Подготовка школ к началу учебного года

Concedii obligatorii pentru profesori: scandal la nivel înalt, vorbe grele

34061
(reînnoit 11:01 03.04.2020)
Fostul secretar de stat Florian Lixandru critică decizia actuală, prin care tot personalul din școli și inspectorate va fi obligatoriu în concediu de odihnă de pe 4 până pe 24 aprilie, adică toată vacanța de Paște.

BUCUREȘTI, 3 apr – Sputnik, Georgiana Arsene. Adresa nr. 88/RBL/02.04.2020 avizată de secretarul de stat pentru învățământ preuniversitar, Luminița Barcari – PNL – are la bază o notă – atașată documentului – dată anul trecut de fostul secretar de stat Florian Lixandru – PSD.

© Sputnik / Виталий Аньков

Lixandru a reacționat și a precizat că nota dată anul trecut era numai pentru personalul didactic și că toți ceilalți nu pot fi obligați de angajator să își ia concediu.

Acesta menționează că numai la inițiativa angajatului se ia concediul de odihnă, cu aprobarea angajatorului în funcție de volumul de muncă sau situațiile ce nu necesita amânare.

”Deci obligarea angajatului sau inducerea către acesta a faptului că trebuie să își ia concediu de odihnă plătit încalcă, din punctul meu de vedere, principiul bunei-credințe în raporturile de muncă. Angajatorul este cel care trebuie să-l ferească pe salariat de riscul contaminării, angajatul fiind partea slabă din contract și neavând resursele necesare de apărare contra unei astfel de situații”, a explicat Lixandru.

Fostul secretar de stat i-a transmis Luminiței Barcari că o roagă să își asume ceea ce decide aceasta sau cei din subordinea sa și ”să nu se mai ascundă după umbre ale trecutului”.

Actualul secretar de stat nu a rămas indiferentă la mesajul lui Florian Lixandru. Luminița Barcari îi atrage atenția că a devenit vocal în ultimul timp și că i-ar fi plăcut să fie atât de implicat și pe vremea când ocupa funcția de secretar de stat.

”Eu nu vă consider purtătorul de cuvânt al personalului din învățământ. Cadrele didactice, personalul didactic auxiliar și nedidactic au înțeles situația de criză prin care trecem cu toții și sunt convinsă că preferă să stea în siguranță, alături de familie, decât să se expună unei contaminări. Îi asigurăm pe toți că prioritatea noastră în această perioadă este sănătatea elevilor și a întregului personal. Situațiile de criză impun măsuri adecvate, pe care dumneavoastră, domnule Lixandru ar trebui să le înțelegeți!”, a scris Barcari.

Lixandru nu s-a lăsat intimidat și i-a reproșat Luminiței Barcari că nici el nu a văzut implicarea acesteia.

Daniela Bogdan, directorul general al Ministerului Educației și Cercetării s-a alăturat discuțiilor.

„Mă gândesc că fiecare om are, la un moment dat, sentimentul penibilului situației. Unii, se pare, nu ajung la acest catharsis. Eu am reținut din tot acest cocktail de vorbe (insalubru), doar autoeticheta “umbră a trecutului”, a punctat Daniela Bogdan.

„Daniela Bogdan cred că vă referiți la dvs. atunci când afirmați: “Mă gândesc că fiecare om are, la un moment dat, sentimentul penibilului situației. Unii, se pare, nu ajung la acest catharsis.” Și autocritica este de apreciat”, a încheiat Lixandru.

Reamintim că, la momentul de față, unitățile de învățământ sunt închise, măsură luată de autorități pentru limitarea răspândirii coronavirusului.

34061
Tagurile:
concedii, Profesori
Tematic
Învățătoare: ”Dezideratul unor profesori români – de a termina serviciul mai repede”
Salarii profesori 2020 în funcție de rezultatele de la clasă
Părinții: ”Domnilor profesori, respectați-vă statutul. Nu dați note după nume…”
Părinți și profesori la ore. Cristache: ”Nu cred că părinții ar refuza”
Violeta Alexandru, apel către profesori: ”O parte pot să se alăture unui efort voluntar”
Elevi neascultători sau profesori care nu își fac meseria cum trebuie? Analist, explicații
Inspector școlar, sfaturi pentru profesori: lecții pe Whatsapp pentru elevi
Monica Anisie

Bac 2020: Anisie, explicații pentru elevii bolnavi: cum vor susține examenul

34
(reînnoit 10:36 02.06.2020)
Ministrul Educației și Cercetării a dat asigurări că elevii care au temperatură și, prin urmare, nu pot participa la prima sesiune de bac vor susține examenul, pentru ei organizându-se o nouă sesiune.

BUCUREȘTI, 2 iun – Sputnik, Georgiana Arsene. Monica Anisie a declarat că, din dorința de a da șanse egale tuturor copiilor, așa cum la Evaluarea Națională se realizează o sesiune specială numai pentru copiii aflați în izolare, în carantină, deci pentru copiii bolnavi, precum și pentru cei care au temperatură peste 37,3, tot așa va fi organizată și o sesiune specială de bacalaureat.

”Numai pentru cei bolnavi, nu pentru cei care pică la prima sesiune. Se realizează această sesiune specială pentru că există această situație în care trebuie să respectăm distanța și pentru a lua toate măurile pentru combaterea îmbolnăvirilor”, a subliniat ministrul Educației și Cercetării.

Sesiunea specială pentru examenul de bacalaureat va începe în data de 6 iulie 2020.

Demnitarul a explicat că, de principiu, pe 6 iulie 2020 va fi susținută proba scrisă de limba și literatura română, pe 7 iulie, proba obligatorie la Matematică sau Istorie, pe 8 iulie va fi proba la alegere a profilului.

Proba scrisă de limba și literatura maternă va fi ultima care se va susține, pentru că nu sunt așa mulți elevi și, din acest motiv, să poată fi date rapid rezultatele.

Același lucru este valabil și pentru Evaluarea Națională, când proba de limba și literatura maternă este lăsată ultima, pentru a nu se afecta admiterea la liceu. În cazul bacalaureatului, nu este afectată admiterea la facultate.

Monica Anisie a făcut aceste precizări după ce ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a declarat că o a doua sesiune a examenului de Bacalaureat ar putea fi organizată la începutul lunii iulie pentru elevii care, din motive de sănătate, nu se pot prezenta la probele care debutează pe 22 iulie, informează stiriedu.ro.

Probele scrise pentru prima sesiune de bacalaureat sunt programate pentru data de 22 iunie 22. Atunci, absolvenții de liceu vor susține proba scrisă la limba și literatura română.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>> 
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

34
Tagurile:
Monica Anisie, 2020, bacalaureat

Загрузка...
Examen

Redeschiderea școlilor din România: elevii revin în bănci, în condiții speciale

88
Elevii din anii terminali se întorc de astăzi la școală, cu mențiunea că acest lucru este opțional. Autoritățile au reglementat o serie de condiții de siguranță pentru a împiedica răspândirea COVID-19 printre elevi și profesori sau personalul auxiliar din școli.

BUCUREȘTI, 2 iun – Sputnik, Georgiana Arsene. Elevii din clasele a VIII-a, a XII-a, a XIII-a, anii terminali din școala profesională și școala postliceală se reîntorc la școală pentru o perioadă de două săptămâni. Participarea elevilor la activitățile de pregătire pentru examenele naționale va fi decisă de părinți după evaluarea încadrării în grupele de risc a școlarilor sau a membrilor familiilor acestora.

Una din regulile care trebuie respectată este cea referitoare la distanțarea socială. Astfel, atât elevii, cât și profesorii trebuie ă mențină între ei o distanță minimă de 2 metri, în așa fel încât să fie o suprafață de cel puțin 4 metri pătrați la fiecare persoană.

La intrarea în unitatea de învățământ se va măsura temperatura elevilor, iar cei care au o temperatură corporală mai mare de 37,3 grade Celsius nu vor putea pătrunde în incintă.

Se vor evita aglomerările de persoane, iar suprafețele vor fi dezinfectate.

Parcursul prin curtea școlii până la intrarea în unitatea de învățământ se va realiza pe un traseu bine delimitat și semnalizat.

Școala va pune la dispoziția elevilor covorașe dezinfectante, măști de protecție, substanțe dezinfectante pentru mâini.

Elevii vor fi informați permanent, prin mesaje afișate în toate spațiile în care se desfășoară activități, despre normele igienico-sanitare și de prevenire a infectării cu SARS CoV-2.

De acum înainte, unitățile de învățământ sunt dotate permanent cu săpun, prosoape de hârtie și dezinfectant pentru mâini.

Durata activităților petrecute de elevi în sălile de clasă va fi de cel mult: 3 ore pentru elevii de liceu, 2 ore pentru elevii de gimanziu și 4 ore pentru elevii care studiază în limbile minorităților naționale, informează edupedu.ro.

Nu toți elevii vor lua pauză în același timp, scopul fiind acela de a evita interacțiunea fizică între școlari.

Vor exista locuri speciale pentru colectarea măștilor, iar, la finalul cursurilor, elevii vor primi o nouă mască de protecție.

Tot astăzi încep și înscrierile pentru Evaluarea Națională, iar mâine, 3 iunie, încep înscrierile pentru Bacalaureat.

88
Tagurile:
redeschidere, școală

Загрузка...
Seismograph

Acum: Cutremur neașteptat de puternic în România, resimțit și în Republica Moldova

0
(reînnoit 14:24 02.06.2020)
Acum puțin timp, Institutul Național de cercetare dezvoltare pentru fizica Pământului a transmis datele unui cutremur neașteptat de puternic

BUCUREȘTI, 2 iun - Sputnik, Dragoș Dumitriu. Institutul Național de Cercetare Dezvoltare pentru Fizica Pământului a transmis acum puțin timp că un cutremur cu o magnitudine de 4.8 grade pe scara Richter și s-a produs în zona seismică Vrancea.

Cutremurul a avut loc la ora 14:12:55 (ora locală a României) epicentrul fiind la adâncimea de 117km, în județul Vrancea, la granița cu Buzău, în apropierea localităților Vinlileasca și Secuiu.

Cutremurul s-a simțit și în Republica Moldova la Chișinău, mai puternic decât la București.

Cutremur în România: Harta propagării undei seismice
© Photo : INCDFP
Cutremur în România: Harta propagării undei seismice
0
Tagurile:
Vrancea, cutremur

Загрузка...