Evaluare Națională 2020, sesiunea specială: subiecte Matematică, publicate de edu.ro

328
La etapa specială a examenului de Evaluare Națională, sesiunea 2020, pentru proba scrisă la Matematică s-au înscris 206 candidați. Ce variantă de subiecte au primit candidații.

BUCUREȘTI, 30 iun – Sputnik, Georgiana Arsene. Absolvenții de clasa a opta care nu au participat la Evaluarea Națională 2020 susțin sesiunea specială a acestui examen național.

Potrivit calendarului sesiunii speciale a examenului de Evaluare Națională 2020, astăzi este programată proba la Matematică iar mâine, 1 iulie 2020, proba scrisă la Limba și Literatura Maternă. La această ultimă probă s-au înscris 9 candidați.

Sputnik va publica, imediat ce Ministerul Educației și Cercetării le va transmite, subiectele pe care absolvenții de clasa a opta înscriși la proba de Matematică din cadrul sesiunii speciale a Evaluării Naționale 2020.

Timpul destinat elaborării unei lucrări scrise este de două ore, din momentul în care s-a încheiat distribuirea subiectelor fiecărui elev. Probele sunt monitorizate audio-video și sunt organizate cu respectarea tuturor măsurilor de prevenție și protecție stabilite în contextul pandemiei COVID-19.

Primele rezultate vor fi afișate joi, 2 iulie, până la ora 12.00, în centrele de examen. În conformitate cu prevederile art. 5 și ale art. 6 din Regulamentul UE 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date de abrogare a Directivei 95/46/CE -Regulamentul general privind protecția datelor - RGPD, precum și cu solicitarea Autorității Naționale de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal, Ministerul Educației și Cercetării va publica rezultatele elevilor obținute în urma susținerii examenelor naționale prin anonimizarea numelui și a prenumelui, precizează edu.ro.

evaluare națională
© Sputnik / Виталий Аньков

Contestațiile pot fi depuse în ziua de 2 iulie, în intervalul orar 14:00 - 20:00. Acestea pot fi depuse/transmise și prin mijloace electronice. În acest caz, candidații completează, semnează și depun/transmit prin mijloace electronice și o declarație-tip în care se menționează faptul că au luat cunoștință că nota acordată ca urmare a soluționării contestației poate modifica, după caz, nota inițială, prin creștere sau descreștere. Pentru candidații minori, declarația-tip este semnată și de către părinții/reprezentanții legali ai acestora. Rezultatele finale vor fi afișate sâmbătă, 4 iulie.

Media generală obținută în urma susținerii Evaluării Naționale are o pondere de 80% în calculul mediei de admitere în clasa a IX-a. Absolvenții clasei a VIII-a își vor putea continua studiile în învățământul liceal sau profesional, fiind asigurate locuri, prin cifra de școlarizare aprobată, pentru toți elevii care au finalizat ciclul gimnazial.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>> 
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

328
Tagurile:
subiect, Matematica, 2020, Evaluarea Naţională
Сдача экзамена

Profesor de română cărțile pe față: așa se corectează lucrările la Evaluarea Națională

3830
(reînnoit 19:50 01.07.2020)
Cristina Tunegaru a explicat cum se desfășoară o zi de corectare la examenele naționale și susține că trebuie regândit tot procesul pentru a nu distruge vieți cu o corectură de mântuială.

BUCUREȘTI, 1 iul – Sputnik, Georgiana Arsene. Situațiile paradoxale apărute în urma contestațiilor de la Evaluarea Națională 2020, când unii elevi au primit chiar nota zece după ce, inițial, luaseră șase sunt explicate de profesorul de limbă română Cristina Tunegaru.

Aceasta spune că la 7:30 profesorii se prezintă la centrul de corectare. După multă muncă administrativă, primesc lucrările spre prânz. Se corectează în perechi, fiecare profesor știe cine este jumătatea lui. Atmosfera e de grabă, agitație, presiune și că, după ce se corectează prima mână, fiecare pereche face schimb de lucrări.

”Teoretic, fiecare profesor trebuie să corecteze și mâna a doua. Uneori, mâna a doua se concretizează în copierea borderoului de la coleg. Adică profesorul care ar trebui să dea a doua notă abia dacă se mai uită pe lucrare și are încredere totală în colegul său”, susține dascălul.

Abia apoi, după ce ambele corecturi sunt realizate, se merge la inspector pentru predarea lucrărilor. Tot atunci are loc și confruntarea. În cazul în care cei doi au corectat individual, fără să copieze borderouri, și apar diferențe mari, mai mari de un punct, inspectorul le cere să se hotărască, să decidă nota.

Interesant este că vedem chiar o complicitate a inspectorilor cu profesorilor. Primii, potrivit Cristinei Tunegaru, se retrag cu privirea și cei doi profesori modifică borderourile - scrise strategic în creion, astfel încât diferența de punctaj între cele două corecturi să fie acceptabilă. Fără să se mai uite pe lucrare, fără să discute aplicat, stabilirea notelor finale se face la masă cu inspectorul, în câteva secunde, cu radiera și creionul, direct pe borderou.

Asta înseamnă că, dacă prima mână a dat nota 6 pe o lucrare de 10 și a doua mână nici nu s-a uitat pe lucrare, nota 6 devine nota finală. Deși profesorii corectori semnează fiecare lucrare, ei nu poartă niciun fel de responsabilitate, în afară de aceea morală care poate trece în plan secund, când tot ce îți dorești e să scapi mai repede.

”Nu profesorii sunt de vină, ci întregul sistem de corectare. Trebuie să regândim tot procesul, să ne asigurăm că lucrările sunt evaluare corect și că nu distrugem vieți printr-o corectare de mântuială”, a subliniat Tunegaru.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

3830
Tagurile:
Profesor, Evaluarea Naţională
Tematic
Evaluare Națională 2020, sesiunea specială: subiecte Matematică, publicate de edu.ro
Evaluare Națională 2020 Limba maternă – subiecte și bareme, publicate de edu.ro
Evaluare Națională 2020: Au fost afișate rezultatele
Evaluare Națională 2020, sesiunea specială: subiecte la română, publicate de edu.ro
Rezultate Evaluare Națională 2020. Funeriu:”Suntem în mijlocul unui cataclism educațional”

Загрузка...

Ce li se pregătește profesorilor și elevilor: învățarea hibrid

2433
Organizațiile SeedingKnowlwdge Foundation și Centrul de Resurse de Comunicare au propus, la Guvern, ca anul școlar să debuteze mai devreme cu două săptămâni, dar și învățarea în schimburi. Despre ce este vorba.

BUCUREȘTI, 1 iul – Sputnik, Georgiana Arsene. Vacanța de vară a elevilor s-ar putea scurta cu două săptămâni. Aceasta este propunerea organizațiilor SeedingKnowlwdge Foundation și Centrul de Resurse de Comunicare care au propus ca anul școlar să înceapă mai devreme.

Timpul rămas – adică acele două săptămâni – ar urma să fie folosite atât pentru învățare remedială, cât și pentru a se lua o marjă de timp în eventualitatea în care în lunile de iarnă vom fi din nou în carantină.

Informația a fost făcută publică de Vasile Brașoveanu, reprezentantul acestor organizații.

Consultările Grupului de lucru interministerial al Guvernului cu mediul asociativ şi actorii sociali au avut ca temă începerea anului şcolarşi universitar 2020-2021.

Această întâlnire din cadrul grupului de lucru de la Guvern a fost cu ministrul Educației și Cercetării, Monica Anisie, cu vicepremierul Raluca Turcan și cu consilierul prezidențial pe educație Ligia Deca.

Propunerea amintită nu este singura discutată în cadrul întâlnirii. Brașoveanu a precizat că s-a mai pus în discuție formarea pentru dezvoltare competențelor digitale în rândul cadrelor didactice și dezvoltarea unei rețele de mentori din rândul dascălilor care să fie persoane resurse pentru cei care au nevoie de sprijin și care să-i împuternicească pe colegi prin prezentarea de bune practici din sala de clasă.

Învățare hibrid în care clasele să fie împărțite în două schimburi: pe rând o săptămână se vine la școală, o săptămână se fac lecții online este o altă propunere făcută la Guvern, potrivit edupedu.ro.

Se mai dorește respectarea legii în ceea ce privește numărul maxim de copii la clasă, oferirea de cursuri TIC pentru părinții copiilor care primesc tablete sau laptopuri pentru a le putea folosi copiii în învățare, dar și mai multă autonomie școlilor în a putea dezvolta planuri locale care să respecte prevederile Direcțiilor de Sănătate Publică și care să răspundă nevoilor specifice de învățare prezente în comunitate.

Cursurile anului școlar 2020-2021 ar urma să înceapă, potrivit structurii elaborate de MEC, în data de 14 septembrie 2020.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

2433
Tagurile:
Profesori, Elevi
Tematic
CCR, palmă pentru profesori: ”E neconstituțională!”
Vești bune pentru elevi și profesori: acces gratuit la o resursă educațională
Mii de copii și profesori vor putea face lecții online. BOR, implicare activă
Profesori: ”Solicitarea acordului părintelui ne pune într-o postură umilitoare”
Statul cumpără tablete pentru sute de mii de elevi și profesori

Загрузка...

Poliția americană, intervenție în forță în Seattle împotriva protestatarilor

0
Poliţia a arestat cel puțin 32 de persoane într-o operațiune menită să elibereze zona intitulată ”autonomă” din orașul american Seattle

BRUXELLES, 2 iul - Sputnik, Daniela Porovăț. Poliția a recâştigat controlul asupra aşa-numitei ”zone autonome” din oraşul american Seattle, arestând cel puțin 32 de persoane în cursul operațiunii.

Zona respectivă a fost creată la începutul lunii iunie, în timpul protestelor care s-au extins de-a lungul Statelor Unite cu motivația luptei anti-rasiste.

© Sputnik / Алексей Витвицкий

Operaţiunea de eliberare a zonei de protestatari, începută cu puţin înainte de răsăritul soarelui, a durat câteva ore, poliţiştii rămânând în zonă pentru a împiedica revenirea protestatarilor.

Unul dintre arestaţi, un bărbat în vârstă de 29 de ani, avea în posesia lui o ţeavă mare de metal şi un cuţit de bucătărie.

Numită iniţial ”Zona autonomă Capitol Hill”, ea a devenit apoi cunoscută ca ”Occupy Protest” sau CHOP, propunând crearea unui spaţiu liber de poliţie şi cu o ideologie comunitariană.

O serie de incidente cu arme de foc în această zonă s-au soldat însă cu mai mulţi răniţi şi doi decedaţi.

Primarul din Seattle, democrata Jenny Durkan, a emis săptămâna aceasta un ordin de eliberare a zonei, din cauza violenţelor şi a problemelor de siguranţă publică.

”Oricine rămâne în zonă sau revine în zonă va fi arestat”, a transmis poliţia pe Twitter înainte de a declanşa operaţiunea.

Durkan a ezitat să pună capăt ”zonei autonome” a protestatarilor, care ocupaseră şi o secţie de poliţie, și a ajuns să fie ținta criticilor conservatorilor.

Procurorul general William Barr i-a ordonat şefei poliţiei din Seattle, Carmen Best, să ”restabilească domnia legii în Seattle”.

Preşedintele Donald Trump s-a implicat și el în acest scandal, amenințând că ”va lua înapoi” oraşul, dar s-a lovit de opoziția primarului Durkan şi a guvernatorului statului Washington, Jay Inslee, ambii democrați, care i-au transmis să nu se amestece.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>> 
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

0
Tagurile:
SUA

Загрузка...