Ghidul pentru profesori - document neclar și imperfect, acuză un inspector școlar

1034
(reînnoit 17:44 23.04.2020)
Camelia Gavrilă susține că Ministerul Educației și Cercetării lasă în totalitate la latitudinea inspectoratelor școlare identificarea de soluții pentru asigurarea echipamentelor informatice și a conectării la internet a unităților de învățământ, implicit a elevilor.

BUCUREȘTI, 23 apr – Sputnik, Georgiana Arsene. Ministerul Educației și Cercetării a conturat un demers mult așteptat de toată lumea: asigurarea unor elemente de continuitate ale procesului de învățare, în condițiile suspendării cursurilor din învățământul preuniversitar, stabilirea unor responsabilități, clarificarea unor etape și tipuri de activități.

 Sputnik a scris aici despre acest document.

”Din nefericire suntem din nou în fața unui document la fel de neclar și imperfect - de la recomandarea adresată cadrelor didactice de a lucra cu elevii în sistem online, se trece acum la obligativitatea acestei activități, cu intervenția inspectoratelor școlare privind planuri de măsuri și monitorizare”, a scris Gavrilă.

Aceasta susține că, în mod surprinzător și nerealist, M.E.C. lasă în totalitate la latitudinea inspectoratelor identificarea de soluții pentru asigurarea echipamentelor informatice și a conectării la internet a unităților de învățământ, implicit a elevilor, destinatarii esențiali ai acestor activități didactice.

În acest fel, rămânem într-un alt stadiu de incertitudine și latență, în care predomină fraze și directive ce încep cu școlile/ profesorii/ directorii trebuie să … , vor face..., vor asigura..., verbe la viitor, directive ministeriale sau folosirea unui prezent etern, nedeterminat. Așteptările școlilor, ale elevilor și părinților, ale profesorilor de la ministerul de resort erau de altă natură.

”Din păcate, raportarea periodică către M.E.C. a datelor privind situația procesului de predare-învățare-evaluare online, raportare introdusă de astăzi prin Ordinul nr. 4135, nu schimbă situația dramatică a elevilor care nu au acces la internet și nici la tehnologia necesară, elevi care au pierdut contactul cu profesorii lor încă din data de 11 martie 2020. Timpul este foarte scurt pentru adaptare la noul context de predare, iar fiecare zi ce trece nu face decât să adâncească discrepanțele dintre mediul urban și cel rural”, a subliniat Gavrilă.

Soluția la aceste probleme găsită de Guvernul PNL a fost să oblige părinții de a-i asigura copilului mijloace tehnice, laptop/telefon smart/tabletă și acces la internet pentru a participa la cursurile online, indiferent de situația materială din familie sau fără a ține cont de contextul socio-economic de la nivel național, unde peste 50% dintre elevi duc lipsa unui computer, tabletă sau un telefon smart.

Fostul inspector școlar susține că atenția Ministerului Educației trebuie să se îndrepte spre mediile defavorizate și spre elevii defavorizați, care au nevoie de susținere, de planuri remediale, de un alt tip de intervenție rapidă, poate chiar prin transmiterea săptămânală a unor pachete de lucru la domiciliu, cu teste, sinteze, aplicații practice prin poștă sau, în comunitățile mai mici, prin preluarea acestora de la secretariatul școlii, respectând regulile necesare de igienă și distanțare.

Deci, ca excepție de la cursurile online, o alternativă pentru cei ce nu au posibilități se pot pregăti: fișe printate, materiale didactice și transmiterea acestora către elevi, prin intermediul părinților sau al reprezentanților legali, în format fizic, o singură dată pe săptămână. ”Accesul egal la educație este garantat de Constituția României, iar guvernul trebuie să ia măsuri nondiscriminatorii. În așteptarea cursurilor online și a unor eventuale dotări, a unor programe sociale pe care Guvernul întârzie să le formuleze, educația și învățarea trebuie să continue”, a adăugat Camelia Gavrilă.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>> 
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

1034
Tagurile:
Profesori, ghid
Monica Anisie

Bac 2020: Anisie, explicații pentru elevii bolnavi: cum vor susține examenul

37
(reînnoit 10:36 02.06.2020)
Ministrul Educației și Cercetării a dat asigurări că elevii care au temperatură și, prin urmare, nu pot participa la prima sesiune de bac vor susține examenul, pentru ei organizându-se o nouă sesiune.

BUCUREȘTI, 2 iun – Sputnik, Georgiana Arsene. Monica Anisie a declarat că, din dorința de a da șanse egale tuturor copiilor, așa cum la Evaluarea Națională se realizează o sesiune specială numai pentru copiii aflați în izolare, în carantină, deci pentru copiii bolnavi, precum și pentru cei care au temperatură peste 37,3, tot așa va fi organizată și o sesiune specială de bacalaureat.

”Numai pentru cei bolnavi, nu pentru cei care pică la prima sesiune. Se realizează această sesiune specială pentru că există această situație în care trebuie să respectăm distanța și pentru a lua toate măurile pentru combaterea îmbolnăvirilor”, a subliniat ministrul Educației și Cercetării.

Sesiunea specială pentru examenul de bacalaureat va începe în data de 6 iulie 2020.

Demnitarul a explicat că, de principiu, pe 6 iulie 2020 va fi susținută proba scrisă de limba și literatura română, pe 7 iulie, proba obligatorie la Matematică sau Istorie, pe 8 iulie va fi proba la alegere a profilului.

Proba scrisă de limba și literatura maternă va fi ultima care se va susține, pentru că nu sunt așa mulți elevi și, din acest motiv, să poată fi date rapid rezultatele.

Același lucru este valabil și pentru Evaluarea Națională, când proba de limba și literatura maternă este lăsată ultima, pentru a nu se afecta admiterea la liceu. În cazul bacalaureatului, nu este afectată admiterea la facultate.

Monica Anisie a făcut aceste precizări după ce ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a declarat că o a doua sesiune a examenului de Bacalaureat ar putea fi organizată la începutul lunii iulie pentru elevii care, din motive de sănătate, nu se pot prezenta la probele care debutează pe 22 iulie, informează stiriedu.ro.

Probele scrise pentru prima sesiune de bacalaureat sunt programate pentru data de 22 iunie 22. Atunci, absolvenții de liceu vor susține proba scrisă la limba și literatura română.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>> 
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

37
Tagurile:
Monica Anisie, 2020, bacalaureat

Загрузка...
Examen

Redeschiderea școlilor din România: elevii revin în bănci, în condiții speciale

89
Elevii din anii terminali se întorc de astăzi la școală, cu mențiunea că acest lucru este opțional. Autoritățile au reglementat o serie de condiții de siguranță pentru a împiedica răspândirea COVID-19 printre elevi și profesori sau personalul auxiliar din școli.

BUCUREȘTI, 2 iun – Sputnik, Georgiana Arsene. Elevii din clasele a VIII-a, a XII-a, a XIII-a, anii terminali din școala profesională și școala postliceală se reîntorc la școală pentru o perioadă de două săptămâni. Participarea elevilor la activitățile de pregătire pentru examenele naționale va fi decisă de părinți după evaluarea încadrării în grupele de risc a școlarilor sau a membrilor familiilor acestora.

Una din regulile care trebuie respectată este cea referitoare la distanțarea socială. Astfel, atât elevii, cât și profesorii trebuie ă mențină între ei o distanță minimă de 2 metri, în așa fel încât să fie o suprafață de cel puțin 4 metri pătrați la fiecare persoană.

La intrarea în unitatea de învățământ se va măsura temperatura elevilor, iar cei care au o temperatură corporală mai mare de 37,3 grade Celsius nu vor putea pătrunde în incintă.

Se vor evita aglomerările de persoane, iar suprafețele vor fi dezinfectate.

Parcursul prin curtea școlii până la intrarea în unitatea de învățământ se va realiza pe un traseu bine delimitat și semnalizat.

Școala va pune la dispoziția elevilor covorașe dezinfectante, măști de protecție, substanțe dezinfectante pentru mâini.

Elevii vor fi informați permanent, prin mesaje afișate în toate spațiile în care se desfășoară activități, despre normele igienico-sanitare și de prevenire a infectării cu SARS CoV-2.

De acum înainte, unitățile de învățământ sunt dotate permanent cu săpun, prosoape de hârtie și dezinfectant pentru mâini.

Durata activităților petrecute de elevi în sălile de clasă va fi de cel mult: 3 ore pentru elevii de liceu, 2 ore pentru elevii de gimanziu și 4 ore pentru elevii care studiază în limbile minorităților naționale, informează edupedu.ro.

Nu toți elevii vor lua pauză în același timp, scopul fiind acela de a evita interacțiunea fizică între școlari.

Vor exista locuri speciale pentru colectarea măștilor, iar, la finalul cursurilor, elevii vor primi o nouă mască de protecție.

Tot astăzi încep și înscrierile pentru Evaluarea Națională, iar mâine, 3 iunie, încep înscrierile pentru Bacalaureat.

89
Tagurile:
redeschidere, școală

Загрузка...
Seismograph

Acum: Cutremur neașteptat de puternic în România, resimțit și în Republica Moldova

0
(reînnoit 14:32 02.06.2020)
Acum puțin timp, Institutul Național de cercetare dezvoltare pentru fizica Pământului a transmis datele unui cutremur neașteptat de puternic

BUCUREȘTI, 2 iun - Sputnik, Dragoș Dumitriu. Institutul Național de Cercetare Dezvoltare pentru Fizica Pământului a transmis acum puțin timp că un cutremur cu o magnitudine de 4.8 grade pe scara Richter și s-a produs în zona seismică Vrancea.

Cutremurul a avut loc la ora 14:12:55 (ora locală a României) epicentrul fiind la adâncimea de 117 km, în județul Vrancea, la granița cu Buzău, în apropierea localităților Vintileasca și Secuiu.

„Cutremurul s-a produs în apropierea următoarelor oraşe: 73km E de Brasov, 86km NE de Ploiesti, 107km S de Bacau, 119km V de Galati, 119km V de Braila, 138km N de Bucuresti, 158km NE de Pitesti, 187km E de Sibiu, 188km SV de Iasi, 202km N de Ruse”, informează INCDFP.

Seismul s-a simțit și în Republica Moldova la Chișinău, mai puternic decât la București.

Cutremurul vine după o serie de seisme cu magnitudine maximă în jurul nivelului de 3 grade, deci saltul la aproape 5 grade Richter, la un epicentru de adâncime, este neașteptat. Dar, așa cum a subliniat în repetate rânduri Gheorghe Mărmureanu, nu este ceva de anormal – nici care să genereze panică.

Cutremur în România: Harta propagării undei seismice
© Photo : INCDFP
Cutremur în România: Harta propagării undei seismice

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>> 
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

0
Tagurile:
Vrancea, cutremur

Загрузка...