Monica Anisie

Titularizarea 2020 se amână: Ordinul semnat de Anisie

4947
(reînnoit 21:14 17.06.2020)
Prin ordinul MEC din 17 iunie semnat de Monica Anisie se suspendă examenul de titularizare 2020 pentru perioada stării de alertă prelungită printr-o hotărâre a Guvernului Orban.

BUUCREȘTI, 17 iun - Sputnik. Pe site-ul Inspectoratului Școlar Județean Cluj a fost publicat un Ordin al Ministrului Educației prin care se suspendă, pe întreg teritoriul țării, „organizarea și desfășurarea activităților prevăzute la punctul I, subpunctele 12-25 din anexa nr 19 la Metodologia-cadru privind mobilitatea personalului didactic de predare în din învățământul preuniversitar în anul școlar 2020 2021, aprobată prin Ordinul ministrului Educației și Cercetării nr. 5259/2020, cu modificările și completările ulterioare”.

Ordinul MEC 4549/17.06.2020 poate fi descărcat AICI.

Astfel, toate etapele ce vizează examenul de titularizare 2020 sunt suspendate pe perioada stării de alertă, prelungită pentru 30 de zile printr-o hotărâre a Guvernului Orban.

Se mai precizează că activitățile, prevăzute la alineatul (1), vor fi reluate „conform unui calendar aprobat prin Ordinul Ministrului Educației și Cercetării, după încetarea stării de alertă instituită pe întreg teritoriul țării”.

Anterior, fostul consilier al ministrului Educației Ecaterina Andronescu, Radu Szekely, a declarat pentru Sputnik că dacă se prelungește starea de alertă, atunci concursul nu ar trebui să se organizeze pentru că încalcă legea, prin organizarea lor.

”…ceea ce nu cred că nici nu e normal și nu cred că se poate întâmpla. Nu vreau să-mi imaginez că un Minister încalcă legea în felul acesta dar este, totuși, o omisiune foarte gravă”, a subliniat Radu Szekely exclusiv pentru Agenția de Presă Sputnik.

Ce să creadă, însă, cadrele didactice, aflate acum sub presiuni mari, generate de stresul examenului, al pericolului îmbolnăvirii și al incertitudinii?

”E o situație foarte stresantă și îi pune într-o postură foarte neplăcută fiindcă majoritatea s-au pregătit, sunt convins și așteaptă titularizarea. Oricum va trebui găsită o soluție pentru că nu poți lăsa locurile neocupate, adică dacă s-au scos la concurs ori amână concursul până când va fi legal posibil să se organizeze, ori găsesc o soluție intermediară – examene online… Deși, de fapt, legea nu se referă doar la concursuri organizate la fața locului, ci orice concurs este suspendat pe durata stării de alertă”, a adăugat Radu Szekely.

În același sens, fostul ministru al Educației Liviu Pop a declarat pentru Sputnik ceea ce stipulează și Ordinul de azi, și anume că odată cu încetarea stării de alertă, se va relua concursul.

Liviu Pop, fost ministru al Educației, spune că legea este clară.

”Simplu. Legea este clară, se suspendă, se poate relua și trebuie să se reia concursul după încetarea stării de alertă. Nu este nici un pericol, pentru că lunile iulie și august se știe că sunt luni de vacanță, deci toate concursurile se pot susține de către cei care vor să intre în sistemul de învățământ și cei care vor să promoveze în sistemul de învățământ”, a declarat, exclusiv pentru Agenția de Presă Sputnik, Liviu Pop.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>> 
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

4947
Tagurile:
Monica Anisie, Titularizare 2020
Nelu Tătaru

Alba neagra cu începutul anului școlar. Tătaru, explicații ambigue

7
Ministrul Sănătății a vorbit despre problema începutului noului an școlar, însă nu a reușit să ofere un răspuns cert sutelor de mii de profesori, elevi și părinți.

BUCUREȘTI, 7 iul - Sputnik, Georgiana Arsene. Problema felului în care se va derula anul școlar 2020-2021 continuă să fie una de maxim interes în România, iar autoritățile nu au încă un plan pentru luna septembrie.

La cel mai înalt nivel se vehiculează scenarii – multe dintre ele nefiind făcute publice – și cam atât, părând, mai degrabă, o încercare de verificare a reacțiilor românilor.

Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a vorbit, și el, despre situația noului an școlar.

Demnitarul a explicat că, de o săptămână și jumătate, sub coordonarea vicepremierului Raluca Turcan este o comisie De o săptămână jumătate, sub coordonarea vicepremierului Raluca Turcan este o comisie mixtă – Ministerul Sănătății, Ministerul Educației, anumite direcții, care pregătesc reînceperea anului școlar.

Tătaru a dat asigurări că au scenarii, de la cele mai sumbre, până la cele mai bune.

”Noi adaptăm evoluția din apropierea anului școlar, să spunem sfârșitul lunii august, și vom spune ce putem face în 15 septembrie sau cum suntem. Pregătim așadar tot ce înseamnă măsuri…”, a spus Tătaru.

Sputnik a scris aici despre scenariile propuse de părinți în vederea începerii noului an școlar. Din păcate, așa cum precizam mai sus, nimeni nu știe, la ora actuală, ce se va întâmpla din septembrie.

Problema este complicată, având în vedere faptul că, dacă se va merge tot pe varianta de on-line, sunt mii de elevi care nu au acces la tehnologie și, deci, incapabili să participe la aceste cursuri, fiind sortiți eșecului.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>> 
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

7

Загрузка...
Учительница русского языка, литературы

Părinții, scenarii propuse Guvernului pentru noul an școlar

56
(reînnoit 20:02 06.07.2020)
Federația Națională a Asociațiilor de Părinți a trimis grupului interministerial care dezbate condițiile în care se vor redeschide unitățile de învățământ din toamnă mai multe scenarii.

BUCUREȘTI, 6 iul – Sputnik, Georgiana Arsene. Situația noului an școlar este un subiect în plină dezbatere la nivelul Ministerul Educației și Cercetării.

Federația Națională a Asociațiilor de Părinți s-a implicat în acest proces și a trimis grupului interministerial care dezbate condițiile în care se vor redeschide din toamnă școlile din România trei scenarii, în funcție de evoluția pandemiei COVID-19.

Primul scenariu este cel mai optimist, acesta referindu-se la prezența fizică a copiilor la școală în proporție de 100%. Programul ar urma să fie cel normal.

Scenariul al doilea presupune ca elevii să meargă și la școală, dar să facă și lecții online. Proporția este de 50-50%.

El presupune împărțirea claselor și a grupelor în două grupe, cu alternarea două săptămâni prezența fizică la şcoală, cu doua săptămâni online. În acest caz, ora să fie de minimum 45 de minute, precizează edupedu.ro.

La clasele primare va fi necesară prezența fizică la școală, deoarece copiii nu se pot adapta la predarea online şi nu are cine să le faciliteze prezenţa la acest gen de predare.

Elevii, obligați să aibă camerele deschise

FNAP cere Executivului ca lecțiile să fie transmise live obligatoiu, iar copiii să poată pune întrebări și să răspundă în cadrul predării online.

De asemenea, biblioteca virtuală trebuie să fie gata, , cu resurse educaţionale deschise așa cum prevede de 9 ani articolul 70 din Legea educației.

Potrivit părinților, programele școlare trebuie să fie adaptate mediului online și să existe manuale digitale interactive. De asemenea, aceștia doresc să existe obligativitatea evaluării ȋn mediul online fără a se solicita acceptul părintelui/reprezentantului legal, obligativitatea ca elevii să fie prezenţi la orele online, obligativitatea ca elevii să ţină tot timpul camerele video deschide ȋn timpul orelor online. În cazul în care elevul nu are camera deschisă, atunci el trebuie să fie declarat absent de la ora respectivă.

Elevii din anii terminali ar urma să susţină fizic simularea examenelor. Ei mai vor să le fie puse la dispoziție elevilor, încă din primul semestru, modelele de subiecte.

Planul prevede ca profesorii să-şi desfăşoare activitatea didactică în școli și grădinițe - în scenariile: 50/50% sau chiar şi 100% online, mai notează sursa citată.

Ultimul scenariu prevede ca școala să se facă exclusiv online. Este scenariul pe care FNAP nu îl agreează.

”Se aplică scenariul 2 prezentat mai sus – programe adaptate, profesori pregătiţi să predea online, dotare cu aparatură/internet”, precizează Federația.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

56
Tagurile:
Anul școlar, Guvern, Părinți
Tematic
Iohannis își bate joc de părinți și copii, dar și de educatoare și învățătoare
Propunerile lui Anisie pentru copiii cu părinți peste 65 de ani
Moraru, despre părinți: ”Pentru mulți, făcutul temelor a devenit luptă de putere acasă”
Alexandru, anunțul așteptat de părinți: ce se întâmplă cu grădinițele
Guvernul, informație de ultimă oră pentru părinți – Ordonanță de Urgență!
Scenarii pentru anul școlar 2020-2021. Anisie, precizări importante

Загрузка...