BUCUREȘTI, 12 mai – Sputnik, Georgiana Arsene. Care este adevărul despre cursurile online, la care sunt obligați să participe elevii și profesorii în această perioadă? Un studiu realizat de Institutul Român pentru Evaluare și Strategie – IRES, Federația Părinților și Aparținătorilor Legali – FEPALși Fundația Viață și Lumină scoate la iveală faptul că doar jumătate dintre elevi au făcut toate orele din program în această perioadă.
Doar patru din zece școlari au ținut legătura cu profesorii sau învățătorii lor doar pentru unele materii, în timp ce 8% dintre elevi nu au avut deloc contact cu cadrele didactice, potrivit declarațiilor părinților lor.
Realizatorii studiului transmit că pandemia de COVID-19 ne-a obșigat să ne uităm atent cât de digitali suntem și dacă este posibilă utilizarea uniformă de tehnologii în școlile din România.
”Zilele acestea trăim marele regret al dezinteresului sistematic al statului față de digitalizarea reală a școlilor românești. Firește, există profesori pasionați sau comunități școlare mai racordate la lumea în care trăim, care s-au străduit singuri să introducă digitalul în procesul educațional și au testat platforme și sisteme”, spun realizatorii studiului.
Potrivit studiului IRES, pe măsură ce nivelul de educație al elevului crește, scade frecvența contactului zilnic cu școala.
În această perioadă a crescut numărul de teme, precum și timpul destinat rezolvării lor. Mai exact, mai bine de un sfert din școlarii din România au petrecut cel puțin 4 ore pe zi făcând teme.
Numărul elevilor înscriși în învățământul preuniversitar în anul școlar 2019-2020 este de 2.824.594, informează zf.ro.
Sondajul IRES a fost realizat în intervalul 27-30 aprilie 2020, pe un eșantion de 1319 respondenți, dintre care 1060 de părinți cu copii școlari, care au cel puțin un copil înscris la școală.
Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova
BUCUREȘTI, 26 feb – Sputnik. Lovitură dură în sistemul de învățământ, după ce Curtea de Apel București a anulat hotărârile Comitetului Național pentru Situații de Urgență, precum și ordinele miniștrilor Educației și Sănătății prin care au fost suspendate cursurile în format fizic, clasic, în toate unitățile de învățământ.
Ieri, 25 februarie 2021, Curtea de Apel București a respins mai multe excepții invocate în dosarul în care Asociația Școlilor Particulare, dar și nouă persoane au solicitat anularea Hotărârii CNSU din data de 8 noiembrie 2020 privind aprobarea suspendării activităţilor care impun prezenţa fizică a preşcolarilor şi elevilor în unităţile de învăţământ şi continuarea activităţilor didactice în sistem on-line, informează ziarulprofit.ro.
De la comunicare, în termen de 5 zile lucrătoare, hotărârea poate fi atacată cu recurs, în privința soluției date cererii de suspendare. Ea poate fi atacată cu recurs în termen de 15 zile de la comunicare în privința soluției date acțiunii în anulare.
În luna noiembrie a anului trecut, judecătorii au decis că Hotărârea Comitetului Județean pentru Situații de Urgență Iași, prin care cursurile școlare față în față au fost suspendate în municipiul Iași, este nelegală.
De asemenea, judecătorii au admis anularea parțială a hotărârii nr. 76 din 4 noiembrie 2020, tot în urma unui demers iniţiat de Asociaţia Şcolilor Particulare.
BUCUREȘTI, 26 feb – Sputnik, Georgiana Arsene. Monica Anisie, fostul ministru al Educației, acum președinte al Comisiei pentru învăţământ, tineret şi sport din Senatul României spune că va continua Campania strategică națională de prevenire și combatere a bullyingului începută în 2007, în parteneriat cu toate instituțiile reprezentative la nivel național, care sunt implicate în soluționarea problematicii bullyingului.
Este vorba despre Ministerul Educației și Cercetării, Autoritatea Națională pentru Drepturile Persoanelor cu Dizabilități, Copii și Adopții - ANDPDCA, Poliția Română – Serviciul de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii din Poliţia Capitalei, CMBRAE, Colegiul Psihologilor, Consiliul Naţional al Elevilor, Asociația Părinților Isteți, Itsy Bitsy.
Fostul ministru al Educației spune că problema bullyingului în rândul copiilor trebuie tratată cu maximă seriozitate. Și aceasta pentru că un copil care nu se dezvoltă într-un mediu armonios începând din învățământul preșcolar până la liceu inclusiv riscă să fie afectat din punct de vedere al performanței școlare și nu va putea deveni un adult autonom, echilibrat și sănătos psiho-emoțional.
Din acest motiv, toți cei implicați – părinți, cadre didactice, consilieri școlari, personal auxiliar, polițiști, elevi – trebuie să colaboreze între ei și să se raporteze la niște reguli comune, acceptate de către toți. Toți aceștia trebuie, de asemenea, să respecte procedurile legale de intervenție în situațiile de violență psihologică.
”În acest sens, doresc să le amintesc tuturor directorilor de unități de învățământ preuniversitar să actualizeze Regulamentul de Ordine Interioară și să implementeze normele metodologice pentru aplicarea Legii nr. 221/2019, prin care este prevenit și combătut bullyingul în spațiile destinate învățământului”, a transmis Monica Anisie.
Președintele Comisiei pentru învăţământ, tineret şi sport din Senatul României a subliniat că aceste norme au fost aprobate în mandatul său de ministru, prin OMEC nr 4343/27.05.2020, publicat în Monitorul Oficial din 10 iunie 2020, intrând în vigoare odată cu publicarea sa.
De asemenea, a completat Anisie, fiecare unitate de învățământ va introduce în Regulamentul de ordine Interioară – ROI - obiectivul ”școală cu toleranță zero la violență”.
”În acord cu profesorii, elevii și părinții acestora, unitățile de învățământ stabilesc măsurile aplicabile în cazul unui comportament inadecvat, imoral sau necolegial al unor copii față de alți copii”, a punctat Anisie.
BUCUREŞTI, 26 feb – Sputnik. În Germania a fost înregistrată cea mai mare oscilaţie săptămânală de temperatură de la începutul măsurătorilor meteorologice, potrivit DPA. Astfel, de la o vreme de iarnă cu ninsori abundente, ger năprasnic şi temperaturi neobişnuit de scăzute, care au dat peste cap viaţa locuitorilor, a avut loc, în doar câteva zile, o trecere la o vreme specifică mai curând unei primăveri călduroase.
Potrivit specialiştilor de la Serviciul German de Meteorologie (DWD), e prima dată în epoca modernă când Germania trece printr-o alternanţă termică atât de mare precum cea care a fost înregistrată la staţia meteorologică din Gottingen, oraş din centrul ţării.
Astfel, pe 14 februarie, a fost înregistrată la această staţie o temperatură de -23,8 grade Celsius, iar după doar şapte zile, pe 21 februarie, meteorologii germani au înregistrat o temperatură de +18,1 grade, ceea ce înseamnă o diferenţă termică de 41,9 grade, potrivit sursei citate de ziarulromanesc.de.
Un precedent record a fost înregistrat în mai 1880, în perioada primelor zile ale măsurătorilor meteorologice. Purtătorul de cuvânt al DWD a dezvăluit că atunci a fost măsurată o creştere cu 41 de grade a temperaturii exterioare, într-un interval de doar şapte zile.
Mai mult, în nordul Germaniei au fost atinse luni alte două recorduri de temperaturi ridicate în anotimpul de iarnă. Astfel, în oraşul Quickborn temperaturile au ajuns la 18,9 grade, depăsind recordul precedent de 17,8 grade, stabilit în urmă cu doi ani.
Al doilea record de temperatură în anotimpul de iarnă a fost atins luni în Hambug, la staţia meteorologică Neuwiedenthal: +21,1 grade Celsius. Precedentul record raportat la aceeaşi staţie, de 18,1 grade Celsius, a fost stabilit în urmă cu un an.