BUCUREȘTI, 13 apr – Sputnik, Georgiana Arsene. Documentul trimis de sindicaliștii din Educație se intitulează ”Argumente pentru exceptarea personalului didactic auxiliar și nedidactic din unitățile și instituțiile din învățământul preuniversitar, din inspectoratele școlare, din bibliotecile centrale universitare, precum și din învățământul universitar de la măsura trecerii în șomaj tehnic”.
Reamintim că, săptămâna trecută, liderul Federației Sindicatelor Libere din Învățământ, Simion Hăncescu, atrăgea atenția că trimiterea profesorilor în șomaj tehnic ar provoca o mare instabilitate în sistem.
La scurt timp după declarația liderului FSLI, premierul Orban a declarat că problema șomajului tehnic se pune numai pentru personalul auxiliar și nedidactic din învățământ.
Sindicaliștii spun că majoritatea personalului nedidactic are acum salariul minim brut pe economie, venit care include această categorie de salariați în rândul celor mai săraci, astfel că o diminuare cu 25% a salariilor îi va duce pe acești oameni la limita subzistenței, susțin sindicaliștii.
Sindicaliștii enumeră, mai întâi, principiile publicate recent de Internaționala Educației în condițiile Pandemiei COVID-19, apoi urmează atribuțiile personalului didactic auxiliar și nedidactic, vizat de declarațiile premierului Orban privind o eventuală trimitere în șomaj tehnic cu diminuarea veniturilor.
”Personalul didactic auxiliar și cel nedidactic nu pot face obiectul șomajului tehnic în perioada următoare, deoarece aceştia își vor continua activitatea și pe perioada întreruperii cursurilor, pentru ca unitățile/ instituțiile de învățământ să funcționeze și pentru ca preșcolarii, elevii, studenții și cadrele didactice să beneficieze de condiții optime și de siguranță, odată cu reluarea cursurilor”, au concluzionat sindicaliștii.
Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova
BUCUREȘTI, 16 ian – Sputnik. Semne bune anul are, deși iarna nici nue grea și nici omătul nu este mare, cum spune colindul românesc.
În schimb, începutul lui 2021 este cum nu se poate mai promițător și mai bine conturat. Și aceasta pentru că, așa cum precizează și reprezentanții Centrului Rus de Știință și Cultură de la București, în noul an s-au făcut noi prieteni.
Mai precis, este vorba despre faptul că Universitatea de Finanţe din subordinea Guvernului Federației Ruse a semnat un acord de cooperare și dezvoltare a schimburilor academice cu Academia de Studii Economice din București.
Parteneriatul școlilor de top din domeniul economiei, finanțelor și managementului din Rusia și România a fost posibil prin contribuţia Centrul rus de știință și cultură în România, informează Centrul Rus de Știință și Cultură de la București pe pagina sa de Facebook.
Academia de Studii Economice din București are o bună experiență de cooperare fructuoasă cu Universitatea Economică de Stat din Sankt Petersburg.
Academia organizează cursuri de limba rusă, la care participă peste 150 de cursanţi anual, mai adaugă sursa citată.
Academia de Studii Economice din București este liderul învățământului superior economic și de administrație publică din România și din Europa de Sud-Est, fapt confirmat de pozițiile de top pe care le deține în clasamentele universitare internaționale, se arată pe pagina ase.ro.
BUCUREȘTI, 16 ian – Sputnik. Angajații din învățământ doresc să se vaccineze împotriva noului coronavirus?
Răspunsul la această întrebare a fost dat de reprezentanții Ministerului Educației care au făcut publice rezultatele primei etape de consultare la nivelul zilei de 15 ianuarie cu privire la disponibilitatea de vaccinare a personalului din învăţământ.
Oficialii din Ministerul Educației precizează, însă, că raportarea din care au rezultat procentele de disponibilitate s-a făcut incluzând și persoanele care nu s-au pronunțat în niciun fel asupra disponibilității de vaccinare - răspunsuri asimilate neconcludent răspunsurilor negative.
Având în vedere suprapunerea între perioada de vacanță și perioada de interogare, suprapunere care a generat un număr important de persoane care nu s-au exprimat nici afirmativ, nici negativ cu privire la disponibilitatea de vaccinare, Ministerul Educației decide inițierea celei de-a doua etape de declarare a disponibilității de vaccinare, în perioada 16 ianuarie - 1 februarie 2021, informează edu.ro.
Instituția precizează că, până în momentul de față, la nivelul învățământului preuniversitar, 45,06% dintre angajați au declarat disponibilitatea de vaccinare raportat la totalul de 292.872 de angajați din sistemul de învățământ preuniversitar - inclusiv persoanele care nu au răspuns.
De asemenea, în sistemul de învățământ universitar, procentul privind disponibilitatea de vaccinare este de 59,64% - raportat la totalul de 51.094 de titulari angajați în sistemul de învățământ universitar + 9.295 de cadre didactice asociate - inclusiv persoanele care nu au răspuns.
Numărul angajaților din sistemul de învățământ care și-au declarat disponibilitatea de vaccinare până la data de 15 ianuarie este de 167.977 de persoane - 131.962 - personal din sistemul de învățământ preuniversitar si 36.015 - personal din sistemul de învățământ universitar.
Reprezentanții Ministerului Educației spun că își exprimă speranța că în cea de-a doua etapă vor răspunde și angajații care nu s-au pronunțat până acum asupra disponibilității la vaccinare.
Primele 300 de mii de doze au sosit în Argentina la sfârșitul lunii decembrie. Aceeași navă a adus 300 de mii de doze ale celui de-al doilea component al vaccinului.
Acestea vor fi utilizate pentru vaccinarea medicilor și angajaților secțiilor de terapie intensivă.