Monica Cristina Anisie

Scandal în educație, document controversat: Lui Anisie i se cere se delimiteze de el

5575
Reprezentanții Uniunii Sindicatelor Libere din Învățământul Preuniversitar Iași contestă documentul ce conține propuneri pentru organizarea procesului instructiv-educativ și a examenelor pentru perioada următoare.

BUCUREȘTI, 26 apr – Sputnik, Georgiana Arsene. Inspectoratul Școlar al Municipiului București a trimis Ministerului Educației și Cercetării, în atenția secretarului de stat Luminița Barcari, un document ce conține propuneri pentru organizarea procesului instructiv-educativ și a examenelor pentru perioada următoare.

În primul rând, se vorbește despre revenirea în unitățile de învățământ. Astfel, în primele două săptămâni ar urma să vină la școală elevii claselor terminale – a VIII-a și a XII-a care ar primi teme, ar fi ascultați și li s-ar încheia mediile.

Elevii vor fi 15 în clasă, vor lucra pe grupe în baza unui orar.

În următoarele două săptămâni ar urma să vină la școală elevii claselor a V-a, a VI-a, a VII-a, a IX-a, a X-a și a XI-a.

Clasele I-IV vor face lecții online și vor primi calificative.

În ceea ce privește bacul, nu se suțin competențele, examenele scrise se dau în unitățile de învățământ, 10 elevi în fiecare clasă, așezați alfabetic.

Evaluarea se face în unitatea de învățământ, cu evaluatori din alte școli, iar contestațiile se depun online, se arată în documentul menționat.

Sindicaliștii ieșeni contestă documentul și spun că acesta conține o serie de ”propuneri” făcute de ISMB Ministerului Educației și Cercetării cele mai multe fiind ”incalificabile” în actualul context sanitar.

”Solicităm Doamnei Ministru al Educației Monica Anisie să se delimiteze public de această inițiativă. În caz contrar, vom considera că materialul este însușit cel puțin ca și opinie, dacă nu chiar ca proprietate”, susține Laviniu Lăcustă, președintele USLIP Iași.

Reamintim că unitățile de învățământ sunt închise, măsură luată pentru limitarea răspândirii coronavirusului. Problema revenirii la cursuri este intens dezbătută, dar, până acum, nu s-a anunțat nimic oficial cu privire la modul în care se vor relua cursurile sau data exactă de revenire în bănci a elevilor.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>> 
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

5575
Tagurile:
Document, Educație, Monica Anisie
Bogdan Gheorghiu

Ministrul Culturii, acțiune jenantă: inaugurează o librărie

79
Alexandria devine, astăzi, epicentrul culturii din România, sub girul demnitarului Bogdan Gheorghiu. Mai e ceva de comentat?

România este țara mereu surprinzătoare, în care nu doar că nu ajungi să te plictisești, dar care, așa cum spunea Mircea Badea, ”ne ocupă tot timpul”.

Țara asta este locul în care fiecare român își regândește ideile despre o noțiune au alta.

Astăzi este rândul ministrului Culturii, Bogdan Gheorghiu, să ne facă să privim dintr-o altă perspectivă termenul de cultură. De ce?

Simplu: omul participă la Alexandria la deschiderea oficială a singurei librării din oraș, dotată la standarde moderne.

Motivația lui Gheorghiu este mai mult decât înduioșătoare. Demnitarul afirmă că librăria va fi nu doar un spațiu de vânzare, ci și un spațiu ”cultural, elegant, dedicat literaturii şi altor arte moderne, un spaţiu deschis evenimentelor culturale şi artistice”.

Mă întreb, însă, cât de mult a decăzut cultura în România dacă ministrul însuți decide să facă un drum în Alexandria ca să inaugureze o librărie? Este, cumva, un proiect al Ministerului Culturii și noi nu știm?

Desigur, este de apreciat faptul că demnitarul susține o inițiativă privată, însă este jenant să facă din asta un eveniment național sau chiar o acțiune a instituției pe care o conduce.

Mai în glumă, mai în serios, aș întreba dacă librăria în cauză a acordat reduceri astăzi, cu prilejul vizitei lui Bogdan Gheorghiu.

A nu se înțelege că eu contest importanța și necesitatea unei librării în Alexandria. Spun, doar, că unele evenimente nu trebuie neapărat să ajungă de interes național…

79
Tagurile:
Bogdan Gheorghiu

Загрузка...
Elev

Mai multe școli și grădinițe trec de mâine la regim online

508
(reînnoit 11:04 23.09.2020)
Apropierea alegerilor locale face ca unitățile de învățământ în care sunt secții de votare să aibă un regim special, în sensul că ele se vor închide. Ce se întâmplă cu restul instituțiilor de învățământ.

BUCUREȘTI, 23 sept – Sputnik. Cursurile nu se suspendă în grădinițele și școlile care nu sunt secții de votare. Anunțul a fost făcut de Roxana Cercel, purtător de cuvânt al Inspectoratului Școlar București.

De mâine, 24 septembrie 2020, orele trec în online numai pentru unitățile de învățământ care organizează secții de votare.

Regula este, însă, valabilă pentru toată România. Mai exact, grădinițele și școlile care nu sunt secții de votare nu își suspendă cursurile la finalul săptămânii acesteia și începutul celei viitoare, pentru organizarea procesului de votare, precizează edupedu.ro

Cercel a precizat că părinții copiilor din grădinițele și școlile în care nu sunt secții de votare îi duc în continuare la grădiniță și la ore pe același program.

Reamintim că, în data de 18 septembrie 2020, Comitetul Municipal București pentru Situații de Urgență a decis că se suspendă cursurile în Capitală în zilele de 24, 25, 28 și 29 septembrie.

Duminică, 27 septembrie 2020, au loc alegerile locale.

508

Загрузка...

Prețul gazelor: cât vom plăti la iarnă

0
Românii vor plăti, în acest an, pentru gaze naturale un preț similar celui de anul trecut. Tariful mediu nu va depăși 68-7,75 lei/MWh, iar consumul de gaze va fi asigurat din producția internă.

BUCUREȘTI, 23 sept – Sputnik. Iarna 2020-2021 nu va aduce facturi mărite la gaze. Potrivit unei analize a Asociației Energia Inteligentă, România va înregistra un consum similar ultimelor ierni, iar prețul gazelor naturale va fi similar cu cel de anul trecut.

Din fericire, vom avea parte de o iarnă blândă, potrivit prognozelor meteorologice pentru Europa Centrală și de Est pentru iarna 2020-2021. Vor fi episoade severe de frig și viscol, așa că cererea de gaze pentru această regiune se va situa, probabil, la nivelul cererii din ultimii ani.

Dumitru Chisăliță, președintele Asociației Energia Inteligentă, spune că evoluția prețului gazelor în regiune va urma un ușor trend ascendent, o dată cu creșterea cererii, însă, cel mai probabil, preșul mediu al gazelor în lunile de iarnă nu va depăși 14-15 euro/MWH, adică 68-72,75lei/MWh.

”Pentru consumatorul final de gaze din sectorul casnic, nu întrevăd schimbări semnificative la nivelul preţului pe care acesta o să-l plătească. Preţul gazelor va fi la un nivel aproape identic pentru majoritatea consumatorilor casnici cu cel plătit în iarna 2019/2020”, a declarat Dumitru Chisăliţă.

Reprezentanții asociației spun că atât cantitatea mare de gaze aflate în depozitele din România - peste 90% din capacitatea depozitelor, temperaturile ridicate prognozate pentru lunile octombrie şi noiembrie 2020, dar şi costurile ridicate ale gazelor din depozite probabil vor duce la deschiderea depozitelor abia către luna decembrie 2020. Acest lucru va face ca disponibilul de gaze din înmagazinare la nivelul lunilor ianuarie şi februarie 2021, acestea fiind lunile cu consumurile cele mai mari la nivel zilnic, să fie la un nivel de 25-30 milioane mc/zi.

Teoretic, în acest fel, România va putea acoperi consumul exclusiv cu producția internă, în majoritatea zilelor de iarnă.

În zilele cu temperaturi foarte scăzute, România va avea nevoie de 5-15 milioane mc/zi gaze din import, gaze care nu ar trebui să fie -exceptând accidentele - o problemă în a fi achiziţionate din import.

0
Tagurile:
iarna, Prețuri, GAZ
Tematic
Gaz rusesc livrat Bulgariei prin "Turkish Stream" din 1 ianuarie - detalii
Înfrângerea PSG în finala Ligii Campionilor: Champs-Élysées, între gaz și fumigene
Turkish Stream a fost lansat: care vor fi prețurile la gaz?

Загрузка...