Детский сад

Controale la grădinițe: Inspectoratul Școlar anunță urmează școlile

1414
Începutul lunii martie vine cu controale la grădinițele și școlile postliceale din municipiul București. Care este cauza.

BUCUREȘTI, 18 feb – Sputnik, Georgiana Arsene. Reprezentanții Inspectoratului Școlar București vor merge în controale la grădinițele și școlile postliceale, ca urmare a neregulilor semnalate în multe rânduri de presă și de părinți.

Maria Manea, inspector școlar general adjunct, spune că la inspecție vor participa toți inspectorii școlari din cadrul Inspectoratului Școlar al Municipiului București, împreună cu secretari din unitățile de învățământ de stat și profesori pentru discipline economice/contabili.

Controalele ISMB vin după ce Pro Tv a publicat un reportaj filmat cu o cameră ascunsă la o școală de asistenți din București care merge ”pe încredere când vine vorba de pregătirea clinică” a viitorilor asistenți medicali, informează edupedu.ro .

La un an după ce televiziunea publică din Suedia a arătat cazuri de asistenți medicali români cu diplome legale, ministrul Educației și Cercetării, Monica Anisie a declarat că au fost și școli postliceale închise. Demnitarul nu a dat, însă, nici un nume și a cerut un nou control la postliceale din România.

Maria Manea, inspector școlar general adjunct, coordonatorul departamentului de învățământ particular și alternative educaționale din cadrul Inspectoratului Școlar al Municipiului București spune că există exemple de bune practici, însă problema este mult mai gravă.

”Există exemple de bune practici, însă în egală măsură ne confruntăm și cu existența unor unități de învățământ exclusiv în scripte, prezența elevilor, gradul de participare la lecții, la partea teoretică sau practică fiind extrem de redusă”, a punctat Manea.

Inspectorul școlar a precizat că, în perioada 2-6 martie 2020 vor avea loc inspecții tematice privind organizarea și desfășurarea procesului instructiv-educativ în unitățile de învățământ particular, la nivel preșcolar – în cele 140 de grădinițe private care există în București – și în unitățile de învățământ particular de nivel postliceal – 13.

Ce vor urmări inspecțiile

În cadrul controalelor de la grădinițele și școlile postliceale din București, ISMB va urmări verificarea respectării Planului-Cadru,  a modalității de constituire a normelor didactice, a modului de înscriere a elevilor și respectiv a efectivelor de elevi/clasă, a documentelor directorului și directorului adjunct, componența Consiliului de Administrație, Consiliului Profesoral, activitatea serviciului de secretariat, a modalității de organizare și desfășurare a pregătirii practice  - acolo unde este cazul, precum și costul standard/elev.

De asemenea, inspectorii vor reveni în școlile controlate și cu o a doua rundă de vizite, în luna aprilie, după care Inspectoratul Școlar va demara o anchetă și în școlile primare, gimnaziale și liceale.

“Între 9-13.04.2020 se va desfășura o inspecție de revenire în toate unitățile de învățământ monitorizate, astfel încât să se verifice modul în care au fost operaționalizate recomandările. Ulterior, vor fi inspectate unitățile de învățământ particular, de nivel primar, gimnazial și liceal”, a declarat Manea.

Pentru săptămâna în curs, ISMB a planificat o întâlnire de lucru cu câțiva reprezentanți ai unităților de învățământ particular, în scopul centralizării problemelor curente de activitate și al identificării soluțiilor.

Și săptămâna trecută a existat o întâlnire. Mesajul transmis de către ISMB la întâlnirea cu managerii sau directorii unităților de învățământ particular a fost acela că există o legislație unică în vigoare, la care trebuie să se raporteze atât unitățile de învățământ de stat, cât și cele particulare.

Reamintim că, în 2018, liderul SANITAS București, Viorel Hușanu, a vorbit pe larg despre școlile postliceale de asistenți medicali care scot cadre pe bandă rulantă. Amănunte puteți citi aici.

1414
Tagurile:
școli, inspectoratul școlar, Controale
Tematic
Ultima oră: dezastru - cursuri suspendate în școli și grădinițe
Șeful ARACIP, despre închiderea unor școli și grădinițe. Ce se întâmplă
Se blochează activitatea în școli și grădinițe? Explicații Ministerului Educației
Situație alarmantă în școli și grădinițe – risc de blocare a activității
Școli și grădinițe închise în Capitală: lista unităților de învățământ
Ransomware attacks global IT systems

Profesorii, metodă scape de hackeri: e la îndemână

84
(reînnoit 17:01 25.09.2020)
Teama profesorilor că orele online le-ar putea fi perturbate de musafiri nepoftiți poate rămâne o amintire, fiindcă dascălii pot apela la o serie de mijloace prin care să nu permită accesul oricui.

BUCUREȘTI, 25 sept – Sputnik. Școala online aduce, după sine, nu doar multe necunoscute – atât pentru elevi cât și pentru profesori, dar, de asemenea, vine cu o serie de probleme de securitate.

Acestea au fost deja semnalate de mai mulți profesori, care s-au trezit că la orele lor online participă și musafiri nepoftiți, persoane care primiseră codul de acces de la elevi și care stârneau un adevărat haos.

Este cunoscută situația din București, acolo unde o oră a fost întreruptă de persoane necunoscute care au început să vorbească urât. Profesoara s-a speriat și a ieșit din lecție.

Reprezentanții Centrului de Răspuns la Incident de Securitate Cibernetică le-au venit în ajutor dascălilor, prin întocmirea unui ghid care să îi ajute pe aceștia să nu cadă în capcana celor care doresc să le strice lecțiile online.

Mai exact, dascălii pot folosi anumite setări.

Mihai Rotariu, purtătorul de cuvânt al CERT-RO spune că este exact ca școală: profesorul intră în clasă și face prezența, după ce face prezența ideală este închis ușor, iar în cazul nostru dacă blocăm accesul ca alte persoane să nu mai intre.

Specialiștii în securitate cibernetică spun că în aplicație există un waiting room - cameră de așteptare - unde profesorii pot valida dacă acei elevi pot intra la cursul lor, iar setările durează cel mult cinci minute.

De asemenea, nimeni nu are voie să vorbească neîntrebat, fiindcă atunci se dezactivează microfonul utilizatorului. El se reactiveză când ridică mâna.

Rotariu spune că prima regulă este să nu fie publicat niciodată online linkul respectiv, codul întâlnirii și parola.

84
Tagurile:
Hackeri, Profesori
Tematic
Atenţie: parolele care pot fi cu uşurinţă sparte de hackeri. Cele mai frecvente erori
Elevii români, stimulați să devină Mini White Hackeri. Un proiect guvernamental
China numește Statele Unite „cel mai mare imperiu de hackeri” din lume

Загрузка...
Monica Anisie

Mesaj sfâșietor către Monica Anisie, devenit viral

3250
(reînnoit 10:12 25.09.2020)
Pe rețelele de socializare circulă un text în care ministrului Educației și Cercetării și se atrage atenția asupra faptului că nu toți elevii au acces la educația online, cauza fiind sărăcia acută în care se zbat multe familii.

BUCUREȘTI, 25 sept – Sputnik. În anul școlar 2020-2021, din pricina pandemiei de coronavirus, unitățile de învățământ s-au încadrat, în funcție de situația epidemiologică, într-unul din cele trei scenarii: verde, galben sau roșu.

În ultimul scenariu, elevii fac numai cursuri online.

Din păcate, nu toți elevii pot avea acces la această formă de învățare – fapt care a fost semnalat, în repetate rânduri, ministrului Educației și Cercetării, dar apelul a rămas fără rezultat.

În mediul online circulă un mesaj sfâșietor care arată realitatea cruntă în care trăiesc o parte dintre elevii României, obligați, și ei, să participe la cursuri online. Ar participa, dar cum, dacă ei nu au nici ce să mănânce?

”Doamna ministru, el este Ionuț. Orfan de mamă și cu un tată bolnav. (…) Nu are telefon și știți ce nu mai are? Curent electric: i l-au tăiat de două luni. El este unul dintre copiii de condiție precară din România de care ar trebui, prin orice mijloace, să te ocupi dumneata, prin înlesnirea dreptului la educație”, se arată în mesajul devenit viral în mediul online.

Autorul mesajului susține că, până atunci, adică până în momentul în care Anisie îi va înlesni dreptul la educație lui Ionuț, acesta are o singură obligație: aceea de a supraviețui.

”Poate te trage cineva de mânecă și-ți reamintește faptul că ești ministru într-o țară în care câteva zeci de mii de Ionuți se culcă flămânzi”, se mai arată în mesaj.

Autorul mesajului îi atrage atenția Monicăi Anisie asupra faptului că demnitarul are obligația să se conecteze mai mult la realitate.

3250
Tagurile:
mesaj, Monica Anisie
Tematic
Anisie, anuntul serii: câți profeosri sunt infectați cu COVID-19
Anisie s-a făcut de râs față de profesori: gafă de proporții
Anisie, anunț: suplimentarea cu 500 de posturi în unitățile de învățământ preuniversitar

Загрузка...
Proteste în Minsk

Proteste în Belarus: au fost reținuți zeci de demonstranți

0
Câteva zeci de persoane au fost reținute în timpul demonstrațiilor împotriva lui Lukașenko în Minsk.

BUCUREȘTI, 26 sep – Sputnik. Câteva zeci de persoane au fost reținute în timpul manifestațiilor neautorizate în Minsk din această sâmbătă, informează RIA Novosti, citând forțele de ordine din capitala Belarusului.

“Au fost reținute câteva zeci de persoane pentru contravenții administrative”, a declarat serviciul de presă al direcției generale a afacerilor interne a comitetului executiv orășenesc din Minsk.

Sâmbătă la Minsk a avut loc o nouă acțiune de protest a femeilor.

Acțiunile de protest în mai multe localități din Belarus s-au declanșat după alegerile prezidențiale din 9 august 2020, în care victoria a obținut-o actualul șef al statului, Aleksandr Lukașenko.

0
Tagurile:
Proteste, Minsk, Belarus
Тема:
Proteste în Belarus
Tematic
Borrell: Rusia poate contribui la un dialog intern în Belarus
Tu -160 rusești au zburat de-a lungul frontierelor Belarusului cu NATO
Bombardierele rusești au zburat de-a lungul frontiere vestice a Belarusului
UE și SUA: Polonia să se descurce singură cu Belarusul

Загрузка...