Clase primare. Imagine simbol

Sindicaliștii, apel la Iohannis, în interesul educatoarelor și învățătoarelor

116
(reînnoit 18:32 11.02.2020)
Reprezentanții Federației Sindicatelor Libere din Învățământ susțin că numărul mai mic de elevi la clase și creșterea numărului de consilieri școlari sunt două modificări importante pentru creșterea calității din educație.

BUCUREȘTI, 11 feb – Sputnik, Georgiana Arsene. Într-o postare de pe pagina sa de Facebook, senatorul social democrat, Liviu Pop, fost ministru al Învățământului, a anunțat că a fost votată Legea pentru modificarea unor acte normative în domeniul Educației, Senatul fiind camera decizională.

”Această inițiativă legislativă urmează să meargă spre promulgare la Președintele României. Sperăm să fie promulgată cât mai repede!”, a scris Pop .

Reprezentanții Federației Sindicatelor Libere din Învățământ au făcut apel la președintele Klaus Iohannis să promulge modificările aduse Legii Educației Naționale, prin care sunt aduse o serie de îmbunătățiri învățământului preșcolar, primar, gimnazial și liceal.

În ceea ce privește reducerea numărului de elevi la clasă, sindicaliștii spun că ei consideră că această modificare era absolut necesară, după ce în ultimii ani au existat clase cu 36 sau 38 de elevi sau grupe de învățământ preșcolar unde numărul de copii putea să ajungă și la 40.

”Un act educațional de calitate nu poate fi făcut cu un număr atât de mare de copii sau de elevi, de care trebuie să se ocupe un singur cadru didactic”, subliniază reprezentații FSLI.

O altă modificare importantă adusă Legii Educației Naționale se referă la reducerea numărului de elevi/preșcolari de care se poate ocupa un consilier școlar. Se creează premisele angajării consilierilor școlari și în mediul rural. Un consilier școlar care are acum obligația să lucreze chiar și cu 2.000 de elevi, va lucra cu un număr maxim de 500 de elevi sau 300 de preșcolari.

Sindicaliștii speră că, prin această măsură, violența de orice formă va fi redusă în unitățile de învățământ.

Prin aplicarea acestei legi, în norma didactică de predare pot fi incluse și activități de pregătire pentru evaluări/examene naționale și/sau pentru obținerea performanței educaționale, precum și cele de învățare remedială.

Copiii de doi ani pot fi înscriși la grădiniță, iar pentru prima dată, statul acordă bani, prin costul standard, pentru acești copii, unităților de învățământ.

Președintele FSLI, Simon Hăncescu, spune că aceste modificări aduse Legii Educației Naționale și pe care sindicatul le-a înaintat Comisiei pentru Educație din Senatul României sunt menite să îmbunătățească nu doar activitatea cadrelor didactice, ci și calitatea actului educațional în întregime.

Și aceasta pentru că nu se putea vorbi de calitate în situația în care un singur cadru didactic are la clasă 34-38 de elevi. Este evident că nu are cum să le acorde în mod egal atenția cuvenită.

Astfel, reducerea numărului de elevi era o obligație pentru educația din România.

”O altă problemă extrem de importantă pe care reușim să o remediem este cea privind creșterea numărului de consilieri școlari, de care elevii au mare nevoie. Sperăm că Președintele României, domnul Klaus Iohannis, va promulga această lege, înțelegând urgența unor măsuri care ar fi trebuit să fie aplicate de multă vreme în educație", a declarat Simion Hăncescu, președinte FSLI.
116
Tagurile:
Învățătoare, educatoare, Sindicate
Tematic
Ultima oră: sindicaliștii din învățământ, apel disperat către MEN
Andronescu, acuzată că amenință prin telefon sindicaliștii ieșeni - VIDEO
Sindicaliștii din educație șterg pe jos cu deputatul Rădulescu
Părinte, către sindicaliștii din Educație: ”Mai lăsați-mă cu drepturile și cu fasoanele!”
Sindicaliștii din Educație cer eliminarea unor profesori. Află motivul
Alegeri turul 2: ce vor sindicaliștii din Educație de la Dăncilă și Iohannis
Sindicaliștii din Sănătate nu mai rezistă. Apel către Sorina Pintea
Deputat liberal, demascat de sindicaliștii SANITAS! Umilință maximă!
Monica Cristina Anisie

Anisie, mesaj pentru directorii de școli: Se anunță schimbări

806
Președintele Comisiei pentru învățământ, tineret și sport din Senatul României a dat asigurări că va continua Campania strategică națională de prevenire și combatere a bullyingului începută în 2007. Ce se va întâmpla în școli.

BUCUREȘTI, 26 feb – Sputnik, Georgiana Arsene. Monica Anisie, fostul ministru al Educației, acum președinte al Comisiei pentru învăţământ, tineret şi sport din Senatul României spune că va continua Campania strategică națională de prevenire și combatere a bullyingului începută în 2007, în parteneriat cu toate instituțiile reprezentative la nivel național, care sunt implicate în soluționarea problematicii bullyingului.

Este vorba despre Ministerul Educației și Cercetării, Autoritatea Națională pentru Drepturile Persoanelor cu Dizabilități, Copii și Adopții - ANDPDCA, Poliția Română – Serviciul de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii din Poliţia Capitalei, CMBRAE, Colegiul Psihologilor, Consiliul Naţional al Elevilor, Asociația Părinților Isteți, Itsy Bitsy.

Fostul ministru al Educației spune că problema bullyingului în rândul copiilor trebuie tratată cu maximă seriozitate. Și aceasta pentru că un copil care nu se dezvoltă într-un mediu armonios începând din învățământul preșcolar până la liceu inclusiv riscă să fie afectat din punct de vedere al performanței școlare și nu va putea deveni un adult autonom, echilibrat și sănătos psiho-emoțional.

Din acest motiv, toți cei implicați – părinți, cadre didactice, consilieri școlari, personal auxiliar, polițiști, elevi – trebuie să colaboreze între ei și să se raporteze la niște reguli comune, acceptate de către toți. Toți aceștia trebuie, de asemenea, să respecte procedurile legale de intervenție în situațiile de violență psihologică.

”În acest sens, doresc să le amintesc tuturor directorilor de unități de învățământ preuniversitar să actualizeze Regulamentul de Ordine Interioară și să implementeze normele metodologice pentru aplicarea Legii nr. 221/2019, prin care este prevenit și combătut bullyingul în spațiile destinate învățământului”, a transmis Monica Anisie.

Președintele Comisiei pentru învăţământ, tineret şi sport din Senatul României a subliniat că aceste norme au fost aprobate în mandatul său de ministru, prin OMEC nr 4343/27.05.2020, publicat în Monitorul Oficial din 10 iunie 2020, intrând în vigoare odată cu publicarea sa.

De asemenea, a completat Anisie, fiecare unitate de învățământ va introduce în Regulamentul de ordine Interioară – ROI - obiectivul ”școală cu toleranță zero la violență”.

”În acord cu profesorii, elevii și părinții acestora, unitățile de învățământ stabilesc măsurile aplicabile în cazul unui comportament inadecvat, imoral sau necolegial al unor copii față de alți copii”, a punctat Anisie.

806
Tagurile:
școală, director, Monica Anisie

Загрузка...
Liliana Romaniuc

Consilierul lui Cîmpeanu: ”Lecțiile nu vor mai fi la fel”

1159
(reînnoit 16:05 25.02.2021)
Liliana Romaniuc susține că învățarea trebuie să fie obiectivul central al fiecărei lecții, iar profesorul trebuie să aibă în minte, atunci când face proiectarea didactică, învățarea pentru toți școlarii din clasă.

BUCUREȘTI, 25 feb – Sputnik. Consilierul ministrului Educației, Liliana Romaniuc, susține că învățarea trebuie să fie obiectivul central al oricărei lecții și a subliniat că nu se referă doar la conținuturi, ci și la deprinderi, atitudini, comportamente.

În opinia sa, profesorii trebuie să devină proiectanți ai învățării, iar povestea cu proiectarea didactică sau proiectarea lecției trebuie înlocuită cu paradigma ”learning design” sau proiectarea învățării. Altfel spus, din primul moment al lecției și până la ultimul, profesorul trebuie să aibă în minte învățarea pentru toți elevii din clasă.

”Asta înseamnă că lecțiile nu vor mai fi la fel. Lecția va lua forma și consistența grupului de elevi cu care profesorul lucrează. În funcție de nivel, nevoi, context, profesorul va realiza designul învățării pentru elevi, pentru ca ei să învețe”, a scris Liliana Romaniuc pe pagina sa de Facebook.

Consilierul ministrului Sorin Cîmpeanu a subliniat că nu este vorba doar de conținuturi, ci și de metode, instrumente, resurse, strategii și forme de evaluare.

De asemenea, oficialul din Ministerul Educației, care are și o bogată experiență didactică și de control – să nu uităm că a ocupat funcția de inspector școlar general al județului Iași – a punctat că, în multe dintre demersurile pedagogice, unele foarte bune, se uită esențialul. Mai exact, este vorba despre învățare.

”Obiectivele sunt necesare, dar procesul este cel care face diferența!”, a atras atenția Liliana Romaniuc.
Liliana Romaniuc
Liliana Romaniuc

Cu alte cuvinte, oficialul subliniază că profesorul trebuie să aibă o viziune plenară, să nu se lase limitat de obiectivele pe care și le formulează și să aibă permanent în vedere că învățarea nu se referă strict la conținuturi – să explice, să numere, să compare etc – ci și la deprinderi. Ori, formarea deprinderilor și aptitudinilor este un demers complicat și complex, el necesitând o bună cunoaștere nu doar a didacticii, ci și a particularităților individuale și de vârstă ale elevilor.

1159
Tagurile:
Sorin Cîmpeanu
Tematic
Cîmpeanu, anunț despre vaccinarea personalului din învățământ
Cîmpeanu, control fulger la Inspectoratul București
Educatoare, mesaj cutremurător pentru Cîmpeanu: a spus tot!

Загрузка...
Nicușor Dan și Ludovic Orban

Acum: Capitala, blocată de combinațiile dezvoltatorilor imobiliari Orban, implicat

75
Se decide împărțeala la Capitală, teritoriul celor mai mari lupte de interese – dezvoltatori imobiliari internaționali și clanuri interlope se impun prin intermediul unor politicieni

BUCUREȘTI, 26 feb – Sputnik. La această oră, Consiliul General al Municipiului Bucureşti se întrunește în (ora 11,00), pe ordinea de zi figurând și proiectul privind suspendarea unor PUZ-uri coordonatoare pentru sectoarele 2, 3, 4, 5 şi 6.

De asemenea se va discuta realizarea unui audit la nivelul aparatului de specialitate şi al entităţilor din subordinea primarului general.

Problema lui Nicușor Dan este că liberalii, principalii să-i susținători, s-au ”sucit” la 180 de grade în cazul suspendării PUZ-urilor. Mai mult, în privința multor proiecte PNL și USR se află pe poziții divergente.

Concret, consilierii generali PNL nu îl mai susțin pe Nicușor Dan și suspendarea PUZ-urilor pentru doi ani de zile, ci vor suspendarea… pentru doar 3 luni!

De asta? Răspunsul e simplu – interesele marilor dezvoltatori imobiliari, dar și al unor grupuri de presiune, dintre unele care au finanțat campania lui Nicușor Dan.

O spune clar însuși Sebastian Lăzăroiu, fostul consilier al președintelui Traian Băsescu. Adică al celui care știe TOATE combinațiile pe bani greu de la Capitală!

Sebastian Lăzăroiu o spune… pe bucăți:  ”Nicușor a ținut tot timpul (direct sau prin interpuși) să sublinieze contribuția financiară a liberalilor în campanie, în contrast cu zgârcenia și dezinteresul useriștilor (care, pe cifre, au adus mai multe voturi). Well, here comes the bill...”.

Ulterior, Lăzăroiu vine cu moneda grea – Ludovic Orban!

”O știre grea pentru ziua de ieri: Orban și-a scăpat ochelarii pe jos și i-a ridicat un dezvoltator imobiliar”, scrie Lăzăroiu.

Ceea ce nu ar fi o noutate! Să nu uităm că Orban, ca ministru, a intrat în combinații cu unul dintre cei mai controversați constructori, Nelu Iordache, fapt care i-a adus pe cap o mare anchetă penală, finalizată suspect de curat.

Interesant este și că omul lui Traian Băsescu îl scoate în evidență pe Ludovic Orban, fost viceprimar al Capitalei.

Interesele imobiliare de la Capitală sunt uriașe, reprezintă una dintre marile mize ale bătăliei pentru primărie – și în ea sunt implicate de la multinaționale, la clanuri interlope și chiar rețele mafiote internaționale. Imobiliarele au fost, dintotdeauna, locul de investit – alias ”spălat bani” – al marilor grupări infracționale.

75
Tagurile:
Ludovic Orban, București

Загрузка...