Monica Cristina Anisie

Un deputat se revoltă: ”Demersurile ministrului Educației au depășit pragul de răbdare”

606
Camelia Gavrilă arată că mandatul Monicăi Anisie la cârma MEC a fost un lung șir de incoerențe și dezamăgiri pentru elevi, profesori și părinți.

BUCUREȘTI, 26 mai – Sputnik, Georgiana Arsene. Deputatul Camelia Gavrilă prezintă în culori sumbre activitatea la Ministerul Educației și Cercetării a Monicăi Anisie și a echipei acesteia.

Ca urmare a depunerii unei moțiuni împotriva Ministrului Educației în Camera Deputaților, deputatul a susținut o intervenție în cadrul dezbaterilor pe această temă, din partea grupului parlamentar PSD, analizând perioada parcursă de guvernarea liberală, ”succesiunea de disfuncții, confuzii, decizii controversate care au afectat profund sistemul de învățământ”.

Gavrilă este de părere că ezitările nepermise, lipsa de predictibilitate, imperfecțiunile, deciziile controversate au marcat ultimele trei luni de confruntare cu pandemia de coronavirus în relație cu dificilul proces de predare-învățare-evaluare, în sistem online, pe care M.E.C. l-a lăsat, ”în mod nepotrivit”, în mare parte în responsabilitatea școlilor. Efectele sunt grave: abordări diferite, activități didactice neunitare, decalaje între elevi și școli din medii rezidențiale diferite, întârzierea adoptării unor decizii și proceduri aferente examenelor naționale de bacalaureat și evaluare națională, la care se adaugă starea psihologică a elevilor și a studenților afectați de situația creată, de criza pandemică, dar și de criza de comunicare și de soluții din domeniul educației.

”Demersurile incoerente ale Ministrului Educației, Monica Anisie, și ale echipei sale au depășit pragul nostru de răbdare, așteptările românilor au fost înșelate, promisiunile și proiectele propuse elevilor, studenților sau cadrelor didactice au rămas un simplu exercițiu retoric, fără conținut și consecințe în plan concret”, a declarat Camelia Gavrilă.

În opinia sa, MEC trebuia să propună în regim de urgență o strategie pe termen scurt, cu măsuri și soluții adaptate momentului dificil pe care îl parcurge școala românească, dar și o strategie pe termen mediu, pentru finalizarea anului școlar, precizarea etapelor legate de examenele naționale, de examenele de licență și master, cu elaborare de proceduri pentru programarea și derularea examenelor destinate cadrelor didactice: definitivarea în învățământ, susținerea gradelor didactice, concursul național de titularizare.

În schimb, Anisie este acuzată că s-a remarcat, chiar de la începutul celui de-al doilea semestru al anului școlar, prin inabilitate managerială și pedagogică, într-un episod controversat pe care mass-media l-a numit bullying la cel mai înalt nivel. Este vorba despre episodul în care Anisie intră în clasă peste învățătoarea din comuna ialomițeană.

Mai mult decât atât, prin faptele sale, Anisie a dovedit – în opinia deputatului Gavrilă – că acest mandat nu este dedicat elevilor, așa cum a declarat inițial. Gavrilă amintește de acuzațiile aduse de elevi, dar și de protestul acestora din noiembrie, precum și de faptul că asociațiile de elevi i-au cerut demisia.

”Forme fără fond, atitudine politicianistă, măsuri ineficiente, stare de derivă în sistem, activități de campanie politică învăluite de aparente intenții bune, ignorarea legii și fuga de responsabilitate – acestea sunt notele definitorii ale unui mandat ratat, aceasta este cronica celor șase luni de ezitări, contradicții și paradoxuri în sistemul de învățământ, în întregul său, o succesiune de confuzii și decizii absurde, o cronică a unui timp care și-a epuizat resursele și orice șansă de recuperare”, a subliniat Camelia Gavrilă.

Reamintim că, ieri, deputații au dezbătut moțiunea simplă împotriva ministrului Educației și Cercetării, Monica Anisie.

606
Tagurile:
Monica Anisie
Liviu Pop

Pop: ”Vor fi deblocate posturile în învățământ?”

279
(reînnoit 19:23 13.08.2020)
Senatorul social-democrat Liviu Pop, fost ministru al Educației, amintește guvernanților faptul că până la începerea anului școlar mai este fix o lună de zile și susține că, în special acum, Educația are nevoie de finanțare.

BUCUREȘTI, 13 aug – Sputnik. Începerea noului an școlar 2020-2021 devine, tot mai mult, o chestiune de zile, pentru că timpul nu mai are răbdare cu decidenții politici.

Fostul ministru al Educației, senatorul social-democrat Liviu Pop, spune că începe să creadă că actualul Guvern este ”împotriva unei Românii educate”.

Mai mult, Pop atrage atenția că Educația are nevoie, în acest an, mai mult ca oricând, de finanțare, deoarece învățământul românesc nu poate să se descurce cu finanțarea per elev/student păstrând finanțarea din anii anteriori.

Astfel, autoritățile locale au nevoie de sprijin financiar din partea Guvernului, iar unitățile administrativ-teritoriale nu au suficiente fonduri pentru a susține în condiții optime asigurarea substanțelor dezinfectante, a măștilor, a tabletelor cu internet, transportul în siguranță al copiilor, asistența medicală la cabinetele medicale, strictul necesar pentru grupurile sanitare, ș.a.m.d.

”Personalul didactic, didactic auxiliar și nedidactic este insuficient. Vor fi deblocate posturile în învățământ? Da? Nu? Repet, mai avem O lună până la debutul anului şcolar! Este târziu, domnilor! Mult prea târziu!”, a avertizat Pop.

Senatorul a subliniat, de asemenea, că subfinanțarea este problema învățământului românesc.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

279
Tagurile:
Învățământ, Liviu Pop
Tematic
Monica Pop acuză Guvernul: ne prezintă ca ”Proștii unici ai Planetei, popor de psihopați”
Pop: ”Guvernul Orban nu are un plan concret pentru începerea noului an școlar”
Ioan Aurel Pop, despre școala online: ”am constatat ușor ineficiența ei”
Atenție: Dr. Monica Pop propune SOLUȚIA salutară pentru eliminarea testelor COVID greșite!
Pop: ”MEC trebuie să renunțe anul acesta școlar la finanțarea per elev”

Загрузка...
Oana Moraru

Oana Moraru: ”Cu atât mai mult nu alege homeschooling-ul”

115
(reînnoit 16:41 13.08.2020)
Expertul educațional susține că oricine se gândește la homeschooling pentru o vreme trebuie să aleagă această variantă fără să întrebe în jur și că a merge pe un drum în afara sistemului nu se potrivește cu psihologia celui care vrea siguranță și aceea instituțională.

BUCUREȘTI, 13 aug – Sputnik. Părinții care doresc să renunțe la școala instituționalizată și să își educe copiii în sistem de homeschooling ar trebui să știe că decizia – și acțiunea în sine – nu reprezintă deloc un pas simplu.

Expertul educațional Oana Moraru susține că homeschooling-ul nu se potrivește părintelui anxios, nehotărât, grupurilor de opinie de pe Facebook, nevoii de aprobare de la stat sau de la vecini și prieteni.
Aceasta este o alegere care se face cu inspirație și credință.

Moraru spune că nu ar alege să fie sursa principală a experiențelor propriului copil, pentru că nu are încredere că este sănătos să radieze din ea toate alegerile care îi configurează celuilalt modul de operare al minții și valorile.

”Știu, acum e vorba de viață și boală, de risc și siguranță. Cu atât mai mult nu aș alege homeschooling-ul. Să iei decizii din frică, emoție și nesiguranță într-un context atât de tulbure e, de cele mai multe ori, cu atât mai toxic cu cât e mai mare iluzia că îți știi copilul sigur și neatins acasă, lângă tine”, a punctat Oana Moraru.

Expertul recunoaște că, în actuala situație, în care totul stă sub semnul pandemiei de coronavirus, nu are soluții și nici nu știe cum va fi școala din septembrie.

În schimb, în ceea ce privește homeschooling-ul, cunoaște părinți și copii care ”au înflorit” în acest sistem, dar și reversul medaliei.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

115
Tagurile:
Educație, Oana Moraru
Tematic
Iohannis cere CCR ca elevii și studenții să aibă parte de ”educație” despre transexuali
Tensiuni puternice în Educație, se prefigurează un nou scandal uriaș!
Din toamnă, elevii și profesorii vor fi din nou cobaii sistemului de educație
Iohannis vrea educație sexuală pentru copii fără acordul părinților: a sesizat CCR!
NUCLEARA din Educație: cele 4 scenarii propuse de autorități pentru revenirea la școală

Загрузка...
Ludovic Orban

Premierul a anunțat creșterea pensiilor cu doar 14 la sută, față de 40 cât prevede legea

0
După ce Florin Cîțu a promis aseară o creștere a pensiilor cum PSD nu a făcut niciodată, ”onoarea” de a anunța procentul de creștere i-a revenit premierului Ludovic Orban care a spus că pensiile vor crește cu 14 la sută

BUCUREȘTI, 14 aug - Sputnik. Premierul Ludovic Orban a anunţat astăzi, la Craiova, că Guvernul va adopta o decizie de creştere a pensiilor cu 14 la sută, punând capăt speculațiilor cărora le-a dat naștere ministrul Finanțelor ieri care anunțase o creștere nemaivăzută a pensiilor fără să precizeze cifra.

Orban a prezentat creșterea de 14 la sută ca o victorie, deși legea prevede o creștere de 40 la sută.

"Criza sanitară a provocat o criză economică. Cu toate astea, deşi repet, eu nu cunosc o altă ţară europeană în care să se fi luat o decizie similară, Guvernul va creştere pensiile şi va creşte pensiile cu un procent consistent, de 14%. Este o creştere extrem de mare, pe care ne angajăm să o putem finanţa, atât pe anul viitor, cât şi pe anii care vor urma”, a vrut premierul să fie purtătorul veștilor bune.

Despre creșterile ulterioare, Orban a spus că orice altă decizie va fi luată doar pe baza unor analize economice pentru că România are nevoie de acces la finanţări cu costuri minime pentru a putea asigura resursele financiare necesare suportării cheltuielilor bugetului de stat, bugetului de pensii, bugetului de şomaj şi altor categorii de bugete.

Apoi, premierul i-a rugat pe pensionari să îl înțeleagă că nu poate crește pensiile mai mult.

"Îi rog pe părinţii şi bunicii noştri, pe cei care care au muncit o viaţă, să înţeleagă că am făcut maximum posibil. Decizia de majorare a punctului de pensie cu 14% a fost o decizie grea, o decizie pe care în schimb ne-o asumăm şi în acelaşi timp garantăm că o putem să o susţinem şi să asigurăm resursele financiare pentru a putea plăti toate pensiile pe contributivitate”, a fost mesajul premierului care a încercat astfel să îi îmbuneze pe pensionari, știind că urmează alegeri.

Ludovic Orban și-a justificat decizia de a crește pensiile doar cu 14 la sută prin aceea că orice creştere de pensii care este făcută fără să ţină cont de evoluţia economiei şi de capacitatea efectivă a economiei de a susţine astfel de creşteri s-ar întoarce nu numai împotriva pensionarilor, ci și împotriva interesului general al societăţii româneşti.

"Orice creştere pentru care nu există garanţia că pot fi obţinuţi banii necesari pentru susţinerea acestor creşteri poate să ducă la situaţii extrem de grave, fie inflaţie, care înseamnă că orice creştere este anulată de creşterea preţurilor, fie există un risc să ajungem în situaţia să ne finanţăm din ce în ce mai greu şi din ce în ce mai scump”, a explicat Ludovic Orban.

După care, în stilul lansat deja de Iohannis, a dat vina pe PSD, invocând faptul că de patru luni ar exista un adevărat dezmăţ în Parlamentul României în materie de legi care generează noi şi noi cheltuieli pentru bugetul de stat şi pentru celelalte bugete.

”Poţi să faci rău României, şi asta face astăzi majoritatea condusă de PSD, şi făcându-te că vrei să faci bine, că vrei să creşti veniturile diferitelor categorii. Dacă le creşti prea mult, nu le mai poţi plăti", a vrut premierul să îndrepte nemulțumirea pensionarilor înspre PSD.

Orban a recunoscut că încasările la buget au scăzut cu aproape 30 de miliarde de lei faţă de veniturile prognozate prin Legea bugetului de stat pe 2020 și că România va trece printr-o contracţie economică care este estimată la 3,8% și a invocat pandemia și criza economică provocată de aceasta ca și cauză a scăderii economice pentru a putea justifica situația.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>> 
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

0
Tagurile:
Pensii, Ludovic Orban

Загрузка...