BUCUREȘTI, 19 dec – Sputnik, Georgiana Arsene. În opinia specialistului, în materie de educație, actualului guvern i se pot reproșa mai multe lucruri.
Vorbim, în primul rând, de lipsa unei paradigme și a unei strategii optime fezabile de reformare și de modernizare a sistemului și procesului educațional, ”transpuse inteligent în programe și proiecte de dezvoltare, etapizate și bugetate corespunzător”.
”Un buget de 2,7% din PIB continuă de fapt aceeași linie de stagnare sau chiar de regres din ultimii ani în ceea ce privește calitatea și eficiența actului educațional. Acest buget auster condamnă școala la conservare și nicidecum nu deschide calea către schimbare și dezvoltare”, a scris Florin Diaconescu pe pagina sa de Facebook.
Potrivit expertului, ar fi de observat două mari deficiențe în abordarea educațională a actualului guvern. În primul rând, este vorba despre absența unui concept și a unui program coerent de dezvoltare și finanțarea mediocră în spațiul educațional.
Peste toate acestea, se observă, a continuat sursa citată, o politizare excesivă la nivel de mesaj în spațiul public și de administrație superioară.
”Totul este o feerie continuă cu săgeți, colorată în galben și albastru”, a scris Diaconescu.
Reamintim că alocarea bugetară de la bugetul de stat pentru Ministerul Educației și Cercetării pentru anul viitor este de 30,5 miliarde de lei, cu 295 de milioane de lei mai mică față de cea din 2019, potrivit proiectului de buget de pe site-ul Ministerului Finanțelor Publice. Menționăm, de asemenea, că Educația a fost unită cu Cercetarea.
BUCUREȘTI, 22 ian – Sputnik. Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a răspuns mai multor întrebări privind alte măsuri după cea de micșorare a numărului de elevi din clase.
Ministrul a răspuns afirmativ, precizând că pentru liceu ”sunt în dezbatere planurile cadru, mai exact disciplinele și numărul de ore alocat săptămânal fiecărei discipline”.
În privința consultării publice, aceasta urmează să se încheie pe 31 ianuarie, ceea ce ministrul consideră a fi ”foarte târziu”.
Dar, spune ministrul, ”Important este, dacă-i târziu, măcar să avem un rezultat bun. Dacă n-avem un rezultat bun, poate nu este bine să schimbăm curicula – iar dacă n-avem o variantă mai bună față de planurile cadru în vigoare, este bine să ne mai gândim”.
La întrebarea dacă există spațiul necesar pentru necesarul de încă 1.000 de clase în liceele din România pentru respectarea măsurii micșorare a numărului de elevi (din clase), Sorin Cîmpeanu răspunde ferm: ”Este spațiu!”.
Explicația: ”această promoție, care va începe clasa a IX-a în toamnă, este o promoție mai mică pentru că sunt acei elevi care au fost splitați în clasa pregătitoare și clasa I”.
”Este un moment nefericit din perspectivă bugetară, dar din perspectiva realităților din educație și a efectivelor de elevi, am considerat că dacă ratăm acest moment de micșorare a numărului de elevi din clasă este greu să vină un moment mai propice”, a declarat Sorin Cîmpeanu.
Ministrul a mai precizat că acest demers trebuie făcut la început de ciclu. ”Sigur că ne-am gândit și la clasa pregătitoare și la clasa a V-a, sperăm ca anul viitor să putem implementa și la acest nivel reducerea de elevi din clasă”, declarat Cîmpeanu, consemnează DC News.
BUCUREȘTI, 21 ian – Sputnik. ”Fac prezența la orele online”. Așa sună un anunț publicat pe OLX , care dă speranțe elevilor chiulangii că vor fi la același nivel cu colegii lor conștiincioși.
Vânzătorul a pus și preț – 5 lei și, evident, un număr de telefon la care să poată fi contactat.
L-am sunat și m-am recomandat a fi o elevă de clasa a XII-a care vrea să aibă mâine niște prezențe la ore. Mai exact, mă ”interesa” să fiu prezentă la Matematică, Biologie, Geografie și Limba Franceză.
Redau mai jos dialogul cu vânzătorul de prezențe:
Georgiana Arsene: ”Mă interesează niște prezențe”
Vânzătorul: ”De la ce oră?”
Georgiana Arsene: ”De la 9-12”
Vânzătorul: ”Mâine?”
Georgiana Arsene: ”Da, mâine.”
Vânzătorul: ”Se poate. Cum funcționează la voi? Profesorii ce fac?”
Georgiana Arsene: ”Păi… unii țin camera deschisă, alții nu… E așa mai lejer, dar eu trebuie să am prezențele”
Vânzătorul: ”Asta știu. Păi, eu o să pot să fac doar din chat-ul aplicației”
Georgiana Arsene: ”Cu banii cum facem?”
Vânzătorul: ”Vă dau IBAN-ul meu. Ar fi ok?”
Mi-a mai cerut, apoi, numele – ca să știe cum intră și cui îi face prezența.
Georgiana Arsene: ”Tu cum o să faci? Îți dai seama, nu vreau să am probleme, să se prindă…”
Vânzătorul: ”N-are cum să se prindă, că eu fac schema asta cu alți colegi și merge”, mi-a dat asigurări vânzătorul.
Acesta a dorit să mai știe cam ce întrebări voi primi a doua zi ca să fie atent. Prețul ar fi mai mare, evident, pentru o oră întreagă.
Scopul acestui material nu este sancționarea vânzătorului. Dimpotrivă. Acțiunea lui ar trebui să fie un semnal de alarmă pentru cei din Ministerul Educației.
Băiatul în cauză ar putea oferi multe informații despre felul în care se face școală online.
Intenția ministrului Educației de a plăti profesorii care fac ore remediale ar trebui să se bazeze și pe faptul că în România se cumpără prezențe la ore.
Utilizate eficient, rețelele de socializare ne ajută să vindem un produs, să facem mai mulți bani sau să devenim renumiți. Pentru aceasta este suficient să aplicăm simple tehnici de marketing, să transmitem mesaje coerente și ingenioase și să avem răbdare. Despre pașii care trebuie urmați, în acest scop, a vorbit în cadrul emisiunii ”Sputnik Matinal”, Vadim Cușnir, manager al comunității Social Media în Culise.
Persoanele care încep afaceri mici sunt încurajate să facă, periodic, live-uri pe rețelele de socializare. Această tehnică atrage atenția publicului care, ulterior, va solicita sau va recomanda produsul sau serviciul promovat.
”Există așa o persoană care se numește Corina. Ea face cursuri de engleză. În decurs de jumătate de an a devenit cunoscută în Chișinău datorită live-rilor pe rețeaua de socializare. O dată în săptămână ea făcea un live și vorbea despre activitatea ei. În prezent, ea este tăguită de fiecare dată când cineva se interesează despre cursuri de limba engleză. Ce a ajutat-o pe ea? Faptul că făcea constant live și vorbea despre activitatea ei”, a povestit Vadim Cușnir.
Storytelling este o altă tehnică de promovare eficientă a unei activități pentru rețelele de socializare. Aceasta reprezintă o poveste despre activitatea unei persoane sau instituții, relatată simplu și captivant.
”Povestești de ce ești implicat în această activitate. Vorbești despre dificultățile prin care ai trecut, cu ce provocări te confrunți și care este feedback-ul clienților. Este cea mai ușoară metodă de a atrage atenția. Textul trebuie să fie scurt și să respecte acea structură predată în școală: introducere, cuprins și încheiere. Începutul unui storytelling trebuie să fie captivant. Fie începem cu un citat, fie cu o întrebare. Iar în text trebuie să se regăsească mesajul din citat sau răspunsul la întrebare”, a precizat Vadim Cușnir.
Ce greșeli trebuie evitate în procesul de promovare a unei afaceri pe rețelele de socializare aflați din interviu.
Autor: Maria Dimineț