”Să nu ne așteptăm la încredere dacă vom vorbi despre cât de neajutorați sunt profesorii”

118
(reînnoit 18:32 22.05.2020)
Liliana Romaniuc, consilier de stat în cadrul aparatului propriu de lucru al vicepremierului Raluca Turcan spune că a discutat cu foarte mulți directori despre criză, învățare, predare, examene, pregătirea școlilor pentru revenirea copiilor.

BUCUREȘTI, 22 mai – Sputnik, Georgiana Arsene. Liliana Romaniuc punctează concluziile discuțiilor purtate cu directorii unităților de învățământ desspre criză, învățare, examene și spune că trei aspect au preocupat-o în mod special.

În primul rând, este vorba despre felul în care au fost pregătite școlile pentru revenirea elevilor din clasele terminale în bănci, pentru pregărirea examenelor.

Un alt aspect se referă la ce doresc elevii și părinții din școlile lor cu privire la examene naționale și, apoi, care este starea de spirit a elevilor și a profesorilor.

Răspunsurile primate de la directorii unităților de învățământ arată că școlile sunt pregătite, că au făcut proceduri riguroase, au cumpărat toate materialele de dezinfecție, au amenajat spațiile astfel încât să fie respectate toate reguilie impuse de epidemiologi.

În ceea ce privește examenele naționale, părerile sunt împărțite. Și aceasta pentru că elevii din școlile căutate doresc examene, cei din cele mai puțin căutate nu doresc.

”Nu știu care ar fi procentul. Spun din ce mi-au comunicat directorii cu care am discutat”, susține Romaniuc.
Atât elevii, cât și părinții dovedesc teamă și neîncredere. Focalizarea pe ceea ce nu putea face școala înainte de criză este dăunătoare.

Cele două luni de criză, cu un potential de învățare și creștere imens, și-au pus amprenta asupra multor școli.

 Mai exact, spune Liliana Romaniuc, s-au produs transformări la care nici nu am fi îndrăznit să ne gândim în condiții normale.

Aceasta povestește că o prietenă i-a spus că este nevoie de mesaje positive, care să scoată în evidență ce facem bine, cum gestionează directorii situații aproape imposibile.

În opinia Lilianei Romaniuc, o asemenea abordare contribuie la creșterea încrederii elevilor și părinților în școală și în profesori.

”Să nu ne așteptăm la încredere dacă în mod constant vom vorbi despre cât de nesigure sunt școlile și despre cât de neajutorați sunt profesorii. S-au făcut multe lucruri bune în școli în această perioadă și eu am încredere că directorii și profesorii pot gestiona bine perioada de pregătire, dar și examenele naționale”, a subliniat Romaniuc.

În ceea ce privește nemulțumirile, consilierul de stat spune că acestea există și că va trebui să se discute despre ele și, mai important, să se găsească soluții.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

118
Tagurile:
Profesori
Tematic
Alexandru, anunț pentru profesori: ”Guvernul ia în calcul tăierea salariilor bugetarilor”
Concedii obligatorii pentru profesori: scandal la nivel înalt, vorbe grele
Ghidul pentru profesori - document neclar și imperfect, acuză un inspector școlar
Stare de urgență: MEC, apel către profesori și elevi
Monica Anisie, măsuri de ultimă oră – important pentru profesori, elevi și părinți
Pop:”S.O.S. Educația este sub asediul PNL-ului! 3464 de profesori dați afară peste noapte”
Monica Anisie

Bac 2020: Anisie, explicații pentru elevii bolnavi: cum vor susține examenul

39
(reînnoit 10:36 02.06.2020)
Ministrul Educației și Cercetării a dat asigurări că elevii care au temperatură și, prin urmare, nu pot participa la prima sesiune de bac vor susține examenul, pentru ei organizându-se o nouă sesiune.

BUCUREȘTI, 2 iun – Sputnik, Georgiana Arsene. Monica Anisie a declarat că, din dorința de a da șanse egale tuturor copiilor, așa cum la Evaluarea Națională se realizează o sesiune specială numai pentru copiii aflați în izolare, în carantină, deci pentru copiii bolnavi, precum și pentru cei care au temperatură peste 37,3, tot așa va fi organizată și o sesiune specială de bacalaureat.

”Numai pentru cei bolnavi, nu pentru cei care pică la prima sesiune. Se realizează această sesiune specială pentru că există această situație în care trebuie să respectăm distanța și pentru a lua toate măurile pentru combaterea îmbolnăvirilor”, a subliniat ministrul Educației și Cercetării.

Sesiunea specială pentru examenul de bacalaureat va începe în data de 6 iulie 2020.

Demnitarul a explicat că, de principiu, pe 6 iulie 2020 va fi susținută proba scrisă de limba și literatura română, pe 7 iulie, proba obligatorie la Matematică sau Istorie, pe 8 iulie va fi proba la alegere a profilului.

Proba scrisă de limba și literatura maternă va fi ultima care se va susține, pentru că nu sunt așa mulți elevi și, din acest motiv, să poată fi date rapid rezultatele.

Același lucru este valabil și pentru Evaluarea Națională, când proba de limba și literatura maternă este lăsată ultima, pentru a nu se afecta admiterea la liceu. În cazul bacalaureatului, nu este afectată admiterea la facultate.

Monica Anisie a făcut aceste precizări după ce ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a declarat că o a doua sesiune a examenului de Bacalaureat ar putea fi organizată la începutul lunii iulie pentru elevii care, din motive de sănătate, nu se pot prezenta la probele care debutează pe 22 iulie, informează stiriedu.ro.

Probele scrise pentru prima sesiune de bacalaureat sunt programate pentru data de 22 iunie 22. Atunci, absolvenții de liceu vor susține proba scrisă la limba și literatura română.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>> 
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

39
Tagurile:
Monica Anisie, 2020, bacalaureat

Загрузка...
Examen

Redeschiderea școlilor din România: elevii revin în bănci, în condiții speciale

92
Elevii din anii terminali se întorc de astăzi la școală, cu mențiunea că acest lucru este opțional. Autoritățile au reglementat o serie de condiții de siguranță pentru a împiedica răspândirea COVID-19 printre elevi și profesori sau personalul auxiliar din școli.

BUCUREȘTI, 2 iun – Sputnik, Georgiana Arsene. Elevii din clasele a VIII-a, a XII-a, a XIII-a, anii terminali din școala profesională și școala postliceală se reîntorc la școală pentru o perioadă de două săptămâni. Participarea elevilor la activitățile de pregătire pentru examenele naționale va fi decisă de părinți după evaluarea încadrării în grupele de risc a școlarilor sau a membrilor familiilor acestora.

Una din regulile care trebuie respectată este cea referitoare la distanțarea socială. Astfel, atât elevii, cât și profesorii trebuie ă mențină între ei o distanță minimă de 2 metri, în așa fel încât să fie o suprafață de cel puțin 4 metri pătrați la fiecare persoană.

La intrarea în unitatea de învățământ se va măsura temperatura elevilor, iar cei care au o temperatură corporală mai mare de 37,3 grade Celsius nu vor putea pătrunde în incintă.

Se vor evita aglomerările de persoane, iar suprafețele vor fi dezinfectate.

Parcursul prin curtea școlii până la intrarea în unitatea de învățământ se va realiza pe un traseu bine delimitat și semnalizat.

Școala va pune la dispoziția elevilor covorașe dezinfectante, măști de protecție, substanțe dezinfectante pentru mâini.

Elevii vor fi informați permanent, prin mesaje afișate în toate spațiile în care se desfășoară activități, despre normele igienico-sanitare și de prevenire a infectării cu SARS CoV-2.

De acum înainte, unitățile de învățământ sunt dotate permanent cu săpun, prosoape de hârtie și dezinfectant pentru mâini.

Durata activităților petrecute de elevi în sălile de clasă va fi de cel mult: 3 ore pentru elevii de liceu, 2 ore pentru elevii de gimanziu și 4 ore pentru elevii care studiază în limbile minorităților naționale, informează edupedu.ro.

Nu toți elevii vor lua pauză în același timp, scopul fiind acela de a evita interacțiunea fizică între școlari.

Vor exista locuri speciale pentru colectarea măștilor, iar, la finalul cursurilor, elevii vor primi o nouă mască de protecție.

Tot astăzi încep și înscrierile pentru Evaluarea Națională, iar mâine, 3 iunie, încep înscrierile pentru Bacalaureat.

92
Tagurile:
redeschidere, școală

Загрузка...
Seismograph

Acum: Cutremur neașteptat de puternic în România, resimțit și în Republica Moldova

0
(reînnoit 14:35 02.06.2020)
Acum puțin timp, Institutul Național de cercetare dezvoltare pentru fizica Pământului a transmis datele unui cutremur neașteptat de puternic

BUCUREȘTI, 2 iun - Sputnik, Dragoș Dumitriu. Institutul Național de Cercetare Dezvoltare pentru Fizica Pământului a transmis acum puțin timp că un cutremur cu o magnitudine de 4.8 grade pe scara Richter și s-a produs în zona seismică Vrancea.

Cutremurul a avut loc la ora 14:12:55 (ora locală a României) epicentrul fiind la adâncimea de 117 km, în județul Vrancea, la granița cu Buzău, în apropierea localităților Vintileasca și Secuiu.

„Cutremurul s-a produs în apropierea următoarelor oraşe: 73km E de Brasov, 86km NE de Ploiesti, 107km S de Bacau, 119km V de Galati, 119km V de Braila, 138km N de Bucuresti, 158km NE de Pitesti, 187km E de Sibiu, 188km SV de Iasi, 202km N de Ruse”, informează INCDFP.

Seismul s-a simțit și în Republica Moldova.

Update: INFP a revizuit informațiile – magnitudinea a fost 4.4 grade pe scara Richer, iar adâncimea epicentrului a fost de 99km.

Cutremurul vine după o serie de seisme cu magnitudine maximă în jurul nivelului de 3 grade, deci saltul la aproape 5 grade Richter, la un epicentru de adâncime, este neașteptat. Dar, așa cum a subliniat în repetate rânduri Gheorghe Mărmureanu, nu este ceva de anormal – nici care să genereze panică.

Cutremur în România: Harta propagării undei seismice
© Photo : INCDFP
Cutremur în România: Harta propagării undei seismice

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>> 
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

0
Tagurile:
Vrancea, cutremur

Загрузка...