Grădiniță

Întrebare justă: ”Ce faci cu 31 de copii mascați într-o sală de clasă cu o educatoare?”

21966
Un cadru didactic scrie, într-o postare de pe Facebook, că, de când s-a decretat stare de urgență, în urmă cu mai bine de o lună, așteaptă ziua când își va revedea prichindeii. Ce probleme apar.

BUCUREȘTI, 25 apr – Sputnik, Georgiana Arsene. Ministrul Educației Naționale, Monica Anisie, a explicat, în legătură cu redeschiderea unităților de învățământ, că trebuie să luăm în calcul faptul că această prezență a elevilor la cursuri să nu cumva să înrăutățească situația îmbolnăvirilor.

”Va trebui în timp să purtăm mască, să ne protejăm, să îi protejăm pe ceilalți din jurul nostru și aceleași măsuri să le luăm și la nivelul copiilor. Să îi învățăm că trebuie să respecte anumite reguli de igienă”, a adăugat ministrul Educației. 

O educatoare atrage atenția asupra unor aspect neluate în calcul de oficialii din Ministerul Educației și Cercetării. Dascălul spune că ridicarea restricțiilor de circulație și impunerea obligativității purtării măștii schimbă total datele problemei.

Aceasta prezintă cazul concret de la grupa sa, unde sunt 31 de copii. Deși e mare, sala nu asigură distanțarea fizică și aceasta nici nu este posibilă la această vârstă, deoarece copiii nu pot fi ținuți să se joace la distanță, întrucât ei au nevoie să relaționeze, să se îmbrățișeze, să se certe, sa se împace, de multe ori colorează același desen, stau la taclale "la o cafea".

Mai mult, în relația educatoarelor cu copiii, limbajul non verbal este esențial.

”Un zâmbet, o încruntare, o strângere de buze, transmit foarte multe unui copil. Printre multe altele eu trebuie să îi învăț să vorbească corect românește, să pronunțe corect fiecare sunet. Cum voi face asta când masca distorsionează sunetele? Cum voi putea eu auzi dacă pronunță ei corect sunetele?”, se întreabă cadrul didactic.

Mai este un aspect important. Somnul. Copiii dorm în pătuțuri la 50 de cm unii de alții. La sala de mese sunt serii de câte 80 de copii. O altă problemă o reprezintă toaletele, cu 5 chiuvete și 5 vase de wc la 60 de copii.

Educatoarea spune că acum se promit măști și dezinfectanți, dar este sceptică.

”Și ce să faci cu 31 de copii mascați într-o sala de clasă cu o educatoare și o jumătate de îngrijitoare pe schimb? Ce faci cu un termometru și o asistentă - profesionistă, e drept și dedicată, dar singură - când dimineața între 7-8 intră în grădiniță 200 de copii și 200 de părinți? Dar în grădinițele cu 300 sau 400 de copii? Dar ce faci cu grădinița unde nu există asistentă - vezi grădinițele cu program normal?”, a adăugat educatoarea.

În opinia sa, este an electoral și de aceea se fac promisiuni fantasmagorice, însă ea dorește să fie educatoare cu normă întreagă, adică să își poată face meseria cu adevărat, să poată merge la grupă și să le spună copiilor ce dor i-a fost de ei și să îi îmbrățișeze.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>> 
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

21966
Tagurile:
Copii, educatoare, Monica Anisie
Sală de clasă. Poză simbol

Expert, replică dură pentru Barcari: ”Cine va preda la aceste clase?”

136
(reînnoit 08:13 14.07.2020)
Mirabela Amarandei, șefa Direcției de Orientare Strategică și Politici Publice a Universității București reacționează după ce secretarul de stat pentru învățământ preuniversitar a anunțat transformarea claselor de profesională în clase de liceu.

BUCUREȘTI, 14 iul – Sputnik, Georgiana Arsene. Situația elevilor de clasa a opta care au promovat examenul de Evaluare Națională, dar au rămas nerepartizați la licee se află în atenția oficialilor din Educație.

Luminița Barcari, secretar de stat pentru învățământul preuniversitar a declarat că, dacă inspectoratele școlare vor solicita, clasele de școală profesională pot fi transformate în clase pentru liceu.

Aceasta a ridicat problema elevilor cu medii foarte mari care au rămas nerepartizați.

”Așteptăm din partea inspectoratelor propunerile. Eu le-aș sugera colegilor să analizeze cu multă atenție acest lucru, pentru că într-adevăr sunt copii cu note de 8 și 9 care ar trebui să fie la învățământul liceul, și nu profesional, dacă ei își doresc acest lucru”, a declarat secretarul de stat.

Decizia aceasta este una fără precedent.

Mirabela Amarandei, șefa Direcției de Orientare Strategică și Politici Publice a Universității București, susține că singura soluție găsită de reprezentanții Ministerului Educației și Cercetării pentru copiii care nu au fost repartizați în prima etapă a admiterii la liceu, ca urmare a notelor foarte mari la Evaluarea Națională este transformarea ”din pix” a claselor de profesională și tehnologic în clase pe filieră teoretică.

”Cine va preda la aceste clase, că pe un profesor de mecatronică nu-l poți transforma, cu același pix, într-unul de istorie sau geografie? Și pe ce curriculă vor învăța copiii aceștia, despre ce filiere vorbim aici?”, se întreabă, pe bună dreptate, Mirabela Amarandei.

Aceasta a adăugat că, după struțo- cămila de genul ”licență în comunicare” la o politehnică, de mâine vom avea clase de bilingv, filologie sau științe ale naturii în școli profesionale și licee tehnlogice.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>> 
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

136

Загрузка...
Monica Anisie

Monica Anisie: „Unii vor fi la școală și alții vor urmări cursurile în sistem online”

3389
Monica Anisie a vorbit astăzi despre reluarea procesului de învățământ în toamnă și metoda de desfășurare a cursurilor

BUCUREȘTI, 13 iul - Sputnik. Ministrul Educației și Cercetării, Monica Anisie, a declarat astăzi că școala în acest an nu va începe, cel mai probabil, în regim normal. Ea a precizat că în luarea unor decizii se țin de recomandările Ministerului Sănătății și cel mai bun scenariu „va fi acela în care elevii, unii vor fi la școală și alții vor urmări cursurile în sistem online, urmând să facă rocada în funcție de situația epidemiologică”.

De asemenea, ministrul a spus că se analizează și continuarea procesului de studii online, dacă situația epidemiologică va fi nefastă.

„Luăm în calcul, dacă nu va fi nicio problemă, dar nu cred, unul dintre scenarii era să începem normal, dar nu e cazul de situație normală – sau dacă va fi din ce în ce mai rău mai rău, să continuăm învățarea online”, a anunțat Anisie.

Totodată, există problema nemulțumirii unor elevi de calitatea studiilor online. Iată răspunsul Monicăi Anisiei.

„E adevărat că am avut o perioadă în care a trebuit să ne adaptăm la o situație dificilă. Ne vom adapta, vom realiza cursuri de formare în această perioadă pentru profesori pentru a îmbunătăți ceea ce s-a făcut”.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>> 
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

3389
Tagurile:
Monica Anisie

Загрузка...
Victor Ponta

Ultima oră: Dezastru pentru Victor Ponta, poate pierde tot, inclusiv profesia!

0
(reînnoit 11:56 14.07.2020)
Veste cumplită pentru fostul premier Victor Ponta - a pierdut definitiv procesul care îl poate scoate din Barou, luându-i posibilitatea de a practica avocatura

BUCUREȘTI, 14 iul – Sputnik, Dragoș Dumitriu. Fostul premier și candidat la președinție Victor Ponta a pierdut definitiv procesul cu Ministerul Educației privind verdictul de plagiat în cazul tezei sale de doctorat, așa cum a decis CNATDCU.

Magistrații Curții Supreme însă au respins azi acțiune fostului premier. “Respinge recursul declarat de recurentul-reclamant PONTA VICTOR VIOREL, împotriva Sentinţei civile nr. 363 din 07 februarie 2017, a Curţii de Apel Bucureşti – Secţia a VIII-a contencios administrativ şi fiscal, ca nefondat. Definitivă. Pronunţată în şedinţă publică, astăzi, 13 iulie 2020” – se arată în minuta instanței ÎCCJ.

Contactată de Edupedu.ro, ministrul Educației, Monica Anisie, a declarat că va ”pune în aplicare decizia ICCJ“ și va semna ordinul pentru retragerea titlului de doctor deținut de Victor Ponta, ”Bineînțeles, dacă aceasta va fi soluția pe care ICCJ a dat-o“.

Problema e că necazurile lui Ponta nu se opresc aici… ci abia încep.

În primul rând, fostul premier ar putea fi exclus din Baroul de Avocați București, deoarece Ponta a intrat în Barou fără examen, datorită calității de „doctor”.

Cererea de excludere a lui Ponta din Barou a fost făcută de fostul ministru al Justiției, Monica Macovei. Europarlamentar la acea vreme (2016), Macovei a cerut decanului Baroului București excluderea lui Victor Ponta din avocatură invocând această accedere fără examen.

”Vă solicit excluderea imediată din Baroul București a domnului Victor Viorel Ponta, întrucât acesta a dobândit calitatea de avocat fără examen, ca titular al diplomei de 'doctor în drept'. Titlul de doctor i-a fost retras de ministrul Educației, pe baza deciziei definitive că lucrarea a fost plagiată, astfel încât dl Ponta nu mai îndeplinește condițiile legale pentru a exercita profesia de avocat”, a scris Macovei.

Anul trecut, Baroul a răspuns solicitării publicației ”Newsweek”, arătând că decizia privind excluderea lui Ponta depinde de decizia Curții Supreme.

”Baroul București a fost sesizat cu o cerere de excludere din profesie a persoanei la care vă referiți, soluționarea acesteia fiind suspendată până la finalizarea litigiului în care este pusă în discuție legalitatea actului administrativ de retragere a titlului de doctor în Drept“, a fost răspunsul transmis în 2019 publicației Newsweek România

O altă problemă o reprezintă veniturile obținute de Ponta ca avocat, circa 400.000 euro – și se pune problema dacă nu cumva aceste sume ar trebui returnate, fiind obținute pe baza unei calități de avocat obținute pe cale… considerată, în final, neconformă.

Cert este că, împotriva fostului premier, unul dintre cei mai performanți de după 1989 – și ultimul care a încercat o deschidere către Est – s-a declanșat un atac pe mai multe fronturi – și care continuă, se pare.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>> 
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

0
Tagurile:
Avocat, Victor Ponta

Загрузка...