Radu Szekely

Szekely, întrebarea momentului: care erau scenariile anunțate de MEC

299
(reînnoit 18:24 29.04.2020)
Fostul consilier al Ecaterinei Andronescu scrie un text dur și extrem de precis referitor la situația din Educație și spune că se pare că procesul de luare a deciziilor în sistem s-a mutat la Cotroceni.

BUCUREȘTI, 29 apr – Spuntik, Georgiana Arsene. Radu Szekely se întreabă dacă Monica Anisie, ministrul Educației și Cercetării, mai are ceva de spus în deciziile regeritoare la sistemul național de învățământ.

”Se pare că procesul de luare a deciziilor s-a mutat la Cotroceni: toate deciziile sunt comunicate de la pupitrul prezidențial, după care este așteptat ministrul să comunice modul de operaționalizare a deciziei”, a scris Szekely.

Acesta aduce în atenția publică problema celor 3 scenarii despre care Anisie spunea că le pregătește MEC și care nu au fost niciodată prezentate. Este vorba despre trei scenarii diferite de ieșire din situația de urgență, scenarii pe care nu le-a putut prezenta niciodată publicului spre dezbatere, sau măcar spre informare.

Fostul consilier al Ecaterinei Andronescu spune că decizia finală de a nu reveni la școală a fost luată de președinte imediat după consultarea cu epidemiologi, fără o consultare similară și aprofundată cu decidenții din minister, cu sindicatele, cu părinții, cu elevii - sau au existat și nu se știe de ele?.

În acest caz, munca depusă la cele trei scenarii de specialiști în științele educației și în psihologie educațională nu a mai contat.

”Care erau, totuși, cele trei scenarii, măcar de dragul evidenței istorice? Nu comentez acum decizia, ci procedura: atâta vreme cât miniștrii nu sunt consultați, iar "parlamentul nu există", cred că riscăm să ne depărtăm prea mult de la principiile democratice ale separării puterilor în stat”, a subliniat Radu Szekely.

Reamintim că, zilele trecute, președintele Klaus Iohannis a anunțat că elevii vor reveni în bănci abia în toamnă, după ce Anisie avansase ideea că școlile s-ar putea redeschide la o dată ce urma să fie comunicată după consilierea cu reprezentații Comitetului pentru Situații Speciale de Urgență.

299
Tagurile:
Ministerul Educației, scenariu
Tematic
Cursuri online, acuzații grave: ”Profesorii și directorii își fac propriile reguli!”
Anisie, despre profesorii care nu fac cursuri online – riscă sancțiuni?
Cursuri online: profesorii trebuie să afle ce spun elevii și părinții
Cursuri online: Anisie, precizări despre cazurile în care nu s-au realizat lecțiile
Cursuri online: probleme mari pentru Anisie, Avocatul Poporului a intrat pe fir
Школы закрыли на карантин из-за ОРВИ

Sindicatele cer vaccinarea profesorilor

4
(reînnoit 18:27 23.09.2020)
Reprezentanții Federației Sindicatelor Libere din Învățământ – FSLI – vin cu o solicitare către ministrul Sănătății, de a asigura cadrul legal prin care angajații din educație să beneficieze de vaccinare antigripală gratuită, realizată cu prioritate.

BUCUREȘTI, 23 sept – Sputnik. Personalul din învățământ trebuie să beneficieze, la cerere, de vaccinare antigripală gratuită, realizată cu prioritate. Aceasta este solicitarea reprezentanților Federației Sindicatelor Libere din Învățământ adresată ministrului Sănătății, Nelu Tătaru.

Solicitarea sindicaliștilor vine după ce Nelu Tătaru a precizat că au ost achiziționate până acum 3 milioane de doze de vaccin și cadrele didactice ar trebui să fie introduse în categoria de risc privind persoanele care vor beneficia de vaccin în acest an.

Sindicaliștii atrag atenția asupra faptului că, prin natura profesiei, salariații din educație sunt expuși suplimentar îmbolnăvirii și pot deveni la rândul lor surse de infectare a populației școlare cu virusul gripal. Cu atât mai mult, vă reamintim că, în contextul pandemiei generate de virusul SARS-CoV-2 și a apropierii sezonului rece, apariția simptomelor specifice virozelor respiratorii - de exemplu, tuse, febră, probleme respiratorii - sau a altor simptome de boală infecţioasă spre exemplu, vărsături, diaree, mialgii, stare general modificată, însoţite sau nu de creşteri de temperatură, vor conduce la izolarea la domiciliu a salariaților respectivi, spun sindicaliștii

Potrivit reprezentanților FSLI, prin vaccinarea antigripală a personalului din educație se vor putea evita blocajele activității educative, din cauza declanșării scenariului roșu.

În opinia sindicaliștilor, Ministerul Sănătății și Ministerul Educației și Cercetării trebuie să organizeze o campanie națională de vaccinare a angajaților din sistemul de învățământ, la solicitarea acestora, prin intermediul cabinetelor medicale școlare, acolo unde acestea există.

 

4
Tagurile:
Sindicate, FSLI
Tematic
FSLI: „Colegii noştri vor fi, pur şi simplu, trimişi acasă, în şomaj”
Evaluare Națională și Bac 2020: Hăncescu, FSLI, soluții de susținere a examenelor
FSLI: ”Înghețarea anului școlar ar produce prejudicii majore și cadrelor didactice”

Загрузка...
Bogdan Gheorghiu

Ministrul Culturii, acțiune jenantă: inaugurează o librărie

106
Alexandria devine, astăzi, epicentrul culturii din România, sub girul demnitarului Bogdan Gheorghiu. Mai e ceva de comentat?

România este țara mereu surprinzătoare, în care nu doar că nu ajungi să te plictisești, dar care, așa cum spunea Mircea Badea, ”ne ocupă tot timpul”.

Țara asta este locul în care fiecare român își regândește ideile despre o noțiune au alta.

Astăzi este rândul ministrului Culturii, Bogdan Gheorghiu, să ne facă să privim dintr-o altă perspectivă termenul de cultură. De ce?

Simplu: omul participă la Alexandria la deschiderea oficială a singurei librării din oraș, dotată la standarde moderne.

Motivația lui Gheorghiu este mai mult decât înduioșătoare. Demnitarul afirmă că librăria va fi nu doar un spațiu de vânzare, ci și un spațiu ”cultural, elegant, dedicat literaturii şi altor arte moderne, un spaţiu deschis evenimentelor culturale şi artistice”.

Mă întreb, însă, cât de mult a decăzut cultura în România dacă ministrul însuți decide să facă un drum în Alexandria ca să inaugureze o librărie? Este, cumva, un proiect al Ministerului Culturii și noi nu știm?

Desigur, este de apreciat faptul că demnitarul susține o inițiativă privată, însă este jenant să facă din asta un eveniment național sau chiar o acțiune a instituției pe care o conduce.

Mai în glumă, mai în serios, aș întreba dacă librăria în cauză a acordat reduceri astăzi, cu prilejul vizitei lui Bogdan Gheorghiu.

A nu se înțelege că eu contest importanța și necesitatea unei librării în Alexandria. Spun, doar, că unele evenimente nu trebuie neapărat să ajungă de interes național…

106
Tagurile:
Bogdan Gheorghiu

Загрузка...