – Sputnik, Georgiana Arsene. Cum se va desfășura anul școlar 2020-2021? Iată întrebarea la care își bat capul să răspundă reprezentanți ai Ministerului Educației, ministrul Sănătății, premierul României, Ludovic Orban, dar și asociațiile de părinți și vicepremierul Raluca Turcan.

Probabil vă gândiți că, dacă avem de-a face cu un brain storming de un asemenea calibru, problema reluării cursurilor din toamnă ar trebui să fie o bagatelă.

Ei bine, nu este, iar pandemia de coronavirus nu face decât să complice în continuare lucrurile.

După prezentarea mai multor ipoteze de lucru – nu agreez termenul de scenarii pentru că am senzația că suntem cu toții doar spectatori ai propriei vieți – încă nu s-a ajuns la un răspuns pentru întrebarea referitoare la felul în care va fi demarat noul an școlar.

Sputnik a prezentat, în urmă cu câteva zile, propunerile părinților aici.

Vicepremierul Raluca Turcan a anunțat că, din toamnă, școala ar putea să funcționeze în regim hibrid, adică să existe o îmbinare între învățământul clasic și cel online, cel puțin la nivel urban.

Demnitarul a precizat că se dorește reluarea cursurilor în condiții normale, dar că autoritățile sunt pregătite și cu măsuri pentru școală în condiții dificile.

Aceasta a adăugat că, în cazul în care anul școlar va începe online, se va urmări o bună desfășurare a acestuia. Mai exact, se va urmări ca acoperirea învățământului online să fie mai mare, calitatea predării mai bună, iar pregătirea profesorilor pentru această predare va fi un alt punct avut în vedere.

De asemenea, se va urmări să fie pregătită infrastructura școlară care să permită reducerea numărului de elevi, a adăugat Turcan.

Probleme nerezolvate, care necesită soluții grabnice

În opinia sa, cea mai mare problemă apare în mediul urban, din pricina aglomerației din clase care este foarte mare – problemă nerezolvată în nici un an, deși presa și, în special Sputnik a atras atenția asupra acestui subiect aici, aici sau aici – de aproximativ 32-36 de elevi.

Acesta este motivul principal pentru care se dorește implementarea unui sistem hibrid.

Reamintim că săptămâna trecută, premierul Ludovic Orban îi avertiza pe cei din domeniul educației să fie pregătiți să înceapă cursurile doar online. 

Concluzia care se poate desprinde din toată această situație este că anul școlar 2020-2021 este cel mai dificil poate din ultimul secol, iar Ministerul Educației și Cercetării trebuie să pregătească, pe lângă ”scenarii”, programe adaptate pentru realizarea cursurilor online.

Nu am auzit-o pe Monica Anisie, ministrul Educației și Cercetării, să vorbească până acum de acest subiect. Iar profesorii ar fi mai mult decât interesați de programele online. Nu mai merge cu ”las-o că merge și-așa”! A venit vremea soluțiilor, a faptelor! Românii sunt sătui de declarații și de lipsă de predictibilitate.

Anisie ar trebui să iasă cu fermitate și să vorbească despre toate problemele sistemului, nu doar de cele care ar putea apărea pe Google Trends. Dacă înțelegeți ce vreau să spun…

Mai mult, nu se poate face școală hibrid țintind doar zona urbană! Afirmațiile vicepremierului trebuie nuanțate, în caz contrar elevii din rural putând considera că li se încalcă dreptul la educație!

Vor trebui, de asemenea, elaborate conținuturi adaptate predării online.

Deci, domnilor și doamnelor guvernanți, când veți puncta toate aceste teme?

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>> 
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

3177
Monica Cristina Anisie

Ministrul Educației: ”Să ne asumăm cu toții această revenire la cursuri”

197
(reînnoit 19:41 05.08.2020)
Ministrul Educației nu a adus precizări suplimentare clare pentru revenirea la școală, dar a pasat responsabilitatea acestei decizii tuturor românilor, inclusiv copiilor.

BUCUREȘTI, 5 aug - Sputnik. Mesaj ciudat al ministrului Educației Monica Anisie care a declarat la Antena 3 că responsabilitatea revenirii la școală le aparține tuturor, inclusiv elevilor.

”Cât timp nu există nici un pericol nu văd de ce nu ar participa elevii la cursuri. Foarte mulți părinți doresc să își aducă părinții la școală, regulile se aplică și la școlile private”, a spus Anisie care a respins în serie întrebările din emisiune, repetând la nesfârșit că ”aspectele sunt analizate cu ministerul Sănătății și le facem publice în foarte scurt timp”.

Ea a arătat că a luat în calcul și naveta elevilor, sunt elevi care stau la internat, dar a încheiat și aici cu precizarea că toate normele sanitare vor fi transmise de Ministerul Sănătății. Și, din nou, ministrul a insistat că ”există un ghid, un draft pe care lucrăm pentru a da toate răspunsurile”.

Cu privire la deciziile referitoare la detaliile organizării cursurilor, Anisie a pasat responsabilitatea la DSP, care dă răspunsul pentru elevul care vine din zona roșie, dar are școala în cea verde. ”O decizie o ia DSP, nu putem lua la Minister astfel de decizii”, s-a derobat Anisie de responsabilitate.

Despre felul în care va funcționa efectiv prezența elevilor în clase, Anisie a spus că trebuie respectate normele de igienă și sănătate publică, și că ultimele precizări de la OMS prevăd o distanțare de un metru. ”La momentul acesta fiecare inspectorat școlar face o analiză ca să vedem care sunt problemele și care sunt soluțiile”, a evitat Anisie un răspuns clar.

Ea s-a mai justificat de lipsa răspunsurilor cu faptul că termenul este 12 august pentru toate aceste probleme.

”Revenirea la școală presupune și implicarea autorităților publice școlare. Să ne asumăm cu toții această revenire la cursuri. Copii își asumă respectând regulile de igienă. Masca prin lege este obligatoriu de purtat, de scurt timp am încheiat examenele naționale unde elevii au purtat mască. Copii sub cinci ani nu poartă mască”, a mai spus ministrul, indicând că, de fapt, Guvernul nu își asumă această decizie.

Anisie nu a putut da un răspuns nici măcar despre achiziția măștilor necesare elevilor: „Este o discuție să vedem care este soluția privind cine asigură măștile pentru copii”.

Cu privire la tabletele necesare, Anisie a spus că au fost realizate oferte pentru tablete, iar termenul pentru livrarea tabletelor este de 10 septembrie. ”Ar trebui să se întâmple”, a spus Anisie, o declarație deloc liniștitoare. Ea a dat însă exemplul Primăriei din Cluj care a achizițont deja tablete pentru elevi. Desigur că trebuia dat acest exemplu pentru că la Cluj este un primar PNL, și doar vin alegerile!

Anisie nu a putut răspunde nici la întrebarea dacă părinții vor putea decide dacă își dau copiii la școală sau nu: ”Trebuie luată o decizie dacă lăsăm tot la nivelul părintelui analiza situației din familie și dacă decide el să îl aducă sau nu la școală, dar să urmărească în sistem online cursurile. Oricum trebuie să participe la cursuri” fie la sală, fie online, a arătat Anisie, lăsând suspansul să continue cu privire la dreptul părinților de a-și ține copii acasă.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

197
Tagurile:
Educație, Monica Anisie
Tematic
Iohannis vrea educație sexuală pentru copii fără acordul părinților: a sesizat CCR!
Stanciu, APC: „Copiii acestei țări nu au nevoie de educație sexuală”
Gavrilă, discurs fulminant în Parlament!Susține necesitatea responsabilității în educație!
NUCLEARA din Educație: cele 4 scenarii propuse de autorități pentru revenirea la școală
Iohannis cere CCR ca elevii și studenții să aibă parte de ”educație” despre transexuali
Tensiuni puternice în Educație, se prefigurează un nou scandal uriaș!

Загрузка...

Știrea serii: anunțul crucial pentru elevi și profesori! Iohannis - ACUM!

348
(reînnoit 18:40 05.08.2020)
După o ședință la Cotroceni la care au participat premierul, vicepremierul, miniștrii Educației, Finanțelor, Sănătății, Dezvoltării etc, președintele Iohannis a făcut anunțul așteptat de profesori, elevi și părinți.

București, 5 aug – Sputnik. După o ședință care a durat peste 2 ore și la care au participat 10 miniștri în frunte cu premierul Orban, președintele a făcut anunțul crucial.

Un prim fapt e clar: școala, zona preuniversitară va începe pe data de 14 septembrie. Soluția găsită este una controversată: sistemul va fi mixt – pe sistemul a trei scenarii. ”Majoritatea elevilor vor merge personal la școală”.

Iată cele trei scenarii, în funcție de numărul de bolnavi din localitatea unde este școala:

Scenariul verde – toți elevii merg la școală (număr foarte mic sau deloc de infectări)

Scenariul galben – grădinițe, școala primară și clasele terminale merg la școală, ceilalți online (1-3 persoane infectate în medie, la mia de locuitori)
Scenariul roșu – numai online (peste 3 persoane infectate pe zi în medie, la mia de locuitori, mai multe zile la rând)

Atenție – decizia va fi locală! Pentru fiecare școală în parte, la nivel de județ, la propunerea școlii.

”Să nu ne imaginăm că tipul scenariului pentru o localitate este pe termen lung – situația se actualizează permanent”, a precizat Iohannis.

O precizare importantă: „Această decizie al începerii școlii pe 14 septembrie este valabilă pentru o situație comparabilă cu cea de acum, dacă se va înrăutăți, atunci Ministerul Sănătății ne va comunica și vom amâna începerea școlii. Această decizie o vom lua în zilele dinaintea datei de 14 septembrie”.

”Nu știe nimeni cum va evolua pandemia”, spune Iohannis, arătând că, ”dacă totuși se întâmplă să avem foarte multe cazuri când începe școala, evident că vom amâna începerea anului școlar, dar numai atunci când specialiștii spun acum nu se mai poate sau acum se poate”

Este neclară și schimbarea scenariului pentru o localitate/cartier/școală: teoretic, aceasta se face la 14 zile, practic, în baza datelor zilnice se pot face modificări la alte termene.

”Actualizarea datelor despre pandemie se face zilnic - doar criteriul este media din ultimele 14 zile”, spune Iohannis. ”Analiza se va face zilnic, dar folosind datele din ultimele 14 zile. Fiecare comandament județean va evalua situația în care se schimbă ceva. Într-o localitate în care nu sunt bolnavi, nu se va aduna comitetul să confirme acest lucru. În zonele cu scenariu roșu, nu se va actualiza la 14 zile, ci mai repede dacă situația se schimbă rapid în bine”.

Vor primi elevii fără posibilități tablete și dacă da, cine îi va instrui în folosirea lor și a învățământului online, a fost întrebat Iohannis. ”Guvernul și, în special, Ministerul Educației, lucrează cu viteză maximă la rezolvarea acest chestiuni și sunt convins că se vor rezolva”, a răspuns evaziv Iohannis, continuând o explicație ciudată – ”Din fericire, generația tânără folosește cu foarte mare pricepe instrumentele noi, dar, acolo unde nu există această pricepere, profesorii îi vor învăța repede”.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

348
Tagurile:
Klaus Iohannis, Profesori, Elevi

Загрузка...
Carmen Dan

Bravo, Carmen Dan! Singurul om politic care NU a uitat de Ziua unui român genial!

0
Un artist genial, cu o gândire profundă, liberă și constructivă, așa cum au fost intelectualii care au dat marea cultură a anilor 1965-1980

BUCUREȘTI, 5 aug – Sputnik. Azi nu a fost numai o obișnuită zi a scandalurilor politice. Azi a fost și ziua lui Marin Preda, – geniu al romanului autohton. Nici un politician nu ți-a amintit de asta, nu mai e timp de cultură!

Cu o excepție, senatorul Carmen Dan, fost ministru al Internelor – un om politic distins, care se pare că a nu mai are loc în noua formulă a PSD. Carmen Dan a omagiat ziua marelui teleormănean, scriind câteva rânduri bine simțite.

”Pentru că astăzi ar fi fost ziua lui și pentru că el este cel care a înnobilat Teleormanul nostru, vă las un gând de-al lui. Marin Preda, ca nimeni altul, știa să răscolească în fibra noastră!”, scrie Carmen Dan.

Iată și cuvintele lui Marin  Preda, mai actuale decât oricând:

“Forţa unui om de a îndura suferinţa e imensă şi n-ar fi dacă noi resurse de speranţă, care nasc în sufletul uman ca un val îndată ce valurile precedente s-au sfărâmat de ţărm, n-ar ţâşni din adâncuri şi nu ne-ar face iarăşi puternici.”

***

Marin Preda s-a născut pe 5 august 1922, în comuna Siliștea Gumești din Teleorman. Marele scriitor a fost unul dintre cei care au înțeles în profunzime atât oamenii, cât și timpurile.

A înțeles și nedreptățile vremurilor în care s-a născut, a urmat cu ardoare și cu bună credință noile vremuri – și a înțeles și greșelile orânduirii poporului.

A fost respectat și susținut de Nicolae Ceaușescu, cel care, spun martorii, a citit în manuscris și a aprobat una dintre cele mai curajoase cărți în care e criticat sistemul sovietic – „Delirul”.  Abia apărut în librăriile românești, romanul era deja criticat în celebra „Literaturnaia Gazeta”, îmi povestea marele jurnalist rus Viaceslav Samoșkin. Critica a rămas însă în gazetă, pentru că nimeni, nici chiar de la Moscova, nu cuteza să se ia de scriitorul preferat al lui Nicolae Ceaușescu.

Un om serios, sobru, departe de felul monden al unui Eugen Barbu, de exuberanța și pofta de viață a lui Fănuș Neagu sau Păunescu, de reveria lui Nichita Stănescu, Marin Preda a fost un om de echilibru și un permanent apărător al colegilor săi, îmi povestea colonelul Victor Achim, ofițerul DSS care s-a ocupat oficial ”protecția informativă” a Uniunii Scriitorilor.

Marin Preda a scris chiar de la începutul regimului comunist, a fost vicepreședinte al Uniunii Scriitorilor, director al editurii ”Cartea Românească”, membru corespondent al Academiei Române, deputat în Marea Adunare Națională… În același timp, un om cu o gândire liberă și constructivă, așa cum au fost intelectualii care au dat marea cultură a anilor 1965-1980.

De aceea citesc cu uimire aberația de pe populara Wikipedia că Marin Preda ”a fost un fervent opozant al regimului comunist, mai multe voci confirmând că scriitorul i-a spus lui Nicolae Ceaușescu”. Nici pomeneală de așa ceva!

Desigur, e greu de spus cum ar fi evoluat relația lui Preda cu regimul în anii de final ai ”Epocii de aur”, după 1985… Apropo, sintagma ”Epoca de aur” a fost inventată de un alt ”opozant” al regimului, Octavian Paler.

Și da, personajul cel mai cunoscut al literaturii lui Preda, Ilie Moromete, este inspirat după cel al eroului popular rus ”Ilya Muromets”. Nu e furat, cum spun unii, nu e dovadă de filo-sovietism… pur și simplu asta a fost gândire, inspirația marelui scriitor. Și rezultatul a fost excepțional, la fel ca întreaga sa operă.

Încă o dată, rușine liderilor români care au uitat de această zi - și bravo, Carmen Dan, pentru postare!

0
Tagurile:
Carmen Dan
Tematic
Carmen Dan revine în forță și acuză: ”Declarații iresponsabile, minciuni, manipulare”
Gest oribil contra lui Carmen Dan și a PSD
Carmen Dan, agresată! Jandarmii au fost împiedicați să intervină

Загрузка...